Beter voorbereid het water op ! Vaarwijzer is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.
Navigatie software
3 opmerkingen:
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.
Lang gezocht naar een routeplanner voor de vaarwegen, via zoekwerk bij Noordersoft gekomen en daar een cd-rom aangeschaft welke zeker de moeite en het geld waard is, ook voor de pleziervaart. zie voor details www.noordersoft.com
BeantwoordenVerwijderenAls zeezeilinstructeur wordt mij regelmatig ook gevraagd naar goede software.
BeantwoordenVerwijderenIk geef ook regelmatig workshops Electronisch Navigeren (erg leuk om te doen), en dus heb ik ook voldoende discussies meegemaakt.
Zelf heb ik voor mijn portable GPS (Garmin 276C) uiteraard Bluechart dus ik kan ook wat vergelijken.
Ik heb een tijdje met Ozie Explorer gewerkt en gebruik nu al jaren WaypointsGPS, dat ook elke jaar weer verrast met leuke updates.
Het programma is zeer gebruiksvriendelijk, werkt met eigen, eenvoudige kaarten en met o.a. ook de 1800 serie.
Inmiddels is er ook een aparte staande mast route, en een aantal overzeilers.
Mijn ervaring leert dat cursisten, omdat ze ook al leren werken op 1800 kaarten, vlot met het programma om kunnen gaan.
De vector kaarten van Bluechart zijn prachtig maar men moet er wel aan wennen.
Ik betrap me zelf er regelmatig op dat wanneer ik snel even iets moet uitzetten (om indicaties van lengte van een tocht te hebben bijvoorbeeld) ik ook de neiging heb eerder naar WaypointsGPS te grijpen.
Het bevat eigenlijk alle essentiele onderdelen die de gemiddelde zeiler nodig heeft, van getij tot aan AIS - overlay toe.
Uiteraard zit er geen verwerking in van (wind- )gegevens vanuit apparatuur. Wel met diverse externe GPS-en en zelfs een usb GPS werkt prima, communicatie van PC naar GPS, uitwisselbare exportbestanden enz.
Ik geloof niet dat diegenen die specifiek voor de optie windimport gaan, tot de gemiddelde watersporter hoort, maar meer een wedstrijdfanaat is. Daar is niks mis mee hoor maar wat ik me echt afvraag is, of en hoevaak die methodes van vaarwater optimalisatie daadwerkelijk ingezet wordt.
Ik ken weinig navigators die hakkend aan de wind achter de laptop zitten; ze zijn er wel degelijk hoor, maar vergelijk de rally en formule1 coureurs maar eens met de gemiddelde weggebruiker - lees de tripcomputer versus Tom Tom.
Verder is het ook prettig om bij vragen gewoon iemand aan de lijn te krijgen ipv een electronische helpdesk.
Gewoon aan aanbevelingswaardig produkt, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van de Stentec software, maar ik denk wel eens, er zit te veel op. Ik adviseer de mensen meer te investeren in de kaarten dan in de software.
Vroeger verkocht men videorecorders met slowmotion; ooit heb ik eens na een weddenschap op een verjaardagsfeestje, 100 mensen gebeld om te vragen hoe vaak ze dat gebruikte. Eén keer, om te kijken hoe het werkte daarna nauwelijksmeer, nog geen 3 van die 100.
Dat ben ik blijven onthouden, wat heb je nodig! Mede ook omdat we de software eigenlijk ook onregelmatig gebruiken, en dan moeten we niet steeds gebruiksaanwijzingen erbij moeten slepen om te zien hoe-het-ook-al-weer-zat.
En als laatste, alles is in het Nederlands en ook nog eens begrijpelijk Nederlands; een absolute pré!
Ik gebruik al ee een jaar of 4 WinGPS Lite. Het programma is gratis en voldoet waar ik het voor nodig heb. Nl positie weergeven in de kaart en het tracken van de afgelegde weg. Ook WinGPS maakt gebruik van oa de 1800 serie, maar daarnaast ook met Baz. Goed voorbeeld hiervan was 2008 waarbij halverwege het jaar de "oversteekplaats" voor jachten bij de Maasmond 1 mijl naar het westen verlegd is, ivm de aanleg van de 2e maasvlakte. De kaarten werden keurig bijgewerkt. Toegegeven, ik zou wel graag een losse AIS module willen kunnen aankopen voor WinGPS, zonder te moeten overstappen op het best wel dure WinGPS Pro.
BeantwoordenVerwijderenIk zou wel eens een reactie willen van mensen die zowel WinGPS als WaypointGPS kennen. Deze laatste ken nl wel een niet al te dure uitbreiding voor het ontvangen en plotten van AIS berichten.
Verder ben ik het met de vorige "spreker" eens dat men zich zou moeten afvragen welke optie nu daadwerkenlijk gebruikt gaan worden alvorens een keuze te maken.