Oversteekroute Nieuwe Waterweg verplaatst

Of de deelnemers aan de Volvo Ocean Race er rekening mee moeten houden blijft dus nog even onzeker.

Zeker is wel dat de oversteekroute voor de kust bij Hoek van Holland, waar jachten de vaargeul van en naar Rotterdam moeten oversteken aangepast wordt.Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte schuift de kustlijn een heel stuk verder de zee in. Hiervoor is het noodzakelijk om ook de oversteekroute voor de kleine zeevaart verder uit de kust te leggen. Ook het werkgebied voor de Maasvlakte is met boeien gemarkeerd en niet meer toegankelijk voor de scheepvaart.

Inlichtingen over de gewijzigde omstandigheden en de verkeerssituatie kunnen worden ingewonnen bij Verkeerscentrale Hoek van Holland, de wachtchef verkeersafhandeling (telefoon 010 2522801 of marifoonkanaal 11). En de Berichten aan Zeevarenden: http://www.hydro.nl/pgs/nl/baz_main_nl.htm

Volvo Ocean Race

In Nederland hebben we er nog vrij weinig van gemerkt, maar het Volvo Ocean circuit draait weer op volle toeren. Inmiddels zijn alle deelnemers aangekomen in de haven van Alicante en gaat de race op 8 october van start. http://www.volvooceanrace.org Nationaliteit speelt bij de meeste teams een ondergeschikte rol, maar Team Delta Lloyd komt dankzij de Nederlandse hoofdsponsor uit onder Nederlandse vlag. http://www.teamdeltalloyd.com Overigens met een sterk verbeterde ABN Amro One, de winnaar van de vorige editie. Op diverse andere schepen komen we dit keer relatief weinig Nederlanders tegen. Team Telefonica Blue wordt aangestuurd door Douwe Bekking. Hij zal ongetwijfeld de teleurstelling van de vorige race, het zinken van het jacht Movistar, willen doen vergeten. Team Russia noem ik graag nog even: http://www.teamrussia.org/en/ Met Wouter Verbraak als navigator, maar ook omdat zij "We sail for the whale" steunen; http://www.wdcs.org/wesailforthewhale/en/
Helaas doet de VOR dit keer niet Nederland aan. Delta Lloyd trad namelijk als sponor toe nadat de route al was vastgelegd. Wel is er kans dat de schepen onderweg van Ierland naar de Oostzee een waypoint bij de Nederlandse kust moeten ronden. Wij houden u op de hoogte.

Examens maritieme radiocommunicatie

Het is zover, het Agentschap Telecom heeft nieuwe namen van instellingen vrijgegeven die de examens voor de maritieme radiocommunicatie mogen afnemen. Opvallend afwezig op deze lijst zijn Vamex en het Watersportverbond, die tot nu toe de examens marifonie en GMDSS organiseerden. Opvallende nieuwkomer is VBO Vaarbewijsopleidingen, die de examens marifonie, module GMDSS en Marcom-B mag afnemen. Als vanouds kunt u voor alle examens terecht bij de zeevaartscholen.
http://www.agentschap-telecom.nl/Burgers/Pleziervaart/Examens/Pages/Cursusenexameninstanties.aspx

Vanaf nu kan men bij VBO terecht voor de Marifonie en Marcom-B (= marifonie + GMDSS) examens. De data voor de examens zijn vastgesteld op zaterdag 29 november, 24 januari, 7 maart, 4 april, 16 mei en 20 juni en de kosten voor het examen zijn voorlopig vastgesteld op 74,-. De marifonie examens worden afgenomen in de regios Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Zwolle en Eindhoven en ze staan open voor alle watersporters. Vanaf 24 januari 2009 kan men in Utrecht ook terecht voor de GMDSS en Marcom-B (= marifonie + GMDSS) examens. Men kan zich zowel individueel als ook in groepsverband opgeven voor de genoemde examens. Voor vaarscholen, watersportverenigingen en bedrijven bestaat de mogelijkheid om in overleg met VBO bij meer dan tien kandidaten op locatie examen te doen. Daarbij kan ook van genoemde data worden afgeweken. http://www.watersportcursussen.nl/

Alle aangewezen organisaties nemen alleen de examens af en organiseren de locatie en het toezicht. De examens worden nog steeds door het Agentschap Telecom samengesteld.

Lesmateriaal marifonie: http://www.vaarwinkel.nl/shop/products.asp?cat=25
Lesmateriaal GMDSS: http://www.vaarwinkel.nl/shop/products.asp?cat=28

Gezien worden (2)

Vorige week deed ik kort verslag over het symposium dat het Nederlands Instituut voor Navigatie organiseerde tijdens de Natte Hiswa. Hierop kwamen een aantal interessante reacties bij ons binnen die ik u niet wil onthouden.

Opmerking van een monteur bij het installeren van een actieve AIS transponder: "VHF antenne is een beetje kort voor een zeilschip. We plaatsen een flinke spriet boven in de mast, naast de bestaande VHF antenne. De GPS monteren we op het achterschip, daar beweegt deze minder dan boven in de mast en geeft een rustiger positie."

Voor de grote zeilwedstrijden (Volvo Ocean ed., ja ook daar leest of hoort men over de inhoud van deze nieuwsbrief) vertrouwt men meer op de op satelliet gebasseerde tracking en tracing systemen. Dit is echter geen vervanging voor AIS, omdat de schepen in de buurt deze signalen niet ontvangen en plotten.

Actieve radartransponders voor jachten reageren veelal alleen op radarsignalen van de zogenaamde 3cm radars; op open zee schakelt de beroepsvaart veelal over op de ook aanwezige 10cm radars. Op dit radarsignaal reageert de jachttransponder dus niet. Op de grote plas wordt u dan dus niet gezien.

Jachtradarreflectoren voldoen niet, behoudens misschien die van het Luneburg-lens type, maar die zijn zwaar ( 2.5 kg en meer in de top van de mast) en de reflectie onder helling valt tegen.

LED verlichting als vervanging van de gloeilamp in een 3 kleurenlicht in de top van de mast met fresnellenzen voldoet niet. U bent dan slecht zichtbaar.

Per begin 2009 vervalt de 121 MHz EPIRB alarmering. Alleen een 406 MHz EPIRB is dan nog bruikbaar. Uw oude systeem niet bij het vuil zetten, maar inleveren bij uw leverancier.

Datacentra in zee

Naast de windmolenparken hebben nu ook anderen de zee als mogelijke bedrijfslocatie en bron van energie ontdekt; uit een patentaanvraag uit februari 2007 zou blijken dat zoekgigant Google datacentra in zee wil bouwen. Zowel de energievoorziening als de koeling zou door de oceaan verzorgd worden. Het patent stelt dat de datacentra ongeveer vijf tot tien kilometer uit de kust geplaatst worden. Het idee zou een aantal technieken en investeringen van Google samenbrengen, zoals die in onderwaterkabels voor dataoverdracht en in draagbare datacentra in zeecontainers. De zee zou via warmtewisselaars tussen zout en zoet water voor koeling moeten zorgen waarbij vers koelwater verplaatst wordt door pompen, die door golfslagenergie gevoed worden.
Wordt surfen op het net straks echt surfen op de kracht van de golven?

Examen over de grens (2)

Eddy Coenen van Naviclass in Belgie reageerde naar aanleiding van het vorige bericht over het doen van examen voor het Short Range certificaat in Belgie als alternatief voor het GMDSS diploma in Nederland. Naviclass is als officieel RYA training center bevoegd opleidingen voor Engelse VHF/SRC brevetten te geven. Zij kunnen deze opleidingen ook in Nederland verzorgen. Het is een cursus van een dag ( in het Engels ) met 4 uren theorie en 3 uren praktijk en onmiddellijk ter plaatse het examen.
Als de persoon in het examen slaagt krijgt hij een paar weken later zijn brevet van de Engelse overheid. Ook deze Engelse brevetten zijn door de Nederlandse overheid geaccepteerd als geldig certificaat voor de watersport. Een erg aantrekkelijk alternatief, omdat u dus meteen examen kunt doen en daarvoor niet apart tijd voor vrij hoeft te maken.

Lesmateriaal GMDSS

Gezien worden

Tijdens de HISWA te Water hield het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN) haar jaarlijkse symposium. Dit jaar was het thema "Veiligheid door Communicatie Radar-AIS-VHF". Feitelijk ging het over zien en gezien worden. Diverse sprekers behandelden de ontwikkelingen en de praktijk van AIS en onder andere radar. Belangrijkste conslusie: AIS Transponders zijn voor de watersport een goede toevoeging en verhogen de veiligheid, maar AIS is beslist geen vervanging voor de vertrouwde radar en goed uitkijk houden. Opvallend was de constatering dat de beroeps-zeevaart weliswaar verplicht voorzien is van een AIS transponder, maar dat deze niet noodzakelijk gekoppeld is met radar en/of kaartplotter. Met andere woorden ga er als watersporter niet vanuit dat de grote vaart u gezien heeft en wees verstandig en wijk tijdig uit of neem via de marifoon contact op met het andere schip.

Lesmateriaal voor de marifoon

Online cursus voor Belgisch Stuurbrevet

VBO Vaarbewijsopleidingen heeft een online cursus ontwikkelt voor het Belgisch Stuurbrevet. De verkoop, marketing en begeleiding van cursisten wordt verzorgd door de Belgische partner. Vanaf volgende week is deze nieuwe cursus online, maar geinteresseerden kunnen nu al contact opnemen met Vaarschool.be.

In opdracht van VBO heeft Promanent deze cursus online gebracht en zorgt zij voor het dagelijks beheer. De hosting van de online cursus wordt verzorgd door A New Spring waarbij gebruik wordt gemaakt van haar Memotrainer platform voor e-learning.

aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.