Gezien worden

Tijdens de HISWA te Water hield het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN) haar jaarlijkse symposium. Dit jaar was het thema "Veiligheid door Communicatie Radar-AIS-VHF". Feitelijk ging het over zien en gezien worden. Diverse sprekers behandelden de ontwikkelingen en de praktijk van AIS en onder andere radar. Belangrijkste conslusie: AIS Transponders zijn voor de watersport een goede toevoeging en verhogen de veiligheid, maar AIS is beslist geen vervanging voor de vertrouwde radar en goed uitkijk houden. Opvallend was de constatering dat de beroeps-zeevaart weliswaar verplicht voorzien is van een AIS transponder, maar dat deze niet noodzakelijk gekoppeld is met radar en/of kaartplotter. Met andere woorden ga er als watersporter niet vanuit dat de grote vaart u gezien heeft en wees verstandig en wijk tijdig uit of neem via de marifoon contact op met het andere schip.

Lesmateriaal voor de marifoon

1 opmerking:

  1. Zojuist hier in Litouwen je zoveelste vaarbrief gelezen.

    Van mijn maatje uit Duitsland, die zojuist in Zuid-Frankrijk zijn (actieve) AIS heeft laten installeren, kreeg ik volgende opmerkingen door van de - serieuze - installatie firma:
    "VHF antenne is een beetje kort voor een zeilschip. We plaatsen een flinke spriet boven in de mast, naast de bestaande VHF antenne.
    De GPS monteren we op het achterschip, dan minder zwaaien dan in de mast en rustiger positie."

    Overigens wordt hier in Litouwen weer een zeiler/racer klaargemaakt voor een reis om de wereld. Naglis Nasvytis is een van de captains.
    Toen ik met hem AIS besprak en hij ruggespraak gehouden had, was de conclusie van de mensen hier dat AIS eigenlijk al weer achterhaald is door op satelliet gebaseerde systemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.