Gelukkig Nieuwjaar
Voor de watersportsector in geheel was 2009 echter een rampjaar. De verkopen van nieuwe schepen zakte dramatisch in en ook werden er bijna geen gebruikte schepen meer verkocht. De export naar onder andere Duitsland was historisch laag en diverse leveranciers en jachtwerven gingen failliet. Uit de hoek van de vaarscholen en docenten horen wij dat er dit jaar aanzienlijk minder mensen een cursus deden. Aan de omzet van de Vaarwinkel zien we daarentegen een verschuiving richting zelfstudie met boeken, cd-roms en complete online cursussen. Het aantal afgenomen examens ligt lager dan voorgaande jaren, maar historisch gezien waren dat dan ook topjaren.
Toch zijn er voldoende lichtpuntjes te zien. Failliete bedrijven wisten - ontdaan van een te grote schuldenlast - weer een herstart te maken. Bekende namen in de watersport krijgen zo een nieuwe kans. Er verschijnen nog steeds nieuwe en innovatieve producten en jachten op de markt. De aantallen bezoekers aan de verschillende beurzen namen niet toe, maar de deelnemende bedrijven merkten wel een toegenome interesse om te kopen. Ook was er een verschuiving van het kopen van een ander jacht naar onderhoud en bijvoorbeeld scheepsuitrusting.
Wat dat betreft zijn de komende bootshows in Dusseldorp, Leeuwarden en daarna Amsterdam een goede graadmeter. Klimmen we uit het dal of draait de sector nog even op een lager niveau verder? Over een paar maanden weten we alvast meer.
Met de Vaarwijzer Nieuwsbrief blijven wij u in ieder geval hier en over andere zaken informeren. Graag wil ik al die lezers bedanken voor de leuke, spontane en inhoudelijke reacties die wij in de loop van 2009 mochten ontvangen. Het is niet altijd even makkelijk om elke week voldoende nieuws te vinden. Zeker niet omdat het ook onze ambitie is om nieuws te brengen dat al niet elders is verschenen. In 2010 blijven wij dan ook op u rekenen om ons te blijven voeden met reacties, tips en vragen over onderwerpen waar wij eens aandacht aan kunnen besteden. Wij maken de nieuwsbrief immers liever niet alleen, maar ook graag met u samen.
Een fijne jaarwisseling en behouden vaart in 2010.
Info20M december 2009 is verschenen
Klik hier ...
Miljoenen naar waterbedrijven en -recreatie in Noord Holland
Meer leest u hier ...
Wijzigingen in Rijnvaartpolitiereglement
De originele tekst van het RPR stamt uit 1995, vandaar dat ook wel wordt gesproken van RPR 1995.
Tegelijk met deze wijziging is het Binnenvaartbesluit op een punt aangepast. Ook deze aanpassing heeft geen consequenties voor de pleziervaart.
De wijzigingen kunt u hier nog een keer nalezen ...
Vervanging ADNR door het ADN
Verschillende politieke en economische veranderingen in de Europese binnenvaart als gevolg van de opening van de Rijn-Main-Donau-verbinding hebben 1995 de CCR ertoe gebracht om op voorstel van Duitsland, het Comité Binnenvaart van de ECE-VN te verzoeken een specifieke internationale werkgroep in te stellen met als taak voor heel Europa een geharmoniseerd verdrag op te stellen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de binnenvaart.
Het Comité Binnenvaart heeft aan dit voorstel gehoor gegeven. De internationale werkgroep is ingesteld en de werkzaamheden hebben uiteindelijk geleid tot de ondertekening van het ADN-Verdrag op 26 mei 2000. Het ADN is op 29 februari 2008 in werking getreden. Tussen 2000 en 2009 is de Uitvoeringsregeling bij het Verdrag geactualiseerd en op het ADNR afgestemd. Deze herziene versie van de Uitvoeringsregeling bij het ADN is op 28 februari 2009 van kracht geworden.
Richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 september 2008 bepaalt dat de Uitvoeringsregeling bij het ADN voor het intracommunautaire binnenvaartvervoer op zijn laatst op 30 juni 2011 van kracht wordt.
1 januari 2011
Gezien deze ontwikkelingen heeft de CCR, rekening houdend met de Akte van Mannheim, besloten met ingang van 1 januari 2011 de Uitvoeringsregeling bij het ADN op de Rijn in te voeren, en haar Reglement ADNR vanaf dezelfde datum op te heffen. Het besluit dat de CCR hiertoe heeft aangenomen, bevat diverse bepalingen ter aanpassing.
Bron: EICB
Naar Engeland zonder verplichte e-mail vooraf
Het Home Affairs Select Committee, een Engels overheidsorgaan, heeft de afgelopen tijd het E-borders systeem onder de loep genomen en is nu evenwel tot de conclusie gekomen dat het volgens Europese wetgeving illegaal is. (Bron: Zeilen)
Cruising Patagonia
Klik hier om de video en ander video's op YouTube te bekijken ...
Naast de video worden op Youtube in de rechterkolom video's van dezelfde maker en gerelateerde video's getoond en kunt u dus snel veel relevante beelden vinden.
Zelfstudiepakket voor Klein Vaarbewijs
Aanbieding Digitale Vaaratlas
Speciaal voor de week tussen Kerst en voor onze lezers bieden wij de Digitale Vaaratlas aan met een feestelijke korting. U betaald nu slechts 69,95 euro in plaats van de gewone prijs van 89 euro. Voor deze aanbieding geldt wel; op = op!
Met onze handleiding is het ook mogelijk om de Digitale Vaaratlas op een groot aantal andere autonavigatiesystemen te gebruiken.
Nederland wordt groter
Dankzij de landaanwinning voor de Tweede Maasvlakte wordt Nederland dus een klein stukje groter. Eerder is de oversteek van de Maasmond voor de watersport al verlegd en ligt deze nu een stuk verder uit de kust. Daardoor blijven kruisende schepen goed vrij van de landaanwinning, wel moeten zij rekening houden met druk scheepvaartverkeer van en naar de gebieden waar het zand voor de Tweede Maasvlakte wordt opgespoten.
Vrolijk Kerstfeest
De afgelopen maand is traditioneel een dure maand. Eerst Sinterklaas, daarna Kerst en dan moet u daarna ook nog eens vuurwerk inslaan. Samen met Vaarwinkel proberen wij u daarom op de valreep van het jaar nog wat leuke acties aan te bieden. U vindt deze op de website van Vaarwinkel en ook hier op het Vaarwijzer weblog. Houdt u Vaarwijzer dus de komende tijd in de gaten!
Watersportverbond en Motorboot werken samen
Door deze samenwerking wil het verbond haar leden, met name de motorbootbezitters, een extraatje te bieden op hun lidmaatschap. Meer informatie ...
Ook de lezers van Vaarwijzer kunnen gebruik maken van het voordelige proefabonnement op het blad Motorboot ... Motorboot is het enige maandblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op motorboten. De missie van het blad 'het informeren van recreatieschippers over schip & uitrusting, toertochten, techniek, onderhoud, veiligheid en wetgeving.'
Varen doe je samen
De nieuwe Knooppuntenboekjes zijn vanaf Boot Holland in Leeuwarden (12 t/m 17 februari 2010) weer beschikbaar en zijn dan ook allemaal als pdf van de site te downloaden.
Belgian Boat Show
De Rotterdam eindelijk klaar?
Zeilmakerij De Vries verzet de bakens
De Vries is een grote, internationaal opererende zeilmakerij met vestigingen in Lemmer en Muiden. Door de economische situatie is er gezocht naar een herstart en vernieuwde productiemogelijkheid. Het nieuwe productieproces wordt vanuit Lemmer en Muiden met een team van het u bekende en vertrouwde personeel aangestuurd. De Vries blijft daarmee tot de top van de grote zeilmakerijen behoren.
Waarom neemt Zeilmakerij De Vries deze stap?
De Vries kon door de slechte economische situatie niet op de oude voet verder. De keuze was: de handdoek in de ring gooien of doorstarten en achter het vertrouwde product “Zeilen van De Vries” blijven staan. Het laatste is het geworden. Bovendien, De Vries staat al bijna tweehonderd jaar voor kwaliteit en we willen dat graag voortzetten. Als klant zult u trouwens weinig of niets van de doorstart merken, de u vertrouwde gezichten in Lemmer en Muiden blijven uw aanspreekpunt. Met deze stap kunnen wij u verzekeren van continuïteit in de productie!
Wat is het voordeel voor u?
In de eerste plaats natuurlijk voor de traditionele zeilvaart. De productie van de “offshore®” zeilen van De Vries Muiden hebben een grote faam. Voor het arbeitsintensieve productieproces van deze “offshore®” zeilen heeft De Vries het vertrouwde team nodig om snelle levering en kwaliteit te kunnen waarborgen. In de tweede plaats is De Vries een bekend merk voor de toer- en wedstrijdzeilers. Voor deze groep ligt het voordeel in de combinatie van perfecte zeilen en een scherpe prijs. Het werkelijke voordeel zit in de vakkennis en betrouwbaarheid van De Vries. Al bijna twee eeuwen lang! Door deze doorstart en aanpassing van de productiecapaciteit worden leveringstijden, kwaliteit en scherpe prijzen gewaarborgd.
IJsvrij
Zie ook de ijskaart van Rijkswaterstaat op het internet ...
Navigatie; for women only !
Een basiscursus elektronisch navigeren voor en door vrouwen. Op 20 januari en 23 februari 2010 is het bij Holland Nautic “women only”. Vaak ligt de verantwoordelijkheid van het navigeren bij de- overwegend mannelijke- schipper. Maar er hoeft maar iets te gebeuren en dan ligt de verantwoordelijkheid ineens heel anders. Dan is het wel heel prettig als ook de vrouwelijke meevarende weet hoe alles werkt.
De cursusdag wordt verzorgd door Marieke Zijlstra. Zij is schipper op een tweemastklipper. Daarnaast geeft zij al jaren les aan boord van jachten, en heeft zij de zeevaartschool doorlopen.
Tijdens de basiscursus elektronisch navigeren gebruikt Marieke kaartplotters uit de C en E serie van Raymarine. Aan bod komen onder andere de instellingen van het apparaat, het voorbereiden van een tocht met de kaartplotter, het maken van waypoints en routes. Tijdens de cursus is er volop gelegenheid deze onderwerpen zelf te oefenen op de aanwezige apparatuur.
De cursussen vinden plaats op 20 januari en 23 februari 2010 bij Holland Nautic in Apeldoorn en duren van 10.00 uur tot 16.00 uur. De kosten bedragen €150,00 p.p inclusief lunch en syllabus. Maximaal aantal deelnemers is acht. Aanmelden kan bij Holland Nautic: 055-541 21 22
Telematicadag voor de binnenvaart
In acht actuele workshops zijn diverse onderwerpen aan de orde, waaruit bezoekers van de telematicadag op het KSCC Schipperscentrum te Nijmegen een keus kunnen maken. De workshops worden 's-middags herhaald. Dit op verzoek van veel bezoekers van vorig jaar, die graag aan meer workshops hadden willen deelnemen.
Een doorlopende informatiemarkt biedt gelegenheid om ontwikkelaars en aanbieders van binnenvaart-ICT rechtstreeks aan te spreken. Er is onder meer een testopstelling te zien van ICT-apparatuur waarmee mobiele verbindingen op patrouillevaartuigen van Rijkswaterstaat worden onderhouden.
In de workshops wordt aandacht besteed aan RIS, Voortvarend Besparen, educatie en voorlichting met inzet van internet, stabiliteitsberekeningen en toepassingen waarbij internet voor je kan werken. Denk hierbij aan email en vergaderen via internet (WebEx) of vergroten van je marktinzicht met LogoS.
Rijkswaterstaat biedt zicht op het tot stand komen van FIS (Fairway Information System). Hierbij wordt RIS-informatie uitgewisseld, gerelateerd aan een route. Deze informatie kan in elektronische vaarkaarten en routeplanners worden verwerkt. Het FIS gaat eind 2010 de huidige RIS-server vervangen. RWS laat zien hoever men nu is.
Met het initiatief LIVRA laat RWS zien welke mogelijkheden er voor de logistieke markt en voor de eigen planning bij RWS ontstaan, als schepen en objecten (sluizen) informatie beter gaan delen via het internet ...
Telematicadag 2009 - waar: KSCC Schipperscentrum Nijmegen, aanvang 10.00
uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Uitgebreide programma-informatie ...
Fluitschepen voor de VOC
Opmerkelijk is dat ook de VOC voor haar handel op en in Azie van dit schip gebruikmaakte. Fluitschepen kwamen vanaf de jaren twintig van de 17de eeuw in gebruik en waren vooral tussen 1660 en 1690 heel populair. In deze periode huurde de VOC deze schepen niet alleen, maar vele werden ook op eigen VOC-werven gebouwd.
Op grond van nauwgezet bronnenonderzoek geeft Herman Ketting nieuwe inzichten in het beleid van de VOC omtrent fluitschepen. Hij analyseert de werkzaamheden op de scheepswerven van de VOC, vooral die van Amsterdam, en presenteert nieuwe gegevens die duidelijk maken hoe deze werven zich in de loop van de 17de eeuw tot een strak geleid en modern scheepsbouwbedrijf ontwikkelden. Ook laat hij zien in welke gebieden in Azië fluitschepen werden ingezet en hoe deze schepen aan het vaargebied werden aangepast.
Vaarwinkel heeft nog maar een paar exemplaren van dit boek weten te redden en biedt deze nu aan exclusief voor de lezers van de website. Maar evenals vorige aanbiedingen, op is op!
Examentrainer Klein Vaarbewijs van VBO
Op de cd staan drie modules voor de examens voor verschillende examens Klein Vaarbewijs I, Aanvullend en II. De cd is hagelnieuw, want pas eergisteren door de fabriek afgeleverd, maar nu al via de Vaarwinkel te bestellen ...
De cd Examentrainer Klein Vaarbewijs lijkt op de cd Examentraining Klein Vaarbewijs van de ANWB. Beiden zijn gemaakt door Promanent en werken met dezelfde software. Inhoudelijk is het verschil dat de VBO Examentrainer aansluit op hun eigen studiewijzer en dat de ANWB cd juist aansluit bij het cursusboek van de ANWB. Wat betreft functionalitiet is het verschil dat de VBO Examentrainer de mogelijkheid biedt om onperkt examens te oefenen, terwijl de ANWB cd beperkt is tot de meegeleverde examens.
Al het lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs vindt u in de Vaarwinkel ...
Veel gestelde vragen over AIS
Bijwerken of vervangen?
De ANWB deed uitgebreid onderzoek hoe hun populaire waterkaarten en -atlassendoor de klanten aan boord worden gebruikt. Niet alleen bleken de watersportkaarten populair bij de beroepsvaart, maar ook worden ze door de watersporter letterlijk versleten en dan nog met plakband weer aan elkaar geplakt.De kaarten van de ANWB worden elke 2 jaar opnieuw uitgegeven. Daarmee zegt de ANWB feitelijk ook dat het dus mogelijk moet zijn om 2 jaar lang een kaart te gebruiken, mits u natuurlijk de wijzigingen in de vakbladen elke keer goed bijhoudt.
De Hydrografische Dienst is ook duidelijk. Elk jaar verschijnt de gehele 1800 serie in een nieuwe editie. De BAZ's die wekelijks worden uitgegeven zijn ook alleen geldig voor de in dat jaar uitgegeven kaarten. Op IJsselmeer en de Zeeuwse wateren overlappen de kaarten van de ANWB en Hydrografie elkaar en daaruit zou je kunnen concluderen dat je op die wateren dus ook best met een oudere kaart van de Hydrografie kunt varen. Het kan dan alleen wat lastiger zijn om de BAZ's op de oudere kaart toe te passen.
De Hydrografische Dienst geeft ook nog andere zeekaarten uit. Deze kaarten verschijnen niet elk jaar opnieuw en moeten dus over een langere periode met BAZ's bijgewerkt kunnen worden. Dergelijke kaarten koopt u ook eigenlijk alleen bij de zogenaamde A-Agenten. Dat zijn agenten van de Hydrografie die beschikken over een eigen kaartenkamer en als u daar een kaart koopt dan is deze meestal tot en met de meest recente BAZ bijgewerkt. En daarna is het uiteraard aan u om dat te doen.
Over de Waddenzee heb ik het hier uiteraard maar niet. Ik denk dat u het allen met mij eens bent dat daar zoveel verandert, dat een kaart ouder dan 1 jaar absoluut onverstandig is.
Ikzelf hanteer aan boord de volgende regel. In mijn eigen thuiswater, het Haringvliet, heb ik voldoende aan een bijgewerkte kaart, die mag best 2 jaar oud zijn. Op voor mij onbekend water of waar ik een tijd niet geweest ben, vertrouw ik het liefste op een nieuwe kaart en anders op een exemplaar dat in ieder geval goed is bijgewerkt.
Wat is uw mening? Hoe houdt u uw kaarten bij? Of koopt u liever regelmatig een nieuwe set. Of werkt u alleen nog maar op digitale kaarten? Ik ben erg benieuwd. Reageren kan direct onderaan dit bericht ...
Winteraanbieding 1800 serie (2)
Wel is het zo dat deze kaarten in het voorjaar van 2009 zijn verschenen en dat ze toen al verouderd waren. Immers er kunnen dagelijks zaken op het water veranderen. Voor een veilige vaart is het dus altijd noodzakelijk om uw kaarten bij te werken met de Berichten aan Zeevarenden (BAZ). Doet u dat niet, dan vaart u dus inderdaad met een oude kaart. Bij elke kaart uit de 1800 serie staat daarom op Vaarwinkel een link naar de BAZ die op de kaart betrekking hebben. Handig om te zien hoeveel wijzigingen op uw kaarten van toepassing zijn.
Onze aanbieding is met name bedoeld voor die schippers die deze winter doorvaren of als u al in het vroege voorjaar een tocht wilt maken. De nieuwe 2010 editie is dan nog niet beschikbaar en u kunt nu alvast uw slag slaan in de Vaarwinkel ...
Let op deze aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt.
De toekomst van de watersport
Speciale uitgave Info20M
Vol met nuttige informatie voor de echte doe-het-zelver, maar ook vol met bruikbare informatie voor elke eigenaar van een klassiek getuigd schip, rond- en platbodem.
Het leken wel jachten
Van de failliete uitgeverij Aprilis hebben wij nog een beperkte voorraad van de 2 titels uit de serie "Het leken wel jachten" op voorraad. Deze week mogen zij weg met een aantrekkelijke korting.
Deel 1 ...
Deel 2 ...
Op is op! (Red. Inmiddels zijn de boeken uitverkocht)
Uw positie tonen op Facebook
Jachtbouw volgen
Geschiedenis van de navigatie
Klushaven Amsterdam
De initiatiefnemers hebben een enquete op de website geplaatst om van bootjeseigenaren/liefhebbers uit Amsterdam e.o. te horen waar zij nu precies behoefte aan hebben. Klik hier ...
Winteraanbieding Duitse sportschipperkaarten
Winteraanbieding 1800 serie
Nominatie beste havenkroeg
Vertrouwen op de METS
16e editie ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs verschenen
Aanvullend op het boek is een cd-rom met examentraining verkrijgbaar. Deze is al eerder in nieuwe en aangepaste versie verschenen en bevat inmiddels meer dan 1.000 verschillende oefenvragen en 20 oefenexamens. De nieuwe cd was al los verkrijgbaar en is nu ook verkrijgbaar in een voordelige combinatie met het nieuwe boek.
Aloha
Radaropleiding in Belgie
Men is niet verplicht een radar aan boord te hebben, maar als er één is, is men wel verplicht hem te gebruiken wanneer het nodig is (voorschrift 7 van het Internationaal Aanvaringsreglement). Uiteraard gaat men ervan uit dat de operator ook de nodige kennis heeft om met een radar te werken. Hoe de radar te bedienen leert u bijvoorbeeld in de Radaropleiding van Naviclass. Deze radarcursus leert u op de juiste manier te werken met een radar. Na afloop ontvangt u een RYA Radarbrevet. De cursus wordt gegeven in Temse, Belgie.
Restant boeken uitgeverij Aprilis
Gelukkig heeft onze partner Kelvin Hughes nog verschillende boeken op voorraad in hun magazijn die wij nu exclusief via de koopjeshoek en voor een aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden. Kijkt u dus vooral eens in de koopjeshoek op Vaarwinkel.nl.
F18 clinics in Nederland
Boating Life
Nieuwe cd-rom Examentrainer Marifonie
Op de cd staan vier modules voor de examens voor het basiscertificaat marifonie, de module GMDSS-B, het volledig Marcom-B en het Belgische SRC. SRC is het Belgische Marcom-B. De stof die u voor het examen moet kennen is wat eenvoudiger en in Belgie is geen praktijkexamen verplicht, maar volstaat het volgen van een cursus aan een erkende instelling. In de cursus ontvangt u praktijktraining. VBO biedt in Nederland al cursussen SRC aan. U doet dan examen in Brussel en het verkregen diploma SRC is daarna wel in Nederland geldig als Marcom-B. In aanvulling op de cursus kunnen kandidaten nu ook met de cd-rom zelf oefenen voor het SRC.
Kandidaten kunnen in Belgie een SRC cursus volgen bij Naviclass of via Vaarschool.be.
De cd is hagelnieuw, want pas gisteren door de fabriek afgeleverd, maar nu al via de Vaarwinkel te bestellen ...
N.B. De cd Examentrainer Marifonie lijkt erg op de cd Examentraining Marifonie. Beiden zijn gemaakt door Promanent en werken met dezelfde software. Inhoudelijk is het verschil dat de VBO Examentrainer aansluit op hun eigen studiewijzer en dat de andere cd meer aansluit bij de boeken van ANWB en het Goede Boek. Wat betreft functionalitiet is het verschil dat de VBO Examentrainer de mogelijkheid biedt om onperkt examens te oefenen, terwijl de andere cd beperkt is tot de meegeleverde examens.
Pleziervaartbelasting voorlopig weer van de baan
"We zijn er druk mee geweest de achterliggende maanden: gelukkig ben ik zeker met dit resultaat. Hierbij een - enigszins onverwacht - persbericht van minister Verburg."
Blij dat de minister heeft ingezien dat het heffen van een vaarbelasting geen goede zaak is, maar toch een beetje jammer dat deze discussie eerder dit jaar veel stof heeft doen opwaaien en onnodige onrust heeft veroorzaakt. En ... als u het goed leest blijft de deur voor een vorm van een vaarbelasting toch nog een beetje open. De discussie over de financiering van het onderhoud van de vaarwegen ed. blijft namelijk bestaan. De watersportsector werkt nu hard aan de Toekomstvisie Watersport 2025. Op basis daarvan gaat het Watersportverbond opnieuw in overleg met Minister Verburg.
Verlenging of examen Rijnpatent
Als u al in het bezit bent van een diploma Schipper Rijnvaart en/of van een Rijnpatent geldend tot een bepaalde plaats, kunt u voor de uitbreiding van het patent één of meerdere aanvullende examens afleggen. De aanvullende examens corresponderen met door CCV vastgestelde Rijnzones. Indien de uitbreiding van het patent meerdere Rijnzones betreft, moet u meerdere examens te doen.
Boek ADN Examentraining
Storing Vaarwinkel website verholpen
Reizen tot op het bot
Storing op Vaarwinkel ...
Workshop en cursus dieseltechniek
Praktijkexamen klein vaarbewijs
Bij mijn weten is er op dit moment geen sprake van dat het examen klein vaarbewijs uitgebreid gaat worden. De discussie over een mogelijk praktijkexamen is al zo oud als de discussie over het vaarbewijs. Er is echter voorlopig geen sprake van dat er een praktijkexamen gaat komen. Ook op de laatste docentenvergadering met de examencommissie is daar niets over bekend gemaakt. Ook leeft het niet op het verantwoordelijke ministerie. De nieuwe binnenvaartregels zijn net droog en er is op dit moment geen reden om de examenregels voor het klein vaarbewijs weer aan te passen.
Wel wordt er landelijk veel gediscussieerd over de veiligheid op het water en de handhaving en welke rol de vaaropleiding daarin speelt. Een mogelijke vaarbewijsplicht voor iedereen speelt daarin een rol. In Nederland doen nu jaarlijks ongeveer 20.000 mensen examen. Het is met de huidige infrastructuur van examenlocaties, docenten en vaarscholen niet mogelijk al deze mensen een praktijkexamen af te nemen. Als het vaarbewijs algemeen verplicht zou worden, wordt het aantal examenkandidaten ook groter en wordt het afnemen van een praktijkexamen nog moeilijker te organiseren.
De roep om een praktijkexamen hoor ik met name uit de hoek van mensen die het examen klein vaarbewijs te makkelijk vinden. Er bestaat echter vanuit de officiele instanties, watersportbonden, de watersportsector en ook bij veel docenten geen enkele wens om met een praktijkexamen een grotere drempel tot de watersport op te werpen. En over een algemene vaarbewijsplicht is men het nog lang niet eens.
Voor de watersport bestaan er momenteel slechts twee (verplichte) opleidingen met een praktijkexamen. Dat is het al genoemde Marcom-B/ GMDSS (en ook Marcom-A) en het examen voor het Groot Pleziervaartbewijs. Alle andere examens zijn theorie examens.
Lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs ...
Lesmateriaal GMDSS ...
Lesmateriaal Marcom-B...
Lesmateriaal Groot Pleziervaartbewijs ...
Veilig varen
Dit voorbeeld toont aan dat er nog steeds schippers rondvaren die er niet van doordrongen zijn dat een goede voorbereiding essentieel is om veilig het water op te gaan.
Aarden op zout
Innovatieve GPS voor zeilers
De nieuwe GPS wordt licht van gewicht, krijgt een scherm dat goed in daglicht is af te lezen en is waterdicht. Verder wordt de GPS voorzien van Bluetooth zodat draadloos informatie met andere instrumenten of de boordcomputer gedeeld kan worden. http://www.thesailinggps.com/.
Zeekadetkorps Maassluis 60 jaar
Tijdens de officiele ceremonie kreeg de voormalige voorzitter Aad van Bedaf een Koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester van Maassluis. Ook voor het korps had de burgemeester een verrassing door het zeekadetkorps Maassluis de erepenning van de gemeente Maassluis toe te kennen.
Het Zeekadetkorps Maassluis, opgericht in 1949, is een maritieme jeugdvereniging. Het doel van het Zeekadetkorps is het interesseren van jongeren van 11 tot 18 jaar oud voor alle onderdelen van de maritieme (beroeps)sector, zoals scheepvaart, scheepsbouw maar ook de jachtensector, door de leden kennis te laten maken met de vele en gevarieerde mogelijkheden welke deze sector kan bieden.
De Zeekadetkorpsen Maassluis en Gouda werden beiden in 1949 opgericht. Het zou nog tot 1955 duren voor dat er een 'landelijke gedachte' kwam en het Zeekadetkorps Nederland, als overkoepelend orgaan van de Zeekadetkorpsen in Nederland, werd opgericht.
Faillissementen
Mocht er een doorstart komen en als er bekend is wat er met de uitgaven gaat gebeuren, dan laat ik u dat weten.
Verder bereikte mij het bericht dat Jachtbouwer Nowee en Jachttimmerbedrijf Dorr beiden failliet zijn verklaard. Bij de eerste onderneming in Heeg werkten 38 mensen. Nowee houdt zich bezig met de afbouw van onder meer de IJlstervlet, de Rembrandtsloep, de Ace, de Caprice en de Rhapsody. De rechtbank heeft ook het faillissement uitgesproken over Dorr Jachtbetimmering in Lemmer. Bij dit Lemster bedrijf werken 45 mensen. De onderneming had het bankroet zelf aangevraagd.
Wat dat betreft zit de watersportsector nog steeds in woelig water. Het aantal bezoekers aan de verschillende watersporttentoonstellingen en -beurzen was altijd een goede graadmeter hoe de economische situatie in de watersportsector er voor stond. Een aardig artikel hoe de sector er in de Verenigde Staten voor staat leest u hier ...
Hier en daar is hierdoor natuurlijk ook nog wel eens voordeel te halen. De failliete boedel van de firma Zandbergen Watersport wordt geveild. Wellicht dat er nog iets voor u bij zit ...
(Te) Hard varen
Interessant is daarom om te lezen in de visie die staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Huizinga, op de kentekenregistratie van pleziervaartuigen bekend heeft gemaakt aan de Tweede Kamer. In haar brief aan de Kamer schrijft zij onder andere dat uit gegevens over incidenten en ongevallen op het water niet is gebleken dat snelle motorboten zorgen voor een veiligheidsprobleem. Elke schipper van een snelle motorboot moet verplicht een klein vaarbewijs hebben. Zou er een verband zijn tussen het verplichte vaarbewijs (en de kennis van de vaarregels) en de constatering dat snel varen geen extra gevaar op het water betekent? Ik ben benieuwd naar uw reacties. Onderaan dit bericht kunt u reageren.
Lesmateriaal voor het Nederlandse klein vaarbewijs vindt u in de Vaarwinkel ...
Scheepshistorie deel 8 verschenen
Beurs Klassieke Schepen
Meer dan honderd schepen zijn te zien en te koop op de beurs en in de haven.
Oktober nummer Info20M is uit
- Van groot vaarbewijs naar groot pleziervaartbewijs;
- Dubbelen van stalen schepen;
- Kentekenregistratie van schepen;
- Inland AIS;
- Het scheepsafvalstoffenverdrag;
- En in de serie Gas aan boord deze keer de gasverbruikstoestellen.
Klein Vaarbewijs en ICC straks geïntegreerd op één nieuwe pas
Vanaf 1 januari 2010 zal Vamex de afgifte van het nationale Klein Vaarbewijs en het internationale Certificate of Competence (ICC) samenvoegen in één nieuw ontwikkeld document.
Voor de watersporter die ook in het buitenland vaart betekent dit een duidelijke serviceverbetering en lastenverlichting. Tot op heden wordt het ICC nog door de ANWB afgegeven als los papieren document, dat alleen apart kan worden aangevraagd als men al in het bezit is van een Klein Vaarbewijs. Straks zijn beide documenten geïntegreerd binnen één pas op creditcard formaat. Er hoeft dan ook nog maar eenmaal een aanvraag met pasfoto te worden ingediend en nog maar één keer te worden betaald.
Vanaf 1 januari ontvangen alle voor het Klein Vaarbewijs examen geslaagde kandidaten (ongeveer 20.000 per jaar) het nieuwe aan de internationale standaard aangepaste document. De geheel nieuw ontworpen pas kent tevens een aantal belangrijke verbeteringen op het gebied van beveiliging om mogelijke fraude beter tegen te gaan. Het huidige tarief van € 25,- voor een Klein Vaarbewijs wordt, ondanks deze verbeteringen, niet verhoogd.
Begin december zal Vamex meer informatie op haar website publiceren met daarin dan informatie voor alle verschillende houders (nieuw en oud) van het klein vaarbewijs en extra antwoorden op veel gestelde vragen met betrekking tot het nieuwe vaarbewijs. Zodra er meer bekend is zullen wij daar ook op Vaarwijzer aandacht aan besteden.
Vaarwinkel.nl partnerprogramma
Uitgeverij Aprilis failliet
Watersportsector navigeert door woelig water
Een aardig artikel hoe de sector er in de Verenigde Staten voor staat leest u hier ...
Start tot finish
Eerder schreven we al over de online almanak van Uitgeverij Wiley. Wiley komt nu met een drietal praktische boeken van Start tot Finish over Motorboating, Yachting en Dinghy Sailing.
Aardig is dat ze als voorbeeld twee gratis PDF bestanden als downloads ter beschikking stellen. Het eerste gaat over afmeren en het tweede gaat over balans en trim voor een kleine zeilboot.
In de Vaarwinkel vindt u ook Nederlandstalige boeken over aan- en afmeren en over zeiltrim:
ANWB Manoeuvreren voor motorboot en zeiljacht
Handboek motormanoeuvres en ankeren
Zeil- en tuigtrim
ANWB Handboek zeiltrimmen
Bluemapia
MaxSea en NobelTec samen
Signet is in Europe een relatief onbekende naam, maar is naast MaxSea eigenaar van diverse andere bedrijven die actief zijn in navigatie. De firma Furuno, onder andere bekend van de plotters- en radarapparatuur, is groot aandeelhouder in Signet S.A.. Technieken uit MaxSea vormen weer de basis achter NavNet 3D van Furuno.
Nobeltec wordt in Nederland vertegenwoordigt door de firma Alphatron in Rotterdam. Furuno wordt in Nederland geleverd door Sailtron en Radio Holland.
Nieuwe druk Electriciteit te water
Een volledige en praktische stap-voor-stap handleiding voor jachteigenaren. Alles wat je wilt weten over de elektrische installatie en apparatuur aan boord. Een uniek boek, geheel in kleur uitgevoerd, met bijzonder duidelijke tekeningen en schema's. Zowel de doorgewinterde doe-het-zelver als de beginnende watersporter kan met dit boek direct aan de slag, als het gaat om het elektrische systeem, het aansluiten van apparaten en het oplossen van problemen.
U kunt Electriciteit te water bestellen in de Vaarwinkel ...
Navigatiesoftware van Garmin
Klein hoekje
Kustweerbericht
In de leerstof voor het klein vaarbewijs zit slechts een klein stukje meteorologie. Voor het varen op de kustwateren moet u toch echt meer weten. Dit wordt onder andere behandelt voor het examen kustnavigatie (TKN). En als u nog verder van huis wilt en bijvoorbeeld met orkanen te maken kan krijgen dan is het boek Meteorologie en oceanografie voor de zeevaart een echte aanrader. U vindt het in de Vaarwinkel ... Als u wat minder wilt besteden en genoeg heeft aan een meer gecomprimeerd verhaal dan is de syllabus Meteorologie, die op vele zeevaartscholen wordt gebruikt, een zeer goed boek. Ook deze vindt u in de Vaarwinkel ...
Verplichte vaaropleiding in Florida
Wat denkt u? Zou dit wellicht ook in Nederland kunnen werken? Als een soort van voor iedere watergebruiker verplichte toets in plaats van een voor iedereen verplicht klein vaarbewijs. Een soort van formele toets die je moet doen. Je slaagt altijd, maar in principe heb je daarvoor wel de leerstof moeten doorlopen en een toets moeten maken. Enige basiskennis wordt je dus geacht te hebben. Ik ben onder de indruk van de praktische uitwerking in Florida. Diverse goedgekeurde aanbieders, alles online en meteen examen. Alleen zet ik vraagtekens bij het puntje hoe de identiteit van de kandidaat te controleren? Ik ben benieuwd wat u er van vindt. Reageren kan onderaan dit artikel.
Sponsorlink: Cruise reisbureau ...
Jessica Watson is vertrokken
Zij liet weten blij te zijn met de voorbereidingen aan de boot en dat de vooruitzichten goed waren. Na vertrek uit Sydney vaart ze eerst richting Nieuw Zeeland, dan door naar Fiji, Samoa, Zuid Amerika en dan naar Zuid Afrika. Vandaar is het dan nog 4.000 zeemijl terug naar Australie.
Meer informatie ...
Vaarwijzer op Twitter
Wij hebben de Vaarwijzer Twitter account nu ook automatisch gekoppeld aan verschillende andere nautische nieuwsdiensten, zoals die van Nauticlink, Navingo en Schuttevaer. Anderen zullen binnenkort volgen. Zodra een van deze nieuwsdiensten nieuws plaatsen vindt u daarvan een korte introductie op http://twitter.com/vaarwijzer en kunt u doorklikken naar de bron.Als u dus snel en actueel op de hoogte wilt blijven van relevant nieuws over watersport en scheepvaart dan kunt u nu volstaan met het volgen van Vaarwijzer op Twitter (http://twitter.com/vaarwijzer)
Harde aanpak te snel varen
Tegelijkertijd maakt de staatssecretaris bekend niet te voelen voor handhaving op basis van een kenteken, waarmee in ieder geval die dreiging voor de watersport en een van de praktische onderleggers voor de pleziervaartbelasting van de baan lijkt te zijn. Huizinga ziet meer heil in het op het water direct staande houden van de overtreders en hen direct te confronteren met de gevolgen van hun acties.
Een woordvoerder van de staatssecretaris geeft daarbij aan dat er verder gedacht wordt aan het verplicht stellen van een (klein) vaarbewijs voor elke bestuurder van een snelle motorboot. Nu is het zo dat er alleen een opvarende in het bezit hoeft te zijn van een vaarbewijs, maar dat deze persoon niet zelf aan het roer hoeft te zitten.Onduidelijk is wanneer deze nieuwe regels in kunnen gaan.
Natuurlijk ben ik benieuwd naar uw mening. Reageren kan onderaan dit bericht.
En als u alvast de koe bij de horens wilt vatten; lesmateriaal voor het klein vaarbewijs vindt u in de Vaarwinkel ...
EGNOS Open Service operationeel
Dit is het eerste officieel operationele signaal van EGNOS, met name van belang
voor de precisie van plaatsbepaling. Het Safety of Life signaal is nog niet operationeel wat betekent dat de betrouwbaarheid van het systeem nog niet gegarandeerd is.
EGNOS is een open dienst die gebruik maakt van het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS systeem voor satellietnavigatie. EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) is een Europese variant van DGPS en levert naast het satellietsignaal een extra controle signaal van landstations. Omdat de landstations een bekende positie hebben kan bepaald worden wat de afwijking is van de satellietsignalen in een bepaald gebied. Door deze informatie aan boord te combineren met het satellietsignaal kan een meer nauwkeurige positie bepaald worden. Van groot belang voor toepassingen waarbij de positie heel nauwkeurig bekend moet zijn, bijvoorbeeld in de offshore industrie.
EGNOS loopt vooruit op het eigen Europese Galileo systeem voor satellietnavigatie.
Helikopter bijna verstrikt in SkySail
Een SkySail is een grote vlieger die op grote hoogte boven een vrachtschip opgelaten wordt. Door de trekkracht van de vlieger kan het schip veel brandstof besparen.
Lees meer op Schuttevaer ...
Overigens maakt SkySail vrijwel tegelijkertijd bekend dat zij ook het eerste vissersschip met een SkySail gaan uitrusten. Meer leest u op ...
Laura Dekker haalt haar Klein Vaarbewijs
Doe nu als Laura Dekker en haal uw Klein Vaarbewijs !
Bron: Twitter
Welke kaarten neem ik mee?
Niet alleen is dat veel gewicht, maar het kost ook veel geld om al deze kaarten aan te schaffen. Als u beschikt over een betrouwbaar systeem met een digitale vaarkaart dan is het verstandig om in ieder geval kaarten op kleine schaal van het te bevaren gebied mee te nemen. Kaarten op een kleine schaal tonen een groot gebied, maar met weinig details. Deze zogenaamde overzeilers zijn echter voldoende op open zee en voldoende ver uit de kust.
Verder neemt u een aantal kaarten met meer detail mee van de havens die u van plan bent aan te lopen. Ook is het aan te raden om bij de voorbereiding van een oversteek goed te kijken welke havens en uitwijkmogelijkheden er zijn voor het geval u bij storm of een noodgeval van uw route moet afwijken. Neem van deze plaatsen ook detailkaarten mee aan boord. Goede havengidsen kunnen het gemis aan detail opvangen en geven bruikbare adviezen over aanloop, ankerplaatsen etc.. Toch zijn zij niet bedoeld als vervanging van de detailkaarten van een havenaanloop. Kijk dus bij de reisvoorbereiding goed welke alternatieve havens er zijn voor het geval dat ... Kies een paar havens langs de route als goed en veilig alternatief. Deze havens neemt u op in uw tochtplanning, wat betekent dat u de detailkaart meeneemt, de gegevens in de havengids heeft bekeken en de
belangrijkste zaken van deze uitwijkhavens bij de hand heeft. Mocht u tijdens de reis dan gedwongen zijn van de route af te wijken, dan bent u goed voorbereid.
En natuurlijk vergeet u niet om ook passer, plotter of parallellineaal mee te nemen en voor vertrek werkt u de kaarten bij volgens de laatste Berichten aan Zeevarenden
(Notices to Mariners).
10.000e bestelling bij Vaarwinkel geplaatst
De eerlijkheid gebied wel om te zeggen dat we pas zijn gaan tellen na de invoering van ons nieuwe winkelsysteem. In de jaren daarvoor hebben wij ook al een paar duizend klanten mogen verwelkomen, maar daarvan hebben wij geen telling bijgehouden.
Google banner
Blogarchief
-
▼
2009
(309)
-
▼
december
(28)
- Gelukkig Nieuwjaar
- Info20M december 2009 is verschenen
- Miljoenen naar waterbedrijven en -recreatie in Noo...
- Wijzigingen in Rijnvaartpolitiereglement
- Vervanging ADNR door het ADN
- Naar Engeland zonder verplichte e-mail vooraf
- Cruising Patagonia
- Zelfstudiepakket voor Klein Vaarbewijs
- Aanbieding Digitale Vaaratlas
- Nederland wordt groter
- Vrolijk Kerstfeest
- Watersportverbond en Motorboot werken samen
- Varen doe je samen
- Belgian Boat Show
- De Rotterdam eindelijk klaar?
- Zeilmakerij De Vries verzet de bakens
- IJsvrij
- Navigatie; for women only !
- Telematicadag voor de binnenvaart
- Fluitschepen voor de VOC
- Examentrainer Klein Vaarbewijs van VBO
- Veel gestelde vragen over AIS
- Bijwerken of vervangen?
- Winteraanbieding 1800 serie (2)
- De toekomst van de watersport
- Speciale uitgave Info20M
- Het leken wel jachten
- Uw positie tonen op Facebook
-
►
november
(35)
- Jachtbouw volgen
- Geschiedenis van de navigatie
- Klushaven Amsterdam
- Winteraanbieding Duitse sportschipperkaarten
- Winteraanbieding 1800 serie
- Nominatie beste havenkroeg
- Vertrouwen op de METS
- 16e editie ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs versch...
- Aloha
- Radaropleiding in Belgie
- Restant boeken uitgeverij Aprilis
- F18 clinics in Nederland
- Boating Life
- Nieuwe cd-rom Examentrainer Marifonie
- Pleziervaartbelasting voorlopig weer van de baan
- Verlenging of examen Rijnpatent
- Boek ADN Examentraining
- Storing Vaarwinkel website verholpen
- Reizen tot op het bot
- Storing op Vaarwinkel ...
- Workshop en cursus dieseltechniek
- Praktijkexamen klein vaarbewijs
- Veilig varen
- Aarden op zout
- Innovatieve GPS voor zeilers
- Zeekadetkorps Maassluis 60 jaar
- Faillissementen
- (Te) Hard varen
- Scheepshistorie deel 8 verschenen
- Beurs Klassieke Schepen
- Oktober nummer Info20M is uit
- Klein Vaarbewijs en ICC straks geïntegreerd op één...
- Vaarwinkel.nl partnerprogramma
- Uitgeverij Aprilis failliet
- Watersportsector navigeert door woelig water
-
►
oktober
(26)
- Start tot finish
- Bluemapia
- MaxSea en NobelTec samen
- Nieuwe druk Electriciteit te water
- Navigatiesoftware van Garmin
- Klein hoekje
- Kustweerbericht
- Verplichte vaaropleiding in Florida
- Jessica Watson is vertrokken
- Vaarwijzer op Twitter
- Harde aanpak te snel varen
- EGNOS Open Service operationeel
- Helikopter bijna verstrikt in SkySail
- Laura Dekker haalt haar Klein Vaarbewijs
- Welke kaarten neem ik mee?
- 10.000e bestelling bij Vaarwinkel geplaatst
-
▼
december
(28)