argumenten gehoord worden.
Los van een aantal procedurele bezwaren zijn onze argumenten voor het openbaar maken van examens in het kort de volgende:
- Overheidsinformatie dient openbaar te zijn. Een examen dat al is afgenomen kan daarom zonder bezwaar openbaar gemaakt worden.
- Examenkandidaten kunnen zich goed op het examen voorbereiden door oude examens te bestuderen. Alleen hiermee krijgt men immers een beeld van de wijze van examineren. Exameneisen, afbakening ed. geven een beeld van de kennis die men moet hebben, maar niet hoe deze kennis op het examen getoetst wordt. Hoe worden vragen gesteld? Komen strikvragen voor? etc. Het beschikbaar stellen van een enkel proefexamen is daarvoor volstrekt onvoldoende. Het Agentschap Telecom heeft overigens nog steeds geen voorbeeld examens vrijgegeven.
- Controle op de examens en de vragen door opleiders, kandidaten en andere belanghebbenden is enkel mogelijk als deze kennis kunnen nemen van de afgenomen examens. Hoe kan een kandidaat bijvoorbeeld bezwaar maken tegen de uitslag of een bepaalde vraag als hij deze naderhand niet meer mag inzien? Wie haalt eventuele fouten uit de vragen?
- Het niet openbaar zijn van de examens stimuleert de examenorganisatie niet om de vragenbank ook regelmatig te verbeteren en uit te breiden. De vragenbank zal dan een meer statisch karakter krijgen.
- Alle regels rondom exameneisen, toezicht, afbakening etc. die mede het gevolg zijn van het niet openbaar zijn, liggen voor een langere periode vast. Hiermee wordt de examinering minder dynamisch en wordt het lastiger om nieuwe leerstof toe te voegen. Deccanavigatie zou dan bijvoorbeeld nog in de exameneisen kunnen voorkomen, terwijl dergelijke apparatuur al lang door GPS is vervangen.
Specifiek voor de examens maritieme radiocommunicatie voert het Agentschap Telecom aan dat effectieve toetsing alleen mogelijk is bij geheimhouding van de examens. Daarmee geeft zij aan dat er de afgelopen 10 jaar geen effectieve toetsing is geweest, immers toen waren de vragen en examens gewoon openbaar.
Vamex heeft op haar website een toelichting staan waarom de vragen voor het Klein Vaarbewijs niet openbaar zijn. U vindt deze op: http://dev.vamex.nl/Files/Filer/PDF/Examenvragen_Klein_Vaarbewijs_Vamex_niet_openbaar-_toelichting.pdf
Wij zijn benieuwd naar uw mening. Of heeft u recent examen marifonie gedaan en kon u na afloop alleen zien of u A, B of C juist had geantwoord, zonder daarbij de vraag terug te kunnen kijken? Wij zullen uw argumenten meenemen naar de hoorzitting.
Ik vind het onterecht dat examens die worden afgenomen door een publieke, met belastinggeld betaalde, instantie geheim worden gehouden en dat deze vervolgens uitsluitend tegen betaling bij een particuliere vereniging, de ANWB, verkrijgbaar zijn. Het gaat hier om noodzakelijke oefenstof voor een wettelijk verplicht examen en dat mag niet commercieel worden uitgebuit.
BeantwoordenVerwijderenDe ANWB kan net als ieder ander in Nederland niet over de examens beschikken. En de ANWB moet als uitgever, dus net als andere uitgevers, zelf in het lesmateriaal investeren, alvorens deze op de markt te brengen. Er zijn dan ook meerdere aanbieders op de markt. Waarvan de ANWB wel de bekendste. Dus dat hier sprake is van commerciele uitbuiting ben ik niet met u eens. De investeringen moeten immers ook terugkomen.
BeantwoordenVerwijderenVerder ben ik het (uiteraard) met u eens dat de examens wel degelijk na afloop openbaar zouden moeten zijn.