De Taskforce "Versterking Recreatietoervaart" schrijft in haar advies over de verschillende mogelijkheden die er bestaan om een pleziervaartbelasting te heffen. Deze zijn:
- Vaarpas, deze is persoonsgebonden en wordt afgeschreven omdat er kennelijk slechte ervaringen zijn met de Vispas.
- Vaarsticker, volgens de werkgroep de eenvoudigste manier, wel lastig te handhaven en fraudegevoelig, maar daar bestaan wel oplossingen voor.
- Vaartuigkenteken of -registratie, het vaartuig wordt dan geregistreerd, er is dan ook bekend wie de eigenaar is en zichtbaar komt er een kenteken op de boot. Snelle motorboten hebben al zo'n registratie.
Opvallend is dat men voorbij gaat aan twee andere mogelijkheden, namelijk de vaarvergunning en de heffing bij aanschaf van een vaartuig. Vaarvergunningen zou men kunnen afgeven naar analogie met de vroegere zendvergunning voor de marifoon. In vergelijking met de vaarsticker is voor een vergunning wel registratie nodig. De werkgroep acht registratie voor de invoering van een vaarsticker niet direct nodig. Een heffing bij de aanschaf van een boot kan op twee manieren. Als een soort van overdrachtsbelasting bij de verkoop, net als in de huizenmarkt. Een goede registratie van vaartuigen is dan voorwaarde. En nieuwbouw schepen zouden dan vrijgesteld kunnen worden. Of juist wel als heffing op nieuw verkochte schepen.
Overigens ben ik van deze heffing geen voorstander. Het blokkeert immers de handel.
Veel belangrijker vind ik dat eerst maar eens helder uitgezocht moet worden welke bedragen de recreatievaart nu al aan de economie en aan de staatskas bijdraagt. Als we vervolgens ook kunnen horen waar dat geld aan besteed wordt, kunnen we daarna praten over de mogelijkheden om deze staatsmiddelen aan te wenden voor de verbetering van de watersportmogelijkheden.
Zonder dit inzicht zou de sector niet eens over het onderwerp van een nieuwe heffing moeten willen praten!
Volgens mij is het nog steeds zo dat de akte van Manheim het heffen van vaargelden, in welke vorm dan ook, gewoon verbiedt. Bij de vorige keren is het steeds niet doorgegaan op het moment dat de Akte van Manheim werd genoemd. Dus roep dit nu dan maar weer in de richting van de regering.
BeantwoordenVerwijderen