De regels zijn zeer duidelijk. Een schip dat stuurboordwal vaart in het vaarwater (dus langs de kant of langs de lijn van de betonde vaargeul) heeft voorrang op kruisende schepen. Dit is ongeacht of de ander snel vaart of een zeilschip is. En zelfs als het kruisende schip een groot schip is heeft het stuurboordswal varende schip voorrang.De snelvarende boot moet in dit voorbeeld voorrang verlenen.
Maar net als op de weg, geldt op het water helaas ook; voorrang hebben is niet altijd voorrang krijgen.De schipper van het snelvarende schip kan immers de regels niet goed kennen of niet op de kaart hebben gekeken en daardoor niet door hebben dat de ander in de vaargeul vaart.
Er is overigens een uitzondering op deze hoofdregel en dat is als twee vaarwaters elkaar kruisen. Bij gelijkwaardige waters heeft het kruisende schip van stuurboord voorrang en bij niet gelijkwaardige waters heeft het schip in het hoofdvaarwater voorrang. Maar hij moet wel medewerking verlenen aan het invaren/kruisen van het andere schip. Uitzondering daarop is als het schip in het hoofdvaarwater een groot schip is en het schip dat uit het nevenvaarwater komt een klein schip is. Het grote schip hoeft dan geen medewerking te verlenen.
Uiteraard is er ook nog de bekende regel over goed zeemanschap. Wat vaak wordt uitgelegd dat als de ander geen voorrang geeft en er gevaar voor aanvaring blijft bestaan, dat dan het voorranghebbende schip toch maatregels moet nemen om een aanvaring te voorkomen.
Goed zeemanschap betekent naar mijn mening ook dat je niet in een "op het laatste moment" situatie wilt komen. Goed uitkijken en inschatten wat de andere watergebruikers doen kan veel ergernis voorkomen. Soms kan je namelijk al een "net niet" situatie voorkomen door even een graadje op te sturen, even gas terug of juist een tikje er bij. Dus goed zeemanschap betekent ook het niet op de regel van goed zeemanschap aan laten komen.
Bovenstaande stukje schreef ik naar aanleiding van een vraag van een lezer. Het onderwerp van elkaar kruisende schepen komt veelvuldig aan bod in de leerstof voor het Klein Vaarbewijs en komt regelmatig terug in het examen zelf.
Lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs vindt u in de online Vaarwinkel ...
Je stukje over voorrang gelezen. Wil graag een opmerking plaatsen. Ik ben op dit moment in Cowes op Wight voor de de opleiding tot Yachtmaster Ocean (23 weken) bij UKSA.
BeantwoordenVerwijderenUiteraard wordt hier veel aandacht (understatement, we moeten ze uit ons hoofd kennen) besteed aan de Col Reg's (red. Zeeaanvaringsreglement BVA), omdat er veel mesnen bij zijn die van hier uit hun werk op Superjachten gaan zoeken.
Een van de stellingen was laatst "bestaat voorrang op zee" (we praten hier alleen over zee, maar die lijn kun je zo doortrekken vind ik).
De regels schrijven alleen dat in mist er geen right of way bestaat. Als je de rechten van schepen bekijkt en vooral hun benoeming in de Col Reg's vind ik dat eigenlijk veel duidelijker; je bent of "stand on vessel"of "give way vessel".
Dus om op jouw betoog aan te sluiten, als je elke situatie zo beschouwd en beoordeeld volgens De Regels, zou er nauwelijks nog misverstand kunnen ontstaan.
En zoals je dan aangeeft, wel verstandig om ze te kennen, maar via "goed zeemanschap" mag een aanvaring nooit het gevolg zijn.
Aanvulling: Het Binnenvaartpolitiereglement kent sinds het negende wijzigingsbesluit het begrip "voorrand hebben". "Stand on" vessel betekent in het Nederlands "koers en vaart behouden" en "give way" betekent uitwijken.
BeantwoordenVerwijderen