In de hier afgebeelde situatie is gelijktijdige doorvaart niet mogelijk. Wie heeft voorrang en wie moet voorrang verlenen? Het kleine schip X vaart met stroom mee en het grote schip Y heeft dus stroom tegen.
Artikel 6.07 van het BPR stelt dat het kleine schip X voorrang heeft op het grote schip Y, omdat schip X met de stroom meevaart. Artikel 6.07 RPR stelt echter dat het grote schip Y voorrang heeft, omdat X een klein schip heeft. Dat X voor de stroom vaart heeft in deze situatie in het RPR geen betekenis.
Het is dus belangrijk om te weten welke reglementen gelden in het gebied waar u vaart en waar de verschillen tussen de regels zitten.
Jaap,
BeantwoordenVerwijderenIk ben het helemaal met je eens!!! Er zijn zelfs wateren (in Nederland) waar zowel het BPR als het RPR samen gelden??? Ja echt waar... Ik snap nog steeds niet dat we in deze moderne tijd nog steeds verschillen hebben in reglementen, regels, zowel op het land als op het water!!!! Lang leven één europa, maar kom niet aan onze regeltjes!!!
Met vriendelijke groet,
Arman
Op zich simpel: stroomrichting is een voorrangsfactor en groot/klein is een voorrangsfactor. BPR stelt de eerste hoger, RPR de tweede. Nou hopen dat beide schippers weten of ze in BPR- of RPR-water varen en welke regel ook al weer de hoogste rangorde had.
BeantwoordenVerwijderenPraktijk is dat je als kleine altijd de grote laat voorgaan, ook al ben je in BPR-water, net zoals klein op hoofdvaarwater weliswaar voorrang heeft maar nietemin groot niet mag hinderen om uit een nevenvaarwater te komen.