In de Binnenschepenwet en afgeleide regels stonden bepalingen voor de Nederlandse vaarbewijzen. In een eerder artikel schreef ik al over deze veranderingen.
Vanwege de genoemde wijzigingen zijn ook de exameneisen voor de examens voor de vaarbewijzen aangepast. Hieronder ga ik in op de veranderingen in de exameneisen voor de examens voor het klein vaarbewijs. In een volgend artikel kom ik terug op de exameneisen voor het groot vaarbewijs en het beperkt groot vaarbewijs. In een apart artikel zal ik ook terugkomen op de exameneisen voor het groot pleziervaartbewijs.
Veranderingen in de exameneisen voor klein vaarbewijs I
Binnenvaartwet, ed.:
De belangrijkste wijziging is het vervallen van de Binnenschepenwet. Alle exameneisen die betrekking hebben op de Binnenschepenwet zijn daarmee vervallen. Hiervoor in de plaats komen exameneisen die betrekking hebben op de nieuwe Binnenvaartwet, het Binnenvaartbesluit en de Binnenvaartregeling.
De belangrijkste wijziging is het vervallen van de Binnenschepenwet. Alle exameneisen die betrekking hebben op de Binnenschepenwet zijn daarmee vervallen. Hiervoor in de plaats komen exameneisen die betrekking hebben op de nieuwe Binnenvaartwet, het Binnenvaartbesluit en de Binnenvaartregeling.
U moet kennis hebben van de volgende zaken:
Enkele definities uit de Binnenvaarwet en het Binnenvaartbesluit. De definities van "bedrijfsmatig vervoer", binnenschip en binnenwateren uit de Binnenvaartwet. En de definities voor duwboot, passagiersschip, pleziervaartuig, sleepboot en sleepduwboot uit het Binnenvaartbesluit.
Verder moet u weten welke vaarbewijzen er in Nederland zijn en weten wanneer u een beperkt groot vaarbewijs of een klein vaarbewijs moet hebben. Lees hiervoor mijn eerdere artikel ...
Ten slotte dient u te weten op welke leeftijd iemand een vaarbewijs kan aanvragen (18), tot welke leeftijd deze geldig is (70) en hoe de verlenging in zijn werk gaat (steeds met 5 jaar).
Scheepvaartverkeerswet:
Medio 2009 wordt het maximaal toelaatbare alcoholpromillage in artikel 27 van de Scheepvaartverkeerswet verlaagd van 0,8 naar 0,5 promille. Het doel van de Scheepvaartverkeerswet behoort formeel niet meer tot de exameneisen, wel moet u weten welke reglementen waar op de Nederlandse binnenwateren gelden.
Medio 2009 wordt het maximaal toelaatbare alcoholpromillage in artikel 27 van de Scheepvaartverkeerswet verlaagd van 0,8 naar 0,5 promille. Het doel van de Scheepvaartverkeerswet behoort formeel niet meer tot de exameneisen, wel moet u weten welke reglementen waar op de Nederlandse binnenwateren gelden.
Binnenvaartpolitiereglement (BPR):
De verkeerstekens worden in het BPR besproken in hoofdstuk 5 en staan afgebeeld in bijlagen 7 en 8. Nieuw is dat deze bijlagen nu formeel tot de examenafbakening behoren.
Bij de kennis van de waterwegen staan een groot aantal van deze verkeerstekens uit bijlage 7 expliciet benoemd. Dit is een dubbeling in de exameneisen en daardoor is het een beetje vaag of nu alle tekens of slechts die genoemd worden gekend moeten worden. Aangezien u alle tekens kunt tegenkomen lijkt het logisch dat u deze ook allemaal kent. Een aantal zijn echter expliciet voor de beroepsvaart bedoeld en hebben voor de pleziervaarder weinig betekenis.
Tot zover zijn de wijzigingen redelijk overzichtelijk. De meer bewerkelijke wijzigingen zitten in deel II voor het aanvullende examen/klein vaarbewijs II
Veranderingen in de exameneisen voor klein vaarbewijs II
of het Aanvullende examen
of het Aanvullende examen
De exameneisen voor het klein vaarbewijs I gelden ook voor klein vaarbewijs II. Heeft u al een klein vaarbewijs I dan hoeft u enkel een aanvullend examen te doen. Heeft u uw klein vaarbewijs I voor 1 juli gehaald, dan moet u aanvullend examen doen volgens de nieuwe exameneisen. U hoeft echter niet opnieuw examen voor klein vaarbewijs I te doen.
Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW):
De wijzigingen in de exameneisen zijn hier behoorlijk ingewikkeld. Kennis van verschillende artikelen komt te vervallen, terwijl kennis van een iets groter aantal wordt toegevoegd. Belangrijkste toevoeging is dat u nu dient te weten hoe de bijzondere bepalingen voor het redegebied van Vlissingen toegepast moeten worden.
Scheepvaartreglement Eemsmonding (SRE):
Ook hier komen een aantal artikelen buiten de exameneisen te vallen en worden er een aantal juist toegevoegd.
Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op Zee (BVA):
Hoewel het belang van het BVA in de examens met de vorige wijziging van de exameneisen aanmerkelijk is afgenomen, moet u nog steeds een groot aantal bepalingen voor het examen kunnen toepassen. Ook hier zijn regels er bij gehaald en vallen er een aantal voortaan buiten de exameneisen.
Horizontale en verticale getijbeweging:
Sinds de Nederlandse Hydrografische Dienst op de zeekaarten is overgegaan van GLLWS naar LAT moest u beide systemen kunnen toepassen. Nu GLLWS niet meer op de Nederlandse kaarten voorkomt is NAP nieuw in de exameneisen opgenomen.
Bovenstaande is een samenvatting van alle wijzigingen in de exameneisen. De nieuwe exameneisen en de afbakening van de verplichte leerstof voor het klein vaarbewijs vindt u ook op de website van de stichting Vamex. Hier kunt u zich ook direct inschrijven voor het examen. Doet u na 1 juli 2009 examen, dan moet u dus uitgaan van de nieuwe exameneisen.
Het maximaal toelaatbare alcoholpromillage uit artikel 27 van de Scheepvaartverkeerswet is officieel nog niet verlaagd. Het geldende percentage is dus nog 0,8 promille (1 juli 2009). Er ligt een voorstel om dit te verlagen naar 0,5 promille. Het voorstel is al besproken in de Tweedekamer, maar is nog niet gepubliceerd in het Staatsblad of de Staatscourant en daarmee dus nog niet geldig.
BeantwoordenVerwijderenHallo Jaap,
BeantwoordenVerwijderenKlopt het dat deze aanpassingen zijn opgenomen in het cursusboek 2009 vanaf de 15e druk?
Groeten,
Roberto
p.s. (de reageer als is niet te begrijpen....)
@Roberto: dat klopt niet. De nieuwe exameneisen zitten eigenlijk pas in de laatste druk (17e). Wel hebben wij voor de 15e druk een erratum beschikbaar. Ga naar www.vaarwinkel.nl en zoek naar erratum.
BeantwoordenVerwijderenHallo Jaap,
BeantwoordenVerwijderenKlopt het dat druk 15 + erratum ongeveer gelijk aan druk 17 is en voldoende moet zijn voor het examen?
Groeten, Roberto
Hallo beste mensen,
BeantwoordenVerwijderenIk hoorde van iemand dat je het oude kleine vaarbewijs (2 in mijn geval) moest overzetten naar het nieuwe. Klopt dit?
Groet, Ron
@Ron: het is niet verplicht een ouder vaarbewijs om te zetten naar een nieuwe versie. Het is echter wel handig. Het nieuwe vaarbewijs is een klein pasje en kan tegen water. Achterop staat meteen het ICC. Mogelijk dat Vamex met een "omruil" actie komt en dat je dan gratis of voor weinig geld in het bezit komt van een nieuw vaarbewijs pasje. Beste even bellen met Vamex in Zoetermeer.
BeantwoordenVerwijderenVernieuwen van je vaarbewijs is ook handig omdat het vaarbewijs tegenwoordig tot je 70e verjaardag geldig is. Op oudere vaarbewijzen staat nog de datum van je 65e verjaardag. In Nederland weten de handhavers daar van, maar in het buitenland kan het lastig zijn uit te leggen. Kortom ICC achterop, waterbestendig en juiste einddatum maken het nieuwe vaarbewijs handiger en als je naar het buitenland wilt bijna een noodzaak.
Jaap , dank je voor de snelle en duidelijke info!
BeantwoordenVerwijderen