In deze laatste leest u dat binnen 30 dagen na publicatie commentaar op devoorstellen ingediend kunnen worden.
De belangrijkste voorgestelde wijzigingen in het BPR betreffen:
Waar gelden welke vaarregels? In het verleden blijkt minder duidelijk te zijn vastgelegd waar welke vaarregels van toepassing zijn. Met name in die gebieden waar de regels aan elkaar grenzen of overlappen konden problemen ontstaan. Dit wordt nu recht gezet door overal heldere grenzen te stellen.
Het toevoegen van de definities voor Inland AIS en regels voor het gebruik daarvan. Verder wordt het begrip "uitluisteren" (met de marifoon) toegevoegd.
Een bepaling dat schepen van handhavers, brandweer en reddingsschepen indien nodig voor de vervulling van hun taak mogen afwijken van de vaarregels.
Ook worden er een paar nieuwe verkeerstekens geintroduceerd, zoals een verbodsbord en aanwijzingsbord voor resp. plaatsen waar het verboden is schepen te water te laten, dan wel plaatsen die aangewezen zijn om schepen te water te laten (trailerhelling).
De meeste andere wijzigingen hebben vooral betekenis voor de beroepsvaart.
Daarnaast worden wijzigingen in het Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW) voorgesteld. Een belangrijke toevoeging is de tijdelijke nood-wrakboei (verticaal geel blauw gestreept), die al in de kustwateren wordt toegepast.
In de Vaarwijzer Nieuwsbrief blijven wij u op de hoogte houden van deze en andere wijzigingen.
De geel blauwe boei is al enige jaren geleden door de IALA aangenomen. Tot verbazing van de medewerkers van Rijkswaterstaat bleek dat deze helemaal niet binnen het gebied van het Scheepvaartreglement Territoriale Zee (STZ) gebruikt te mogen worden. Met de voorgestelde wijziging wordt dat nu rechtgezet.
BeantwoordenVerwijderenDe boei komt vaak aan de orde in de recente TKN examens en staat ook in het nieuwe TKN boek.