"Twee jaar geleden heb ik een vuilwatertank ingebouwd en sinds die tijd gebruik ik deze dan ook regelmatig. Uiteraard moet ik deze dan ook regelmatig legen. Uit bezuinigingsoogpunt heb ik de aanschaf van een pomp om de inhoud overboord te lozen weggelaten. Het is tenslotte toch verboden en leegzuigen kost toch bijna niets (€ 0,50 of gratis).
Tijdens mijn vakantie dit jaar wilde ik in Haarlem de tank legen. Bij de havendienst kostte een muntje voor de pomp echter 3,50 euro (!) en was de zuigmond zwaar ingescheurd. Het muntje heb ik dus weer ingeleverd. Ik wilde niet het risico nemen om de inhoud van de tank over de boot te laten lekken en de prijs stond me ook niet aan! Bij een naburig jachtwerfje vond ik een pomp die het wel deed en die maar 50 cent kostte.Later in mijn vakantie wilde ik bij de Wouthaven aan het Alkmaardermeer de tank legen. Hier werkt de pomp wel, maar niet voldoende vacuum om de inhoud er uit te trekken. Dus maar doorgevaren naar Jachtwerf Witsen in Alkmaar. Daar waren de slangen er af gehaald, want de pomp was stuk, dacht (?) de beheerder, desgevraagd.
Ik vraag mij af hoe de ervaringen zijn van de ander watersporters; heb ik het gewoon slecht getroffen of zijn de afzuigpompen werkelijk zo vaak stuk?
Naschrift: De gemeentelijke havendienst heeft mij per mail laten weten dat de pomp dit jaar vervangen wordt, maar de prijs is gebaseerd op de onderhoudskosten en zal dus niet lager worden."
Vertel ons uw ervaringen
De website www.vuilwater.info zegt: "Het uitpompen van vuilwater moet van de wetgever vanaf 2009 gratis worden aangeboden". Vreemd dat pompen van de gemeentelijke havendienst daarvan zijn vrijgesteld (?!)......
BeantwoordenVerwijderenMet de pompen gaat ook veel mis. Aan in uw artikel genoemde ervaringen kan ik toevoegen dat in onze jachthaven de zuigmond spontaan van de slang is
losgekomen zonder dat er iemand in de buurt was. Een nabije ligplaatshouder hoorde plons en zag dat de zuigmond verdwenen was.
Een deskundige die er werd bijgehaald constateerde dat de pomp die in het station is geïnstalleerd geen aanzuigpomp is. Dus het apparaat kan niet eens
goed werken.
Conclusie: De uitvoering van de wet is al net zo klungelig als de wet zelf. Veel particulier en subsidiegeld is verkwist.
Gelukkig hebben we tot dusver nog geen mededelingen op de radio gehoord over filevorming en wachttijden bij afzuigstations. Dat is raar!! Zie berekeningen in eerdere kritische publicaties over dit onderwerp. (Naschrift redactie: dat was in een nummer van de Waterkampioen)
Uit het gastenboek van WSV Oude Tonge juni 2009:
BeantwoordenVerwijderen"Na 22 vaardagen door Zeeland en België treffen we in Oude Tonge de eerste vuilwaterpomp aan die perfect functioneert en zonder muntjes in te werpen! Onze complimenten."
Naar aanleiding van vele discussies omtrent het lozen van toiletwater in het oppervlakte water door bootbezitters (verboden per 1 jan. 2009) presenteert Jachthaven Bruinisse in samenwerking met Seijsener Recreatie Techniek de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van toiletwater afzuigsystemen.
BeantwoordenVerwijderenEr zullen drie verschillende mogelijkheden (applicaties) worden gedemonstreerd waarbij de mening van de watersporter van essentieel belang zal zijn voor de jachthaven voor het kiezen van het beste systeem.
Belangstellende watersporters zijn van harte welkom op zaterdag 29 en/of zondag 30 augustus op Jachthaven Bruinisse. De demo's zullen plaatsvinden tussen 10.00 - 17.00 uur.