Harde aanpak te snel varen

Gisterenavond en vanochtend was het al op het journaal te zien, maar staatssecretaris Huizinga is voorstander van een harde aanpak van snelheidsovertredingen op het water. Mensen die te snel varen lopen straks het risico hun vaarbewijs of zelfs hun boot kwijt te raken. Dat is in lijn met het beleid voor ernstige verkeersovertredingen op de weg waarbij men het rijbewijs of de auto (tijdelijk) kan kwijtraken.
Tegelijkertijd maakt de staatssecretaris bekend niet te voelen voor handhaving op basis van een kenteken, waarmee in ieder geval die dreiging voor de watersport en een van de praktische onderleggers voor de pleziervaartbelasting van de baan lijkt te zijn. Huizinga ziet meer heil in het op het water direct staande houden van de overtreders en hen direct te confronteren met de gevolgen van hun acties.

Een woordvoerder van de staatssecretaris geeft daarbij aan dat er verder gedacht wordt aan het verplicht stellen van een (klein) vaarbewijs voor elke bestuurder van een snelle motorboot. Nu is het zo dat er alleen een opvarende in het bezit hoeft te zijn van een vaarbewijs, maar dat deze persoon niet zelf aan het roer hoeft te zitten.Onduidelijk is wanneer deze nieuwe regels in kunnen gaan.
Natuurlijk ben ik benieuwd naar uw mening. Reageren kan onderaan dit bericht.

En als u alvast de koe bij de horens wilt vatten; lesmateriaal voor het klein vaarbewijs vindt u in de Vaarwinkel ...

18 opmerkingen:

  1. Een goede zaak om de snelle boten aan te pakken, als ze zich niet aan de regels houden.Helaas wordt er niet over aanscherping van het vaarbewijs gesproken o.a. de lengte terugbrengen van een vaarbewijsplichtig vaartuig.(zal met de huurschepen te maken hebben die zijn altijd bijna -14.95 meter)en daar zitten veel huurders op die de regels en het vaarwater niet kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het snelvaren op drukke wateren serieus wilt doen, dan dien je zelf aan het roer te staan/zitten. Uitproberen of "laat mij ook eens" doen we op de weg ook niet met een motorfiets of porsche. Nog te vaak zie ik amateuristisch geklooi, wat vaak veel overlast geeft of bijna-ongelukken.
    Mee eens dus met een hardere aanpak.
    (motorbootvaarder omgeving Dordrecht)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het hiermee wel eens. De risico's van een aanvaring of ongeluk op het water kunnen misschien wel wat kleiner zijn maar zijn toch aanwezig. Een boot is zover ik weet toch bij hoge snelheden moeilijker te stoppen dan een auto. Waarom zou het overtreden van regels of aso gedrag op het water onbestraft moeten blijven. Op deze manier denk je wel 2 keer na voordat je de gashendel lostrekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eerst, "te snel varen", hoe bekijkt men dat.
    Binnenschippers varen ook te snel; 10 km/uur waar men 8 km/uur mag.
    Ik denk dat men beter bekijkt waar de golfslag hinderlijk is voor zowel de watersporters, als de vissers en de schade aan de dijken.
    Wie SNEL wilt varen kan altijd op de zee zijn gading vinden aofwel in de skizones, maar dan wel binnen de afgebakende zone.

    Gr Clemens

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Terecht dat er in drukke vaargebieden en daar waar zwemmers zijn extra zwaar wordt opgetreden. Wel vindt ik dat er een verschil gemaakt moet gaan worden tussen een rubberbootje met 8 PK, of een speedboot met 2 x 150PK of meer. Nu kan ik mijn kinderen welke ouder zijn dan 25 niet laten varen in mijn rubberbootje, ook al houden ze zich aan de snelheid. En mag jantje van 10 in een 4 PK de hele dag rond toeren, en als die een beetje wil, krijgt die hem ook dik in planee. Of er komt een joch van net 18 die zijn vaarbewijs heeft met de speedboot van Pa even laten zien hoe hard hij wel kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het verbaasd me steeds weer wat er allemaal bedacht wordt door onze overheden.
    Als er iemand aan boord is met een vaarbewijs is deze aansprakelijk voor alles wat men aan boord doet,hij zal moeten optreden als kapitein en zorgen dat alles verantwoord en volgens goed zeemanschap geschied,net zoals de gezagvoerder op de grote vaart.
    Overigens hoeft de registratie van mij niet, direct hebben wij dezelfde systemen als op de snelweg,laten we maar genieten van onze hobby, op een verantwoorde manier en degene die dat niet kunnen echt straffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Snelvaarders op de wijze aanhouden zoals deze staatsecretaris het voorsteld werkt niet zo geweldig goed. Voorbeeld Limburgse Maas tussen de sluizen Maasbracht en Belfeld. Zodra bekend is dat er waterpolitie in dit gebied is gaan deze snelvaarders elkaar via de mobiele telefoon waarschuwen. De pakkans wordt dan al heel snel klein. Ook als de politie het probeert met een"gewone" speedboot werkt het maar heel eventjes.
    Een betere oplossing zou zijn om op strategische plaatsen met de lasergun te werken, registratie nummer te noteren en vervolgens een prent toesturen.
    De pakkans is dan veel groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Politici, het blijven grappenmakers. Wie zit er in dit jaargetij te wachten op een strengere aanpak van speedboten en wat zijn in het hele betoog de concrete veranderingen?
    Het gaat er bij pleziervaartuigen niet zo zeer over wie er stuurt alswel over wie verantwoordelijk ('de schipper') is. Dat is bij pleziervaartuigen erg onduidelijk omdat de functies aan boord vaak per minuut wisselen en dat maakt het erg lastig. Het speelt met name bij overtredingen en ongelukken. De schipper betaalt de schade of de boete, maar wie is dat als het een pleziervaartuig betreft? Dit is voor pleziervaartuigen niet helder omschreven. Voor de tegenpartij is het altijd handig om degene met het meeste geld als schipper aan te te wijzen, dan weet je zeker dat de schade betaald wordt. Vaak wordt de eigenaar of degene op wiens naam de verzekering staat, aangewezen als schipper. Maar de verzekering is er alles aangelegen om juist niet de polishouder maar iemand anders als verantwoordelijke aan te wijzen. Over het begrip schipper in de pleziervaart bestaan verschillende ideeen:
    De schipper is
    - degene die de meeste ervaring heeft,
    - degene die stuurt
    - degene die op de crewlist als schipper vermeld staat (crewlistverplichting)
    - de eigenaar of zijn vervanger
    - degene op wiens naam het huurcontract staat
    - degene op wiens naam de scheepsverzekering staat
    Ik heb het gevoel dat er vaak per geval ad hoc een schipper wordt aangewezen. Hoe zit het met de jurisprudentie hierover? In mijn portemonnee zit naast het codicil een briefje met "Ik ben niet de schipper", je weet maar nooit.
    Bij snelle motorboten is de schipper verantwoordelijk voor het varen (artikelen 8.05 en 8.06) en de eigenaar voor de registratie en inrichting (artikelen 8.01, 8.02 en 8.03). Het ligt dan voor de hand om de eigenaar (en bij afwezigheid diens vervanger) tot schipper te benoemen.
    Daarnaast bestaat er de discussie over wie wel of niet mag sturen. Daarover zijn de reglement een stuk duidelijker. De algemene regel (art. 1.08) is dat de persoon minimaal 16 jaar (boven de 7 m) en bekwaam moet zijn. Bij snelle motorboten is dat 18 jaar en bekwaam. Uit de woorden van de staatssectretaris zou je kunnen opmaken dat de term 'bekwaam' wordt aangescherpt tot 'aantoonbaar bekwaam' (vaarbewijs).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Aernoudt Bottemanne15 oktober 2009 om 21:42

    De (eenzijdige) invoering van boetes etc enkel voor snel varen zijn een schande. Zeilers, die meestal geen vaarbewijs hebben, veroorzaken meer overlast en problemen (+ schade) en tijdverlies in sluizen dan (snelle) motorbootvaarders.
    Een boete voor te snel varen zie ik niet als probleem (confisceren van boten gaat natuurlijk veel te ver: daarmee geeft de overheid wederom een signaal van bestraffing die geheel buiten proportie is), eigen schuld dikke bult ten slotte, maar het feit dat elke keer alleen gekeken wordt naar een kleine groep gebruikers die de regels beter kennen (en waarvan er maar een heel klein deel af en toe gekke dingen doet (dat doen ze wel natuurlijk, dat ontkennen zou dwaas zijn)) dan de vele huurders en zeilers die meer ellende veroorzaken vind ik een schande. Nu huren mensen een groot schip van 14,50 meter en varen er maar op los, veroorzaken schade en overlast maar geen haan die er naar kraait... logisch natuurlijk: dan moet de politie er tijd in stoppen en er zijn nauwelijks boetes voor uit te schrijven; die levert de overhied geen geld op, dus gaat het niet door in dit landje.

    Invoering van een vaarbewijs voor alles dat kan varen en bekeuringen voor het niet juist door vaarwegen heen varen (door zeilers dus) zou eerst
    moeten worden ingevoerd om de wereld een beetje te egaliseren. Nu wordt er enkel 1 groep gepakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Sjoerd van der Werf15 oktober 2009 om 22:07

    1. Ongeacht de maatregel: Wat is de pakkans? Zolang er nauwelijks politie te water is, is deze te verwaarlozen. Ik zie bijna dagelijks wel iemand die te snel vaart zonder dat hij gepakt wordt en een keer in de maand iemand die daarvoor gepakt wordt.
    2. Registratie lost het verschijnsel dat er te hard gevaren wordt niet op.
    3. Het moge duidelijk zijn dat er zelfs op de kleinste pieremagoggel maar een de schipper is. Dat is mijns inziens ook goed geregeld in de vaarregelementen, dus de schipper hoeft niet aan het roer te zitten. Een verstandige schipper zal er wel voor zorgen dat hij in staat is tijdig in te grijpen. Weer een regeltje erbij dat de schipper verplichtingen oplegt, die hij soms niet eens kan waarmaken (denk aan opleidingen) is derhalve overbodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een schip is toch wat anders dan een auto. Om allerlei redenen moet het toegestaan zijn, (tijdelijk) het roer over te geven aan een mede-opvarende. Strikt genomen zou anders afgemeerd moeten worden om bv even op de waterkaart te kunnen kijken.
    Bovendien hoeft met een snelle motorboot niet altijd snel gevaren te worden, en zeker langzaam varend moet dat kunnen, zeker op wateren waar een snelheidsbeperking geldt, die lager is dan de 20 km/u.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. L.S., Ik vind dat op het water dezelfde regels moeten gelden als op het land.
    1. Maak doormiddel van borden duidelijk wat mag en niet mag.
    2. Zorg dat de boten geregistreerd zijn en dat de registratie zichtbaar is. (korps grootte/ Kleur etc.)
    3. De eigenaar van het vaartuig is verantwoordelijk, tenzij hij kan aantonen dat een ander achter het stuur zat.
    4. Maak de spelregels rond het overtreden van de snelheid, aan een ieder bekend. En leg ze in lijn met de overtredingen welke voor "te hard rijden gelden"!

    Waarom wachten op kinderen en of mensen die worden overvaren, hun leven lang invalide zijn dan wel overlijde"n? Waarom toestaan dat dit soort dwazen,zaken van particulieren en overheid vernielen???

    Waarom deze mensen in hun vaargebied niet direct in het vroege voorjaar aanspreken en waarschuwen?
    Stel sancties in het vooruitzicht.

    We hebben het hier niet over een snelweg waar steeds weer nieuwe voortuigen rijden. We hebben het veelal over notoire snelheidsovertreders in het zelfde vaargebied.

    Geef duidelijke grenzen aan en ga over tot Onverbiddelijk straffen, als deze grenzen worden overschreden.

    Adri

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Klinkt leuk, strenger aanpakken, maar....
    Vorig zomer in het kraspolderkanaal bij Alkmaar hadeen we heel veel overlast van waterscooters, die aan het stunten waren ter hoogte van de aanlegplaatsen.
    Waarschuwingen werden agresief beantwoord en toen ik de politie belde, kreeg ik ten antwoord: Heel jammer voor U maar we kunnen er niets aan doen, we hebben geen boten te water!
    Het lijkt mij veel beter als er gewoon "meer blauw" op het water aanwezig is en de huidige regelgeving gehandhaafd word. Dan hoeft er geen tijd verspilt te worden aan weer meer regeltjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hou toch op altijd te klagen over die snelle motorboten, ik als eigenaar van een snelle motorboot krijg steeds meer het idee dat vele zeilbooteignaars denken dat zij alleen op het water zijn, en altijd last hebben van motorboten die snel varen. Laat toch iedereen zijn eigen hobby kunnen beoefenen! Ik weet heus wel als snelle boot eigenaar dat je niet overal hard kunt varen, en van mij hoeft dat ook niet, dat is in sommige situaties gevaarlijk. Op een breed kanaal hebben we toch alle ruimte? De wal beschoeing is in de meeste kanalen stevig genoeg, en laten we dat niet als reden gebruiken om niet snel te mogen varen.Maar laten we de gevaarlijk laverende zeilboten vooral niet vergeten, er is volgens mij niks gevaarlijker dan laverende zeilboten in een smal kanaal, en in de meeste gevallen is dat niet eens nodig, want de meeste zeilboten hebben wel een hulpmotor aan boord, maar zijn de zeilers te zuinig of doen uit principe hun motor niet aan!
    Zelfs als ik op zee een keer snel vaar, dan wordt ik weer door voorbij komende zeilers met een scheef gezicht aangekeken! Het moet toch niet gekker worden, laat iedereen zijn eigen hobby beoefenen, maar houd wel iets rekening met elkaar, dan is er niks aan de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Een prachtig voornemen. De vraag is echter wat de handhaafbaarheid is. Wie moet dat gaan doen? De enkele keer dat een politievaartuig gesignaleerd wordt weet de hele omgeving al dat ze er aan komen. Nog recent zagen we van uit een z.g fluister rondvaartboot in de Biesbosch twee zeer snelle bootjes elkaar najagen in smalle kreken. Ieder verklaarde ze voor gek, inclusief de schipper van de rondvaartboot. Maar ook hij moest erkennen dat er nauwelijks handhavend wordt opgetreden. Zelf waren we er ook een keer in de Biesbosch getuige van dat een politiebootje van een verborgen plek tevoorschijn kwam om een gek die ook nog meende vlak langs andere boten te moeten scheren aan te pakken. Ze haalden het echter in de verste verte niet om deze snelheidsduivel in te halen. Ze zullen gelachen hebben op de snelle boot.
    Deze zomer waren we even voor groot onderhoud in Nederland en lagen we ook enige tijd bij de Tukkerwerf, vlak voor de Lingehaven. Avond aan avond was het hier eenvoudig om getuige te zijn van reeksen overtredingen. Een motorbooteigenaar die illegaal aanlegde op een verboden plek liet daar twee jongetjes , ieder met een eigen motorbootje te water. De jongste werd door ons geschat op tien jaar. Met grote snelheid achtervolgden ze elkaar. Voor hen uiteraard leuk maar tot ergernis van anderen. De jongste zat in een bootje dat qua snelheid registratie behoefde maar uiteraard niet geregistreerd was. Hij zat daar ook nog zonder gebruik van het z.g. dodemanskoordje en zonder zwemvest. Tel even uit hoeveel overtredingen bij elkaar. Niemand die er naar om kijkt. Toen ik enkele jaren terug het halve eeuwfeest voor Tukker organiseerde ging ik fatsoenshalve voor overleg naar de waterpolitie in Gorinchem om te overleggen over het feit dat een grote stoet boten van plan was een puzzeltocht te gaan varen. Ik bleek bij de waterpolitie aan het verkeerde adres te zijn. Zij maakten mij, overigens in alle vriendelijkheid, duidelijk dat zij zich alleen mogen bemoeien zich met Merwede en aanverwanten. Ik moest me maar vervoegen bij de regiopolitie. Die vroegen mij eerst waarom ik contact met hen opnam! Na enige tijd viel het kwartje dat hier mogelijk ook een verantwoordelijkheid voor hen lag. Ze wensten ons veel plezier en mijn melding verdween hoogstwaarschijnlijk in het ronde archief; laat staan dat er van overleg sprake was. Ze zullen ook nauwelijks over adequaat materiaal beschikken. In deze situatie nieuwe regels uitvaardigen is symboolpolitiek die het tegenovergestelde van de beoogde doelen bereikt. Steeds meer regels die toch niet gehandhaafd worden geven alleen maar aanleiding tot het zich steeds minder aantrekken van regels, ook van de al bestaande. Op te veel plekken is er in Nederland al sprake van zware inflatie van regels. Het zal wel geen populair standpunt zijn (vooral niet in de verhuurindustrie), maar ik ben sterk voorstander van het verplicht stellen van een vaarbewijs voor iedereen. De handhaafbaarheid is eenvoudig door af en toe een sluis even gesloten te houden en de hele fuik te controleren. Geen vaarbewijs is dan een vaarverbod. Tweede keer? In beslag nemen. Heldere eenvoudige regels die te handhaven zijn. Nu is daar groot gebrek aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Schrijven over (te) hard varen roept altijd reacties op.
    Sommige mensen die reageerden gaan uit van de klassieke tegenstelling van "snelle motorbootvaarders" en "langzame zeilers", die kennelijk veel last van elkaar hebben. Sommige reacties zijn dan een beetje op het randje van wat wij bij Vaarwijzer acceptabel vinden. Vaarwijzer gaat over de inhoud en door een inhoudelijke discussie willen we een bijdrage leveren aan plezierig en veilig varen. Polariseren heeft geen zin, watersporters gaan voor hun plezier het water op en het moet dus voor iedereen plezierig blijven. Overduidelijk zijn er grenzen, namelijk daar waar het plezier van de een het plezier van de ander zou kunnen verpesten. Als we allemaal een beetje rekening met elkaar en de vaarregels houden, komt het volgens mij best voor elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als men nou eens een aantal veilige plaatsen toe wijzen om te kunnen water skieen dan zijn we al een heel eind op de goede weg. Nu is het zo dat ik met mijn kinderen plezier mag beleven tussen al die gevaarlijke vrachtboten, of op een stuk dat nog net geen sloot is, zo smal. Ik heb de indruk dat men een ontmoedigingsbeleid tegen snel varen hanteerd, en waarom dat is? Of wordt er door plezier varen bedoeld alleen maar met een slakkegang over het water varen, er zijn ook mensen die zich lekker willen uitkuren door hard te varen na een hele week werken en de zeilers lijken er wel een beroep van te hebben gemaakt door de hele dag te keer tegaan als er iets te hard wordt gevaren. Voor de goede orde ook ik ben erop tegen dat er roekeloos hard door de jeugd wordt gevaren en die moeten ze ook keihard aanpakken, maar aan de andere kant, gun ook ons het pleziertje op het water en als het kan lekker veilig hard varen zonder al die vracht schepen en zeilers.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Folkert Kamphuis22 oktober 2009 om 15:05

    Zojuist op de Perkins Sabre Site gekeken naar het verbruiksdiagram voor type M 150 Ti; 148PK
    bij 2500 toeren. Doordat er in mijn boot de vermelde dieselmotor ligt weet ik exact bij welk toerental de snelheid SOG op GPS is in stilstaand water.

    toerental snelheid verbruik

    1400 10 km/u 5 ltr/u

    1800 12 km/u 10 ltr/u

    2200 14 km/u 15 ltr/u

    2500 16 km/u 25 ltr/u

    Vaar zelf bijna nooit harder dan 10 km/u omdat
    bij 2 km/u sneller het verbruik al verdubbeld.
    Sinds de duurdere brandstof zie ik veel
    stuurlui langzamer varen dan voor die tijd.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.