Na vele tientallen jaren van discussie heeft men nu in Florida stappen genomen om de watersport veiliger te maken. Vanaf 1 januari 2010 moet elke watersporter die na 1 januari 1988 geboren is een verplichte veiligheidscursus (Boating Safety Course) doen en in het bezit zijn van een "boating safety identification card" van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC). Dit is geen vaarbewijs, maar het is een bewijs dat iemand de cursus heeft gedaan en met succes een kleine theoretische test heeft afgelegd.
Belangenorganisaties zeggen dat het in ieder geval een eerste stap is richting meer veiligheid op het water. Er is gekozen voor deze opzet omdat een praktijktoets niet te organiseren valt. Het aantal bootgebruikers in Florida is daarvoor te groot.
De kaart is gratis te verkrijgen als men een bewijs heeft dat men met succes een goedgekeurde cursus heeft gevolgd. Cursussen en bijbehorend examen worden online of per post aangeboden. Onduidelijk is hoe men de identiteit van de examenkandidaat kan controleren, maar dat maakt ook niet zo veel uit. Het examen doe je thuis achter de pc en de boeken heb je bij de hand. Slagen moet dus voor iedereen haalbaar zijn. Maar identitietsfraude is zo natuurlijk wel heel makkelijk. Een papieren tijger?
Bij sommige aanbieders is de cursus en het examen gratis, je hoeft pas te betalen als je bent geslaagd! Dat is natuurlijk wel een aardige aanbieding. Het gaat om het resultaat en je kan gratis proberen tot je geslaagd bent.
Wat denkt u? Zou dit wellicht ook in Nederland kunnen werken? Als een soort van voor iedere watergebruiker verplichte toets in plaats van een voor iedereen verplicht klein vaarbewijs. Een soort van formele toets die je moet doen. Je slaagt altijd, maar in principe heb je daarvoor wel de leerstof moeten doorlopen en een toets moeten maken. Enige basiskennis wordt je dus geacht te hebben. Ik ben onder de indruk van de praktische uitwerking in Florida. Diverse goedgekeurde aanbieders, alles online en meteen examen. Alleen zet ik vraagtekens bij het puntje hoe de identiteit van de kandidaat te controleren? Ik ben benieuwd wat u er van vindt. Reageren kan onderaan dit artikel.
Lesmateriaal voor alle Nederlandse vaarbewijzen vindt u op http://www.vaarwinkel.nl/
Sponsorlink: Cruise reisbureau ...
Ikzelf ben van mening dat wij het hier zo gek nog niet doen met het vaarbewijs, het enige wat eraan ontbreekt bij het vaarbewijs het het praktische gedeelte, ik ken veel mensen die een vaarbewijs in hun bezit hebben maar geen meter durven te varen op een jachtje van 10 meter en ik zou ook graag zien dat het vaarbewijs verplicht zou worden voor boten vanaf 9 meter daar varen er veel van rond en vaak zonder enige kennis van regels of ervaring.
BeantwoordenVerwijderenJacques Overwijk
Dalfsen
Motorbootvaarder
Zo te lezen is het examen daar examen froude gevoeliger dan bij ons. Ik heb het zonder praktijk gedaan, en toch wel pittig. Het zou een goede zaak zijn dat de verplichting voor meer watersporters geld, plus praktijk.
BeantwoordenVerwijderenHet zou voor Nederland ook wat zijn, je moet toch de boeken doorsnuffelen. Dat er in Nederland ook fraudeurs zijn is algemeen bekend. Maar als je voor zoiets simpels nog moet frauderen.......
BeantwoordenVerwijderenIk vind ook dat je er een klein praktijkexamen aan moet hangen. In Nederland zijn er inderdaad mensen zonder vaarbewijs, die heel wat beter kunnen varen dan mensen met een vaarbewijs. De Vamex is een leuk opstekertje voor de Watersportbonden.
Klaas uit Waalwijk
Behalve Florida dacht ik dat bijna alle staten zo'n safety certification kende. Zie bijvoorbeeld http://www.boat-ed.com/
BeantwoordenVerwijderenHet past wel in de Amerikaanse cultuur en daar waar honderden pk's gemengd worden met tientallen blikjes bier. Amerikanen hebben grote boten met enorme motoren. Ik woon vlak bij het Lake of the Ozarks en het gaat er geregeld wild aan toe. Een buitenboordmotor van 100 pk is hier een kleintje.
Mijn beeld van Nederland - ben in '98 geemigreerd en kom jaarlijks terug om te zeilen - is dat er bij ons iets 'rustiger' en 'socialer' toe gaat. Wij zijn wat zelfremmender en zijn niet bang om elkaar te corrigeren. In Amerika zijn de mensen banger voor elkaar - logisch met al die miljoenen vuurwapens - en laten ze het corrigeren over aan de autoriteiten. Daar zit ook de tweede reden voor het certificaat, namelijk dat het bij overtreding kan worden ingenomen.
@Herman: Inderdaad gelden er in meer staten vormen van een verplicht "vaarbewijs". Nieuw is dus Florida aan deze lijst toegevoegd.
BeantwoordenVerwijderenTerecht merk je op dat het belangrijkste middel is "innemen na overtreding". Dan maakt het niet uit of je zelf geen examen gedaan hebt, ga je over de streep dan ben je het bewijs kwijt en kan je niet meer varen. Simpel en effectief, mist er goed gecontroleerd wordt natuurlijk.
Het wordt tijd dat zoiets in NL ook komt. Iedereen die met een boot vanaf 4 meter vaart moet een vaarbewijs hebben. Vanaf 5PK ook de jeugd.
BeantwoordenVerwijderenScheelt een hoop problemen. Met name ivm de vele zeilers die de regels niet kennen en denken overal voorrang te hebben. Denk aan alle overlast (en schade) bij sluizen, vaarwegen etc. ...
Nu kan iedereen die gewoon een dagje wil varen een boot huren van 14,98 meter lang huren zonder ook maar 1 regel te kennen.