(Te) Hard varen

Eerder schreef ik al over de plannen om het klein vaarbewijs of zelfs de boot in beslag te nemen bij ernstige overtredingen op het water. En in het vervolg daarop schreef ik over de nieuwe verplichte vaaropleiding in Florida. Met name het (te) snel varen roept veel reacties op.

Interessant is daarom om te lezen in de visie die staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Huizinga, op de kentekenregistratie van pleziervaartuigen bekend heeft gemaakt aan de Tweede Kamer. In haar brief aan de Kamer schrijft zij onder andere dat uit gegevens over incidenten en ongevallen op het water niet is gebleken dat snelle motorboten zorgen voor een veiligheidsprobleem. Elke schipper van een snelle motorboot moet verplicht een klein vaarbewijs hebben. Zou er een verband zijn tussen het verplichte vaarbewijs (en de kennis van de vaarregels) en de constatering dat snel varen geen extra gevaar op het water betekent? Ik ben benieuwd naar uw reacties. Onderaan dit bericht kunt u reageren.

Lesmateriaal voor het Nederlandse klein vaarbewijs vindt u in de Vaarwinkel ...

1 opmerking:

  1. Zelf hebben wij een platbodem van 9 meter.
    Als we langs Oudega varen komen we geregeld mensen in een zeer snelle boot tegen.
    Als het niet zo veel moeite kostte om de boot in bedwang te houden dan zou ik al menig keer mijn vingers gekruisd hebben en een schiet gebedje gedaan.
    Het is wel degelijk een groot gevaar als er te hard gevaren wordt op bepaalde wateren!

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.