Te bezigen taal bij schip-schip verkeer

Naar aanleiding van een artikel in de Schuttevaer is er wat discussie ontstaan hoe het nu ook al weer zit: in welke taal moeten schepen onderling communiceren? Is dat de taal van het oproepende schip, het ontvangende schip? En wat als je dat niet weet?

Het RPR schrijft voor: de taal van het land waar men zich bevindt (in ons land dus Nederlands) of Duits. Het BPR noemt (nog) geen voorgeschreven taal en verwijst naar het Handboek marifonie. Dat Handboek schrijft voor: de taal van het land waar men zich bevindt of Duits of Frans of een andere passende taal. In basis dus gelijk aan het RPR maar net niet helemaal.

Dit voorjaar wordt een wijziging van het BPR verwacht. In afwijking van het Handboek, wordt dan als voertaal Nederlands of Duits voorgeschreven. Daarmee worden RPR en BPR gelijk getrokken.

Om Babylonische spraakverwarringen te voorkomen mogen de autoriteiten in het uiterste geval een schip zelfs stilleggen als er niemand aan boord is die een van deze voorgeschreven talen beheerst. Het College van procureurs-generaal (de laag boven de Officieren van Justitie) heeft dit in een zogenaamde 'Aanwijzing' vastgelegd. In die aanwijzing wordt alvast vooruitgelopen op de komende BPR-wijziging. Volgens die Aanwijzing mag zowel in RPR- als BPR-gebied ook nog in het Engels gecommuniceerd worden; dat wordt dus 'gedoogd'. Het RPR en BPR (na de komende wijziging) overrulen daarmee het Handboek. En ook is daarmee het Frans in Nederland niet meer een van de talen waarin schip-schipverkeer mag worden gevoerd.

Dat laatste heeft bij Franse binnenschippers veel ergernis veroorzaakt. Er zijn er al een aantal aangehouden en verplicht een loods te nemen. Gevreesd wordt nu dat er in Frankrijk tegenmaatregels kunnen volgen.

Lesmateriaal voor de marifonie vindt u in de Vaarwinkel ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.