Het noodsein mag alleen worden gebruikt als er sprake is van ernstig en onmiddelijk gevaar, waarbij direct hulp nodig is. Iemand die overboord valt is in ernstig en onmiddelijk gevaar. Bijvoorbeeld omdat iemand al snel onderkoeld kan raken. Als u zonder hulp goed in staat bent de overboord gevallen persoon weer snel aan boord te krijgen dan hoeft u uiteraard geen noodsein uit te zenden. Als deze persoon vervolgens dringend medische hulp nodig heeft gebruikt u het spoedsein.
Voorheen mocht bij de situatie "man overboord" ook alleen het spoedsein Pan Pan gebruikt worden. Ook werd hier op het examen marifonie en Marcom-B regelmatig een vraag over gesteld.
Lesmateriaal voor het basiscertificaat marifonie vindt u in de Vaarwinkel ...
Achtergrond: De zogenaamde ITU Radio Regulations zijn de internationale regels over het gebruik van frequenties en procedures in het radioverkeer. De regels worden met enige regelmaat opnieuw bijgesteld tijdens de World Radiocommunications Conferences (WRC). Deze vinden om de zoveel jaar plaats. De publicatie van de regels wordt gedaan door de ITU, de International Telecommunication Union. De ITU is ingesteld door de Verenigde Naties en ook het WRC vindt onder die paraplu plaats. De afspraken zijn daarmee bindend voor alle deelnemende landen. Nederland wordt op het WRC vertegenwoordigt door het Agentschap Telecom. Onderdeel van de Radio Regulations zijn speciale afspraken voor het maritieme radioverkeer en onder andere wordt hierin vastgelegd wat nood-, spoed en veiligheidsverkeer is en hoe bijvoorbeeld de noodoproep moet luiden.
Tijdens de laatste WRC zijn de Radio Regulations aangepast waarbij er een verschuiving heeft plaatsgevonden van verschillende onderdelen. Consequentie daarvan is dat uitsluitend nog de GMDSS nooddefinitie van toepassing is en de daarbij behorende noodprocedure.
Het gevolg is dat "man overboord" nu ook geldt als noodsituatie; "the transmission of a distress alert or a distress call indicates that a mobile unit or person is threatened by grave and imminent danger and requires immediate assistance". Dit geldt zowel op de binnenwateren als op open zee.
Zomaar een vraag. Ik zie deze medeling omdat ik Vaarwijzer ontvang. Heel mooi. Maar hoe komt deze informatie terecht bij de meerderheid (vermoed ik)van marifoongebruikers? Via BAZ? Agentschap Telecom? Anders?
BeantwoordenVerwijderenIk heb het niet kunnen vinden.
Met vg
D. van de Stege
Daar haalt u een terecht punt aan. Ik werd er op attent gemaakt door VBO Vaarbewijsopleidingen. Zij zijn marifoonexaminator en zagen dit op recente examens verschijnen. Pas na regelmatig navragen kwam het Agentschap Telecom met uitleg. Ik heb vervolgens het halve internet afgezocht naar meer informatie, verslagen of de tekst van de ITU Radio Regulations. Nergens iets en alleen een betaalde download als je de tekst wilt hebben (wetgeving hoort toch gratis en openbaar beschikbaar te zijn, bij de Verenigde Naties kennelijk niet!). Kortom als opleiders en uitgevers van lesmateriaal al bijna niet achter deze informatie kunnen komen, dan is het voor de gemiddelde watersporter onmogelijk.
BeantwoordenVerwijderenUiteindelijk vinden de nieuwe regels wel hun weg naar het Handboek Marifonie, wat zo ongeveer de enige basis is. Maar het zou natuurlijk erg mooi zijn als het Agentschap Telecom zelf melding maakt over dergelijke essentiele wijzigingen. Zeker omdat ze het wel gewoon in het examen verwerken.
Ook daarom deed ik al eerder een oproep dat examens na afloop openbaar moeten zijn. Nu is dat nog steeds niet zo en wacht ik nog steeds op een uitspraak op mijn bezwaar. Het is ook concurrentie-vervalsend als enkel examinatoren deze wijzigingen in de examens kunnen zien. Alle examinatoren geven immers zelf ook les ...
Overigens stelt het Agentschap Telecom dat het examen na afloop volgens hun regels niet geheim hoeft te zijn. Echter er is geen examinator die na afloop het examen op zijn website vrijgeeft. Dus langs deze weg nog maar een keer mijn oproep om het examen na afloop gewoon vanuit de overheid openbaar te maken!
Bovenstaande wijzigingen zijn al in 2010 bekend geworden. Er zijn nog wel boeken waarin dit niet overal goed verwerkt is. Als u een tweedehands boek gebruikt, kijk dan goed of dit in 2011 of later is verschenen. Onlangs kreeg ik een brief van het Agentschap Telecom dat er na 2011 eigenlijk niets is verandert.
BeantwoordenVerwijderenWat betreft mijn bezwaarschrift? Ik heb de vragenbank van het Agentschap Telecom ontvangen (versie 2011), waarmee mijn bezwaar dus niet meer goldt.
Wat betreft de openbaarheid van de examens nadat deze zijn afgenomen? Helaas is het nog steeds zo dat de exameninstellingen (vaak ook opleiders) de door hen afgenomen examens na afloop 'lekker' voor zichzelf houden. Zij publiceren alleen een lijstje van antwoorden als Vraag 1 antwoord B etc.. De in mijn bezwaar genoemde concurrentie vervalsende ongelijkheid tussen opleiders die examineren en zij dit dat niet doen, blijft daarmee tot op vandaag bestaan. De examinatoren mogen overigens de examens na afloop wel openbaar maken, want er is niets in de regels die hen dat verbiedt. Ze doen het echter gewoon niet, maar gebruiken de aldus verkregen 'voorkennis' wel voor hun eigen opleidingsactiviteiten.