Vaarbewijs voor buitenlanders (2)

Naar aanleiding van mijn stukje vorige week over het vaarbewijs voor buitenlanders kreeg ik nog al wat vragen. Naar aanleiding van deze vragen ben ik nog iets verder in de materie gedoken.

Stuurbrevet in Nederland
Het verhaal ging al jaren dat een stuurbrevet niet voldoende was voor Belgen die in Nederland uit varen wilden gaan met een vaarbewijsplichtig schip. Er zijn dan ook vele van onze zuiderburen in Nederland opgegaan voor het aanzienlijk moeilijkere examen voor het klein vaarbewijs. In de Binnenvaartregeling van juni 2009 wordt het Stuurbrevet erkend en gelijkgesteld aan het klein vaarbewijs. Het Algemeen Stuurbrevet is daarin gelijk aan het Klein Vaarbewijs II en het Beperkt Stuurbrevet is gelijkwaardig met het Klein Vaarbewijs I. Ik heb hierop nog even navraag laten doen en wat blijkt het Belgisch stuurbrevet is al erkend sinds 15-09-1993 (Stcrt.1993,171). De houder van een Belgisch stuurbrevet had en heeft in ons land dus geen klein vaarbewijs nodig.

Deze verwarring is mogelijk ontstaan omdat Belgie de UN Resolutie 40 over het internationale vaarbewijs niet heeft getekend en Nederland wel. Een inwoner van Belgie met een stuurbrevet kan dus geen International Certificate of Competence (ICC = internationaal vaarbewijs) aanvragen. Waarmee bijna automatisch veronderstelt werd dat je met het Belgische stuurbrevet dus niet in Nederland op een vaarbewijsplichtig vaartuig mag varen. Ten onrechte dus, want al in 1993 is het stuurbrevet in Nederland erkend en gelijkgesteld aan het klein vaarbewijs.

Overigens heeft de Belgische overheid begin dit jaar bekend gemaakt de UN Resolutie wel te gaan ondertekenen en daarna mag Belgie dus ook een ICC uitgeven aan houders van een stuurbrevet en wordt daarmee het stuurbrevet in veel andere Europese landen erkend.

ICC in Nederland niet erkend
Sinds 1 juli 2009 geldt in Nederland de Binnenvaartwet en zijn een grote hoeveelheid besluiten en regelingen opnieuw opgenomen in het Binnenvaartbesluit en de Binnenvaartregeling. In de Binnenvaartregeling staat vermeld welke buitenlandse vaarbevoegdheidsbewijzen zijn erkend en met welk vaarbewijs zij zijn gelijkgesteld. Als u de lijst echter goed bekijkt staat daat het zogenaamde ICC niet bij! Een buitenlandse watersporter in ons land zal dus een vaarbewijs van zijn eigen land moeten hebben en pas als dit in de Binnenvaartregeling wordt genoemd is het formeel erkend en gelijkwaardig aan het klein vaarbewijs. Omdat het ICC nergens meer wordt genoemd is de status daarvan binnen Nederland nu op zijn minst wankel.

Het ICC is bedoeld als een voor iedere buitenlandse handhaver herkenbaar document waaruit de vaarbevoegdheid van de houder in eigen land blijkt (in Nederland het klein vaarbewijs). De basis voor het ICC is de zogenaamde UN Resolutie 40 UN/ECE/Sc 3. Hierin hebben landen onderling afgesproken elkaars vaarbewijzen te erkennen. Formeel gesproken heeft deze resolutie echter geen zelfde werking als Europese of nationale wetgeving en moet gezien worden als een advies aan de overheden van de landen die de resolutie getekend hebben. Bij de invoering van de nieuwe binnenvaartregels heeft Nederland kennelijk nagelaten om het ICC en daarmee deze resolutie over te nemen in de Nederlandse vaarregels. Ik ga er vanuit dat dit niet de bedoeling was van de wetgever en snel in een aanpassing gecorrigeerd zal worden. In de Vaarwijzer Nieuwsbrief hou ik u op de hoogte.

Voor de fijnproever heeft Uitgeverij Numij een zogenaamde Appendixband uitgebracht. Hierin zijn de vele regels en wetten die op een specifiek onderwerp betrekking hebben samengebracht en voorzien van een deskundige toelichting. Hierin vindt u dus bijvoorbeeld ook alles rondom het onderwerp vaarbewijzen en vaarbevoegdheidsbewijzen. De Appendixband Binnenvaartregels kunt u bestellen in de Vaarwinkel ...

Vaarbewijs in het buitland halen
Uit bovenstaande blijkt dat het Belgisch stuurbrevet dus in Nederland gelijkwaardig is aan het klein vaarbewijs en als straks Belgie ook een ICC gaat uitgeven dan zou u met alleen het stuurbrevet dus ook in andere Europese landen kunnen varen. Het examen voor het stuurbrevet is aanmerkelijk makkelijker als het examen voor het Nederlandse klein vaarbewijs. Hoewel navigatie bijvoorbeeld wel verplicht is voor het Algemeen Stuurbrevet komen er al jaren geen moeilijke rekenvragen meer voor op het examen.

Zou het nu mogelijk zijn om als Nederlander in Belgie een stuurbrevet te halen en dan in Nederland met een vaarbewijsplichtig vaartuig het water op te gaan? Voor een Nederlander die in Belgie woont lijkt mij dat geen enkel probleem. Er varen echter ook veel Nederlandse binnenvaartschippers rond die in Belgie of Duitsland een radardiploma, ADNR certificaat of vaarbevoegdheid hebben gehaald. Deze mogen zonder probleem met deze papieren hun beroep in Nederland uitoefenen. Het is daarom redelijk om te stellen dat ook een Nederlandse watersporter zijn stuurbrevet in Belgie mag halen. Echter de Nederlandse overheid is zover ik kan nagaan niet verplicht de houder van een stuurbrevet vervolgens een klein vaarbewijs uit te reiken. Je kan een stuurbrevet dus niet inwisselen. Zolang het stuurbrevet in Nederland echter gelijkwaardig is kan je echter gewoon doorvaren.

Maar let wel! Dit is geen oproep om nu allemaal massaal in Belgie een stuurbrevet te gaan halen. De Nederlandse overheid heeft al eens eerder gedreigd de erkenning van het stuurbrevet in te trekken als Belgie de examens niet zou verzwaren. En dat zou dan zomaar eens kunnen gebeuren ...

Maar mocht u zich toch in het stuurbrevet willen verdiepen dan hebben wij deze week een leuke aanbieding om spelenderwijs te leren en daarna uw kennis te toetsen.

Met het Educatief Vaarspel oefent u spelenderwijs voor het Belgisch stuurbrevet. Deze week bieden wij het spel aan met als extra de cd Examentrainer Stuurbrevet. Met deze cd kunt u eindeloos oefenen voor het examen. Bestel nu het spel en krijg de cd. Vul deze set aan met de Studiewijzer Stuurbrevet en u heeft een compleet pakket voor zelfstudie in huis.
Klik hier voor de aanbieding ...

Natuurlijk ook leuk om in de kajuit te spelen als u deze zomer naar het zuiden trekt en zo meteen wat kennis van de vaarregels in Belgie wilt opdoen.

19 opmerkingen:

  1. Ik heb VB1 en VBA (VB2) en dus ook ICC. Ik las iets over ICC in Nederland, maar hoe zit het met ICC in Spanje? Ik woon in Spanje en een verhuurbedrijf vetelde me dat zij er niet zeker van zijn of mijn ICC geldig is buiten 12 zeemijl buiten de kust. Dus als ik bijvoorbeeld vanuit de Costa Blanca naar de Balearic eilanden (Ibiza) wil varen, dan wordt mijn ICC niet geaccepteerd. Kunt U me hier iets over vertellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Spanje is een ICC verplicht in de kustwateren en boven de 9,5 pk.
    Buiten de kust (> 12 mijl) op open zee is er dus geen ICC verplicht.
    Komt u daarna weer aan op Ibiza en dus weer in Spanje dan is weer een
    ICC verplicht.

    U kunt dus met het ICC zonder probleem oversteken. Wel zal de
    verhuurder dat moeten toestaan en ook de verzekering.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even de volgende casus, in uw poging een beeld te krijgen van de rare icc situatie. Sinds 1979 heb ik en engels zeildiploma, RYA coastal skipper, een diploma met eisen die een klein varbewijs flink overstijgen, zeker ook omdat er een daadwerkelijke praktijk component aan verbonden is. Als nederlands ingezetene probeer ik nu een een icc certificaat te krijgen. Helaas niet mogelijk! De ANWB kan dit niet afgeven, en de engelse autoriteiten mogen aan niet ingezetenen een icc afgeven. Wat nu te doen. Lijkt me een leuke uitzoek klus, ik heb het opgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In de Binnenvaartregeling zijn de volgende Engelse certificaten aan
    het klein vaarbewijs gelijkgesteld.
    – ‘certificate of competence as yachtmaster offshore’;
    – ‘certificate of competence as coastal skipper’;
    – ‘international certificate of competence’, afgegeven door de Royal
    Yachting Association;

    Dus wat dat betreft mag u zonder meer met het RYA certificaat in
    Nederland op een klein-vaarbewijsplichtig schip varen. De uitgifte van
    Klein Vaarbewijs en ICC is overgegaan naar Vamex, dus niet meer bij de
    ANWB. Het is mij niet bekend of het RYA ook zo in andere landen wordt
    erkend. In Belgie denk ik in ieder geval van wel. Daar worden de RYA
    papieren ook veel meer gezien als logische hogere diploma's boven het
    stuurbrevet en zijn er best wat opleiders die een RYA opleiding
    aanbieden.

    De UN Resolutie 40 is een advies om een ICC aan eigen inwoners af te geven. In Nederland geven ze echter ook gewoon een ICC aan een Belg met een Klein Vaarbewijs. Ook als hij/zij in Belgie woont. Voor Nederland is dus het hebben van een klein vaarbewijs een voorwaarde om een in Nederland afgegeven ICC te kunnen krijgen en niet uw nationaliteit of woonplaats. (De aanvrager moet ook betalen voor het ICC en dat brengt dus ook weer geld in de kassa.) In Engeland doen ze daar kennelijk dus wel moeilijk over. Het staat wat dat betreft ook duidelijk op website van de RYA. U zou de RYA daar op de Nederlandse praktijk kunnen wijzen en ook dat de UN Resolutie slechts een advies is en geen verplichting om het ICC dus te beperken tot de eigen landgenoten.

    Tot slot zou u bij het Watersportverbond nog navraag kunnen doen.
    Mogelijk dat u met het RYA certificaat vrijstelling(en) krijgt voor het TKN. U hoeft dan alleen nog maar Klein Vaarbewijs I te halen om toch Klein Vaarbewijs II te krijgen. Dat zou dan vergelijkbaar zijn met de situatie in Engeland waar ze ook een zogenaamd CEVNI examen kennen voor het ICC. CEVNI zijn de internationale/ Europese vaarregels voor het binnenwater en de regels in de meeste Europese landen zijn daarvan afgeleid.

    Misschien dat de route via het Watersportverbond dus nog een laatste alternatief kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi!
    Ik ben woonachtig in Spanje en heb m'n icc cert.Ik ben 'charterskipper' en wil graag een 'upgrade' naar commercieel schipper(Patrón de yate)want ik wil niet weer een volledige cursus doorlopen.Hoe te handelen?Grootvaarbewijs halen in NL of RYA?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De vaarbevoegdheden in Spanje zitten redelijk complex in elkaar. Het Nederlandse Groot Vaarbewijs is voor het binnenwater en denk ik niet bruikbaar in Spanje. Neem contact op met de Enkhuizer Zeevaartschool, die weten vast welk diploma voor charterschippers het beste is. De RYA kent ook een lijn voor commerciele schippers die internationaal er- en bekend is. Ik denk dat er zelfs in Spanje scholen zijn die deze opleiding aanbieden en anders moet je een tijd intern in Engeland gaan. Voor de hoogste niveau's moet dat zowieso.
    Verder zou ik ook op internet zoeken naar opleiders voor de Spaanse papieren en daar bespreken welk traject je zou kunnen doorlopen en welke vrijstellingen het ICC geeft.
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor mijn werk ben ik en mijn vrouw van Nederland naar Belgie uitgezonden en hebben in Belgie het Algemeen vaarbewijs gehaald in 2006. In 2008 zijn we weer naar Nederland gegaan. Ik probeer in Belgie nu mijn ICC aan te vragen echter wordt deze gewijgerd aangezien ik geen Belg ben en niet meer in Belgie woon en sta nu met lege handen met mijn Algemeen Belgisch vaarbewijs. Wie weet hier raad mee??

    Groeten, Oscar

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er is maar één instantie die definitief uitsluitsel kan geven en dat is de Vamex (www.vamex.nl). Op de site van Vamex staat: "Buitenlandse vaarbewijzen genoemd in bijlage 7.1. en 7.2. van de binnenvaartregeling worden wel als gelijkwaardig vaarbewijs erkend op basis van internationale afspraken, maar u kunt op basis hiervan geen Nederlands Klein Vaarbewijs verkrijgen, aangezien de exameneisen specifiek gestoeld zijn op de Nederlandse situatie en -wetgeving".

    De snelste route naar een Nederlands Klein Vaarbewijs lijkt mij gewoon opnieuw in Nederland examen doen. U krijgt dan meteen een ICC en u bent meteen goed op de hoogte van de laatste regels die in Nederland gelden. Wellicht dat u een verkort examen kunt doen?
    Bij de regelingen voor de verkorte examens staan geen buitenlandse vaarbewijzen, maar u kunt dit het beste even bij Vamex navragen. Nee heeft u, ja kunt u wellicht krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo!
    Ik heb weer een vraag vanuit een andere invalshoek.
    Ik woon in Oostenrijk en wil mijn vaarbewijs II halen. Kan ik dat in Nederland doen? Of ben ik vanwege mijn emigreren verplicht in Oostenrijk een opleiding te zoeken en het examen af te leggen? Ook i.v.m. de ICC toekenning.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In principe kunt u gewoon bij de Vamex in Nederland terecht en doet u in het Nederlands examen.

      Verwijderen
  10. Hallo,
    Ik ben Belg en woon op het ogenblik in Duitsland.Wij willen volgend jaar verhuizen naar de Kanaren(La Palma). Heb gelezen dat ik een vaarbewijs nodig heb in Spanje vanaf 9,5PK. Daar Nederland, wanneer geslaagd voor VB1 & VB2, er direct het ICC bijlevert is mijn vraag: "kan ik als Belg in Nederland mijn vaarbewijs halen (en zonodig marifoon)?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo,
    Ik ben Belg en woon in Duitsland. Ga volgend jaar verhuizen naar La Palma (Canarische eil.). Daar Nederland, wanneer men slaagt, bij het VB1 & VB2 het ICC bijlevert krijgt zou ik mijn vaarbewijs(zen) in NL willen halen, daar een VB verplicht is in Spanje vanaf 9,5PK. Mijn vraag: "kan ik dit in Nederland"?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn vaarbewijs is in het Pools kan ik dit ook laten veranderen naar het Nederlands? (Icc klein vaarbewijs)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet mogelijk. U kunt wel in Polen uitzoeken of zij zijn aangesloten bij het ICC. In dat geval kunt u in Polen een ICC aanvragen. Dat is in het Engels en dan overal bruikbaar.
      Woont u vast in Nederland dan kan het zijn dat u voor het varen op een schip onder Nederlandse vlag een Nederlands vaarbewijs moet halen.

      Verwijderen
  13. Goedendag,

    Ik heb het Engels RYA powerboat level II certificaat, en een Engels ICC. staat dat nu gelijk aan vaarbewijs 1 of 2? en zou ik hiermee op de nederlandse binnenwateren mogen varen?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Op mijn ICC staat coastal waters.
    En bij 6 (geldig voor) alle binnenwateren, inland/coastal waters.
    Wordt er automatisch ICC coastal waters gezet als je alle papieren hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als u Klein Vaarbewijs 2 heeft dan krijgt u automatisch het ICC Coastal Waters.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor de snelle feedback.

      Geeft dit geen verwarring wanneer je hiermee op de binnenwateren vaart?
      In princiepe staat de geldigheid wel duidelijk aangegeven bij 6,
      Maar de hoofding op de kaart van verwarring veroorzaken bij buitelandse controles.....

      Verwijderen
    3. Dat zal vast geen problemen geven. ICC is juist voor het buitenland en volgens in in de landen die het ICC erkennen afgesproken standaard model gemaakt. Handhavers dienen ook de verschillende pasjes, teksten ed. te kennen.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.