Verplicht aan boord

Met enige regelmaat worden wij gevraagd naar de beschikbaarheid van de ANWB Wateralmanak deel 1. In deze almanak staan alle vaarregels en omdat het verplicht is de geldende regels voor het vaarwater waar u vaart aan boord te hebben wordt al snel gezegd dat het verplicht is Deel 1 aan boord te hebben. Een lastige situatie nu dit deel van deze populaire almanak al weer meer dan een jaar niet leverbaar is. De uitgeverij van de ANWB heeft recent nog aangegeven dat Deel 1 pas gedrukt gaat worden als er zekerheid is over de definitieve wetteksten, omdat de Scheepvaartverkeerswet en het Binnenvaart Politiereglement (BPR) op het punt staan gewijzigd te worden. Ik schreef daar al eerder over ...

Gisteren sprak ik met een 'boze' watersporter die op het Hollands Diep door de Politie was gecontroleerd. Hij kreeg te verstaan dat hij volgende keer toch echt de geldende regels aan boord moest hebben. Deze watersporter was enigzins gefrustreerd omdat er nu nergens meer een ANWB Almanak deel 1 was te vinden. Ook schreef een trouwe lezer mij al dat zij een print van mijn eerdere artikel mee aan boord nam, om bij controle te kunnen laten zien.
Reden te meer om hier nog een keer bij stil te staan.

Al weer enkele jaren terug is het BPR voor de laatste keer gewijzigd. Deze wijzigingen liggen vast in het zogenaamde Negende wijzigingsbesluit en gelden vanaf 17 november 2004. De afgelopen anderhalf jaar is de wetgever bezig met een aantal nieuwe wijzigingen in het BPR. In de volksmond al het Tiende wijzigingsbesluit genoemd. Om diverse redenen is de vaststelling van de definitieve tekst steeds uitgesteld en men verwacht dat er tegelijk met de aanpassingen aan het BPR nog een aantal andere "reparaties" in wetten, regelingen en besluiten die betrekking hebben op de scheepvaart en vaarregels doorgevoerd zullen worden. Er wordt door insiders daarom al niet meer van een Tiende wijzigingsbesluit gesproken.
Bovenstaande komt er dus op neer dat de geldende tekst van het BPR stamt uit eind 2004. Elke versie van het BPR van na die datum is dus de juiste en als u die aan boord heeft voldoet u aan de regel dat u het BPR aan boord moet hebben. Heeft u dus een oude ANWB Almanak deel 1 van na 2004 dan voldoet deze wat betreft het onderdeel BPR en deze bevat dan ook de juiste tekst van het Rijnvaart Politiereglement (RPR), omdat daarin al jaren geen wijzigingen zijn aangebracht. Ook de bijzondere regels voor Eemsmonding ed. zijn nog correct.

Sinds juni 2009 is de Binnenscheepvaartwet vervangen door de Binnenvaartwet met aansluitend de Binnenvaartregeling en -Besluit. Deze regels zijn onder andere de basis voor de verschillende vaarbewijzen en bevatten veel (technische) voorschriften voor de uitrusting en bouw van binnenvaartschepen. Deze nieuwe regels zult u dus niet vinden in een oude Wateralmanak, maar omdat deze voor de watersport slechts voor een klein deel echt relevant zijn mag dat ook geen probleem zijn. Ook de nieuwe uitgave van Deel 1 zal straks volstaan met een voor de watersporter relevante samenvatting.

Heeft u dus een oude ANWB Wateralmanak deel 1 van na november 2004 dan voldoet u aan de verplichting om de geldende vaarregels aan boord te hebben. Heeft u zoals de eerder aangehaalde watersporter een nog ouder exemplaar, dan kan ik u aanraden om in ieder geval een nieuwere versie van het BPR aan te schaffen. Formeel bent u dan namelijk al sinds november 2004 in overtreding! En zoals uit het voorbeeld van deze watersporter blijkt wordt er ook door de overheid gecontroleerd of u de juiste vaarregels aan boord heeft.

Een handige pocketuitgave van het BPR kunt u bestellen in de Vaarwinkel ...

Heeft u een marifoon aan boord dan bent u ook verplicht om het Handboek voor marifonie in de binnenvaart aan boord te hebben. Dit boek wordt elk jaar opnieuw uitgebracht en bevat bijvoorbeeld de marifoonkanalen voor de verschillende vaarwegen. Omdat het een redelijk dik boekwerk is voor de watersport een soort van vrijstelling afgesproken, namelijk dat u kunt volstaan met een speciale samenvatting. Ook deze samenvatting staat in het inmiddels beroemde Deel 1. De laatst verschenen editie van Deel 1 loopt dus inmiddels flink achter op de 2010 versie van het Handboek marifonie. Persoonlijk denk ik dat dit bij een controle niet zo'n probleem hoeft te zijn. Zeker niet als u een ander overzicht bij u heeft met de juiste marifoonkanalen voor het gebied waar u vaart. Diverse watersportbladen publiceren zo'n overzicht aan het begin van het seizoen, ze zijn op het internet te vinden en de kanalen staan ook in de ANWB Waterkaarten en in de Hydrografische kaarten. De bedieningsvoorschriften zelf zijn niet veranderd.

Tot slot: de bepaling dat u de geldende regels aan boord moet hebben vindt u in de betreffende vaarregels zelf. In het BPR bijvoorbeeld in artikel 1.11. Hier staat:
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige Binnenvaartpolitiereglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan. Dit artikel is niet van toepassing op een groot schip zonder bemanningsverblijf noch op een klein open schip.
U kunt dus volstaan met een digitale versie die u van het internet download, mits u deze op elk moment kunt raadplegen op laptop of smartphone.

6 opmerkingen:

  1. Interessant artikel over het BPR aan boord moeten hebben. Ik heb zelf een copy via internet gedownload en op m'n laptop gezet die ook voor navigatie wordt gebruikt, dus ik zit goed.

    Wat er een interessant regel is, is deze :"Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan." en vooral het deel "op ieder moment"?

    Nu er steeds meer watersporters met een smartphone rondvaren en tot ver uit de kust een digitale landvast met de wal hebben, zou eigenlijk ook een bookmark opgeslagen op je smartphone voldoende moeten zijn. Zolang ik tenminste verbinding met de wal kan maken en dat geldt voor > 90% van de watersporters denk ik. Dus gewoon een bookmark opslaan en je bent klaar. Ik kan dan n.l. het BPR raadplegen. Echter staat er ook (1e regel artikel 1.11) dat er een exemplaar aan boord moet zijn. Nu is dus de vervolgvraag: "Hoe kun je vaststellen of een door een electronisch middel geraadpleegd BPR ook aan boord is?" Het proberen te beantwoorden van de vraag maakt de vraag eigenlijk totaal niet meer relevant -> Zolang het BPR geraadpleegd kan worden is het goed. Volgens mij ook de essentie van artikel 1.11. Dus alleen een Bookmark naar het BPR is voldoende, mits dataverbinding aanwezig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hans Klaren sr.5 juni 2010 om 12:04

    Kunnen al die boeken en regels niet op E-book worden uitgegeven?
    Ik vind zo'n laptop erg duur en omslachtig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Paul en @Hans: De digitale versie (ebook) en online raadplegen is een interessant onderwerp. Daar krijgen we nu veel reacties over. Ik zal daar een keer op terugkomen in de nieuwsbrief.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eisso Koenders5 juni 2010 om 12:07

    Ik ben het spoor een beetje bijster voor wat betreft de almanak deel 1. Als ik jouw vaarwijzers lees,dan zijn er alternatieven om het missen van deel 1 te compenseren.

    Mijn situatie is dat ik op zee vaar (vanuit Scheveningen) met een nieuwe boot en ik heb niet een oude (geldig) deel 1 van de almanak.

    Ik heb nu via jou de BPR bestelt. Ik neem aan dat, in mijn geval, de 1800 serie kaarten ook voldoen aan de wet voor wat betreft de marifoonkanalen.

    Is dit genoeg ter compensatie en om bij controle bij een boete vandaan te blijven of moet ik ook nog het BVA of iets anders aan boord hebben???? Nogmaals, ik vaar alleen in de Scheveningen haven en op zee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Eisso: Hier zijn twee zaken van belang. De bepalingen uit het BVA en het gebied waar het BPR wel/ niet van toepassing is. In het BVA staat geen speciale bepaling die zegt dat het BVA aan boord moet zijn. Toch is dat uiteraard wel aan te raden en mogelijk dat elders wel is vastgelegd dat je ook het BVA verplicht aan boord moet hebben. Ik zal dat nog eens opzoeken.
    In de haven van Scheveningen (binnen de kustlijn, dus zeg maar vanaf de lijn tussen de twee havenhoofden) is het BPR van toepassing en moet dus het BPR ook aan boord zijn. Zie artikel 10.01 van het BPR. Verder is water voor de kust van Scheveningen aangewezen als aanloopgebied (van de haven) en gelden er daardoor ook nog speciale bepalingen. (BPR, BVA en Scheepvaartregelement Territoriale Zee).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Buiten het feit dat de almanak deel 1 niet leverbaar is, staat ook in de (gratis te verkrijgen) Politievaarwijzer 2010 dat het alcoholpromilage waarschijnlijk per 1 januari 2010 verlaagd wordt.
    Dit is misleidend. Volgens de wetgever is de wet er nog niet door. De publicatie in het staatsblad maakt een wetswijziging legaal.
    Wat nu als je 0.6 promile blaast en de desbetreffende ambtenaar is niet op de hoogte? Gaan ze mooi voor schut. Wettelijk gezien kunnen ze je (nog steeds) niets maken.
    Het wordt tijd dat de overheidsinstanties hun communicatie wat verbeteren. De woorden waarschijnlijk of misschien zijn wel erg vage begrippen.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.