Boot huren in Spanje

Lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief kunt u overal tegenkomen. Zo woont een van onze lezers in Spanje. Daar heeft hij geen eigen schip en graag wil hij een zeiljacht huren om van het vasteland een oversteek naar Ibiza te maken. Daarbij loopt hij tegen de volgende situatie aan:

Onze lezer heeft een Klein Vaarbewijs II en een ICC Coastal Waters. Verschillende verhuurders in Spanje gaven aan dat dit niet voldoende is om met een boot een oversteek te maken. Een tocht langs de kust zou wel mogen.

Op verzoek van onze lezer heb ik navraag gedaan bij de ANWB Watersport en bij het Watersportverbond. Helaas kunnen deze geen verklaring geven voor deze opstelling van de Spaanse verhuurbedrijven. Het ICC is in principe bruikbaar binnen de territoriale wateren. Daarbuiten gelden geen wetten van een land en internationaal gelden er op open zee geen opleidingseisen voor de bemanning van pleziervaartuigen. Wat hier mogelijk meespeelt is dat onze lezer in Spanje woont en dan volgens de Spaanse regels aan de Spaanse opleidingseisen zou moeten voldoen. Ook speelt mee dat een verhuurschip onder de Spaanse vlag vaart en dus onder de Spaanse regels valt.

Met het beetje Spaans dat ik spreek heb ik ook nog diverse websites afgezocht. Twee zaken lijken hier relevant te zijn. Ten eerste kent Spanje zelf 7 (!) Vaarbewijzen voor pleziervaartuigen:

  • Patrón de Moto Náutica voor (snelle) motorboten in 3 versies afhankelijk van het motorvermogen
  • Navegación Básica (t/m 5 zeemijl uit de kust en alleen kleine boten)
  • Patrón de barcos recreados (t/m 12 zeemijl buiten de kust)
  • Patrón de yate (t/m 50 zeemijl buiten de kust)
  • Capitan de yate (ongelimiteerd)

De betekenis van die laatste ontgaat mij een beetje gezien de hierboven gemaakte opmerking dat er buiten de territoriale zee geen eisen gesteld mogen worden.

Kennelijk gaan de verhuurders er van uit dat de huurder voor de oversteek een "Capitan de yate" moet hebben. Spanje is overigens geen deelnemer in het ICC, wel mogen buitenlanders in Spanje varen mits zij een gelijkwaardig of vergelijkbaar diploma hebben. Van belang daarbij lijkt de vlag waaronder het schip vaart. Op een schip onder Nederlandse vlag accepteert men de Nederlandse papieren en ICC. Voor een (huur)schip onder Spaanse vlag is dat niet het geval of op zijn minst niet voldoende duidelijk.

Met een Klein Vaarbewijs II voor open binnenwater krijg je in Nederland ook een ICC Coastal Waters, maar in Spanhe stelt men dat niet gelijk aan Patrón of Capitan de Yate.

Ten tweede is het in Spanje verplicht elk vaartuig te registreren. Elke boot in Spanje heeft dan ook een duidelijk zichtbaar aangebracht kenteken. Wat ik niet heb kunnen achterhalen is of een registratie mogelijk ook aan een vaargebied is gebonden. En wat dat betreft zou dat ook voor de verzekering kunnen gelden. Namelijk dat de verzekering een oversteek niet zonder meer toestaat of dat de verhuurder dan in een hoger tarief komt.

Verder gelden er in Spanje speciale eisen voor verhuurders en de te verhuren schepen. Het kan heel goed zijn dat de eigenaar onder die regels er voor verantwoordelijk is dat zijn huurder voldoende vaarkennis heeft. Dat verklaart in ieder geval hun opstelling. Op diverse forums kon ik in ieder geval lezen dat men in Spanje de vaardocumenten en dus ook vaarbewijzen erg serieus neemt.

Ik ben benieuwd of er andere lezers zijn die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt en/ of die wellicht een goede oplossing weten. Reacties kunt u onderaan dit artikel doorgeven.

Nieuwe functie in de Vaarwinkel

Sinds vandaag is het mogelijk om op de website van Vaarwinkel uw e-mail achter te laten als een product (tijdelijk) niet leverbaar is. Zodra het product dan (weer) leverbaar is ontvangt u automatisch en eenmalig een waarschuwing met een link naar het betreffende product op de website.

Uiteraard blijft u in de Vaarwijzer Nieuwsbrief lezen over het verschijnen van nieuwe producten, maar met de automatische herinnering bent u altijd als eerste op de hoogte wanneer iets dat u zoekt weer op voorraad is.

U kunt deze nieuwe functie vrijblijvend uitproberen. Op dit moment zijn bijvoorbeeld Wateralmanak deel 1 van de ANWB en het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs niet leverbaar. Zorg dat u op de lijst van beide boeken komt en dan krijgt u straks automatisch een herinnering als ze weer leverbaar zijn.

Klik hier voor het overzicht van de verwachte nieuwe uitgaven in de Vaarwinkel ...

Bruine vloot te gast in Schiedam

In lijn de verlaging van het maximale alcoholpromillage op de Nederlandse binnenwateren, is het wel passend dat dit weekend de Bruine vloot te gast is in Schiedam. De stichting Schiedamswater organiseert het evenement ‘Scyedam Vaert’ gedurende het weekend van 30 juli tot en met 1 augustus. Een evenement waarbij zo’n 200 historische bedrijfsvaartuigen de binnenhavens van Schiedam zullen vullen.

De schepen, met een veelal historische uitstraling, verzamelen zich dan in verband met de jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) in Schiedam. De Schiedamse havens met hun oude grachtenpanden, pakhuizen en jeneverbranderijen zullen dan het decor vormen voor de prachtige verzameling van Nederlands varend erfgoed. Aken, tjalken, klippers, steilstevens en westlanders. Verder natuurlijk beurtschepen, luxe motors, visserijschepen en sleepboten. En tenslotte ook een aantal stoomvaartuigen zullen tijdens het evenement afgemeerd liggen in het gebied Korte-, Lange- en Buitenhaven.

Meer leest u op de website van de organisatie ...

Beperkingen aan gebruik Belgische opleidingscheques

In Belgie bestaat al langer de mogelijkheid om met een overheidssubsidie een cursus te volgen. Iedereen kan daar aanspraak maken op zogenaamde opleidingscheques en daarmee zijn eigen cursus of opleiding uitzoeken. Hoewel de cheques bestemd zijn voor een scholing voor werk, bleek het in de praktijk mogelijk om daar een erg vrije interpretatie op los te laten. Ruim zestig procent van de gevolgde opleidingen hadden geen of nauwelijks een relatie met de arbeidsmarkt. Met veel plezier volgden onze zuiderburen cursussen bloemschikken, wijnproeven, stuurbrevet of opleiding tot bijvoorbeeld RYA Dayskipper.

Bij sommige vaarscholen maakte bijna de helft van alle leerlingen gebruik van opleidingscheques. Voorwaarde is overigens dat de aanbieders een dure auditprocedure moesten doorlopen. Dus er gebeurde feitelijk niets onder instemming van de overheid als uitgever van de cheques.

Vanaf 1 augustus komt daar een eind aan. Alleen nog opleidingen die direct te relateren zijn aan de arbeidsmarkt of een beroep komen dan nog maar in aanmerking. Ook de vaarscholen zullen dat dus direct merken.




Consonant presenteert nieuw type plezierjacht op HISWA te Water

Consonant Yachts presenteert op HISWA te water 2010 nieuw type plezierjacht

Alle gemakken en privacy van thuis op stoere, sportieve, ruime ‘Noaber’. Gewoon alles om u heen hebben wat u thuis ook heeft: alle moderne gemakken van de wal èn ruimte èn privacy. Dat op één motorjacht waarmee alle wateren, dus ook de zee, veilig en met gemak bevaren kan worden. Oh ja, er kan ook buiten gezeten worden want het nieuwe type ‘Noaber’ dat Consonant Yachts op de HISWA te water 2010 in IJmuiden presenteert heeft een open kuip èn een hoge zeewaardigheidsklasse.
Plezieriger kan een plezierjacht niet zijn, is het motto dat de ‘Noaber’ meegekregen heeft. De naam die het motorjacht van de opdrachtgever heeft gekregen spreekt ook voor zich: ‘Temptress’, wat ‘Verleidster’ betekent.

Deze ‘Temptress’ die in IJmuiden te zien zal zijn -de eerste ‘Noaber’ die Consonant Yachts bouwde- heeft zeker de familietrekken van de werf uit Vriezenveen. Het is een kloek, fraai jacht, hecht gebouwd, maar ook sportief en snel. Het type dat ontworpen is voor een serie schepen van 14,50 tot 20 meter is met steun van Marinus Meijers Yacht Design in eigen beheer van de tekentafel gekomen. Een licht waaierende steven scheelt buiswater en maakt het type iets slanker, net als het enigszins terugvallende hek.

De ‘Temptress’ die getoond wordt is een ‘Noaber 47’, een jacht met een lengte van 14,57 meter. Het schip heeft twee motoren en stabilisatoren waarmee op de Noordzee bij een flinke wind en hoge golven inmiddels zeer goede ervaringen werden opgedaan. De koffie ging niet over de rand van het kopje en er werd een snelheid van bijna 10 knopen bereikt.
Met een ‘Noaber’ kunnen tochten die langer dan een jaar duren worden gemaakt. Kou en regen hoeven opvarenden niet te deren. Vloerverwarming en zeer goede isolatie houden de kou buiten en weren condens.

Het jacht heeft een royale eigenaarshut. En een gastenhut waarin voor een deel ook nog
stahoogte geboden wordt. Centraal in het vooronder, dat te bereiken is via de enige trap in het schip, bevindt zich de media-relaxruimte waar gezeten in fauteuils gelezen kan worden, getelefoneerd, tv gekeken en op een laptop gewerkt kan worden. De wanden die de hutten, de
toiletgelegenheid en de media-relaxruimte van elkaar scheiden hebben een hoge geluidsisolatiewaarde waarmee tegemoet gekomen wordt aan de sterk gegroeide wens van meer privacy.
Kajuit en kuip bevinden zich op één niveau. Niet alleen voor de stuurman, maar voor alle
opvarenden is het zicht vanuit de kajuit naar voren, naar achteren en opzij onbelemmerd.
Een raam in de achterwand van de kajuit is traploos te openen en te sluiten waardoor de
kombuis de functie van bar voor de kuip kan krijgen.
En de andere gemakken:
  • ruime douche met scheidingswand tegen spatten,
  • wasmachine en wasdroger onder een bed,
  • electrische kookplaat, oven, koffiemachine, koelkast met vriesvak in de kombuis,
  • hydraulische bediening van hekschroef, boegschroef, ankerlier met kaapstander en de mast op het kajuitdak,
  • scheepsbreed zwemplateau,
  • veel ruimte op het voordek, in de gangboorden, in de kuip en in de kajuit,
  • de mogelijkheid om het schip met één opvarende moeiteloos af te meren en te ontmeren.

Ook Rapsody gaat ten onder

Ons bereikte het bericht dat Rapsody International uit Heeg failliet is verklaard. Rapsody kampte al tijden met veel pech en tegenslag. Zo gingen diverse scheepsbouwers waar enkele types van de Rapsody schepen werden gebouwd failliet (Dehler, een werf in Turkije en Nowee) en had men ook te maken met een koper die later een oplichter bleek te zijn. Ook de hoge kosten voor het opzetten van een buitenlandse verkooporganisatie hielpen niet mee.
De BV Rapsody Shipyards valt niet onder het faillissement en gaat voorlopig door met het leveren van service aan bestaande klanten. Voor verkoop wordt in ieder geval nu samengewerkt met de overbuurman Prins van Oranje. De mallen van de schepen zijn eigendom van de Rapsody Shipyard en de directie onderzoekt mogelijkheden hoe nu verder te gaan.

De Rapsody jachten stonden bekend om hun kwaliteit, maar ook om de hoge prijzen en exclusiviteit.

Trein rijdt door watersportwinkel

Een onderhoudstrein met negen wagons is zondagavond in Stavoren dwars door watersportwinkel De Groot op de haven heen gereden.

Twee mensen in de cabine van de trein raakten lichtgewond. De chaos is bijzonder groot. De trein, die wordt gebruikt voor onderhoud aan de rails, reed iets na half twaalf door de stootblokken.

Het gele gevaarte sloeg een gat van zo'n 30 meter breed in een watersportzaak en duwde daarbij een lege dieseltankwagen, die achter de stootblokken stond, voor zich uit. Deze is van dezelfde eigenaar als de winkel. De trein schoot circa honderd meter door en eindigde op een plein achter de winkel.
Gelukkig dat er niemand in de winkel was. Wij wensen de collega's van Watersport M. de Groot in Stavoren veel sterkte de komende tijd.

KNRM op de bon voor redding

Op weblog Geenstijl las ik het volgende bericht: "KNRM op de bon voor redden zonder vergunning". Nu heb ik nooit geweten dat je een vergunning moet hebben om iemand of een schip te redden. Het blijkt dat twee reddingsboten van de KNRM hebben assistentie verleend aan het zeilend charterschip Nil Desperandum met motorpech. Hierdoor dreigde de driemaster op een zandbank vast te lopen en om dat te voorkomen werd het door de reddingsboten weggesleept. En dat mag nu net niet!
Een sleepboot moet immers aan allerlei eisen voldoen en de schipper moet een groot vaarbewijs hebben als het een groot schip sleept. Een reddingsboot voldoet naar ik aanneem niet aan de eisen die voor een sleepboot gelden en heeft dan ook geen geldig Certificaat van Onderzoek om te slepen. Volgens de Politie was er kennelijk geen groot gevaar en vonden zij het nodig om de nobele redders op de bon te slingeren.

Of dat juridisch correct zal blijken te zijn, laat ik even in het midden. Of dit broodroof is voor een commerciele sleper ook. Dat het erg kinderachtig is ... daar ben ik het zeker mee eens.
En daarom doe ik een oproep aan alle lezers om vandaag nog "redder aan de wal" te worden en zo het verlies van de boete goed te helpen maken. Het kan ons immers allemaal overkomen en dan is het prettig om te weten dat de KNRM altijd dichtbij is.



Naschrift: In week 27 (2010) is de Raad van State accoord gegaan met een aantal wijzigingen in het Binnenvaartpolitiereglement. Onder andere voorzien deze wijzigingen in de toevoeging van een artikel 1.24 waarin staat dat het voor onder andere schepen van aangewezen reddingsorganisaties is toegestaan van de vaarregels uit het BPR af te wijken als dat voor de vervulling van hun taak noodzakelijk is. De bepalingen tav. de uitrusting van een sleepboot en het Certificaat van Onderzoek staan echter niet in het BPR maar in de Binnenvaartwet, het binnenvaartbesluit en met name in de Binnenvaartregeling.

Naschrift 2: Inmiddels (27 juli) heeft de Politie de boete ongedaan gemaakt en is het Proces verbaal vernietigt.

Voormalig president Bush aan de grond

Aan de grond lopen kan iedereen overkomen. Badgasten in Maine hadden een onverwachte ontmoeting met voormalig president George H.W. Bush sr. toen zijn visboot vastliep op Gooch's Beach bij de kust van Kennekbunkport. "Wij kwamen hier om walvissen te spotten, maar dit is toch ook bijzonder" merkte één van de strandgasten op.

De 38-voets boot van Bush, Fidelity IV, zat in afwachting van hoogwater voor enkele uren vast. Niet bekend is wie aan het roer stond, maar de voormalige president en enkele leden van zijn familie waren aan boord. Gelukkig raakte niemand gewond. De boot zelf heeft ook nauwelijks schade opgelopen. Tegelijkertijd strande ook nog een boot die achter het Presidentiele gezelschap aanvoer. De oorzaak van de stranding moet gezocht worden in dikke mist van die middag en zware golfslag waardoor de boten uiteindelijk het strand opliepen.

Meer leest u hier ... en ook hier ... (met video)

Leer zeilen op een catamaran

Catamaran zeilen is een dynamische, spectaculaire en snelle vorm van zeilen. De hoge snelheden die je met de boot kunt opbouwen als je over de golven zeilt zijn fantastisch. Het besturen van de boot terwijl je in de trapeze staat is een ervaring om nooit te vergeten.

Zeilschool Hoek van Holland geeft zeilles op alle niveaus voor zowel jong en oud, beginners en gevorderden. Meer informatie op de website van de zeilschool ...

In de Vaarwinkel vindt u het boek Zin in zeilen - Catamarans met daarin alles wat u moet weten over het zeilen met een catamaran.

Raad van State stemt in met gewijzigde vaarregels

Eerder schreef ik al over de diverse vaarregels die op het punt stonden te wijzigen. Het wachten was op het advies van de Raad van State. Inmiddels blijkt de Raad in week 27 een advies uitgebracht te hebben. Het gaat hierbij om een advies over wijzigingen in de volgende vaarregels:

  • Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement
  • Besluit Rijnvaartpolitiereglement 1995
  • Scheepvaartreglement Westerschelde 1990
  • Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen
  • Scheepvaartreglement territoriale zee
  • Besluit verkeersinformatie en verkeersaanwijzingen scheepvaartverkeer
  • Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer
  • Besluit houdende het van toepassing verklaren van de Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee, 1972
  • Scheepvaartreglement Eemsmonding
  • Besluit statistische gegevens scheepvaartverkeer.

Zodra de inhoud van het advies openbaar wordt gemaakt kom ik hier op terug.

Verder ligt bij de Raad van State ook nog een voorstel van wet tot wijziging van de Scheepvaartverkeerswet en de Binnenvaartwet in verband met de invoering van de ontzegging van de vaarbevoegdheid. Als deze regels ingaan dan kunnen handhavers mensen die gevaarlijk varen, veel overlast veroorzaken of stomdronken achter het roer staan strenger aanpakken. Onder andere met zwaardere straffen of het innemen van het klein vaarbewijs.

Regeling snelle motorboten aangepast

Recent is de Regeling snelle motorboten gewijzigd. Verzoeken van vaarweggebruikers om gebieden te wijzigen, zijn hierin meegenomen. Met de huidige wijziging zijn de gebieden en seizoenen voor varen met snelle motorboten uitgebreid.

De Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995 wordt gemiddeld één keer per twee jaar geactualiseerd. De vaarwegbeheerders evalueren de aanwijzing van de gebieden waar snel gevaren mag worden voortdurend, zodat de aansluiting tussen de wensen van de gebruikers van deze gebieden enerzijds en de overige vaarweggebruikers, belanghebbenden en de maatschappij anderzijds gewaarborgd blijft.
De aanpassingen in de onderhavige wijzigingsregeling bestaan vooral uit wijziging van de begrenzingen van de snelvaargebieden of verruiming van de periode waarbinnen snel gevaren mag worden in sommige aangewezen gebieden. Het betreft voornamelijk verruiming van de vaargebieden en de periode waarbinnen snel gevaren mag worden.
Met deze wijziging wordt één gebied toegevoegd: het Marsdiep, voor de kust van Den Helder. In dit gebied was waterskiën niet toegestaan. Thans wordt een gebied aangewezen tussen de tonnen T1, T3 en het westen van de haven van Den Helder.

Glaasje op laat je varen!

Vanaf morgen geldt namelijk op alle binnenwateren het lagere alcoholpromillage van 0,5 promille. Het toegestane alcoholpromillage voor schippers wordt vanaf 24 juli 2010 verlaagd van 0,8 naar 0,5 promille. Dit is de belangrijkste consequentie van de wijziging van de Scheepvaartverkeerswet die dan van kracht wordt. Het lagere promillage gold al voor de Rijn, Waal en Lek en wordt nu uitgebreid naar de overige wateren. De maatregel geldt voor beroepsschippers én recreatievaarders, zoals zeilers en bestuurders van snelle motorboten.

Meer leest u op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat ...
De officiele publicatie in het Staatsblad leest u hier ...

Op het examen voor het klein vaarbewijs wordt met regelmaat gevraagd naar het maximale alcohol promillage. Dat was soms verwarrend; 0,5 promille in RPR gebied en 0,8 promille in BPR gebied. Nu is dat dus op alle binnenwateren gelijk en geldt 0,5 promille als maximum.

Inmiddels heeft de ministerraad ook ingestemd met een wetsvoorstel waarin het mogelijk wordt om van schippers die de regels overtreden, het vaarbewijs in te nemen. Dit wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State. De huidige wetswijziging voorziet nog niet in deze mogelijkheid.
Lijst van aanhangige adviezen van de Raad van State ...

Vaarweggebruikers worden de komende weken geϊnformeerd over de wijzigingen. Rijkswaterstaat verspreidt een flyer in onder meer de jachthavens. Bij een aantal regionale zenders is een radiospotje te horen.

De basis voor het nieuwe promillage wordt gelegd in de Scheepvaartverkeerswet.

Nieuw menu voor Vaarwinkel

Vaarwinkel is de enige online webwinkel gespecialiseerd in lesmateriaal voor watersport en scheepvaart. En dat al sinds 2000 en dus tien jaar! In de loop der jaren is het aanbod steeds uitgebreider geworden. Zowel in de breedte als in de diepte. En met het toenemen van het aanbod wordt het steeds lastiger om de klant snel en gericht te helpen richting datgene dat hij of zij zoekt.

De Vaarwinkel website heeft vanaf de homepage drie ingangen om te zoeken. Ten eerste de zoekfunctie; voer een zoekwoord in en de website toont de gevonden resultaten. Ten tweede het hoofdmenu in de menubalk horizontaal en bovenaan elke pagina. Hier vindt u slechts de hoofdgroepen in ons aanbod; aanbiedingen, boeken, lesmateriaal en vaarkaarten. Tot slot vindt u in de kolom links een uitklap menu met daarin alle productcategorieen.

Sinds gisteren is dit menu vervangen door een zogenaamd harmonica menu. Dat wil zeggen dat een productcategorie waar subcategorieen onderhangen is aangegeven met een pijl rechts en als u daar op klikt klapt deze open als een harmonica. Nog een keer klikken en hij vouwt weer in. Klik op een (sub)categorie en de producten in die categorie worden getoond. Tegelijk is het lettertype in dit menu iets groter gemaakt.

Wij zijn benieuwd of u dit een prettige werkwijze vindt? Het oude menu was een muisgevoelig menu. Bewoog u met de muis over een categorie dan klapte meteen de subcategorieen open. Nadeel daarvan was dat dit vrij zenuwachtig werkt, want de submenu's klapten ook open of dicht als u de muis onbedoeld over het menu bewoog. Maar wij laten de keuze ook graag aan u. Vindt u het nieuwe menu een verbetering? En wat vindt u van onze indeling in categorieen? Wij horen graag uw suggesties ter verbetering. Reageren kan onderaan dit artikel.

Hoera ik heb mijn vaarbewijs!

Hoera, ik heb mijn nieuwe Klein Vaarbewijs pasje ontvangen. Ik heb natuurlijk al heel lang geleden examen gedaan voor het Klein Vaarbewijs. Was nog niet eens 18 toen het Vaarbewijs verplicht werd en moest dus zelfs nog even wachten voor het het zo begeerde vaarbewijs in handen had. Dat was eigenlijk een beetje een teleurstelling. Een vrij gewoon papiertje, niet eens met een foto.
Destijds heb ik meegedaan aan een van de eerste landelijke examens en dat na het volgen van de Teleac cursus voor het Vaarbewijs. Elke week voor de televisie en dan de oefeningen maken. Examen in een grote sporthal naast de dierentuin in Blijdorp in Rotterdam. Nu staat daar een hotel, zo lang is het al weer geleden. Als bewijs dat ik geslaagd was kreeg ik van Teleac een mooi geplastificeerd kaartje en met een pasfoto. Het echte vaarbewijs stak daar een beetje vreemd bij af. Maar goed ik heb het er toch al die jaren mee gedaan. Tot vorige maand.
Sinds dit jaar kan je immers bij Vamex meteen je internationale vaarbewijs ICC krijgen gecombineerd met het Klein Vaarbewijs op creditcard formaat. Wel zo handig en meteen geldig tot mijn 70e verjaardag. En omdat ik voor de verlenging van mijn rijbewijs toch al pasfoto's had laten maken leek het mij wijs om nu afscheid te nemen van het oude papieren vaarbewijs.

Op de website van Vamex vindt u een aanvraagformulier om het oude klein vaarbewijs om te zetten. Na enkele dagen ontvang je dan per post een aanvraagpakket met duidelijke instructies. Kopietje maken van paspoort, pasfoto en dit samen met het formulier en het originele vaarbewijs opsturen naar Vamex. En binnen twee weken heb je dan een mooi nieuw Klein Vaarbewijs met pasfoto.
Keurig allemaal en vlekkeloos verlopen.

Ook uw klein vaarbewijs halen? Al het lesmateriaal vindt u in de Vaarwinkel ...

Nieuwe uitgave van Imray Pilot Inland waterways Frankrijk

De Imray Pilot 'Inland Waterways of France' is vernieuwd. Het is een prachtige nieuwe editie van de Franse binnenwateren met vele kleurenfoto's, kaarten en navigatiegegevens van alle doorgaande vaarwegen.

The Inland Waterways of France is te bestellen in de Vaarwinkel ...

Basistraining vervoer gevaarlijke stoffen

Het ADN 2011 komt eraan. Dit houdt in dat diverse nieuwe regels van kracht zullen worden op het gebied van het transport van gevaarlijke stoffen per binnenvaart. Op 2 september organiseert het Centraal Bureau voor de Rijn - en Binnenvaart (CBRB) in samenwerking met Verenigde Tankrederij en het Onderwijs Centrum Binnenvaart een basistraining op het gebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Op basisniveau zal er ingegaan worden de classificatie van gevaarlijke stoffen, documentatie, betreden van besloten ruimten, gebruik van EX - OX en TOX meetapparatuur etc..
Opgeven kan op de website van CBRB ...

Ook voor ADN(R) kunt u het lesmateriaal vinden in de Vaarwinkel ...

Westerhof en Berkhout winnen WK in Scheveningen

Op zondag 18 juli 2010 wonnen Lisa Westerhof (Scheveningen) en Lobke Berkhout (Zwaag) het Delta Lloyd WK 470 in Den Haag. Te midden van tientallen toeschouwer- en coachboten hielden de titelverdedigers het hoofd koel. De Oranjezeilsters bleven in de finale Medal Race hun Nieuw-Zeelandse rivalen Aleh en Powrie voor. Daarmee pakten ze hun tweede wereldtitel op rij. Bij de heren ging het goud naar Matthew Belcher en Malcolm Page (AUS). De broers Coster eindigden uiteindelijk op de zesde plek.

Bron: Watersportverbond

Dit jaar toch maar een nieuwe kaart kopen?

Goedkoop is soms duurkoop! Afgelopen zaterdag liep een Duits zeiljacht vast op de in aanbouw zijnde Maasvlakte 2. Het bleek dat men alleen een kaart van 2008 aan boord had. Naar mijn mening geen overtuigender verhaal om altijd een recente en bijgewerkte kaart aan boord te hebben!



Stijging tweedehands verkopen

De verkoop van gebruikte jachten is in het tweede kwartaal van 2010 toegenomen met 28% ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dit melden jacht- en scheepsmakelaars aangesloten bij HISWA Vereniging.

Ties van Os, voorzitter bedrijfsgroep HISWA Makelaars: “Het is goed om te constateren dat we weer een opgaande lijn zien. De verkoopprijzen lijken zich langzamerhand te stabiliseren na een forse daling is 2009. We doen er natuurlijk alles aan om onze opdrachtgevers zoveel mogelijk waar voor hun geld te geven. De intensieve marketingcampagne van de HISWA Makelaars, waar steeds meer gekwalificeerde bedrijven op aanhaken, maakt hier deel van uit en dat levert ook positieve resultaten op”.

Het mooie weer van afgelopen weken en de zomervakantie zijn mogelijk een verdere stimulans voor de bootverkoop. In 2009 liet de zomerperiode, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, een stijging zien van het aantal transacties. Van Os: “Als dat beeld zich dit jaar weer herhaalt dan kunnen we wellicht de positieve lijn voor 2010 doortrekken”.

Bron: Hiswa

Alternatieven voor het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs

Lastig dat het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs tijdelijk niet leverbaar is, terwijl u de komende maand examen moet doen. Gelukkig zijn er goede alternatieven verkrijgbaar.

VBO Studiewijzer en cd-rom Examentraining
VBO Vaarbewijsopleidingen is de grootste opleider voor het Klein Vaarbewijs. Naast het geven van les, schriftelijke en online curussen heeft VBO ook eigen lesmateriaal op de markt gebracht. Dit pakket bestaat uit de Studiewijzer Klein Vaarbewijs en de cd-rom Examentrainer Klein Vaarbewijs. Boek en cd sluiten goed op elkaar aan, maar zijn ook los van elkaar te gebruiken. Wilt u echter veel oefenen voor het examen dan is de cd een welkome aanvulling op het boek. VBO en de Studiewijzer staan bekend om de effectieve wijze waarop de leerstof kort en bondig wordt uitgelegd. U leert immers om het examen te halen!

Leidraad voor het Vaarbewijs
De Leidraad voor het Vaarbewijs van Uitgeverij Het Goede Boek is al jaren een vertrouwde hulp bij het leren voor het examen Klein Vaarbewijs. Een uitgebreid boek, dat later ook goed als naslagwerk is te gebruiken. Bij dit boek hoort geen eigen cd-rom. Promanent heeft echter een online examentraining gemaakt die bij de Leidraad aansluit.

Naast dit boek brengt deze uitgever nog twee andere boeken op de markt die ook geschikt zijn voor het leren voor het examen Klein Vaarbewijs. Namelijk de Leidraad voor Motorbootvaarders en de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers. Hoewel met name deze laatste meer bedoeld is als u Klein Vaarbewijs I samen met Theoretische Kustnavigatie wilt volgen.

Met regelmaat worden wij gevraagd welk van al deze boeken de beste is. Helaas is daar geen zwart-wit antwoord op te geven. De Studiewijzer is echt gericht op de leerstof voor het examen. Als u wat meer wilt weten dan is een van de andere boeken beter. Is uw doel alleen het examen halen dan is de Studiewijzer een aanrader. Toch zal ook veel van uw persoonlijke voorkeur afhangen. Welk taalgebruik verkiest u? Hoe belangrijk vindt u extra informatie? Helpt de vormgeving en wat is de kwaliteit van de illustraties. Wat u ook kiest, alle hier genoemde boeken beslaan de leerstof en het zijn allemaal ook goede boeken.
N.B. Zowel de genoemde online examentraining als beide cd's worden door Promanent gemaakt en zijn dus goed. Het verschil zit hem in de inhoud en de wijze van presenteren.

Het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs wordt het meest verkocht en is al jaren de keuze van de meeste watersporters en mensen die kiezen voor zelfstudie. De Leidraad voor het Klein Vaarbewijs is populair bij een groot aantal opleiders. Persoonlijk vind ik de gekozen indeling en volgorde minder gelukkig. De Studiewijzer is relatief nieuw, maar het resultaat van vele jaren opleiden en nu al niet meer weg te denken. En auteur Ben Ros is er zeker in geslaagd moeilijke zaken op een goed te begrijpen manier uit te leggen.



Sneak preview ANWB Cursusboek en cd Klein Vaarbewijs

Het bekende ANWB Cursusboek voor het Klein Vaarbewijs I en II is tijdelijk uitverkocht. Begin september verschijnt de nieuwe editie. Begin 2010 is er nog een herdruk van de vorige editie gemaakt, maar ook deze voorraad ging ineens zo snel, dat we helaas even 'nee' moeten verkopen.

Begin september verschijnt dus de nieuwe en 17e editie van dit populaire cursusboek. Ook dit jaar is het boek weer beter en helemaal aangepast met de nieuwe vaarregels en nieuwste exameneisen. Hier ziet u alvast de nieuwe omslag van het boek.

Tegelijkertijd met het nieuwe boek verschijnt ook een nieuwe cd-rom ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs. Tot die tijd is de huidige versie van de cd nog gewoon leverbaar. Nadat de nieuwe versie is verschenen kunt u dan zonder bijkomende kosten een upgrade ophalen. Zo kunt u nu al vast oefenen en straks toch de nieuwste versie in huis halen.

De nieuwe cd kent een aantal belangrijke nieuwe functies. Zo is de software uitgebreid met 2 extra modules voor het beperkt examen Klein Vaarbewijs. Ook nieuw is dat de toetsmatrijs voor het officiele beeldschermexamen van Vamex in de software ingebakken is. Hierdoor is het mogelijk om onbeperkt oefenexamens te oefenen. Daarmee is de cd ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs de perfecte aanvulling op het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs.

Exclusief voor onze lezers hier alvast een "sneak preview" van de nieuwe software ...




Kortjacht failliet

Na meer dan 35 jaar is het doek gevallen voor de firma Kortjacht b.v. in Alphen a/d Rijn. Kortjacht is een bekende naam als leverancier en groothandel voor de watersport. Zo was Kortjacht importeur en vertegenwoordiger van een groot aantal merken, zoals Isotemp boilers en Isotherm koelkasten. Het faillissement is op 6 juli jl. uitgesproken.

Kortjacht was gevestigd op hetzelfde adres als de firma Electronautic. Volgens de Kamer van Koophandel is Electronautic niet failliet. Zowel Kortjacht als Electronautic worden echter bestuurd door de BV Verne Industries Nederland. Deze BV is weer eigendom van de BV Verne Industries, dat op haar beurt weer eigendom is van Gouden Tromp B.V.. De beide BV's Verne Industries evenals een andere volle dochter zijn ook failliet. Hoewel Electronautic geen 100% eigendom is van Verne Industries wordt het wel door het faillissement geraakt doordat haar formele bestuurder dus failliet is.

Lidar alternatief voor radar?

TNO, Thales Hengelo, HITT uit Apeldoorn en het ministerie van Defensie onderzoeken de bruikbaarheid van Lidar (Light Detection And Ranging)-systemen voor de detectie van schepen en andere objecten op zee en binnenwateren. De lidar zou een alternatief kunnen zijn voor de alom gebruikte radar. De werking is er enigszins mee te vergelijken. Verschil is, dat een lidar lichtgolven gebruikt voor de detectie en afstandsbepaling van objecten en radar radiogolven. Omdat de lidar gebruikt maakt van laserpulsen wordt hij ook wel 'laserradar' genoemd. De techniek waarmee de afstand tot een object wordt bepaald is vergelijkbaar met die van een radar. De lidar meet de tijd tussen het uitzenden van een laserpuls en het opvangen van de reflectie.

Bron: Schuttevaer
Meer over lidar leest u op de website van Wikipedia.

Zeiljacht huren

Zeiljachthuren.nl biedt online de beschikbaarheid van zeil- en motorjachten van meer dan 200 internationale verhuurders, plus de mogelijkheid deze jachten direct te boeken. Door de real time beschikbaarheid kan de huurder de scherpste (last minute) prijzen zoeken.



U boekt met dit systeem wereldwijd, van het IJsselmeer of Middellandse Zee, tot in Nieuw Caledonië op het zuidelijk halfrond. Doordat de beschikbaarheid direct uit het overzicht van de verhuurder zelf wordt gehaald is het mogelijk binnen een minuut na de aanvraag al een vrijblijvend voorstel per email te ontvangen. Van de geselecteerde verhuurders mag u een bovengemiddelde dienstverlening verwachten.

Wanneer u via Zeiljachthuren.nl een jacht huurt krijgt u een gratis instructie op het IJsselmeer. Leuk voor de voorpret en nuttig!

Bij Zeiljachthuren.nl kunt u:

  • uit meer dan 9000 jachten zoeken en boeken
  • gebruik maken van gratis online en offline service
  • gratis het blad Zeilen ontvangen bij het boeken van een zeilvakantie
  • zoeken op uw favoriete zeiljacht
  • genieten van extreem hoge last minute kortingen
  • 24 uur per dag zoeken en boeken

Downloadversie van Binnenvaartpolitiereglement

In de Vaarwinkel vindt u verschillende gratis te downloaden documenten. Tot vandaag ontbrak hier nog het Binnenvaartpolitiereglement (BPR).
De reden daarvoor was dat het BPR op A4 formaat al snel enkele honderden pagina's lang is. Niet echt handig als u een download zoekt om op uw eigen printer uit te printen. Ik heb vandaag echter een versie gemaakt van het BPR speciaal om zelf uit te printen. Daarbij heb ik een vormgeving gebruikt in kolommen en een kleiner lettertype. Hierdoor past het complete reglement nu op 68 pagina's en als je dubbelzijdig print op de helft.

De download is beschikbaar als PDF document en bevat alle bijlagen en illustraties in kleur.

U vindt de gratis versie van het Binnenvaartpolitiereglement in de Vaarwinkel ...

Het document bevat de vandaag geldende tekst van het BPR. Het is verplicht dit reglement aan boord te hebben van kajuitjachten en als u vaart in het gebied waar het BPR van toepassing is. Dat is in bijna geheel Nederland, dus u kunt het maar beter vast aan boord hebben.

Eerder schreef ik al dat de diverse vaarregels in Nederland gaan wijzigen. Wanneer kan helaas nog niemand zeggen. De tekst ligt momenteel ter goedkeuring bij de Raad van State. Het gevolg van deze onzekerheid dat de ANWB besloten heeft Deel 1 van de populaire Wateralmanak voorlopig nog niet in een nieuwe versie uit te brengen. Maar ook andere uitgevers die het BPR in boekvorm uitgeven laten nu geen nieuwe versie maken. Ook het bekende boekje BPR in zakformaat van uitgeverij Numij is bijvoorbeeld uitverkocht en nog alleen leverbaar in eenvoudige uitvoering op A5 formaat.
Om deze leemte een klein beetje op te vullen hebben wij nu deze gratis download versie gemaakt.

ANWB Wateralmanak deel 1

Wij krijgen veel vragen over de beschikbaarheid van de ANWB Wateralmanak deel 1. Eerder schreef ik daar ook al over. Helaas ziet het er nog niet naar uit dat deel 1 snel zal verschijnen.

De ANWB Wateralmanak deel 1 bevat alle vaarregels die gelden op de Nederlandse wateren. Omdat u verplicht bent deze vaarregels aan boord te hebben, is deel 1 een handig boekwerk om aan boord te hebben. In een boek heeft u dan immers alle vaarregels aan boord en voldoet u dus aan de wet. Des te lastiger natuurlijk dat deel 1 niet leverbaar is.

Maar let op! Wij krijgen nog al eens de opmerking "maar deel 1 moet toch verplicht aan boord zijn?". Dat is niet juist. U moet de vaarregels aan boord hebben. U mag dus net zo goed een ander boekwerk met de vaarregels meenemen. Echter alleen het ANWB boek bevat ze allemaal in een. De vaarregels zeggen dat u de geldende vaarregels aan boord moet hebben voor het gebied waar u vaart. Vaart u dus alleen in BPR gebied, dan volstaat dus het Binnenvaartpolitiereglement. Vaart u ook in RPR gebied dan moet u ook het RPR aan boord meenemen. Vaart u deze zomer op de Westerschelde, dan moet u dus ook het SRW meenemen.
Als u met de boot op vakantie gaat is het dus verstandig om voor vertrek de juiste vaarregels mee naar boord te nemen.

Er staan op dit moment een flink aantal vaarregels op de rol om te wijzigen. Daarom heeft de ANWB besloten om de nieuwe editie van deel 1 van de Wateralmanak pas te drukken als deze nieuwe teksten definitief zijn. Helaas duurt dat veel langer dan verwacht. Het is aan de Raad van State om de teksten vast te stellen. De lijst van adviesaanvragen die bij de Raad van State liggen is erg lang en onduidelijk is af men nog dit jaar er aan toekomt.

Het gaat om een ontwerpbesluit met daarin de vaststelling van wijzigingen in de volgende vaarregels:
  • Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement
  • Besluit Rijnvaartpolitiereglement 1995
  • Scheepvaartreglement Westerschelde 1990
  • Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen
  • Scheepvaartreglement territoriale zee
  • Besluit verkeersinformatie en verkeersaanwijzingen scheepvaartverkeer
  • Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer
  • Besluit houdende het van toepassing verklaren van de Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee, 1972
  • Scheepvaartreglement Eemsmonding
  • Besluit statistische gegevens scheepvaartverkeer.
Verder ligt bij de Raad van State ook nog een voorstel van wet tot wijziging van de Scheepvaartverkeerswet en de Binnenvaartwet in verband met de invoering van de ontzegging van de vaarbevoegdheid. Daar schreef ik ook al over.

Kortom voor bijna elk vaarreglement komen er veranderingen aan en het is dus logisch dat de ANWB de druk van Wateralmanak deel 1 nog even tegenhoudt.

Als alternatief voor deel 1 kunt u overwegen een exemplaar van de Schipper Vaaratlas voor uw vaargebied aan te schaffen. Deze bevat namelijk ook de vaarregels voor die gebieden die in de atlas staan. Hoewel wij de Vaaratlas niet meer leveren hebben wij het voor u gemakkelijk gemaakt en vindt u in de Vaarwinkel een overzicht en kunt u doorklikken naar onze partner bol.com.
U vindt de Schipper Vaaratlassen hier ...

Eerste lichting Kapitein/Managers Binnenvaart

Voor het eerst in de geschiedenis zijn op het Scheepvaart en Transport College (STC) diploma's voor Kapitein/Manager Binnenvaart, niveau 4 uitgereikt. Het allereerste exemplaar is in ontvangst genomen door Sander Baaijens, die door zijn mentor Muller werd omschreven als een 'stille werker'. In totaal slaagden er tien voor dit diploma, vier zijn nog onderweg. Voor het diploma Schipper Binnenvaart, mochten zeven van de tien leerlingen een handtekening onder het befaamde 'papiertje' zetten. Verschillenden sprekers luidden het uitreiken van de diploma's in met een korte toespraak, waaronder Han van Roozendaal (Onderwijscoördinator Binnenvaart). "Jullie zijn de mensen van de toekomst. Ik ben erg benieuwd hoe, over bijvoorbeeld twintig jaar, jullie werkomgeving eruit ziet. Wonen jullie nog aan boord, hoe ziet de
logistieke keten er dan uit? Jullie gaan het allemaal meemaken".

Bron: Scheepvaartkrant

Het binnenvaartonderwijs wil door het aanbieden van nieuwe opleidingen de carrierekansen van de afgestudeerden vergroten en daarmee de opleidingen aantrekkelijker maken voor een grotere groep jongeren. De gecombineerde opleiding tot kapitein en manager binnenvaart is daar een mooi voorbeeld van.

Veel mis met marifoons op jachten

"Ongeveer een derde van de recreatieschippers heeft ondeugdelijke marifoonapparatuur" kopte het blad Schuttevaer. Naar mijn mening een iets te snelle conclusie.

Afgelopen zaterdag 3 juli bleek tijdens een controle van de Waterpolitie en het Agentschap Telecom in het Krabbersgat bij Enkhuizen dat bij 12 van de 39 controles er iets mis was met de marifoons. Naar mijn mening een te kleine steekproef om een meteen een oordeel over alle watersporters uit te spreken. Maar niet te min wel een zorgelijke score.

De waterpolitie en het Agentschap Telecom controleerde op de juiste registratie, de juiste ATIS-code, bedieningscertificaten en de technische staat van de marifoons. Volgens de
waterpolitie was er, net als bij eerdere controleacties, van alles mis. Vaak ontbrak de verplichte registratie en beschikte de apparatuur niet over de juiste ATIS-code.

Tijdens de actie bleek ook nog dat het juiste gebruik van een marifoon van groot belang is voor nood-, spoed- en veiligheidsverkeer. Het noodkanaal 16 bleek die dag op het IJsselmeer een tijd lang volledig geblokkeerd. Dat kwam omdat een totaal onwetende opvarende van een huurjacht uit Sneek op het IJsselmeer de spreeksleutel van de marifoon onbedoeld ingedrukt bleef houden. In samenwerking met de Kustwacht en de KNRM werd het schip getraceerd en de blokkade opgeheven.
Ook hieruit mag men geen algemene conclusies trekken. Immers voor het bedienen van een marifoon is een certificaat vereist. Duidelijk dat deze huurder geen kennis had van het gebruik van de marifoon en dus zeker niet in het bezit was van een certificaat. Ik vind het eerder zorgwekkend dat een verhuurder een schip met werkende marifoon meegeeft aan iemand zonder papieren en kennelijk zonder verdere uitleg. Ik hoop dat deze verhuurder dus ook een forste boete kan verwachten!

Al met al een paar zorgelijke bevindingen. De regels voor het gebruik en bezitten van een marifoon zijn juist de afgelopen jaren vereenvoudigt. Voor het gebruik moet iemand aan boord in het bezit zijn van minimaal het basiscertificaat marifonie. En voor het bezit van een marifoon is de enige verplichting dat u deze zelf bij het Agentschap Telecom registreert. Dat kan online en is gratis. Om een registratie te kunnen doen, moet u uiteraard wel een bedieningscertificaat hebben. Dat wordt bij uw registratie getoetst. Dus zonder certificaat kunt u geen apparatuur registreren en mag u deze niet aan boord installeren.
Het enige dat u daarna hoeft te doen is wijzigingen doorgeven als u andere apparatuur aanschaft. Na registratie krijgt u uw radioroepnaam. Heeft u een zogenaamde binnenvaartmarifoon dan krijgt u ook een ATIS code. Heeft u een zeevaartmarifoon dan ontvangt u ook een MMSI nummer. Deze laat u vervolgens door uw leverancier in uw marifoon in programmeren.

Installatie van een marifoon is op zich niet moeilijk, maar kunt u ook door een deskundige installateur laten uitvoeren. En tegenwoordig is een portofoon of draagbare marifoon ook toegestaan en die hoeft u dus niet meer te installeren.

Het basiscertificaat marifonie is prima te behalen met zelfstudie en er worden ook voldoende goede cursussen aangeboden. Het lesmateriaal vindt u in de Vaarwinkel ...

Ik vind het te ver gaan om na een controle meteen alle watersporters in een hoek te plaatsen. Aan de andere kant vind ik dat er voor deze watersporters ook geen excuus is om hun zaken niet goed op orde te hebben. Een marifoon is belangrijk voor de veiligheid van schip, opvarenden en andere schepen in de buurt. Deze moet dus goed werken en de schipper behoort te weten hoe de marifoon te gebruiken.

De overtredingen handelt de Waterpolitie in samenwerking met het Agentschap Telecom af. De
overtreders krijgen bericht op hun huisadres.


Instroom nautisch onderwijs te laag

Er is een groot gebrek aan jong talent in de scheepvaartsector. Tineke Netelenbos, voorzitter van zowel de KVNR als de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden (TAZ), wijt dit gebrek aan onbekendheid met het beroep. Zowel in de zee- als binnenvaart werken verschillende organisaties en bedrijven samen om het varende beroep weer onder de aandacht van jongeren te brengen. Volgens Netelenbos is de instroom van jonge zeevarenden al geruime tijd niet voldoende om de uitstroom op te vangen. Hierdoor neemt het aantal Nederlandse zeevarenden af. Dit is niet alleen slecht voor de zeevaart, maar voor het gehele Nederlandse maritieme cluster. Veel zeevarenden zetten hun carrière, na hun actieve vaarperiode, namelijk door in het maritieme cluster aan wal. Volgens het KVNR is dit cluster goed voor ongeveer 3% van het bruto nationaal product.

Bron: Schuttevaer

Goed halfjaar voor Vaarwinkel

De meeste van onze lezers hebben voor het eerst met de Vaarwijzer Nieuwsbrief kennis gemaakt na een bestelling op de website van Vaarwinkel. Vaarwinkel is de enige webwinkel gespecialiseerd in lesmateriaal voor de watersport. Naast het grootste assortiment van leermiddelen voor de watersporter verkoopt Vaarwinkel ook lesmateriaal voor de beroepsvaartopleidingen en een groot aantal boeken, vaarkaarten, kaartinstrumenten etc.. Allemaal producten waarmee u beter voorbereid het water op gaat.

Vaarwinkel is ooit ontstaan als een nevenactiviteit van Promanent naast het uitgeven van de bekende cd's met examentraining voor klein vaarbewijs, marifonie en kustnavigatie. Wij zagen namelijk dat er geen enkele leverancier op het internet was te vinden met een compleet aanbod van lesmateriaal voor de verschillende vaaropleidingen. Dat is nu al weer meer dan vijf jaar geleden. Na een voorzichtige start met een zelfgebouwde webwinkel en naast onze eigen producten de verschillende cursusboeken van de ANWB, groeide het aanbod al snel. Ook de omzet groeide jaar op jaar en doet dat nog steeds.

De eerste helft van 2010 was een goed halfjaar voor de Vaarwinkel. Onze omzet steeg maar liefst met 50%, evenals het aantal klanten. Ook het assortiment is flink uitgebreid. Voor de tweede helft van 2010 hebben wij nog een aantal nieuwe dingen in petto, waarmee wij u willen blijven verrassen. En u leest het als eerste in de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

En als u nog iets mist in de Vaarwinkel laat het ons dan weten. Mist u dus een product, onderwerp of een functie in de winkel reageer dan door hieronder uw reactie door te geven.

Avontuurlijke zeilvakantie boven de Poolcirkel

Terwijl de temperatuur in Nederland hier en daar tropische waarden bereikt kunt u via Borzeilreizen.nl mee op een avontuurlijke en actieve zeilvakantie in Noorwegen boven de Poolcirkel. U kunt genieten van het uitzicht van de Noorse kust. Het zeilen word afgewisseld met wandelen, vissen en walvissafari's.

De Bør is een stalen tweemaster die gebouwd is in 1992. De ontwerper van het schip stond bekend om zijn snelle en vooral zeewaardige schepen. Het stuurhuis biedt u de mogelijkheid om bij minder weer geriefelijk te sturen. Het schip biedt ruimte voor 12 gasten. Het beschikt over 2 twee-persoonshutten en 2 vier-persoonshutten. Verder zijn er twee toiletten en een ruime douche, een kombuis en een gezellig gastenverblijf.

Standaard vocabulaire voor binnenwateren

De Verenigde Naties (UN) hebben een advies uitgebracht over de taal en het vocabulaire dat gebruikt moet worden tijdens communicatie op het binnenwater. Er bestond als een standaard vocabulaire voor de zeevaart en nu is er dus ook een standaard voor de binnenvaart. Hoewel het hier gaat om een advies van de UN verwacht ik wel dat veel landen dit advies zullen overnemen. Mogelijk dat het op termijn ook onderdeel wordt van de leerstof voor het basiscertificaat marifonie.

U kunt het document online inzien op de website van UN ECE ...

De Standard Marine Vocabulary voor de zeevaart is in de vorm van de Standard Communication Phrases al een verplicht onderdeel voor de examens Marcom-A, Marcom-B en de module GMDSS-B. Lesmateriaal voor al deze examens vindt u natuurlijk in de Vaarwinkel ...

STC-R bestaat twintig jaar

Het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam bestond vrijdag op de kop af twintig jaar. Dat is gevierd met een seminar en een bezoek van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het college
heeft in de afgelopen twintig jaar veel hoogtepunten gehad. Voorzitter Erik Hietbrink blikt terug: "We zijn groter en internationaler geworden, maar wat een ook een mooie gebeurtenis was, was dat de minister van Onderwijs ons aanmerkte als erkende vakinstelling." Voor de Rotterdamse
haven is het Scheepvaart en Transport College erg belangrijk. Ieder jaar gaan er honderden afgestudeerde leerlingen van de school de praktijk in.
Ook de wethouder Haven, Jeannette Baljeu noemt de school onmisbaar. Baljeu: "Graag nog twintig jaar erbij. Wat zeg ik: nog veel meer dan twintig."Voorzitter Hietbrink ziet de toekomst zonnig in. "Ik hoop dat we over twinig jaar zo'n gevestigde instelling zijn dat we de vraag voor
personeel voor Noord-West-Europa aankunnen."

Bron: RTV Rijnmond

RYA Opleiding in de zomer

Vaarschool Naviclass uit Belgie laat ons weten dat er nog een paar plaatsen beschikbaar zijn op hun RYA zeilopleidingen van juli en augustus. De zeilopleidingen worden gegeven volgens het wereldbefaamde opleidingssysteem van de Royal Yachting Association. De groepen hebben een maximum van 4 deelnemers per schip. De RYA zeilbrevetten worden wereldwijd erkend door de lokale overheden en chartermaatschappijen. Er wordt opgeleid voor:

  • RYA Competent crew voor de absolute beginner
  • RYA Dagschipper voor personen die het niveau van competent crew al behaald hebben
  • RYA Yachtmaster voor de gevorderden

Meer informatie vindt u op de website van Naviclass ...

Wildgroei online cursussen Klein Vaarbewijs

Het valt mij het laatste jaar op dat er een soort van wildgroei lijkt te zijn in het aanbod van online cursussen voor het Klein Vaarbewijs. Daartussen zitten zowel traditionele aanbieders die al jaren opleidingen verzorgen, maar ook veel nieuwkomers. De prijzen varieren en onduidelijk is wat deze cursussen bieden en wat de kwaliteit van de aangeboden leerstof is. Sommige aanbieders laten een proefles zien op hun website, anderen weer niet. Ik moet zeggen dat ik niet altijd echt onder de indruk ben van datgene wat in een proefles getoond wordt.

Ook zijn diverse aanbieders met meerdere websites en namen actief. Kortom voor de consument is het niet altijd even duidelijk en transparantie in de markt ontbreekt.

In een artikel wil ik hier eens dieper op ingaan, maar daar heb ik uw hulp bij nodig. Het is voor mij immers onhaalbaar om bij alle aanbieders van online cursussen een cursus aan te schaffen en deze vervolgens ook allemaal te bestuderen. Daarom wil lezers vragen; heeft u ervaring met een online cursus Klein Vaarbewijs of een andere online vaaropleiding, stuur mij dan uw beoordeling en ervaringen. Graag met vermelding van de website waarop de online cursus wordt aangeboden. Ook als u nog geen online cursus heeft gedaan, hoor ik graag van u wat u van een online cursus verwacht. Reacties kunt u hieronder achterlaten. Ik hoor graag van u.

Als u nog op zoek bent naar een online cursus dan kunt u eenvoudig op Google zoeken naar "klein vaarbewijs" of bijvoorbeeld "cursus klein vaarbewijs". U ziet dan zowel bij de generieke als de commerciele resultaten diverse aanbieders.

Boete voor gevaarlijk varen zonder vaarbewijs

De Ministerraad heeft nog maar net besloten om de handhavers meer mogelijkheden te geven het vaarbewijs in te nemen. Een 16-jarige jongen uit de gemeente Goes heeft vanmiddag twee bekeuringen gekregen toen hij aan het spelevaren was in een motorboot op het kanaal bij Wilhelminadorp. Omdat er de laatste tijd veel meldingen binnenkomen over gevaarlijk vaargedrag en gevaarlijk zwemmen in het kanaal bij Wilhelminadorp wordt er door de politie extra toezicht gehouden.

Zo zagen agenten dat er een motorboot met hoge snelheid aan kwam varen en dat hij planeerde tussen een groepje zwemmers, de boot maakten hoge golven hetgeen gevaar opleverde voor de zwemmers. De agenten riepen de bestuurder naar de kant.

De boot bleek bemand te worden door een groepje minderjarige jongeren. De bestuurder, een 16-jarige jongen uit de gemeente Goes, kreeg een bekeuring voor het niet hebben van een geldig vaarbewijs (360 euro) en een bekeuring voor gevaarlijk vaargedrag (160 euro).
Als de nieuwe regels van kracht zouden zijn geweest dan waren de straffen waarschijnlijk hoger uitgevallen.

Leer nu golfsurfen

Als we de weermannen en -vrouwen mogen geloven wordt het tropisch warm de komende dagen. Wellicht een mooi moment voor een eerste surfles op het strand van Hoek van Holland?

Om te vieren dat de Kiteboardshop nu een nieuwe eigen winkel op het strand heeft wordt zaterdag 3 juli samen met de buurman Surfschool Hoek van Holland een complete surfdag georganiseerd. Vanaf 2 uur ’s middags krijgt u eerst twee uur surfles van gecertificeerde surfinstructeurs. Daarna heeft u nog ruim de mogelijkheid om het geleerde zelf uit te proberen.

Kom dus aanstaande zaterdag naar de nieuwe locatie van Kiteboardshop.com aan de Rechtestraat 27 in Hoek van Holland en doe mee!

In de Kiteboardshop krijgt u alleen zaterdag 50% korting op alle boardshorts! En voor de dames bikini's met hoge korting.

Inschrijven voor de surfdag kan door een mailtje te sturen naar surf@desurfschool.nl

Eerste EMCI bedrijfscertificaat uitgereikt

De internationaal opererende jachtmakelaardij Sea Independent BV heeft zich als eerste jachtmakelaardij ook bedrijfsmatig gecertificeerd als EMCI Registered Yachtbrokerage Company. Marcel Borgmann, CEO Sea Independent BV, was op persoonlijke titel al gecertificeerd als EMCI Registered Yachtbroker. Hiermee heeft Sea Independent BV de primeur van de EMCI bedrijfscertificatie en is ’s werelds eerste jachtmakelaardij met zowel de persoonsgebonden als bedrijfsgebonden EMCI certificatie aan boord.
Sea Independent BV is de holding maatschappij van het onder deze naam wereldwijd actieve jachtmakelaars-agenten netwerk. Sea Independent beoogt per eind 2010 zo’n 50 agenten te hebben en daarmee wereldwijde dekking van het netwerk te garanderen. EMCI en Sea Independent BV hebben afspraken gemaakt over de persoonsgebonden en bedrijfsgebonden certificatie van het gehele wereldwijde jachtmakelaars-agenten netwerk.
NV European Maritime Certification Institute (EMCI) is een initiatief van de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS) en de heer Robert Tettelaar en opgericht als antwoord op de door de Nederlandse overheid afgeschafte beëdiging en titelbescherming. Inmiddels heeft EMCI internationaal meer dan 400 persoonsgebonden certificaten van vakbekwaamheid afgegeven. In 2010 is gestart met het uitzetten van de bedrijfsgebonden certificatie. EMCI verwacht voor eind 2010 de eerste 100 jachtmakelaardij bedrijven te hebben gecertificeerd. Naast jachtmakelaars certificeert EMCI ook ondermeer experts pleziervaartuigen, havenmeesters en maritieme mediators.
EMCI is ISO 9001:2008 gecertificeerd door Lloyds Register. De bijbehorende registraties zijn ingeschreven bij UKAS te London (www.ukas.com) en RVA te Utrecht (www.rva.nl). Hiermee borgt EMCI dat haar certificatieschema’s een internationale standaard zijn.
EMCI biedt wereldwijd maritieme niche beroepsgroepen een uniek certificatie product. Op basis van de combinatie van persoonsgebonden en bedrijfsgebonden certificatie kan de individuele certificaathouder zich in de richting van de opdrachtgevers onderscheiden en kwaliteitsgaranties bieden; beroepsorganisaties, zoals de NBMS, waarbinnen de EMCI certificaathouders zich verenigen, maken met banken, financiers en overheden succesvol samenwerkingsafspraken waarbij de EMCI certificatie de onderlinge kwaliteitsafspraken borgt.

aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.