Afgelopen zaterdag 3 juli bleek tijdens een controle van de Waterpolitie en het Agentschap Telecom in het Krabbersgat bij Enkhuizen dat bij 12 van de 39 controles er iets mis was met de marifoons. Naar mijn mening een te kleine steekproef om een meteen een oordeel over alle watersporters uit te spreken. Maar niet te min wel een zorgelijke score.
De waterpolitie en het Agentschap Telecom controleerde op de juiste registratie, de juiste ATIS-code, bedieningscertificaten en de technische staat van de marifoons. Volgens de
waterpolitie was er, net als bij eerdere controleacties, van alles mis. Vaak ontbrak de verplichte registratie en beschikte de apparatuur niet over de juiste ATIS-code.
waterpolitie was er, net als bij eerdere controleacties, van alles mis. Vaak ontbrak de verplichte registratie en beschikte de apparatuur niet over de juiste ATIS-code.
Tijdens de actie bleek ook nog dat het juiste gebruik van een marifoon van groot belang is voor nood-, spoed- en veiligheidsverkeer. Het noodkanaal 16 bleek die dag op het IJsselmeer een tijd lang volledig geblokkeerd. Dat kwam omdat een totaal onwetende opvarende van een huurjacht uit Sneek op het IJsselmeer de spreeksleutel van de marifoon onbedoeld ingedrukt bleef houden. In samenwerking met de Kustwacht en de KNRM werd het schip getraceerd en de blokkade opgeheven.
Ook hieruit mag men geen algemene conclusies trekken. Immers voor het bedienen van een marifoon is een certificaat vereist. Duidelijk dat deze huurder geen kennis had van het gebruik van de marifoon en dus zeker niet in het bezit was van een certificaat. Ik vind het eerder zorgwekkend dat een verhuurder een schip met werkende marifoon meegeeft aan iemand zonder papieren en kennelijk zonder verdere uitleg. Ik hoop dat deze verhuurder dus ook een forste boete kan verwachten!
Al met al een paar zorgelijke bevindingen. De regels voor het gebruik en bezitten van een marifoon zijn juist de afgelopen jaren vereenvoudigt. Voor het gebruik moet iemand aan boord in het bezit zijn van minimaal het basiscertificaat marifonie. En voor het bezit van een marifoon is de enige verplichting dat u deze zelf bij het Agentschap Telecom registreert. Dat kan online en is gratis. Om een registratie te kunnen doen, moet u uiteraard wel een bedieningscertificaat hebben. Dat wordt bij uw registratie getoetst. Dus zonder certificaat kunt u geen apparatuur registreren en mag u deze niet aan boord installeren.
Het enige dat u daarna hoeft te doen is wijzigingen doorgeven als u andere apparatuur aanschaft. Na registratie krijgt u uw radioroepnaam. Heeft u een zogenaamde binnenvaartmarifoon dan krijgt u ook een ATIS code. Heeft u een zeevaartmarifoon dan ontvangt u ook een MMSI nummer. Deze laat u vervolgens door uw leverancier in uw marifoon in programmeren.
Installatie van een marifoon is op zich niet moeilijk, maar kunt u ook door een deskundige installateur laten uitvoeren. En tegenwoordig is een portofoon of draagbare marifoon ook toegestaan en die hoeft u dus niet meer te installeren.
Het basiscertificaat marifonie is prima te behalen met zelfstudie en er worden ook voldoende goede cursussen aangeboden. Het lesmateriaal vindt u in de Vaarwinkel ...
Ik vind het te ver gaan om na een controle meteen alle watersporters in een hoek te plaatsen. Aan de andere kant vind ik dat er voor deze watersporters ook geen excuus is om hun zaken niet goed op orde te hebben. Een marifoon is belangrijk voor de veiligheid van schip, opvarenden en andere schepen in de buurt. Deze moet dus goed werken en de schipper behoort te weten hoe de marifoon te gebruiken.
De overtredingen handelt de Waterpolitie in samenwerking met het Agentschap Telecom af. De
overtreders krijgen bericht op hun huisadres.
overtreders krijgen bericht op hun huisadres.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.