Help het lichtschip Surinamerivier te behouden

Achter de dijk van Fort Nieuw Amsterdam, district Commewijne, Suriname, ligt het lichtschip Suriname-Rivier weg te roesten. Het is een van de eerste stalen lichtschepen, die in Nederland zijn gebouwd. ichtschepen, op vaste plaats voor de kust verankerde vuurtorens, zijn in het tijdvak 1870 tot 1970 van zeer groot belang geweest voor de veilige vaart op zee. Met name voor de juiste positiebepaling van schepen. Met de komst van GPS (Global Positioning System) en satellietnavigatie waren zij niet meer nodig. De meeste zijn gesloopt. In Hellevoetsluis ligt nog een lichtschip dat als museumschip te bezichtigen is.

Het 100 jaar oude lichtschip Suriname-Rivier vertegenwoordigt een bijzonder stuk maritieme historie, zowel voor Suriname als Nederland. In Suriname is een initiatief gestart om dit bijzondere schip te behouden. Ook vanuit Nederland is begonnen met het werven van fondsen. Meer over de bijzondere geschiedenis van dit lichtschip leest u op de website van het lichtschip Surinamerivier ...

Alternatieve Elfstedentocht

Er bestaan allerlei soorten van alternatieve Elfstedentochten. Op de schaats in Finland en langs de echte 11 steden van Friesland met de kano, windsurfend etc.. Van 1 tot en met 5 september wordt er een SUP Elfstedentocht georganiseerd. SUP'en is een relatief nieuwe watersport waarbij staand op een surfplank met een lange peddel gevaren wordt. Vandaar dus SUP of Stand Up Paddle Surfing.

Inmiddels bestaan er ook al weer verschillende varianten van deze nieuwe sport. Op Maui pakken ze - met de peddel snelheid makend - grote golven. Snel peddelend is het zelfs mogelijk om op de hekgolf van een snelle boot te surfen. Zo maak je jouw eigen 'eeuwig' durende golf. En natuurlijk is er een variant voor lange afstanden. Dan gebruikt men speciaal gemaakte grotere planken met meer volume, maar met een scherp profiel voor minder weerstand. Sommige hebben zelfs als een skiff een klein roertje dat helpt om bij te sturen. Op lange stukken moet je anders te veel aan één kant peddelen met als risico dat je die kant van je lichaam te zwaar belast.

De SUP Elfstedentocht begint op 1 september in Leeuwarden om daar op 5 september ook weer te eindigen. Meer vindt u op de website van de tocht ...

Nieuw magazine over exclusieve motorjachten

Eindelijk is er weer eens een nieuw watersportblad dat het licht ziet. TopNautic is een magazine over exclusieve motorjachten en richt zich op welgestelde watersportliefhebbers en adverteerders. In TopNautic vindt u presentaties van nieuwe (super)jachten, reportages over technologie en design, columns en interviews, een overzicht van shows, regatta’s, de mooiste jachthavens en een aanbod van occasions in het exclusieve segment. Daarnaast biedt TopNautic life-style reportages over travel, auto’s, vastgoed, cuisine, interieur & design, fashion en luxe gadgets.

Wij wensen de redactie en uitgever veel succes.

Nieuw Cursusboek Marifonie verschenen

Het nieuwe Cursusboek Marifonie van de ANWB is verschenen. Het cursusboek bevat alle leerstof voor het basiscertificaat marifonie en voor de GMDSS module-B. Het leerboek is op veel punten herzien en helemaal bijgewerkt volgens de laatste regels en de geldende exameneisen.

Het nieuwe ANWB Cursusboek Marifonie kunt u bestellen in de Vaarwinkel ...

Roy Heiner Academy in 24-uurs race

Vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus neemt de Roy Heiner Academy met de Be Prepared 1 deel aan de 24-uurs race op het IJsselmeer. Roy Heiner zelf is een van de zeilers die een poging zal doen de Max Fun 35 naar een toppositie in deze grote wedstrijd te zeilen.

Het ontwerp van de boot is van de hand van Mediabrein dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de ABN/AMRO boten in de Volvo Ocean Race. De boten van de Roy Heiner Academy worden allemaal in deze stijl uitgevoerd. De Max Fun 35 die vrijdag aan de start van de 24-uurs verschijnt, is een van de twee Max Funs die door de Roy Heiner Academy worden ingezet in de Mbo- en Hbo-opleidingen van de Academy. De eerste opleidingen starten in september 2011. Inmiddels hebben tientallen studenten hun belangstelling voor een opleiding binnen de Academy kenbaar gemaakt.

De Roy Heiner Academy is een samenwerking tussen ROC Amsterdam/ROC Flevoland, Windesheim Flevoland en Team Heiner. Het is een unieke onderwijsinstelling waar les wordt gegeven volgens inzichten uit de topsport. Dat betekent hard werken, veel ontdekken en van alles leren over jezelf. En… zeilen maakt een belangrijk onderdeel uit van het studieprogramma, zowel MBO als HBO.
De Roy Heiner Academy richt zich op iedereen met de juiste vooropleiding en een uitstekende motivatie. Het onderwijsaanbod bestaat uit drie MBO-opleidingen en 2 HBO opleidingen. Prima opleidingen die studenten goed voorbereiden op een beroep, maar wel binnen een nautische context en met het accent op presteren.
Later dit jaar, begin oktober, neemt de Be Prepared 1 ook deel aan de belangrijke zeilwedstrijd Breskens - Antwerpen.

Voor uw agenda

Vanaf vandaag tot zondag ligt Hoorn bomvol boten en jachten te koop van bedrijven en particulieren. In de gezellige binnenhaven komen nog meer deelnemers dan vorig jaar. Er zijn zeil- en motorjachten, sloepen, sportboten, ex-beroeps schepen en platbodems te koop in alle soorten, maten en prijsklassen. De beurs in Hoorn is ideaal voor ervaren watersporters maar ook voor beginners die zich oriënteren. Voor elk wat wils.

Waterkampioen 2eHANDS Dagen, 26 tot en met 29 augustus 2010, Hoorn, website: http://www.gebruiktebotenbeurs.nl/

De Waterkampioen 2eHANDS Dagen zijn een initiatief van de Gemeente Hoorn, ANWB Waterkampioen en YachtFocus. De gebruikte botenbeurs is een van de vele attracties van de Westfriese Waterweken, editie Hoorn.

Meer evenementen:

Hiswa te Water, 31 augustus tot en met 5 september 2010, IJmuiden, website: http://www.hiswatewater.nl/

Bootoutlet; beurs voor gebruikte boten, 23 en 24 oktober 2010, WTC Leeuwarden

Boot Holland; traditioneel de opening van het watersportseizoen, 11 t/m 16 februari 2011, website: http://www.boot-holland.nl/

Hiswa Amsterdam, 1 tot en met 6 maart 2011, RAI Amsterdam, website: http://www.hiswarai.nl/nl/nl/pages/default.aspx

Privelege 495 catamaran op Natte Hiswa

Heet van de naald en daardoor nog niet in de voorbeschouwingen van de landelijke media: Jan de Boer Catamarans is er in geslaagd een Privelege 495 toercatamaran naar de ‘Natte Hiswa’ in IJmuiden te halen. Een unieke kans voor zeilers die van de combinatie snelheid en comfort houden. Voor mensen die grote reizen willen maken zelfs een must.

HISWA te Water van 31 augustus t/m 5 september te Seaport Marina IJmuiden.

Laura Dekker vertrokken

Zaterdag 21 augustus is zeilmeisje Laura Dekker dan eindelijk aan haar wereldreis begonnen. Vanuit Gibraltar vaart zij nu naar de Canarische eilanden om daar het juiste moment af te wachten om de oceaan over te steken.

Het oorspronkelijke plan was om vanuit Portugal te vertrekken, maar daar gaf de Portugese marine geen toestemming om aan haar zeilreis te beginnen. Laura heeft namelijk niet de juiste papieren hebben om met haar zeilboot Guppy in Portugal te varen.

In Portugal geldt een algemeen verplicht vaarbewijs. Nederlanders mogen in Portugal varen met het ICC (het internationale vaarbewijs). Daar zit hem nu net de pijn voor Laura. Zij heeft met succes examen gedaan voor het klein vaarbewijs, maar omdat zij geen 18 is kan zij nog geen klein vaarbewijs krijgen en dus ook geen ICC. Omdat zij met haar vader naar Portugal ging was er niets aan de hand. Toen zij solo wilde vertrekken greep de Portugese overheid dus in. Samen met haar vader vertrok ze daarop naar Gibraltar. Daar gelden de eisen zoals in Engeland en is er geen verplichting om een vaarbewijs te hebben.

Nieuwe boeken van de ANWB

In de rest van dit jaar verwachten wij nog meer nieuwe boeken van de uitgeverij van de ANWB. Er komt een nieuwe editie aan van het ANWB Cursusboek Marifonie en van het Handboek Motorboot varen. Begin volgend jaar verschijnen in ieder geval Deel 1 van de Wateralmanak en worden zo'n acht stuks van de ANWB Waterkaarten vernieuwd.

In de Vaarwijzer Nieuwsbrief en op deze website houden wij u op de hoogte wanneer welke uitgave beschikbaar is.

Schipper Vaaratlas

Eerder schreef ik al over het uitblijven van de ANWB Wateralmanak deel 1 en mogelijke alternatieven. De drie delen van de Schipper Vaaratlas kunnen ook een goed alternatief zijn. Deze vaaratlassen bevatten niet alleen vaarkaarten, maar geven ook informatie over havens, bedieningstijden etc.. Verder zijn in elk deel de voor dat gebied relevante vaarregels opgenomen. Zo voldoet u dan meteen aan de plicht om de geldende vaarregels aan boord te hebben.

Er bestaan drie delen van de papieren vaaratlas. U vindt deze hier in de Vaarwinkel ...

Er bestaat ook een speciale versie van de Vaaratlas voor gebruik op de Tomtom. De Digitale Vaaratlas is een grote verzameling van voor de watersporter relevante punten, zoals locaties van de belangrijkste boeien, aanlegplaatsen etc.. U kunt deze punten op uw Tomtom installeren en deze worden dan als kleine maar heldere iconen op het scherm getoond. De meeste icoontjes bevatten ook extra informatie die getoond wordt als u de icoon op het scherm aanraakt. Zo worden bij bruggen bijvoorbeeld de doorvaarthoogtes getoond.

De icoontjes worden getoond als een laag met extra watersport informatie over de kaart van uw Tomtom. Er wordt dus geen echte vaarkaart getoond. Dat maakt van de Tomtom dus geen kaartplotter, maar wel een handige bron van informatie. Verder kan de Digitale Vaaratlas op de moderne Tomtom's ook vaarinformatie en de vaarregels tonen. Persoonlijk vindt ik dat een leuke maar niet erg functionele oplossing. Het werkt, maar deze informatie worden aangeboden als zogenaamde PDF bestanden en die tonen op het kleine scherm gewoon niet goed genoeg. Hetzelfde effect alsof u een boek op uw mobiele telefoon wilt lezen. Los van deze beperking is de laag met icoontjes over de kaart wel handig, met name op de kleinere binnenwateren waar u voor de navigatie meestal voldoende heeft aan de positie en gegevens als diepte, doorvaarthoogte en faciliteiten en aanlegplaatsen. Ik vindt de digitale Vaaratlas onvoldoende voor navigatie op open water.

Ook de Digitale Vaaratlas kunt u in de Vaarwinkel vinden ...


Als u een ander merk autonavigatie systeem heeft, maar toch ook de extra watersport informatie op het scherm wilt hebben dan hebben wij voor u een handige handleiding hoe u stap-voor-stap de Digitale Vaaratlas kunt omzetten en geschikt kunt maken voor installatie op uw eigen favoriete merkt autonavigatie. Deze handleiding werkt samen met de meeste populaire merken autonavigatie, mits deze gekoppeld kunnen worden met een computer en zij het gebruik van extra bibliotheken met routepunten, waypoints of zogenaamde Points of Interest (POI) ondersteunen. De meeste systemen die bijvoorbeeld verzamelingen van snelheidsradars of tankstations kunnen inlezen zijn dus ook geschikt om de Digitale Vaaratlas naar toe te kopieren. U vindt de handleiding als download (Ebook) op de website van Promanent ... Verder moet u ook beschikken over een origineel exemplaar van de Digitale Vaaratlas.

Tot slot is er ook nog een versie van de Vaaratlas voor gebruik op de computer. Deze bevat wel software met digitale vaarkaarten. U kunt uw pc aan een GPS koppelen en u ziet uw positie dan op de vaarkaart. Ook deze versie kunt u vinden in de Vaarwinkel ...

Examen theoretische kustnavigatie

Het eerstvolgende examen theoretische kustnavigatie (TKN) staat gepland voor zaterdag 11 december 2010. Dit examen wordt gehouden op de locatie van het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam. De daarop volgende examendatum is, onder voorbehoud, 16 april 2011. Dat examen wordt dan afgenomen in drie plaatsen: Amsterdam, Drachten en Rotterdam. Deze data bieden voldoende tijd om dus in het winterseizoen een cursus te volgen en u goed op het examen voor te bereiden. Op beide data bestaat de mogelijkheid om een verkort of een volledig examen af te leggen.
Het verkort examen TKN is bedoeld voor houders van een Klein Vaarbewijs II, zij krijgen vrijstelling voor een aantal onderdelen op het examen.
Inschrijven kan op de website van het Watersportverbond ...

Over de afgelopen twee examens bleek dat ruim driekwart van de kandidaten in een keer is geslaagd. Ongeveer zo'n 5-10% slaagde op het herexamen. Dat maakt dat het slagingspercentage TKN gemiddeld iets hoger ligt dan voor het aanvullende examen voor Klein Vaarbewijs II. De eisen voor het examen TKN gaan met name wat betreft navigatie een stuk verder als de exameneisen voor het Klein Vaarbewijs II. Dat vraagt dus ook om een goede voorbereiding voor het examen en dat verklaart waarschijnlijk dan weer de betere score.

Al het lesmateriaal voor TKN vindt u in de Vaarwinkel ...

Houders van een Klein Vaarbewijs I kunnen overwegen om een volledig examen TKN te doen. Met dit diploma kunt u namelijk ook uw Klein Vaarbewijs 'opwaarderen' naar een Klein Vaarbewijs II, terwijl u gelijk de noodzakelijke kennis opdoet voor het varen in de kustwateren. Heeft u uitsluitend TKN dan kunt u ook een Klein Vaarbewijs II krijgen door het afleggen van een beperkt examen Klein Vaarbewijs I (VBB). Houders van het TKN kunnen verder ook het ICC Coastal Waters aanvragen.
Een certificaat TKN is niet verplicht, maar juist deze vrijstellingen met het Klein Vaarbewijs en ICC maken van uw TKN toch een waardevol diploma.

Marinedocumentaire online in première

De Koninklijke Marine lanceert vrijdag 20 augustus de online documentaireserie ‘Midden in de marine’. De serie, gefilmd aan boord van het marinefregat Hr.Ms. Tromp, toont het leven en werk aan boord van zes jonge militairen op antipiraterij missie. De serie vertelt in zeven korte afleveringen over de individuele belevenissen van Jack, Nora, Andrew, Rieke, Kimberly en Brian. De documentaire is gemaakt door vier, net afgestudeerde, studenten van de Nederlandse Film- en Televisie Academie. De eerste aflevering van de documentaireserie is vanaf vrijdag 20 augustus te zien op www.middenindemarine.nl.

Bron: Schuttevaer

Winnaars North Sea Tall Ships Regatta

De organisatie van de North Sea Tall Ships Regatta, die afgelopen week voorafgaand aan Sail Amsterdam plaatshad, heeft woensdag de winnaars bekendgemaakt. De Dar Szczecina uit Polen kwam als beste van alle 26 deelnemende zeezeilschepen uit de bus, maakte een woordvoerder van Sail Training International bekend. Het schip legde ruim 645 mijl af
in 120 uur, de duur die ervoor stond om de langste afstand af te leggen. Op nummer twee eindigde de Riyal uit Nederland en de derde plek is voor de Black Diamond uit Engeland. De 26 deelnemers voeren in vier klassen. De drie winnaars zijn los van hun eigen categorie als beste van alle deelnemers verkozen.

Nieuwe website Hydrografische Dienst

Het is nog niet zo lang geleden dat ik hier schreef over de nieuwe website van de Hydrografische Dienst. Het Ministerie van Defensie heeft nu ook haar website vernieuwd. De consequentie daarvan is dat alle bestaande "losse" sites van de verschillende krijgsmachtdelen nu zijn gebundeld onder één defensiebrede website. Als gevolg hiervan is ook de website van de Dienst der Hydrografie (als onderdeel van de Koninklijke Marine) ondergebracht bij de website van het Ministerie van Defensie. Om direct toegang te krijgen tot informatie over de Dienst der Hydrografie blijft de link www.hydro.nl beschikbaar en u kunt doornavigeren naar de door u gewenste pagina. De oude directe link naar Berichten aan Zeevarenden (BaZ) vervalt ook. BaZ gegevens zijn nu direct bereikbaar via de link www.defensie.nl/marine/hydrografie/baz.

De nieuwe website van de Dienst der Hydrografie vindt u voortaan op www.defensie.nl/marine/hydrografie/.

Volg Sail op internet

De haven van Amsterdam zet tijdens de opening Sail op 19 augustus 2010 social media in om bezoekers en geïnteresseerden ‘live' te informeren over het nautische deel van dit spektakel. Op www.portofamsterdam.nl/sail kunnen bezoekers een uniek kijkje achter de schermen nemen bij dit evenement.

Nieuwe edite ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs leverbaar

De nieuwe editie van het populaire Cursusboek en de cd-rom Klein Vaarbewijs van de ANWB zijn leverbaar.

De al weer de 17e editie van het cursusboek is bijgewerkt en helemaal up-to-date volgens de nieuwste vaarregels en exameneisen. Ook de cd-rom ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs is aangepast en sluit nu nog beter aan op het boek.

U kunt het cursusboek en de cd-rom met examentraining los bestellen of samen in een voordelige bundel. Dat scheelt u € 4,50 !

Los ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs
Losse cd-rom ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs
Combi van boek en cd ANWB Klein Vaarbewijs

Op 1 juli 2009 is de Binnenvaartwet, het Binnenvaartbesluit en de Binnenvaartregeling ingevoerd. Deze bevatten onder andere alle regels over de vaarbewijzen in Nederland. De Binnenvaartwet is de vervanger van onder andere de Binnenschepenwet. Mede naar aanleiding daarvan zijn ook de exameneisen voor het klein vaarbewijs toen aangepast.
Sinds vorige maand is verder het maximaal toegestane alcoholpromillage verlaagd naar 0,5 promille in het BPR gebied. Voor het examen moet u uiteraard de nieuwe regels kennen en het Cursusboek Klein Vaarbewijs is daar uiteraard helemaal klaar voor. Om de betekenis van alle theoretische kennis duidelijk te kunnen maken, wordt deze toegepast in praktijkvoorbeelden. De opzet van het boek en het trefwoordenregister maken het boek, ook na het halen van het examen, tot een zeer bruikbaar naslagwerk.

De nieuwe cd kent een aantal belangrijke nieuwe functies. Zo is de software uitgebreid met 2 extra modules voor het beperkt examen Klein Vaarbewijs. Ook nieuw is dat de toetsmatrijs voor het officiele beeldschermexamen van Vamex in de software ingebakken is. Hierdoor is het mogelijk om onbeperkt oefenexamens te oefenen. Daarmee is de cd ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs de perfecte aanvulling op het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs.

Een zogenaamde sneak preview van de software kunt u op Youtube bekijken ...

Speciale vaarregels tijdens Sail 2010

Tijdens Sail 2010 gelden er speciale vaarregels. U kunt deze raadplegen op de website van Sail ... Er zal streng gecontroleerd worden om te zorgen dat alles in goede banen loopt. Maar als iedereen zich aan de regels houdt en goed oplet, dan wordt het vast een fantastisch evenement.

KNRM opent nieuw reddingstation in Amsterdam

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) opent op 19 augustus en tijdens Sail 2010 een nieuw reddingstation in Amsterdam. Aan de Zouthaven, direct achter Centraal Station, verrijst het 43ste reddingstation van de KNRM met een bijzondere bemanning en een speciaal doel.

Tijdens SAIL Amsterdam 2010 krijgt de KNRM de kans zich te presenteren als moderne reddingorganisatie met een rijke historie van 185 jaar. Om die reden opent de KNRM een tijdelijk reddingstation van 19 tot en met 23 augustus. Reddingstation Zouthaven is niet anders dan de 42 andere reddingstations die met vrijwilligers werken, met dat verschil dat de bemanningsleden een ander doel hebben dan het redden van mensen; het doel is het verhogen van de naamsbekendheid van de KNRM, collecteren, donateurs werven en het geven van demonstraties.

Tijdens SAIL Amsterdam 2010 ligt naast het KNRM-reddingstation in de Zouthaven (naast het Muziektheater) een groot drijvend zwembad van Waternet, de waterleverancier van Amsterdam. Het zogenaamde Badbuiten werd ontwikkeld voor een plaats in de Amstel. Eén van de doelen van Waternet is de Amsterdamse wateren schoner te maken. Het idee van een mobiel, drijvend zwembad in de Amstel past uitstekend bij de ambitie om de Amsterdamse waterwegen zo schoon te krijgen dat iedereen erin zou kunnen zwemmen.

BadBuiten is het eerste mobiele drijvende zwembad van Nederland. BadBuiten is tijdens Sail, van 19 tot en met 22 augustus voor het eerst open voor publiek in de Zouthaven.

Sail 2010 Amsterdam

Het zal u niet ontgaan zijn, maar vandaag start Sail 2010 in Amsterdam. Traditie getrouw begint ook deze 13e editie van Sail met de Sail-In parade waarbij de deelnemende schepen van IJmuiden varen naar Amsterdam (10.00 vandaag). Naar verwachting zullen de schepen door vele duizenden kleinere schepen begeleid worden. Alle informatie over Sail, de deelnemende schepen, de activiteiten op de wal, bereikbaarheid en het complete programma vindt u op de website van Sail ...

Nieuwe vaargids Waddenzee vanuit de lucht

Uitgeverij De Alk & Heijnen brengt een derde deel op de markt in hun reeks van vaargidsen waarin vaargebieden met behulp van luchtfoto's worden beschreven.
De Vaargids Nederland vanuit de lucht - Waddenzee is een erg mooi boek geworden. Het formaat van het boek is A4 en daardoor kunnen luchtfoto's over 2 pagina's op groot A3 formaat worden afgebeeld. Op de foto’s is duidelijk te zien hoe vaarwegen lopen en hoe havens aangelopen kunnen worden. De begeleidende teksten voorzien in de belangrijkste informatie. Vrijwel iedere vaarroute is in kaart gebracht en voorzien van nuttige teksten zoals vertrektijden ivm stroming, maximale diepgang, scheepvaart en wat men in welke havenplaats mag verwachten.
U kunt de nieuwe vaargids bestellen in de Vaarwinkel ...

Nieuwe vaargeul haven Oostende

De haven van Oostende wordt toegankelijker gemaakt. Daarvoor worden onder andere twee nieuwe strekdammen dieper in zee gebouwd en wordt een nieuwe vaargeul aangelegd. Daardoor wordt de haventoegang breder en recht gelegd, waardoor de haven makkelijker bereikbaar wordt voor grotere schepen.
Net als bij de aanleg van Maasvlakte 2 heeft dat consequenties voor alle scheepvaart die bij de haven van Oostende vaart. Dus ook voor de pleziervaart. Voor een actuele stand van zaken raadpleegt u de volgende informatiebronnen:

  • Scheldescheepvaartberichten
  • Informatie en dringende berichten via Oostende Radio
  • Berichten aan Zeevarenden op de website van de Vlaamse Hydrografie
  • Verkeersleiders op de Verkeerscentrale Zeebrugge
De vaargeul moet deze zomer al klaar zijn en de bouw van de strekdammen in 2012. Zorg dat u een bijgewerkte kaart aan boord heeft.

Scheepje in een fles

U heeft ze vast wel eens gezien; die kleine scheepsmodellen in een fles. De een nog mooier dan de ander. Vraagt u zich ook af hoe zij dat doen?
Of wilt u misschien zelf eens leren hoe een scheepje in een fles te maken?
Dan is de handleiding van Captain Dan misschien iets voor u?
Er bestaan vele technieken hoe een scheepje in een fles te maken. Sommige meer geavanceerd als de ander. Captain Dan kiest een basis recht-toe-rechtaan techniek. Een eenvoudige techniek die door iedereen geleerd kan worden en een techniek die Captain Dan zelf op al zijn modellen toepast.
In dit digitale boek ziet u voorbeelden van de mooiste en beste scheepjes die in een fles zitten. Leer van de meesters door de toegepaste technieken en details te bestuderen.
Dit boek is beschikbaar als PDF bestand of e-book en is in het Engels. U kunt het PDF bestand downloaden nadat u via de website van Clickbank heeft betaald. Klik hier als u meer wilt lezen en dit boek wilt bestellen ...

Veilig varen met AIS

Tijdens de Hiswa te Water in IJmuiden zal onder auspiciën van het Nederlands Platform voor Waterrecreatie een symposium worden gehouden met als onderwerp: Hoe veilig vaart u met AIS? Dit symposium is interessant voor iedere zeiler en motorbootvaarder op ruime (binnen-)wateren. Het symposium zal plaatsvinden op zaterdag 4 september van 10.00 tot 13.00 uur in het Holiday Inn IJmuiden Seaport Beach, met uitzicht op de Hiswa te water.
Meer informatie vindt u op de website van de KNRM ...

Online cursus Klein Vaarbewijs

Ik deed al eerder een oproep om mij te vertellen van uw ervaringen met alle verschillende online internet cursussen voor het Klein Vaarbewijs. Ik heb al een groot aantal reacties ontvangen. En inderdaad blijken er erg veel verschillende aanbieders van online cursussen te zijn. Juist omdat dit aantal zo groot is willen wij nog meer reacties en meningen hebben. Dit zodat we ook meer vergelijkingsmateriaal hebben. Immers 1 goede of slechte ervaring met een aanbieder is onvoldoende om een oordeel te geven. Mijn verzoek is dus om mijn mailbox te overladen met uw reacties, meningen etc.. Zo lang het maar wel gaat om uw ervaringen met een online cursus of examentraining Klein Vaarbewijs. En als u (nog) geen cursus voor het Klein Vaarbewijs heeft gevolgd, dan hoor ik toch graag van u wat u in een online cursus verwacht. Reageren kan onderaan deze oproep ...

Weer een jacht vast op Maasvlakte 2

Voor de tweede keer in korte tijd liep er een jacht vast op de Maasvlakte 2 in aanbouw. Ook nu bleken er geen recente en bijgewerkte kaarten aan boord!

Rond kwart over elf kreeg de politie de melding van het gestrande Duitse jacht Day-Dream. Het zeiljacht was op de kust van de Tweede Maasvlakte vastgelopen. Zowel de KNRM als de Zeehavenpolitie gingen met schepen richting de Tweede Maasvlakte. Hier zagen zij het vastgelopen zeiljacht. De vier bemanningsleden zijn met reddingsboot Antoinette overgebracht naar Stellendam. Het jacht bleek zwaar beschadigd te zijn en is geborgen.

De meest recente vaarkaarten vindt u in de Vaarwinkel ... En de Berichten aan Zeevarenden vindt u op de website van de Hydrografie ...

Zeil mee naar Sail 2010

Een grote vloot deelnemende schepen vaart van Lelystad (Bataviahaven) naar Amsterdam om daar deel te nemen aan het SAIL Amsterdam 2010 evenement. Heeft u altijd al eens mee willen varen in een grote vloot van schepen die meedoen aan SAIL Amsterdam? Met de Bounty kan dat tot maximaal 50 personen, dus wees er snel bij i.v.m. een beperkte beschikbaarheid.

Klik hier om te reserveren ...

A-Z Watersport over naar Prins Watersport

A-Z Watersport heeft haar activiteiten overdragen aan Prins Watersport B.V.

Prins Watersport is een jong en dynamisch bedrijf, gespecialiseerd in consoleboten, sportboten, sloepen, ribs en tourboten van onder andere Prins, Beneteau, Corsiva, Sun, Regal, Mariah, Brig en Suzumar. In 2008 is er in Nijkerk, langs de rijksweg A28, een nieuw pand gebouwd met een grote, moderne showroom van 2500 m2. Prins Watersport beschikt daar over een zeer moderne werkplaats waar u terecht kunt voor alle onderhoudswerkzaamheden en reparaties.Tevens beschikken ze over een grote verwarmde loods die gebruikt wordt als winterstalling. Kijk snel op www.prinswatersport.nl.

Firma George Doll gestopt

Een oplettende lezer van de Vaarwijzer Nieuwsbrief wees ons er op dat de firma George Doll in Amsterdam is gestopt met al haar activiteiten. Deze firma was gevestigd aan de Minervahavenweg in Amsterdam en was gespecialiseerd in allerlei technische scheepsbenodigdheden, zowel voor de beroepsvaart als voor de pleziervaart.
Controle bij de Kamer van Koophandel leert dat de firma daar is uitgeschreven en dus inderdaad niet meer bestaat.

Op Westerschelde niet in de bocht oplopen

De Raad voor de Scheepvaart beveelt aan om artikel 13 van het Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW) zo aan te passen dat oplopen in nauwe bochten vermeden wordt. Dit naar aanleiding van de aanvaring op 5 december 2008, toen de 90 meter lange Nederlandse chemicaliëntanker Ardea in het Nauw van Bath werd opgelopen door het 183 meter lange Italiaanse RoRoschip Grande Mediterraneo.

De raad concludeert in zijn schriftelijke uitspraak dat onder de gegeven omstandigheden aan boord van de Ardea al het mogelijk is gedaan om een aanvaring te voorkomen. ‘De aanvaring heeft plaatsgevonden omdat de roerganger van de Grande Mediterraneo een opgedragen koersverandering in de bocht van het Nauw van Bath met onvoldoende controle van de loods heeft uitgevoerd, waardoor het kon gebeuren dat het schip voorbij de opgegeven koers draaide en voor de boeg van de Ardea liep. Beter was geweest als de loods aan boord van de Grande Mediterraneo de grote koersverandering in het Nauw van Bath had uitgevoerd door middel van roerorders en zelf het effect daarvan had gecontroleerd met de bochtaanwijzer. Als er was gekozen om op te lopen na het passeren van de bocht, dan was het risico van een dergelijke aanvaring afwezig geweest', aldus de conclusie van de raad.
De lering van de raad: tussen loods en brugwacht dienen heldere afspraken te bestaan over de taakverdeling bij de uitvoering van de navigatie en het manoeuvreren met het schip.
De raad doet de volgende aanbevelingen: 1) De raad geeft in overweging om artikel 13 van het Scheepvaartreglement Westerschelde zodanig aan te passen dat het oplopen in nauwe bochten vermeden wordt; 2) Strenger toezicht van verkeersdiensten op correct gebruik van de marifoon. Bij het verkeer tussen schepen dienen altijd de scheepsnamen te worden gebruikt.'

N.B. De Raad voor de Scheepvaart is per 1 juli 2010 opgeheven. In de zalen van de Raad in de Beurs van Berlage zet het nieuwe college, het Tuchtcollege voor de Scheepvaart, het tuchtrechterlijke deel van de taken van de Raad voort. Het onderzoeksgedeelte is overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Laura vertrokken

Op woensdag 4 augustus vetrok zeilmeisje Laura Dekker. Langs de kade stonden er meer camera's opgesteld als bij een persconferentie voor de kabinetsformatie. Vanuit de thuishaven in Zeeland zeilt zij met haar vader naar Portugal. Vandaar zal zij wachten tot het orkaanseizoen voorbij is en begint dan echt aan haar ronde om de wereld.
Tot die tijd zal ze verder werken om haar zeiljacht Guppy nog verder te verbeteren.
Ook zal de bezig zijn met schrijven, want in november verschijnt van uitgeverij De Alk & Heijnen het eerste boek over haar belevenissen tot nu toe. Dit boek zal minder over zeilen gaan, maar wel over een meisje met een droom. Een droom om als jongste solo rond de wereld te zeilen en haar gevecht met allerlei instanties die het denken beter te weten. Want ook dat is het verhaal van Laura Dekker. In november ligt het boek in de Vaarwinkel ...

Congres financiering in de binnenvaart

De binnenvaart in de wurggreep van macht en geld? Het forum «Binnenschifffahrt -Schiffsfinanzierung» van de uitgeverij Hansa en het vakblad Binnenschifffahrt organiseren op 28 oktober 2010 in het Hilton Hotel te Mainz, aan de kruising van Europese waterwegen, voor het eerst een uniek vakforum over het actuele thema: financiering in de binnenvaart.

Hier zal niets verzwegen worden, de belangrijkste knelpunten zullen besproken worden, hier ontmoet de binnenvaart zowel de politiek als de financiële markt. Het forum «Binnenschifffahrt» bied een breed spectrum aan lezingen en discussies op het podium. Gebruik deze unieke gelegenheid om in gesprek te komen, bestaande relaties te onderhouden en nieuwe relaties op te doen. Leer over de nieuwste ontwikkelingen in de scheepvaartfinanciering.

Profiteer van de 10 % voor «Frühaufsteher/early birds» en een gratis abonnement t/m de december editie van de «Binnenschifffahrt». Het congres wordt in het Duits en Engels gehouden.

aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.