Duurzame ontwikkeling:
In welgeteld twee zinnen wordt aandacht gegeven voor binnenvaart en scheepvaart. ‘Het kabinet investeert in de binnenvaart om wegen en milieu te ontlasten.' en 'Het kabinet zet in op een gelijk speelveld in Europa met betrekking tot de normen ten aanzien van emissies, geluid en trillingen van voertuigen, openbaar vervoer, luchtvaart en scheepvaart om het woon- en leefmilieu minder te belasten.' Dat laatste betekent dat Nederland geen strengere eisen meer zal stellen als die van Brussel. Voorheen wilde de Nederlandse overheid nog wel eens strengere milieuregels opleggen als in Europees verband overeengekomen. Vertegenwoordigers van de binnenvaart wijzen er op dat dit onder andere gevolgen zal hebben voor de plannen om het gehele IJsselmeer als beschermd natuurgebied aan te wijzen. Voor de binnenvaart zou dat grote gevolgen kunnen hebben, maar ook voor de pleziervaart omdat je dan niet meer overal zou mogen varen.
Investeren in vaarwegen
Het kabinet wil al in 2011 1,5 miljard euro bezuinigen op infrastructuur, maar ook 0,5 miljard extra investeren. Naar verwachting zal dit geld ook voor een deel aangewend worden voor investeringen in het onderhoud van de vaarwegen. Daar waar de begroting van het kabinet Balkenende het nog had over bezuinigingen op onderhoud en deze ook al heeft ingeraamd, lijkt daar in het regeeraccoord geen sprake meer van.
Geen pleziervaartbelasting:
Het lijkt er op dat het onzalige idee van een algemene pleziervaartbelasting voorlopig van de baan is en blijft. Het regeeraccoord is ambitieus op het vlak van lastenverlaging, zowel in de zin van de belastingen die we met zijn allen moeten opbrengen als in de zin van verlaging van de administratieve lasten.
Geen uitbreiding van registratie van pleziervaartuigen:
Om succesvol een pleziervaartbelasting in te voeren zal er ook een uitgebreide vorm van registratie van alle pleziervaartuigen moeten komen. Het regeeraccoord gaat uit van verlaging van de administratieve lasten en registratie van pleziervaartuigen wordt niet genoemd. Nu de pleziervaartbelasting ook van de baan lijkt, lijkt het er op dat een uitbreiding van de registratie niet te verwachten is.
Geen uitbreiding vaarbewijsplicht:
In het regeeraccoord staat niets over het vaarbewijs en een mogelijke uitbreiding van de vaarbewijsplicht. De regering legt duidelijk de prioriteiten bij andere zaken. Omdat er uit de vorige regeerperiode nog al wat vragen open staan over het verhogen van de veiligeid op het water en er nog een voorstel van het vorige kabinet ligt om de handhaving op het water aan te scherpen, verwacht ik dat dit onderwerp de komende regeerperiode nog wel weer terug zal komen.
Gedoogacoord:
Over het gedoogaccoord van VVD/CDA met de PVV kunnen we kort zijn; met geen woord wordt gesproken over watersport, binnenvaart of scheepvaart.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.