In de nieuwsbrief van vorige week schreef ik al over de jaarlijkse bijeenkomst voor docenten en opleiders voor het examen Theoretische Kustnavigatie (TKN). Deze wordt elk jaar georganiseerd door de TKN Commissie van het Watersportverbond en de Dienst der Hydrografie. Op de bijeenkomst vorig jaar gaf de commissie een aanzet naar een vernieuwing van de exameneisen en werd gediscussieerd over de toekomst van de examens en opleidingen TKN. Ik schreef hier toen ook al over.
Vorige week zijn de iets gewijzigde concept exameneisen gepresenteerd en is afgesproken dat deze verder uitgewerkt zullen worden door een werkgroep van opleiders samen met de commissie. Aan de inhoud wordt dus gewerkt en men verwacht volgend jaar te kunnen beschikken over nieuwe exameneisen die goed aansluiten bij de huidige praktijk van het navigeren zonder de noodzakelijke basis van het navigeren uit het oog te verliezen.
Een ander onderwerp waarover de TKN Commissie samen met opleiders en kandidaten wil nadenken is de 'positionering' van het diploma TKN. Zeg maar de boodschap hoe het TKN te verkopen of in de markt te zetten.
Het TKN is een vrijwillig te behalen diploma, maar wordt wel door de overheid erkent. Met Klein Vaarbewijs I en TKN krijgt u namelijk ook Klein Vaarbewijs II. Als u TKN heeft dan hoeft u alleen examen Klein Vaarbewijs I te doen om ook Klein Vaarbewijs II te krijgen. En als u Klein Vaarbewijs II heeft dan kunt u een verkort examen TKN doen. Met TKN kunt u ook een ICC Coastal Waters krijgen, wat in diverse Europese landen verplicht is voor het varen in hun kustwateren.
Natuurlijk heel goed, maar u ziet dat er toch alleen al een paar regels nodig zijn om die samenhang uit te leggen. In mijn ogen heeft het TKN diploma (en het examen en de lessen die u volgt) een toegevoegde waarde als u op de Nederlandse Kustwateren of bijvoorbeeld de Waddenzee vaart. Juist op deze wateren is echter geen diploma verplicht en op de Waddenzee volstaat het Klein Vaarbewijs II. Echter het varen op deze wateren vereist beslist kennis van en vaardigheid met de navigatie. Kennis die u opdoet als u leert voor het diploma Theoretische Kustnavigatie. Zelf adviseer ik dan ook mensen die op meer open water, op zee en langs de kust, willen varen om na het Klein Vaarbewijs I niet het aanvullende examen te doen, maar te gaan voor het examen TKN om zo dus ook Klein Vaarbewijs II te behalen. Kandidaten die wat minder bedreven zijn of minder tijd beschikbaar hebben geef ik echter het advies om na Klein Vaarbewijs I, juist wel het aanvullende examen voor Klein Vaarbewijs II te doen en dan later het verkort examen TKN te doen. Zo bouwt u uw kennis en ervaring stap voor stap op. Om die reden noem ik het TKN ook wel eens het Klein Vaarbewijs III.
Wat betreft de positionering van het diploma TKN zou het wellicht ook duidelijker zijn als er sprake zou zijn van een Klein Vaarbewijs III. Ik ben benieuwd hoe u daar tegenaan kijkt. Hoe denkt u dat het TKN een meer toegevoegde waarde kan hebben en hoe dit "in de markt te zetten"? Reageren kan onderaan dit artikel.
Al het lesmateriaal voor kustnavigatie vindt u natuurlijk in de Vaarwinkel ...
Geachte heer Van Goor,
BeantwoordenVerwijderenUw voorstel klinkt heel plausibel. Er is echter iets anders dat het examen toegankelijker kan maken en dat zijn de examendata. Ik wil al jaren het TKN examen doen, maar de timing is altijd rond half december of begin april. Half december is voor drukke moeders zoals ik echt een onmogelijke periode en begin april zijn wij weer aan het varen. Waarom wordt het examen niet vaker in de winter gehouden?
Met vriendelijke groet,
Eline Tibboel