Gelukkig; een nieuw jaar

Het jaar 2011 is al weer bijna voorbij. Nog een paar dagen, een paar oliebollen en wat vuurpijlen verder en we zitten al weer in het jaar 2012. Het jaar van de Olympische Spelen in Londen. Wie gaat er op eigen kiel heen? Benieuwd hoe de Nederlandse wedstrijdzeilers het zullen doen? Dat het nog alle kanten op kan bewees het afgelopen WK wel. De economische crisis zal nog niet zo maar voorbij zijn, maar wat betekent dit voor de watersport? De verkopen van nieuwe en gebruikte schepen waren al slecht. Zal het nieuwe jaar daar verandering in brengen? Of varen we nog even met ons huidige schip door, maar steken meer geld in extra accessoires?
Een nieuw jaar betekent ook weer een hele reeks aan watersportbeurzen om te bezoeken. Boot Dusseldorp, Boot Holland, de Hiswa, etc.. Ik kijk er nu al naar uit.

Het jaar 2011 was voor ons overigens een heel goed jaar. Het is ons zonder hapering gelukt om 52 weken lang een Vaarwijzer Nieuwsbrief te vullen. Het aantal vaste lezers nam toe tot 7.002. En op de website staan inmiddels meer dan 1.000 verschillende berichten. Ook de professionals in de branche hebben ons ontdekt. Niet alleen lezen velen de nieuwsbrief, ook krijgen wij steeds meer persberichten, verzoekjes en uitnodigingen voor openingen ed.. In 2012 gaan wij daarom ook gewoon door op de ingeslagen koers. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Heeft u tips of opmerkingen aarzel dan niet om die direct aan ons door te geven op redactie@vaarwijzer.nl.

Voor de Vaarwinkel begon het jaar 2011 zeer voortvarend. Tot de zomer bedroeg de omzetgroei een dikke 20%. Na de zomer viel dat wat terug. Waarschijnlijk komen we over heel 2011 uit op een groei van zo'n 10%. Niet slecht in tijden van crisis en altijd nog beter als het gemiddelde. Vaarwinkel is en blijft daarmee de grootste gespecialiseerde online watersportboekhandel.
De terugval in de groei komt onder andere door meer concurrentie, maar voornamelijk doordat we nu wel ongeveer alle Nederlandse watersportboeken in de webwinkel hebben staan. Groei van het aanbod betekent op het internet vrijwel meteen groei van omzet. Om verder te groeien zullen we dus meer producten in de Vaarwinkel opnemen. Te beginnen met meer vaarkaarten van vaargebieden over de grens en vooral meer Engelstalige boeken. Er zijn nog zo veel mooie boeken in de handel en wij verheugen ons er al op om ook die aan u aan te kunnen bieden.

Vaarwijzer en Vaarwinkel zijn activiteiten van Promanent. De verkopen van onze software voor examentraining gaat stug door. Het aantal kandidaten dat jaarlijks een examen voor een diploma voor de watersport, binnenvaart of zeevaart doet schommelt altijd wat, onze omzet in dit marktsegment beweegt mee op deze golven. Ondanks het feit dat er inmiddels een groot aantal concurrerende aanbieders zijn (vooral online) blijft ons marktaandeel van zo'n 50% redelijk constant. Nieuwe platformen (iPhone) en nieuwe uitgaven geven zicht op verdere continuiteit.

De overname van de boedel van de failliete Vaaratlas betekent een terugkeer naar waar het voor ons begon; software voor navigatie en reisvoorbereiding. Wij verwachten hier veel van en zijn in ieder geval erg enthousiast om weer met iets 'nieuws' bezig te zijn. Het opzetten van een nieuwe activiteit geeft in ieder geval veel energie en wij hopen daarvan in 2012 de eerste vruchten te mogen plukken.

Kortom 2011 was een goed jaar en we hebben alle reden om vol verwachting uit te kijken naar 2012. Wij wensen u en uw naasten een goede jaarwisseling en een gelukkig en gezond nieuw jaar.

Veel lading verloren door stormachtig weer

Dat het noodzakelijk is om de Berichten voor Zeevarenden goed te volgen is deze week weer eens duidelijk aangetoond. Door het stormachtige weer van de afgelopen dagen zijn diverse schepen op de Noordzee in de problemen gekomen. Ook verloren diverse schepen lading. Zo gingen twee complete stacaravans overboord. Verdwenen 45 (!) pakketten met hout over de railing en verloor een schip zelfs een complete havenkraan. Als u bedenkt dat zo'n kraan wel 52 meter hoog is, terwijl de vaargeul ter plaatse slechts 19 meter diep is, kunt u zich voorstellen dat een dergelijk obstakel erg gevaarlijk is. Uiteraard is dit nieuwe gevaar direct met tonnen gemarkeerd. Voor een klein schip zijn wellicht de caravans en de houtpakketten veel gevaarlijker. Deze drijven net aan het oppervlak, zijn lastig te zien en verplaatsen zich met de stroom, waardoor hun positie niet precies bekend is. Dergelijke gevaren zijn dus niet te markeren en in de scheepvaartberichten wordt u daarom in het betreffende gebied opgeroepen om extra goed uit te kijken of nog beter dat gebied indien mogelijk te mijden.

Schuttevaer over de verloren havenkraan inclusief een video vanuit een vliegtuig van de Kustwacht. Het gevaar duidelijk in beeld.

Ook uit Schuttevaer; de verloren stacaravans.

Workshop reisvoorbereiding en planning

Vaarschool Neptunamor organiseert met regelmaat workshops voor reisvoorbereiding en planning. Bij de voorbereiding op een lange tocht is veiligheid een belangrijk onderdeel. Heel veel kan je leren van ervaringen van anderen. De verhalen in het boek Zwaar weer zeilen van Allard Coles zijn echter van een andere orde. Belangrijk is na te denken bij het lezen van deze ervaringen wat is belangrijk bij veiligheid op zee. Die veiligheidsonderwerpen komen in de workshop aan de orde. Het is de bedoeling dat iedereen de mogelijkheden en beperkingen van veiligheidsmiddelen beter leert kennen. De workshop draagt zo bij aan een goede voorbereiding van je toekomstige zeezeiltochten. Meer op de website ...

Antwerpen voert AIS-plicht in

De binnenvaart is tevreden met AIS (Automatic Identification System) bij voormelding in de haven van Antwerpen. Dat zegt Havenbedrijf Antwerpen, nadat er ruim een half jaar mee is proefgedraaid. Het gebruik wordt 1 januari 2012 verplicht. Voor de pleziervaart komt er voorlopig geen verplicht AIS.
Lees verder op de website ...

Nederland Vaart

Vanaf 8 januari zendt SBS6 elke zondagmiddag om 16.30 uur het nieuwe watersportprogramma Nederland Vaart uit. Het programma laat zien hoe je op vele manieren kunt genieten op het water. Met een sloep op de plassen, met een motorboot door de Friese wateren, een zeiltocht op het IJsselmeer, of aan boord van de duurste en meest exclusieve jachten ter wereld.

In de eerste aflevering bezoekt Susanne Dijksterhuis jachtwerf Bloemsma Aluminiumbouw in Makkum, waar we de bouw volgen van het vijfendertig meter lange superjacht Firefly.

Oudejaarsshow

Jachtbemiddeling Sneekerhof sluit 2011 af met een grote oudejaarsshow welke wordt gehouden van 27 t/m 30 december 2011 in de showroom van Sneekerhof (het Aquaverium) in Grou. Meer dan 125 sloepen, cruisers en motorboten staan voor u klaar om bezichtigd te worden. Tijdens de oudejaarsshow zijn er een aantal zeer spectaculaire oudejaarsaanbiedingen. Naast een prachtig aanbod van schepen en spectaculaire aanbiedingen van Sneekerhof is ook het restaurant in het Aquaverium geopend en worden er vers gebakken oliebollen geserveerd! Terwijl ouders rustig zich rustig kunnen oriënteren in de showroom kunnen de kinderen zich vermaken met diverse leuke attracties en speeltoestellen in het Aquaverium. Meer leest u op de website ...

Binnen vier jaar nieuwe borden aan boord


 
De binnenvaart moet aan boord twee verbodsborden vervangen. Het gaat om de borden die verbieden aan boord te gaan en het verbod op roken en onbeschermd gebruik van licht of vuur. De nieuwe borden moeten vóór 1 december 2015 aan boord staan.
Lees verder op de website ...

Vrolijk Kerstfeest

Langs deze weg wil ik u als lezers hartelijk bedanken voor het trouw volgen van de Vaarwijzer Nieuwsbrief en de leuke reacties die wij het afgelopen jaar van u kregen. Het is steeds hartverwarmend hoe sommigen van u in de pen klimmen om ons spontaan met de nieuwsbrief te complimenteren en soms om ons terecht te wijzen. Blijft u dat ook vooral in het komende jaar doen. De Vaarwijzer Nieuwsbrief is niet bedoeld als eenrichtingsverkeer. Wij horen graag van u, zeker ook als u een afwijkende mening heeft of ons op een onjuistheid betrapt. Voor het nieuwe jaar ligt daar natuurlijk ook voor ons wel een uitdaging. Niet alleen om weer elke week een leuke en interessante nieuwbrief te vullen, maar ook om altijd acturaat en actueel te zijn. En soms natuurlijk met een knipoog of bewust een beetje prikkelend.

Volgende week volgt uiteraard het laatste nummer van dit jaar, maar graag wens ik u nu al vast een heel Vrolijk Kerstfeest en voor straks een heel goed begin van het nieuwe jaar. Met volop gezondheid, geluk en een veilige vaart.

Heeft u altijd al op een Tall Ship willen varen?


Gaat u uitdagingen niet uit de weg? Houdt u van actie?

Dan is At Sea Sail Training echt iets voor u! En nee, u heeft geen zeil ervaring nodig om op deze veelal klassieke dwars getuigde schepen te varen. 

At Sea Sail Training organiseert meerdere reizen op diverse schepen, bijvoorbeeld tijdens de Tall Ship Races, maar ook reizen naar Caribische oorden en Antarctica behoren tot de mogelijkheden. U kunt zo’n spectaculair avontuur meemaken!

 Ook Europese Uitwisselingen behoren tot ons aanbod. Wij organiseren projecten gericht op jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar. Middels een cultureel programma, leert men niet alleen de basis van het zeilen maar leert men ook van elkaars culturen. Door activiteiten als landen Triviant, Eurovisie songfestivals en het koken van een nationaal gerecht uit zijn of haar land. Het doel van deze uitwisseling is leren van elkaars cultuur, overeenkomsten en verschillen maar ook kennismaken met de zeilvaart. Dit zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. De deelnemers zijn heel divers, waarbij alle opleidingsniveau´s, sociaal economische achtergronden en Europese nationaliteiten vertegenwoordigt zijn.

 Het Tall Ships Races evenement zijn gericht op jongeren tussen de 15 en 25 jaar vanuit de gehele wereld. Minimaal 50% van de crew moet voldoen aan deze leeftijdscategorie. Dit betekend dus dat het voor jong en oud is. Tijdens dit evenement strijdt u tegen meer dan honderd andere Tall Ships. Welk schip zal dit jaar als eerste over de finish gaan? In de maanden Juli en Augustus 2012 zijn de Tall Ships Races weer een feit. Het begint in het romantische stadje Saint-Malo te Frankrijk waarna de schepen naar Lissabon (Portugal), Cadiz (Spanje), La Coruna (Spanje) en Dublin (Ierland) zullen zeilen.

 Aan boord leef je in een mini maatschappij. Je kookt, houdt het schip schoon en zorgt voor elkaar. Tijdens deze zeilreizen leert u de basis van het zeilen zoals, zeilen zetten, het roer bedienen, navigeren etc. U gaat naar huis met avontuurlijke verhalen voor thuis en vrienden voor het leven.

 Ziet u uzelf al achter het roer staan van een 70 meter lange driemaster? Kijk dan voor meer informatie op onze website www.atseasailtraining.com. Of voor meer informatie over specifieke reizen mail naar info@seasailtraining.com.

George Kniest sluit fysieke winkel

De bekende watersportwinkel George Kniest heeft besloten de kleinste winkel van de keten te sluiten en in plaats daarvan vijf nieuwe winkels op het internet te openen. Daarmee gaat men mee in de trend van gespecialiseerde of gethematiseerde internetwinkels voor marifoons, antifouling, Starbrite, Timex horloges en funtubes.
Op het web zien we dat webwinkels twee verschillende strategieën kunnen voeren. Die van online warenhuis, waarbij zo ongeveer alles in een website is te vinden. Bekende voorbeelden zijn bol.com, Wehkamp en Amazon.com. En die van productspecialist met een diep aanbod rond een onderwerp, hobby of specifieke doelgroep. Bekende voorbeeld daarvan is Coolblue met speciale webwinkels voor Smartphones, laptops, MP3 spelers en bijvoorbeeld videocamera's. Of natuurlijk onze eigen Vaarwinkel met boeken, kaarten en lesmateriaal voor watersport en scheepvaart. Waarbij de specialist beter in staat is extra informatie en advies voor de klant te geven, terwijl het webwarenhuis meer op prijs kan concurreren door de grotere volumes.

George Kniest heeft zelf natuurlijk al een website als warenhuis met alles voor de watersporter. Met de 5 "specialities" probeert men nu ook een nieuwe groep klanten aan te spreken, ondertussen profiterend van de distributiekracht van de grote winkel. Wel ben ik benieuwd of het zal lukken om de specialistische websites voldoende onderscheidend te laten zijn.

Ook ben ik benieuwd naar uw mening. Waar koopt u het liefst? Warenhuis of specialist. En welke factoren zijn voor u van doorslaggevend belang? Prijs, advies, service. Ik hoor het graag. Reageren kan direct onderaan dit artikel.

Schipbreuk

Ik hoop dat het u nooit zal overkomen, maar het sluit wel mooi aan bij het vorige onderwerp. Niet minder dramatisch, maar de stranding van de Batavia is gelukkig al erg lang geleden gebeurt. En dankzij deze tot de verbeelding sprekende gebeurtenis in onze geschiedenis, kunnen we nu naar een nieuwe en spraakmakende tentoonstelling over het VOC-schip Batavia. Een tentoonstelling over de gevaarlijke reis en de barre omstandigheden op het schip. Over de stranding en hoe de opvarenden zich wisten te redden, niet wetend dat de toekomst een hoofdstuk werd vol angst, waanzin en moordzucht. Schipbreuk laat de bezoeker de fatale reis maken, met één van de opvarenden als gids. Kijk dan op Schipbreuk Batavia ...
Tijdens de kerstvakantie zijn er veel extra activiteiten, ook speciaal voor kinderen.

Sneak preview van de nieuwe Hydrografische kaarten

Dit jaar was het voor het eerst dat de nieuwe zeekaarten voor de watersport uit de 1800 serie van de Hydrografische Dienst pas na de Hiswa verschenen. Ook dit jaar laat de Dienst der Hydrografie weten dat de kaarten voor het volgende vaarseizoen pas in april 2012 zullen verschijnen.
Commercieel was het altijd erg interessant om meteen bij het begin van het seizoen de nieuwe kaarten te kunnen verkopen. Echter juist in het voorjaar blijkt dat er veel op en langs het water wijzigt. Ook voor de beheerders van het vaarwater geldt de winter als rustig seizoen en blijven opnamevaartuigen vanwege het slechte weer vaker aan de kant en krijgen zeker de minder belangrijke vaarwaters minder aandacht. In het voorjaar blijkt dan vaak dat dieptes zijn verandert, moeten tonnen verlegd worden etc.. Om de nieuwe kaarten in maart in de winkel moeten ze al enkele weken daarvoor in productie gaan en worden dergelijke belangrijke wijzigingen gemist. De schipper die zijn kaarten dan koopt, heeft dan vrijwel meteen een flinke klus om alle wijzigingen uit de Berichten aan Zeevarenden te verwerken. Kortom als de kaart een anderhalve maand later verschijnt kan de Hydrografie al die voorjaarswijzigingen meenemen en heeft u een veel actuelere kaart. Wat u overigens niet ontslaat van de verplichting om ook dan de BAZ goed te volgen en de kaarten bij te werken.
Schippers die al voor de Hiswa het water op gaan of de hele winter doorvaren, moeten dat dus nog wel met de nauwkeurig bijgewerkte kaarten van 2011 blijven doen.

De Vaarwijzer Nieuwsbrief zou de Vaarwijzer Nieuwsbrief niet zijn als wij niet al een sneak preview kunnen geven van de nieuwe omslag voor de 2012 editie van de Hydrografische kaarten. Dus bij deze ...

Wij houden u op de hoogte van het verschijnen van de nieuwe kaarten. Tot die tijd kunt u in de Vaarwinkel de 2011 kaarten nog bestellen. Vergeet dan niet om deze bij te werken met de BAZ.
Een handig hulpmiddel om de BAZ in de kaart te zetten is de tekenmal met de meest voorkomende kaartsymbolen ...

Exclusieve jachten bij Reno Yachts

Reno Yachts, een nieuwe speler op de markt van sportcruisers, maakt jachten die een “out of the box” design combineert met hoogwaardige technieken en vakmanschap. Dit jaar introduceerde Reno Yachts de schitterde Reno Playa, een exclusieve sportcruiser, terwijl voor volgend jaar al de Reno Traveler gepland staat. De marketing en verkoop van deze bijzondere jachten heeft Reno Yachts in handen gegeven van EYN (European Yachting Network) Reno Yachts is een kleine werf met een grote visie.

Reno Yachts komt de komende jaren met baanbrekende designs op de markt. Alle jachten worden afgewerkt met hoogwaardige materialen en oog voor detail. Reno Yachts bouwt volledig in eigen beheer waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. Alle modellen worden zeer compleet uitgeleverd waarin alle mogelijke behoeften van de gebruiker worden meegenomen. Om dit alles compleet te maken levert Reno Yachts standaard 10 jaar garantie en jaarlijks onderhoud op alle modellen. Zo hebt u als eigenaar van een Reno jacht geen omkijken meer en kunt u maximaal plezier beleven aan uw jacht.

Reno Yachts zorgt dat uw investering gewaarborgd is en blijft. De Reno Playa is een open sportcruiser van uitgesproken design. De Playa wordt aangedreven door een hoog vermogen diesel motor van 315 tot 450 pk waarbij de aandrijving via een jet-drive of propeller gerealiseerd wordt. Aan het ontwerp is veel tijd besteed om een “out of the box” design te creëren dat past bij een jacht van dit kaliber. Reno Yachts heeft met de Reno Playa het beste van twee werelden gecombineerd: Het vaarplezier van een snel varend jacht en de gezelligheid van een sloep, zonder aan beide een concessie te doen. Door de toepassing van een onderwaterschip wat stabiel is bij hoge en lage snelheden is dit mogelijk geworden. Bij hoge snelheden is de vaart rustig en zeker. Het jacht snijdt door het water, waardoor het klappen op de golven niet plaatsvindt en opspattend buiswater geen probleem is. Bij lage snelheden is het jacht stabiel en koersvast. Door de aandrijving is het jacht zeer wendbaar en gemakkelijk te besturen. De stuurconsole is zo gelegen dat je zicht hebt op iedereen aan boord.

De Reno Playa is overcompleet uitgerust. Aan alle mogelijke benodigdheden is gedacht zodat u zonder omkijken direct van dit jacht kunt genieten. De keukenunit met de complete uitrusting en alle benodigdheden zoals de wijnkoelkast, de koelkast en natuurlijk de fraaie Champagnekoeler voor de luxe picknick. De Reno Playa is voor booteigenaren die zich willen onderscheiden van de massa en design en luxe hoog in het vaandel hebben staan. De Reno Playa, de Traveler en alle andere toekomstige modellen zullen via de deskundige handen van EYN (European Yachting Network) op de markt worden gebracht. EYN is een makelaars organisatie, die enorm aan de weg timmert in zowel Nederland, waar nog enkele regio’s kunnen worden ingevuld, maar vooral in het buitenland is men druk bezig het netwerk flink uit te breiden. EYN wil niet alleen de grootste jachtmakelaars- organisatie in Europa worden, met het meest uitgebreide aanbod voor iedereen, maar ook de meest professionele en meest efficiënte.

Ernstvuurwerk

Het einde van het jaar nadert al weer en hier en daar is al vuurwerk te horen. Wellicht het moment om even stil te staan bij het vuurwerk dat u aan boord heeft. De pyrotechnische signalen die u in geval van nood kunt afsteken. Alle vuurwerk heeft een termijn waarbinnen het bewaard en veilig gebruikt kan worden. Als u binnenkort de boot controleert, controleer dan meteen even de data die er op de noodsignalen staan. De noodsignalen zijn gevaarlijk afval en u mag deze dus niet zo maar weggooien. Inleveren als klein chemisch afval kan bij de gemeente en soms ook bij uw leverancier. De eerste optie is meestal gratis. De laatste is handig omdat u dan in een keer de voorraad weer kunt aanvullen.

Bedenk goed dat het verboden is om uw oude noodsignalen met de jaarwisseling af te steken. Niet alleen is het gevaarlijk voor u zelf, maar ook voor mensen die om u heen staan. En ook omdat een parachutelicht de nooddiensten in verwarring kan brengen; is er nu wel of niet een schip in nood?

Zeilles kan nu goedkoper

Zeilscholen mogen voortaan onder bepaalde voorwaarden, net als andere sporten, definitief het gunstige lage (6%) BTW-tarief hanteren. Deze uitspraak heeft de Hoge Raad vorige week gedaan na een jarenlange rechtsgang van Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA Vereniging tegen de Belastingdienst. HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie - is verheugd over de doorbraak.
Meer leest u op de website ...

Alle boeken om te leren zeilen in de Vaarwinkel vallen overigens, net als alle andere boeken, al langer onder het lage BTW tarief.

Zeilhelden


 
Voor het boek Zeilhelden interviewde Jules Bänffer twintig iconen uit de Nederlandse en Vlaamse zeilsport. Het resultaat is een bijzonder vormgegeven boek in een luxe uitvoering. Daarmee is Zeilhelden een waar collector’s item, met niet eerder gepubliceerde verhalen over de achtergronden van de winnaars en de rafelrand van het succes.
Het boek Zeilhelden is te bestellen in de Vaarwinkel ...

Alle trailerhellingen in kaart


 
De Vaarkrant brengt samen met de website Trailerhelling.com alle trailerhellingen van Nederland in kaart. Heel leuk is dat als u op een icoon van een trailerhelling klikt er extra informatie wordt getoond. Naast een luchtfoto van de locatie ziet u ook commentaar van gebruikers van de helling en kunt u zelf een opmerking achterlaten. Klik hier om naar alle trailerhellingen te gaan ...
In de Vaarwinkel vindt u nog de gratis ANWB Trailergids. De informatie in deze gids is iets uitgebreider, maar een kaart ontbreekt en de informatie is al van 2008. Gebruikt u dus beide bronnen naast elkaar.

Reddingsvest en railing verplicht voor binnenvaart

Nieuwe binnenvaartschepen moeten met ingang van 1 december jl. een 90 centimeter hoge beschermende railing langs de gangboorden hebben. Op alle andere (oudere) binnenvaartschepen moeten bemanningsleden aan dek een reddingsvest dragen. De door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) ingevoerde maatregelen moeten het aantal verdrinkingsgevallen in de binnenvaart verminderen.
Voor de pleziervaart geldt er geen verplichting tot het dragen van een reddingsvest of het hebben van een railing. Nieuwe jachten worden echter wel onder CE keur gebouwd en afhankelijk van het vaargebied worden er dan wel eisen gesteld aan de veiligheid, waaronder de constructie en hoogte van een railing langs het gangboord. Bij voorkeur heeft u voor elke opvarende een reddingsvest aan boord. Op snelle motorboten is dat zelfs verplicht.

HP33 2012 leverbaar


 
De 2012 versie van het boek HP33 Waterstanden en stromen is verschenen. De HP33 is een jaarlijkse uitgave van de Hydrografische Dienst, waarin de waterstanden en getijstromen langs de Nederlandse kust en aangrenzend gebied zijn opgenomen. De HP33 geeft voor een groot aantal plaatsen per uur de rijzing van het water boven het reducatievlak (van de zeekaart). Ook staan er getijkrommen in met de waterstanden bij springtij en doodtij. Met behulp van de getijkrommen in de HP 33 kunt u voor elk tijdstip de waterstand berekenen.

Vaarwijzer De Golf van Biskaje


 
De Golf van Biskaje is voor iedereen die verder naar het Zuiden wil een bijna mytische hindernis en berucht om de vele stormen die er woeden. Dat de kusten langs de golf ook een mooi vaargebied vormen is bij maar weinigen bekend. Hoog tijd dus dat ook dit vaargebied een eigen Vaarwijzer krijgt.
De Vaarwijzer De Golf van Biskaje beschrijft niet alleen de Franse Atlantische kust, maar ook de schitterende Spaanse noordkust, waar je langs de voet van de majestueuze Picos d’Europa naar de Rivièra-achtige baaien van Galicië kunt zeilen. Tevens worden de mogelijkheden voor de stalling van uw boot in een marina of winterberging op een rij gezet.

Nieuws van de BataviaWinterFair

Komend weekend op 17 & 18 december wordt de eerste BataviaWinterFair gehouden. Naast meer dan 30 kramen met leuke winter-, kerst- en nautische waar is er veel te beleven voor groot en klein. Wat te denken van de Artifest kunsthappening met meer dan 15 kunstenaars die hun kunsten vertonen. De Bataviawerf komt een aantal ambachten laten zien met onder andere een veldsmidse waar de smid staat te smeden. Tevens kan er aan boord van de FlevoAak worden geknoopt en is er een beeldhouwer aan het werk. Scoutinggroep Bramzijger zal voor klein en groot lekkere versnaperingen maken op open vuur. De inwendige mens is verder te versterken met oliebollen, poffertjes, snert, warme chocolademelk en nog veel meer lekkers! Het gehele evenement wordt muzikaal omlijst door verschillende shantygroepen. Uniek zijn de verhalenvertellers. Verschillende vertellers van de vertelkring Lelystad zullen gedurende de BataviaWinterFair hun spannende verhalen vertellen. Komt dit zien! Voor meer nieuws zie www.bataviawinterfair.nl

Cold Shock Response

In de online media stonden het afgelopen jaar helaas weer enkele gevallen van verdrinkingsdood in jachthavens. Deze ongevallen kennen een dodelijke afloop door de zogenaamde Cold Shock Response. In dit artikel legt NaviClass uit wat een Cold Shock Response is en geven we belangrijke tips die een fatale afloop kunnen vermijden.

Nieuwe exameneisen voor examens TKN

Op vrijdag 25 november presenteerde de examencommissie voor de examens Theoretische Kustnavigatie (TKN) de plannen voor een nieuwe opzet van het examen. Het is de bedoeling de exameneisen te vernieuwen, zodat er meer aandacht komt voor de nieuwste navigatie- instrumenten en -apparatuur. Namens de examencommissie presenteerde Luc Naudts de gedachten die de commissie heeft bij deze komende aanpassingen. Belangrijkste motivatie voor de commissie is dat een houder van een TKN certificaat in staat moet zijn om zelfstandig te navigeren op de Noordzee en de kustwateren van Noord Europa. Onder navigeren wordt in dit verband verstaan het plannen van de route voor een overtocht en het kunnen navigeren tijdens deze overtocht. Het dilema waar de leden van de commissie mee worstelen is dat je als schipper of navigator van een plezierjacht wat betreft de basis van de navigatie bijna net zo veel moet weten en kunnen als een stuurman aan boord van een kleiner zeeschip. Terwijl deze in een meerjarige opleiding het vak kan leren en er daarna elke dag mee actief is, heeft de pleziervaarder niet die (cursus)tijd en ook niet de kans om die praktijkervaring op te doen.

Ik ben benieuwd wat uw mening daarover is. Reageren kan onderaan dit bericht.

Helaas werden de nieuwe exameneisen zelf nog niet gepresenteerd. Het blijft dus nog even afwachten welke onderwerpen er bij komen en waar accenten komen te liggen.
De commissie is voornemens om de nieuwe eisen in te voeren voor het december examen in 2012. Dat betekent dat in ieder geval het voorjaarsexamen op 12 april as. nog volgens de huidige exameneisen zal zijn.

Lesmateriaal voor het examen TKN kunt u bestellen op de website van Vaarwinkel ...

Zelf zoeken naar fossielen

Op 17 en 18 december kan het publiek opnieuw paleontologen helpen bij hun wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen dan zoeken naar fossielen in de laatste overgebleven zak met zand en schelpen uit de Tweede Maasvlakte. In 2010 zijn in totaal 15 zakken uit de Tweede Maasvlakte verzameld, waarvan 13 inmiddels door wetenschappers zijn uitgezocht en één door het publiek. De laatste overgebleven zak wordt komend weekend geopend en onderzocht.
Meer informatie op de website ... Aanmelden kan ook via deze website. Let op een en ander vindt plaats in Naturalis en dus niet op de Maasvlakte zelf!

Vaarwijzer voor de Belgische binnenwateren


 
Vreemd genoeg was er nog geen Vaarwijzer voor de poppulaire Belgische binnenwateren. Was, want sinds deze week is de Vaarwijzer Belgische binnenwateren leverbaar.
België beschikt over een dicht netwerk van vaarwegen, waardoor het mogelijk is om in elke regio te varen: van het vlakke Vlaamse land rond Gent en Brugge tot de hoge rotsen aan weerszijden van de Maas bij Namen. Deze Vaarwijzer geeft aan de hand van omschrijvingen, foto’s, kaartjes en anekdotes aan de lezer aan wat hij onderweg tegenkomt en welke interessante plaatsen er langs het water te vinden zijn. Daarnaast wordt dieper ingegaan op een van de meest tot de verbeelding sprekende toertochten: het Rondje Moezel dat loopt door België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

Rijn Sport Patent voor de recreatievaart

Zoals bekend is het Rijn Sport Patent op de Duitse Rijn verplicht voor pleziervaartuigen van 15 tot 25 meter. Is het schip groter dan 25 meter, dan dient u in het bezit te zijn van het Klein Patent. Het te behalen Patent geldt uitsluitend voor dát deel van de Rijn, waarvoor men examen doet.

Nederlandse cursus

De Nederlandse cursus voor het Rijn Sport Patent, met aansluitend een Nederlands examen, is in 2003 door de S,A.W. ontwikkeld, in samenwerking met de KNMC en STC. Tot dan was het alleen mogelijk in Duitsland een cursus te volgen en examen te doen.

“Rondje Maas-Moezel-Rijn “

De Rijn wordt onder meer veel bevaren als onderdeel van het populaire 'rondje Maas-Moezel-Rijn'. Het betreft een tocht naar Noord-Frankrijk, waarbij men via de Moezel en de Duitse Rijn weer terug naar Nederland vaart. De cursus Rijn Sport Patent deel 1 sluit hierbij aan.

Cursus Rijn Sport Patent deel 1

Cursus deel 1 omvat het traject Nijmegen- Koblenz (Ober Lahnstein). De vier verplichte vaartochten vertrekken vanuit Nijmegen en duren steeds van vrijdagochtend  tot zondagavond. Deze vier reizen (vaartochten)  vinden plaats op de volgende data in het seizoen 2012:

Weekend;  27 januari  - 10 februari  -  24 februari  - 2 maart 2012    Reserve 9 maart

Onderweg werken de cursisten in twee groepen: één groep krijgt les in de ruime stuurhut om plaatselijke bekendheid op te doen en de andere groep werkt in de lounge aan het theoriegedeelte, onder leiding van ervaren docenten. Beide groepen wisselen elkaar daarbij geregeld af. Dat deze aanpak werkt, is inmiddels bewezen.

Vanaf de eerste cursus in 2003 hebben we een slagingspercentage van nagenoeg100%

Partners van cursisten


Ook nu weer bieden wij de mogelijkheid om uw echtgeno(o)t(e) of partner tegen een gereduceerde prijs aan de cursus en het aansluitende examen te laten deelnemen.

Partner/ passagier

Het is ook mogelijk dat hij/zij  één of alle vier de reizen als passagier mee vaart.

Evenals vorige cursussen biedt de “Andante” de mogelijkheid om reeds op donderdagavond in te schepen. Voor deze overnachting inclusief ontbijt wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Passagier / toehoorder
De S.A.W. mikt met deze cursus overigens niet uitsluitend op eigenaren van schepen van meer dan 15 meter. Ook voor wie met een kleiner schip de Duitse Rijn bevaart, is het aan te bevelen vooraf enige ervaring op te doen. Ook deze recreatieschippers raden wij daarom aan de cursus Rijn Sport Patent of een deel ervan te volgen. Men kan dan veilig het water op. Het grote voordeel boven het zelf varen is het feit dat men nu in alle rust aantekeningen kan maken die je later tijdens de vaart op je eigen schip goed kunt gebruiken.

Examen
Van de S.A.W. krijgt u na afloop van de cursus de noodzakelijke verklaring dat u hebt deelgenomen, aan de cursus, alle vier de verplichte reizen heeft gemaakt en in het bezit bent van het klein vaarbewijs 2. (Groot vaarbewijs ook goed) Vervolgens kunt u het examen aanvragen.

Bezit men dit vaarbewijs niet, kan men wel meedoen aan de cursus, maar dient men dit vaarbewijs te behalen, om vervolgens RSP examen te doen.

Inschrijven

Wij kunnen voor de cursus Deel 1, 32 cursisten en 18 passagiers plaatsen. Er zal worden ingedeeld in volgorde van binnenkomst van de inschrijfformulieren bij het opleidingssecretariaat Nadere bijzonderheden zullen u dan nog worden toegezonden.

Sluitingsdatum inschrijving 30 december 2011 of eerder waneer volgeboekt.

De opleiding Deel 1 wordt eens per 2 of 3 jaar gegeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat;
De Karn 2
6581 WJ MALDEN
Tel: 024 – 3581836   mob ; 0622 525 998
e-mail: info@vaarschoolsaw.nl
Internet: www.vaarschoolsaw.nl

Aquanaut Yachting met Privileges 1150 AK en 1350 AK naar Boot Düsseldorf

Aquanaut Yachting presenteert de Privileges 1150 AK en 1350 AK op Boot Düsseldorf, standnummer 15 B 06. Naast de bekende Privilege-lijnen, hebben de schepen een eigentijds interieur met moderne materialen. Boot Düsseldorf wordt gehouden van 21 – 29 januari.

De Aquanaut Privilege 1150 AK heeft een modern interieur met witte accenten, afgezet met klassiek teak. Het motorjacht heeft de eigenaarshut in het achterschip met vrijstaand bed, veel opbergmogelijkheden en badkamer en toilet in twee aparte ruimtes. Doordat een stuurstand ontbreekt is de salon extra ruim. Aan bakboord een royale  kastenwand met onder meer een audio- videosysteem. Aan stuurboord een royale L-bank. De kombuis in het voorschip is gescheiden. Aan stuurboord het kookgedeelte in L-vorm, met koelkast. Aan bakboord het natte gedeelte met verzonken spoelbak en voldoende aflegruimte. Voorin een ruime rondzit die plaats biedt aan zes personen. Op het achterdek de tweede stuurstand en een L-vormige zitgroep. De Privilege 1150 AK heeft een crème romp met een offwhite opbouw.

Batavia Winterfair

Op zaterdag 17 en zondag 18 december 2011 zal de eerste editie van de Batavia WinterFair plaatsvinden. Een gezellig en veelzijdig winterevenement in en rond de Bataviahaven in Lelystad. Op beide dagen is er een gezellige winterfair, met meer dan 40 kramen vol winterse, kerst en nautische koopjes. Natuurlijk mogen de winterse zaken als Koek en Sopie, oliebollen, poffertjes, snert en glühwein niet ontbreken.
Nu maar hopen op mooi droog winterweer. Voor de kinderen is er ook meer dan genoeg te zien en te doen. Bijvoorbeeld brood of pannenkoeken bakken op open vuur onder leiding van de scouting of een speurtocht ondernemen. De verschillende bedrijven en instellingen in het Bataviagebied laten zich tijdens de WinterFair van hun beste kant zien. Zo zijn de bezoekers van de Winter Fair voor een gereduceerde prijs welkom bij de Bataviawerf en zijn er meerdere oude Batavia ambachten te bewonderen.
En op zaterdagavond gaat het feest tot 21:30 door zodat u kan genieten van de prachtig verlichte stalletjes en schepen.
Tijden: zaterdag 17/12 van 11:00-21:30 uur en zondag 18/12 van 11:00-16:00

Boekentip voor de feestdagen

Een kookboek valt natuurlijk een beetje buiten de scope van de Vaarwijzer Nieuwsbrief, maar met de feestdagen in zicht wil ik u deze tip toch niet onthouden.

Comfort food gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onszelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren – ook als het eventjes tegen zit. In dit boek deelt culinair columnist, journalist en mijn vroegere klasgenote Janneke Vreugdenhil haar allercomfortabelste recepten en onderzoekt al kokend de invloed van eten op onze emoties. Over de geur van versgebakken spek in de ochtend, soep als levenselixer, de troost van roeren in een pan risotto en het verband tussen chocolade en geluk.

U kunt een gesigneerd exemplaar van het boek Comfort food bestellen op haar eigen website ...

Nederland herkozen in Raad van IMO

Nederland is in Londen herkozen als lid van de Raad van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Met deze herverkiezing voor de periode 2012-2013 is Nederland verzekerd van een zetel in het ‘dagelijks bestuur’ van dit agentschap van de Verenigde Naties. De IMO is verantwoordelijk voor internationale regelgeving op het vlak van maritieme veiligheid, beveiliging en bescherming van het zeemilieu. In de Internationale Maritieme Organisatie vertegenwoordigt Nederland de belangen van de Nederlandse scheepvaart, onze havens en het zeemilieu. De Internationale Maritieme Organisatie is als onderdeel van de Verenigde Naties verantwoordelijk voor de wereldwijde regelgeving op het gebied van de zeescheepvaart.
Bron: Transportzone

Jubileum uitgave Info20M

Het 40e nummer van het gratis informatie bulletin voor de grote pleziervaart Info20M is verschenen. Voorwaar een respectabele mijlpaal. Al vijf jaar lang zorgen Henk en Janneke Bos (vader en dochter) er voor dat eigenaren van voormalige beroepsvaartuigen en historische schepen voorzien worden van nuttige informatie over regelgeving, veiligheid, techniek en eisen. Info20M verschijnt alleen in digitale vorm en is gratis te downloaden ...

In dit nummer aandacht voor:

  • Nieuws van VAMEX en CBR
  • Nieuws voor het Rijnpatent en het Groot Vaarbewijs
  • Nieuws van Rijkswaterstaat en de Scheepvaartinspectie
  • Over het Certificaat van Onderzoek
  • Een zeer lezenswaardig artikel over Gas en (uitlaat)gassen aan boord

Nummer 40 Info20M downloaden ...

Examen Stuurbrevet nieuwe stijl

In Belgie is onlangs het eerste examen nieuwe stijl voor het Stuurbrevet afgenomen. Volgens de meeste kandidaten was het een moeilijk examen. Dit kwam voornamelijk doordat de manier van vraagstellen er nogal anders uitzag als voorheen. Naar verwachting zal het slagingspercentage 20% lager uitvallen. Aanpassing van het examen was nodig omdat het Stuurbrevet nu ook recht geeft op het Internationale Vaarbewijs ICC. Sommige internationale eisen lagen hoger als de eisen voor het Belgische Stuurbrevet. Van diverse opleiders horen wij dat men onstemt is over de wijze waarop de wijzigingen tot stand zijn gekomen. Vooraf is er namelijk geen overleg geweest over de voorgenomen wijzigingen en de opleiders wisten dus niet goed hoe hun cursisten daarop voor te bereiden.

Gelukkig kan wel geconcludeerd worden dat de Studiewijzer Stuurbrevet nog steeds goed voldoet en dat dit boek samen met de cd Examentrainer Stuurbrevet de juiste combinatie voor het examen Stuurbrevet vormt. Danny Bisaerts van Vaarschool.be schreef verder nog een aanvulling op de Studiewijzer, zodat deze weer helemaal actueel is.

Duitse beurs Boatfit

Van 24 tot 26 februari 2012 vindt in de Messe Bremen de zevende editie van Boatfit plaats. Deze beurs is met name gericht op restauratie, renovatie en onderhoud van polyester, houten of stalen schepen.
Op het programma staan thema's zoals elektriciteit en elektronica, motoren en aandrijvingen, verven, lakken en onderhoudsmiddelen. Bezoekers kunnen bij experts aankloppen voor tips over zeilen en transport, botenbouw en reparaties, veiligheid en praktische zeemanskunde. Op zondag is de nautische vlooienmarkt.
Meer informatie op de website ...

Alle trailerhellingen in kaart

De website van de Vaarkrant brengt alle trailerhellingen van Nederland in kaart. Heel leuk is dat als u op een icoon van een trailerhelling klikt er extra informatie wordt getoond. Naast een luchtfoto van de locatie ziet u ook commentaar van gebruikers van de helling en kunt u zelf een opmerking achterlaten. Klik hier om naar alle trailerhellingen te gaan ...

Meerderheid voor verplicht vaarbewijs

Bijna 70% van de lezers van de Vaarkrant van de Telegraaf kiest voor een algemeen verplicht vaarbewijs. Afgelopen zaterdag stond er in de Vaarkrant een artikel over de noodzaak voor om wel of niet een verplicht vaarbewijs voor alle schippers in te voeren. Op de website konden lezers reageren, maar ook stemmen. De tussenstand van vandaag is dat bijna 70% van de lezers het er mee eens is dat het (klein) vaarbewijs verplicht zou moeten zijn voor alle bestuurders van een vaartuig. Klik hier om het artikel te lezen en te stemmen ...

Zorg voor uw diesel

Natuurlijk zorgen wij goed voor onze scheepsmotor! Maar geeft u de diesel in de tank wel dezelfde aandacht? Henk Bos schreef hier een praktisch artikel over. Te downloaden op de website van de HCC Watersport Gebruikersgroep ...

Kado van Sinterklaas

Sinterklaas had dit jaar een bijzonder kado voor ons in petto. Of eigenlijk kwam het kado van Apple. Op 5 december heeft Apple namelijk onze eerste App voor de iPhone goedgekeurd.
De iPhone app Examentraining Basis Marifonie is daarom vanaf nu te koop in de App Store van Apple's iTunes. Klik hier ....

Naar ons idee is deze app een prima aanvulling op een cursus, leerboek of bijvoorbeeld onze eigen cd-rom Examentraining Marifonie. Met de app kunt u op uw iPhone immers overal oefenen. Of u nu aan boord zit, op de bus wacht, het maakt niet uit zolang u uw telefoon maar bij u heeft. Het concept van de examentraining app is daar ook helemaal op afgestemd: "even oefenen". De examentraining bevat de meest voorkomende vragen die u ook op het examen kunt verwachten. De app stelt met deze vragen steeds weer een nieuw oefenexamen samen. Zo kunt u dus onbeperkt examens oefenen. De app geeft u na afloop van elk examen feedback over uw studievorderingen, zodat u goed kunt zien wanneer u klaar bent voor het officiele examen.

De Examentraining Basis Marifonie heeft een aantrekkelijke prijs waarmee wij hopen dat niets u meer in de weg hoeft te staan om het basiscertificaat marifonie te halen. Heeft u al een marifonie certificaat dan is de app ook prima geschikt om uw kennis zo nu en dan eens te toetsen. Weet u nog hoe de noodoproep moet?

Ga naar de app Examentraining Basis Marifonie in de iTunes store of bekijk het complete aanbod van lesmateriaal voor het basiscertificaat marifonie op Vaarwinkel.nl.
De app is overigens ook gewoon op de iPad en iPod Touch bruikbaar, mits deze minimaal zijn voorzien van iOS 4.

Vaarseizoen versus leerseizoen

Van het voorjaar tot najaar bent u waarschijnlijk zo vaak mogelijk op de boot. Maar hoe graag we ook zouden willen, voor de meesten van ons komt er toch een dag die weer het einde van het vaarseizoen betekent. Bijvoorbeeld als uw schip uit het water de wal op gaat, of als u het koelwater van de motor heeft afgetapt en de accu's heeft losgekoppeld. Dan beginnen de lange dagen wachten op een nieuw vaarseizoen. Bij uitstek zijn die lange winteravonden natuurlijk prima geschikt om uw kennis van de zeiltrim, de navigatie, dieseltechniek, de vaarregels of bijvoorbeeld de communicatie apparatuur verder te vergroten.
De winter is voor de watersporter dus eigenlijk het leerseizoen bij uitstek.

En er is een ruime keuze aan studiemateriaal, cursussen, workshops en lezingen om uit te kiezen. Regelmatig leest u daar ook over in de gratis Vaarwijzer Nieuwsbrief.
Geen overtuigender argumenten als de ervaringen van een andere watersporter. Ben Ros (van de Studiewijzer TKN) was zo aardig om met ons een paar ervaringen te delen. Misschien dus een goed idee om deze winter uw bedieningscertificaat marifonie (binnenwater) of Marcom-B (binnenwater en op zee) te halen.

"Deze zomer voer ik vanuit zee de Nieuwe Waterweg op. Lekker veilig achter de boeien. Gelukkig werd ik door de Verkeerspost via de marifoon gewaarschuwd voor een onderwater liggende strekdam..."

Vorig jaar voer ik midden in de nacht in windstil weer van Ramsgate naar Nieuwpoort. Om 00.15 uur valt de motor uit. Gelukkig kon ik op hoog vermogen zowel Dover als Oostende waarschuwen en kreeg ik hulp van een collega die een paar mijl verderop voer.

Al het lesmateriaal voor marifonie en Marcom-B vindt u natuurlijk in de Vaarwinkel.

Cursus Astronavigatie

Altijd al geïnteresseerd geweest in deze eeuwenoude, zeer betrouwbare navigatiemethode? De zeezeilschool biedt u nu de mogelijkheid om in vier avonden de basistechnieken onder de knie te krijgen. De zeezeilschool biedt u nu de mogelijkheid om in vier avonden de basistechnieken onder de knie te krijgen. U hoeft geen sextant te kopen, deze wordt door de cursusleider meegenomen. Omdat de cursus zowel praktisch als theoretisch is opgezet kunt u na tijdens de cursus – als het helder is – uw eigen stersbestek maken.
Als u denkt dat het navigeren op de sterren ingewikkeld is en alleen is weggelegd voor echte whizzkids dan heeft u het mis. Met een beetje oefening lukt het u binnen een kwartier de breedtegraad tot op een of twee zeemijl nauwkeurig te bepalen met de Poolster! ’s Middags kunt u in een handomdraai hetzelfde doen, maar dan met de zon. En in de schemer “sterren schieten” is met een beetje kennis van de sterrenhemel, een goed horloge en een notitieblok toch eenvoudiger dan u zou verwachten. Is uw kompas midden op zee van slag? Met de zon, maan of sterren kunt u een heel betrouwbare tabel met afwijkingen maken. En wel tot op een graad nauwkeurig.
Meer informatie op de website ...

Boeken en ander lesmateriaal voor astronavigatie vindt u ook in de Vaarwinkel ...

Cruising Almanac 2012

De Cruising Almanac is een prima alternatief voor de bekende Reeds Nautical Almanac en ook nog iets goedkoper. De 2012 editie van de Cruising Almanac is leverbaar vanaf november 2011, maar kunt u nu al in de Vaarwinkel bestellen. U hoeft dan tijdelijk geen verzendkosten te betalen.
Klik hier om de Cruising Almanac 2012 te bestellen ...

In de 2012 editie zijn met name de aanloop naar de Oostzee en de teksten over Nederland, Spanje en Portugal opnieuw geschreven en bijgewerkt met de meest recente informatie. Ook nieuw is dat de getijtafels voor 2012 als losse bijlage bij het boek worden geleverd.

Nacra lanceert de F16 catamaran

Het gonst al enige tijd van de geruchten: komt er ook een Nacra F16?. Vanaf deze week is het antwoord op deze vraag bekend en lanceert Nacra de F16.

Nacra Sailing internationaal heeft de ontwikkelingen van de internationaal erkende ISAF klasse F16 op de voet gevolgd. De klasse bestond in het eerste begin grotendeels uit “homemade“ boten, maar nadat de ISAF (wereldwijd overkoepelend orgaan zeilsport) de F16 eind 2010 de status van “recognized class” gaf, is de klasse steeds meer volwassen geworden. Na deze erkenning van de F16 klasse besloot men aan de slag gegaan met de constructeurs. Nacra is ervan overtuigd dat de F16 klasse naar een hoger niveau kan groeien, nu een gevestigd merk als Nacra binnen deze jonge klasse de kar gaat trekken.
Lees verder op de website ...

Theoretische Kustnavigatie

Volop dynamiek rond het examen Theoretische Kustnavigatie (TKN). Morgen worden de nieuwe exameneisen aan het publiek gepresenteerd. Op 10 december is er weer een landelijk examen en er zijn maar liefst twee nieuwe cursusboeken verschenen.

Al langere tijd werkt de examencommissie TKN aan nieuwe exameneisen. De bedoeling is dat de exameneisen nog beter aansluiten bij de huidige praktijk van navigeren waarbij ons een keur aan apparatuur en bronnen van informatie ter beschikking staan, zonder dat de kennis van plaatsbepaling en kaartpassen verloren hoeft te gaan. Een lastige puzzel en ik ben benieuwd wat morgen gepresenteerd wordt. Daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Twee keer per jaar is er een landelijk examen voor het diploma TKN (volledig en verkort). Op 10 december is er een examen en het eerst volgende examen waar u zich nog voor kunt inschrijven is op zaterdag 21 april 2012 in Rotterdam. Inschrijven kan tot uiterlijk 1 maand voor de examendatum.

Voor TKN bestaat een redelijk aanbod van lesboeken en ander lesmateriaal. De meest bekende boeken zijn de Leidraad voor kajuitjachtzeilers en het boek Kustnavigatie. Van deze laatste verscheen deze week de 11e druk. Het boek Kustnavigatie kunt u in de Vaarwinkel bestellen ...

Ben Ros van VBO Vaarbewijsopleidingen schreef een compleet nieuwe boek voor de kustnavigatie: de Studiewijzer TKN en Yachtmaster. "Een fantastisch goed boek voor het examen TKN", zoals een zeer ervaren docent vandaag nog aan mij wist te vertellen. Rijk en mooi geïllustreerd. Moeilijke onderwerpen worden duidelijk uitgelegd.
De opzet van dit boek wijkt af van de andere boeken en is prima geschikt voor zelfstudie. De Studiewijzer Kustnavigatie en Yachtman biedt daarmee een nieuwe en verfrissende kijk op het leren navigeren. De opbouw van het boek is duidelijk. De eerste vier lesssen behandelen de leerstof voor het aanvullende examen Klein Vaarbewijs, de vier volgende hoofdstukken bevatten de extra leerstof die u moet kennen voor het examen TKN. Heeft u een Klein Vaarbewijs I dan gebruikt u het gehele boek en doet u het examen Volledig TKN. Heeft u al Klein Vaarbewijs II, dan kunt u zich voorbereiden voor het Verkort TKN en leert u alleen uit de laatste vier hoofdstukken.
Bijzonder aardig is ook dat u bij dit boek 4 leskaarten krijgt. In principe hoeft u dus geen losse leskaarten aan te schaffen. Alleen een passer, plotter en potlood heeft u nog wel nodig om alle oefeningen uit het boek te maken. De Studiewijzer TKN en Yachtman is nu te bestellen in de Vaarwinkel ...

In Belgie bestaat de opleiding voor het diploma Yachtman. Dit diploma is vergelijkbaar met het Nederlandse TKN en is bestemd voor watersporters die langs de kust en op open water willen varen. De studiewijzer is ook geschikt voor kandidaten voor het diploma Yachtman.

Theoriecursus Wadvaren

ScheepsWijs Vaarcursussen organiseert nog dit najaar en volgend voorjaar enkele cursussen over 'Wadvaren'. In deze theoriecursus leert u alles over tochtplanning op het Wad, rekening houden met stroming, wind en getijden, hoe laat te vertrekken om naar een Waddeneiland te varen en op welke plek veilig droogvallen. Vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2011 zijn de cursussen Wadvaren in Amsterdam. In januari en februari 2012 zijn er cursussen in Utrecht en Harlingen. De theoriecursus Wadvaren bestaat uit twee delen van elk één middag. Een losse les volgen kan ook. Aanmelden kan op de website ...

 

Schepen van Sir Francis Drake ontdekt

Meer dan vier eeuwen na de dood van de legendarische Engelse avonturier Francis Drake (1540-1596), denken archeologen dat ze twee van zijn schepen hebben ontdekt voor de kust van Panama.
Lees verder op de website ...

Antwerpen voert AIS-plicht in

De binnenvaart is tevreden met AIS (Automatic Identification System) bij voormelding in de haven van Antwerpen. Dat zegt Havenbedrijf Antwerpen, nadat er ruim een half jaar mee is proefgedraaid. Het gebruik wordt 1 januari 2012 verplicht. Voor de pleziervaart komt er voorlopig geen verplicht AIS.
Lees verder op de website ...

George Kniest sluit fysieke winkel

De bekende watersportwinkel George Kniest heeft besloten de kleinste winkel van de keten te sluiten en in plaats daarvan vijf nieuwe winkels op het internet te openen. Daarmee gaat men mee in de trend van gespecialiseerde of gethematiseerde internetwinkels voor marifoons, antifouling, Starbrite, Timex horloges en funtubes.
Op het web zien we dat webwinkels twee verschillende strategieën kunnen voeren. Die van online warenhuis, waarbij zo ongeveer alles in een website is te vinden. Bekende voorbeelden zijn bol.com, Wehkamp en Amazon.com. En die van productspecialist met een diep aanbod rond een onderwerp, hobby of specifieke doelgroep. Bekende voorbeeld daarvan is Coolblue met speciale webwinkels voor Smartphones, laptops, MP3 spelers en bijvoorbeeld videocamera's. Of natuurlijk onze eigen Vaarwinkel met boeken, kaarten en lesmateriaal voor watersport en scheepvaart. Waarbij de specialist beter in staat is extra informatie en advies voor de klant te geven, terwijl het webwarenhuis meer op prijs kan concurreren door de grotere volumes.

George Kniest heeft zelf natuurlijk al een website als warenhuis met alles voor de watersporter. Met de 5 "specialities" probeert men nu ook een nieuwe groep klanten aan te spreken, ondertussen profiterend van de distributiekracht van de grote winkel. Wel ben ik benieuwd of het zal lukken om de specialistische websites voldoende onderscheidend te laten zijn.

Ook ben ik benieuwd naar uw mening. Waar koopt u het liefst? Warenhuis of specialist. En welke factoren zijn voor u van doorslaggevend belang? Prijs, advies, service. Ik hoor het graag. Reageren kan direct onderaan dit artikel.

Checklist voor het onderhoud van uw schip

In het nieuwe nummer van de Waterkampioen (verschenen op 17 november) staat een handige checklist voor het onderhouden van uw schip. Handig, omdat de redactie van de ANWB ook de tijd als dimensie heeft toegevoegd: na hoeveel uren of met welke frequentie moet u iets vervangen of onderhoud plegen?
De Checklist bootonderhoud is ook als PDF te downloaden op de website van ANWB Watersport ...

Boeken voor het onderhouden van uw kostbare bezit vindt u uiteraard ook in de Vaarwinkel.

Zeven tips voor het winterklaar maken van uw schip

In de Vaarkrant van de Telegraaf van 12 november stonden 7 tips voor het klaar maken van uw schip voor de winter.

  1. Download de gratis Factsheet Winterklaar op Vaarwijzer.nl
  2. Bezuinig niet op winterstalling
  3. Laat de motor door een vakman onderhouden
  4. Tap de vloeistofsystemen aan boord af en maak ze vorstvrij
  5. Leg de boot in het water met dubbele landvasten vast
  6. Zorg voor een niet klapperend dekkleed
  7. Ga elke zes weken en na elke storm langs om te controleren

Zo ziet u maar dat Vaarwijzer volgen altijd een goed advies is! Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op http://www.vaarwijzer.nl/shop/newsletter.asp Kent u andere watersporters voor wie de Vaarwijzer Nieuwsbrief interessant kan zijn, stuur hen dan dit bericht ...

Checklist voor het onderhoud van uw schip

In het nieuwe nummer van de Waterkampioen (verschenen op 17 november) staat een handige checklist voor het onderhouden van uw schip. Handig, omdat de redactie van de ANWB ook de tijd als dimensie heeft toegevoegd: na hoeveel uren of met welke frequentie moet u iets vervangen of onderhoud plegen?
De Checklist bootonderhoud is ook als PDF te downloaden op de website van ANWB Watersport ...

Boeken voor het onderhouden van uw kostbare bezit vindt u uiteraard ook in de Vaarwinkel.

Open dagen Tip Top Sailing

Op 19 en 20 november organiseert Tip Top Sailing open dagen met als doel zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de zeilsport. We organiseren briefings over de (zee)zeilschool en flottielje zeilen in de Middellandse zee met beeld en verhaal in de daarvoor ingerichte (verwarmde) tenten. Verder kunnen de bezoekers opstappen voor manoeuvreren en ankeren in de jachthaven. De charterschepen zijn te bezichtigen en er is gratis koffie, thee en soep. Voor de kinderen zal er een knutselhoek worden ingericht. Alle bezoekers maken bovendien kans op het winnen van een VIP zeilarrangement. Speciaal op zondag zal weerman Gerrit Hiemstra een lezing geven over zijn theoretische en praktische weercursussen.

Jachthaven de Batterij, Lantaarndijk 6 te Willemstad (N-BR)
Voor meer informatie kijk op www.tiptopsailing.nl

Wat u moet weten over varen in de mist

Op de website van ANWB Watersport las ik een opvallend bericht. Afgelopen zondag was het erg mistig en in de mist heeft de politie verschillende watersporters bekeurd voor het varen zonder goedgekeurd radar. Ten eerste knap dat de agenten de betreffende schepen in de kennelijk dichte mist wisten te vinden! Maar schrikbarend dat de betreffende watersporters dachten gewoon in de mist te kunnen varen omdat ze een kaartplotter en gekoppelde AIS ontvanger aan boord hadden. Kennelijk geen vaste lezers van deze nieuwsbrief, want anders hadden ze geweten dat:

  • U op de meeste druk door de beroepsvaart bevaren wateren, zoals het Hollands Diep, bij slecht zicht alleen mag varen met een type-goedkeurde radarinstallatie. Op welke wateren deze regel geldt vindt u terug in onder andere het Binnenvaart Politiereglement (artikel 6.29 lid 3).
  • Er geen jachtradars bestaan die een dergelijke goedkeuring hebben. Allen radarinstallaties die ook door de beroepsvaart gebruikt mogen worden hebben zo'n goedkeuring. Deze installaties zijn kostbaar en vaak te groot voor het gemiddelde jacht. Gevolg daarvan is dat bijna geen enkel jacht bij slecht zicht op de in de regels genoemde wateren mag varen.
  • Varen op radar bij slecht zicht op deze wateren alleen is toegestaan als u een speciale radarcursus heeft gevolgd en dus beschikt over een radarbedieningspatent of speciale aantekening op uw (groot) vaarbewijs.
  • Als u op radar vaart u altijd de marifoon aan moet hebben staan en actief aan het radioverkeer moet deelnemen in het belang van de veilige vaart. U moet dus daarom dus ook een marifooncertificaat te hebben.

Desondanks vind ik een jachtradar en een AIS ontvanger nuttige apparaten, zeker in combinatie met elkaar en een gekoppelde kaartplotter of kaart op een pc. Ook voor de watersporter. Heeft u een jachtradar bedenk dan dus dat u dan nog steeds niet overal met slecht zicht mag varen. Heeft u AIS, bedenk dan dat AIS pas vanaf 2012 voor de beroepsvaart verplicht is en dat AIS geen vervanger voor radar kan zijn omdat de pleziervaart helemaal geen verplicht AIS kent.

Wilt u veilig op radar leren varen. De ANWB heeft een leuke en nuttige simulator waarmee u op de pc thuis kunt oefenen. En VBO Vaarbewijsopleidingen heeft bijvoorbeeld een introductie cursus jachtradar. De eerst volgende radarcursus van Ted Jansen start al op 17 december en is wat ons betreft ook een aanrader.

GPS signaal bij Schotland verstoord

De kans dat u er iets van gemerkt heeft is klein, maar als u onlangs met uw boot in Schotland was dan kan het zijn dat uw GPS een verkeerde positie aangaf. Tijdens de grote militaire oefening Joint Warrior in september en oktober gaf de Engelse Royal Navy waarschuwingen uit dat het signaal van de GPS (Global Positioning System) boven delen van Schotland gestoord zou worden en op sommige plaatsen zelfs helemaal niet beschikbaar zou zijn. Dit tot grote woede van plaatselijke vissers die plotsklaps zonder GPS zaten. De Engelse marine laat weten dat het vaker voorkomt dat het GPS signaal tijdens en voorafgaand aan grote oefeningen wordt geblokkeerd of gestoord. Ruim van te voren worden deze storingen aangekondigt en ook de kustwacht en andere overheden geven waarschuwingen uit. Tijdens eerdere oefeningen leverde dat volgens insiders geen onnodige problemen. Dit keer dus wel en daarom is besloten de blokkering per direct op te heffen. Meer leest u online ... Bekijkt u ook vooral eens de instructies die men heeft hoe hier mee om te gaan. Klik hier voor de instructies ..

Mij is niet bekend of er tijdens grote oefeningen in Nederland of bij onze buurlanden ook dergelijke verstoringen van het GPS signaal optreden. Des te meer reden om de Berichten aan Zeevarenden en de Scheepvaartberichten altijd goed in de gaten te houden.

ANWB helpt u op het water

ANWB Watersport lanceert een nieuwe online service die booteigenaren en nautische specialisten snel en eenvoudig met elkaar in contact te brengt. Een booteigenaar plaatst kosteloos en vrijblijvend een omschrijving online van wat er aan het vaartuig moet gebeuren. Geļnteresseerde jachtwerven, technische bedrijven en zelfstandige vakmensen, reageren daarop. Dankzij deze service komen booteigenaren sneller en eenvoudiger in contact met de juiste vakspecialist en krijgen ze goed inzicht in prijs/kwaliteitsverschillen tussen aanbieders.

De service op ANWB Watersport wordt gerealiseerd in samenwerking met Scheepsvakman.nl. Deze online marktplaats is gespecialiseerd in het matchen van booteigenaren en vakspecialisten. Er zijn meer dan driehonderd nautische ondernemers aangesloten. Omdat kwaliteit een essentieel onderdeel is van de service, verifieert Scheepsvakman.nl alle ondernemers op hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en aan de hand van referentieprojecten. Daarnaast is een groot deel van het bestand lid van een branchevereniging zoals de HISWA Vereniging of de Metaalunie.

 “De ANWB biedt watersporters een groot online platform met informatie en diverse diensten. Naast informatie over vaarberichten, internationale vaardocumenten, waterkaarten en de natuurlijk de Waterkampioen, kan de bezoeker zich oriėnteren op de aankoop van een andere boot of de eigen boot verkopen. Daar past een service op het gebied van onderhoud en reparatie natuurlijk uitstekend bij. ANWB Watersport is ervan overtuigd dat de watersporter bij uitstek profijt heeft van digitale diensten. Kijk maar eens naar de ANWB Waterkaarten app voor de iPhone en iPad. De succesvolle combinatie van onze waterkaarten en de haven, brug en sluisinformatie van Wateralmanak 2”aldus Floris van de Velde van de ANWB.

Oprichter van Scheepsvakman.nl, Ben Niestadt, zegt: “Omdat ik zelf actief watersporter ben en veel vaar, kom ik regelmatig plezier- en beroepsschippers tegen. Het onderhoud van de boot is een steeds terugkerend onderwerp. Veel schippers bleken moeite te hebben om snel aan de juiste specialist aan boord te krijgen. Dat was voor mij de reden om anderhalf jaar geleden een service te beginnen die de markt voor bootwerkzaamheden transparanter en efficiėnter maakt. Samen met de ANWB komt dat doel weer een stap dichterbij. Hoe meer tijd een booteigenaar daadwerkelijk op het water kan doorbrengen, hoe beter ”.
De nieuwe service is te vinden op www.anwbwatersport.nl/vakman-aan-boord

Stamppotregatta Lemmer een succes

Op zaterdag 29 oktober jongstleden organiseerde Iselmaritiem Sloepen & Zeilen in samenwerking met Eetcafé De Eerste Aanleg vanuit Watersportcentrum Tacozijl, de inmiddels befaamde Stamppotregatta. Na ontvangst met koffie en Friese lekkernij, geserveerd door Richard Engwerda en crew, werden de ruim 30 schippers tijdens het palaver geïnformeerd over de regatta, die dit jaar middels het hanteren van een SW rating een meer competitief karakter kreeg. Gaan voor de prijzen was vrijblijvend, meedoen voor het plezier het motto!

Gestreden en gevaren werd om een drietal prijzen; de wisselbokaal, de prijs Line Honours en de fel begeerde Stamppotstamper voor de meest opvallende verschijning in zijn soort. In de categorie snelheid met rating ging de strijd tussen de X35 Fast FoX, de Maestro 35 Sir5All, beiden uit Lemmer en de Simonis W30 Enzo o.a. gevaren door het Lemmerse bedrijf RB Service. Overbuurman Zeilmakerij De Vuurtoren, varende met de Dehler 35 CWS bleef net buiten de prijzen. Opvallend was overigens de prima set zeilen, waarmee zij was uitgerust. De wisselbokaal kwam in handen van de X35 Fast Fox van schipper Roemer de Vos. In de categorie Line Honours ging de Simonis W30 Enzo met de beker naar huis, terwijl de Marieholm gevaren door schipper Gert Jan Bosman met de felbegeerde Stamppotstamper huiswaarts ging. Chapeau overigens voor wederom deelname van een aantal platbodems. Met name de snelheid van het skûtsje Nooit Volmaakt bleef in dit wedstrijdveld niet onopgemerkt.

Een geweldig spektakel waarbij de gehele vloot, in één keer met medewerking van de Prinses Margrietsluis naar buiten werd geschut. Voor de verandering werd tijdens het openen van de sluis aan de IJsselmeer kant door de sluiswachter, een symbolisch startsein gegeven. Gelukkig gingen de zeilen pas buiten de sluis omhoog. Tijdens de terugvaart eind van de middag werd door verschillende schepen vlak voor de PM sluis een zeehond waargenomen. “ Dit komt steeds vaker voor en de beesten kunnen lang “overleven”op het IJsselmeer. Uiteindelijk vinden velen hun weg wel weer terug naar zout water”, aldus een woordvoerder van zeehondencrèche Lenie ’t Hart, die direct werd geïnformeerd over deze, voor velen opmerkelijke verschijning.

Deelnemers kwamen uit alle windrichtingen, zowel individueel zonder schip en door Iselmaritiem ingedeeld op charterschepen met en zonder schipper en met schepen uit zowel Lemmer, Amsterdam en Muiden. Inmiddels hebben ook onze Duitse gasten het begrip Stamppotregatta in het hart gesloten, want de deelname van schepen onder Duitse vlag was een feit. Het in Sloten gestationeerde Sailcharter Lemmer nam deel met aan het roer Jaap Jan Rypkema. Het fanatieke vaargedrag van de blonde havenmeester uit Sloten deed zo nu en dan de tenen krommen van de organisatie, maar door zijn uitstekend schipperen zijn schades gelukkig voorkomen.

Bij terugkomst in de haven werden de deelnemers opgewacht door gerookte poon omlijst met muzikale begeleiding. Na een zeer smakelijk stamppotbuffet werd het podium ingenomen door een andere (zingende) havenmeester uit Lemmer, die de ruim 150 aanwezigen muzikaal ging entertainen. “Een wederom geslaagd evenement, waarmee is aangetoond dat er in Lemmer en omstreken blijkbaar behoefte is aan een gezellige afsluiting van het watersportseizoen. In 3 jaar tijd uitgegroeid tot een zeilevenement met 30 ingeschreven schepen, ruim 125 deelnemers en voor het avondprogramma 150 gasten aan de wal, redenen genoeg om 27 oktober 2012 alvast in de agenda te noteren voor de 4e Stamppotregatta”, aldus een zeer tevreden organisatie bestaande uit Iselmaritiem Sloepen & Zeilen en Eetcafé De Eerste Aanleg.

Invoering praktijkexamen voor het Groot Vaarbewijs

Om na het behalen van de theoretische examens voor het Groot Vaarbewijs ook de bijbehorende vaarbevoegdheid te krijgen moet een kandidaat schipper vier jaar vaartijd hebben. Binnenkort wordt het mogelijk om vier praktijktoetsen af te leggen. Als men hiervoor slaagt dan kan volstaan worden met slechts een jaar vaartijd.

Het praktijkexamen wordt verdeeld in vier praktijktoetsen, die met vaste tussenpozen van 45 dagen, op zijn snelst in één jaar kunnen worden afgelegd. Als de laatste toets is afgelegd is er door de kandidaat een jaar vaartijd in de binnenvaart behaald. Om tot de praktijktoetsen te worden toegelaten moet er een aantal opdrachten met goed gevolg zijn afgelegd, die in een portfolio worden aangetekend.
De praktijktoetsen nemen gedurende het jaar in complexiteit toe. De afsluitende toets zal uiteindelijk worden afgenomen op een simulator voor de binnenvaart. In de beginfase zal deze laatste toets op een binnenvaartschip, of deels op een binnenvaartschip en deels op een simulator plaatsvinden, omdat een geschikte simulator voor de binnenvaart dan nog niet beschikbaar zal zijn.
Als de laatste toets met goed gevolg is afgelegd, krijgt de kandidaat een verklaring praktijkexamen vaartijd. Deze verklaring geeft recht op drie jaar vermindering van de verplichte vaartijd voor het examen voor het groot of het beperkt groot vaarbewijs. Tezamen met de in het praktijk examenjaar in de binnenvaart verkregen vaartijd beschikt de kandidaat dan over vier jaar vaartijd.

In het afleggen van de benodigde theorie-examens voor deze vaarbewijzen, verandert er niets ten opzichte van de huidige situatie. Het is alleen wel zo dat de kandidaat voor alle theorie-examens moet zijn geslaagd, voordat aan de laatste praktijktoets kan worden deelgenomen.
Aan het praktijkexamen kan worden deelgenomen als de leeftijd van 21 jaar is bereikt en er een overeenkomst is gesloten met in eerste instantie een aantal nader aan te wijzen binnenvaartscholen, omdat er een portfolio moet worden opgebouwd.

Het praktijkexamen is bedoeld om de toegang tot de binnenvaart te vergemakkelijken en zo een instrument te bieden om het tekort aan schippers in de binnenvaart mee te helpen oplossen.

Het praktijkexamen is vooral geschikt voor zij-instromers, die al enige ervaring in de scheepvaart hebben opgebouwd, bijvoorbeeld in de zeevaart, of de visserij, maar kan ook worden afgelegd door kandidaten die nog geen enkele ervaring in de scheepvaart hebben verkregen. De verwachting is wel dat dergelijke kandidaten langer dan één jaar nodig zullen hebben om de vier praktijktoetsen met goed gevolg af te leggen.
De bestaande mogelijkheid om het beperkt groot vaarbewijs en het groot vaarbewijs door middel van het behalen van drie, respectievelijk vier jaar vaartijd te behalen, blijft gewoon bestaan.
Het praktijkexamen biedt dus een extra mogelijkheid, om deze vaartijd op een versnelde manier te verkrijgen, waarbij gecontroleerd, gedurende minimaal een jaar praktijkervaring wordt opgedaan in alle facetten van de binnenvaart die voor het veilig varen met een binnenvaartschip vereist zijn, en waarvoor het bezit van een groot vaarbewijs, of een beperkt groot vaarbewijs noodzakelijk is.

Lesmateriaal voor de theoretische examens voor het Groot Vaarbewijs vindt u ook in de Vaarwinkel ...

Reeds Almanac 2012

Over ongeveer een maand verschijnt al weer de nieuwe Reeds Almanac 2012. De Engelstalige Reeds Almanac is het handboek voor elke zeezeiler op de Europese Atlantische kustwateren, van de kop van Denemarken tot en met Gibraltar, Noord Marokko en de Azoren. De Almanac bevat gegevens over onder andere havens, plattegronden, getijden, het weer, betonning, waypoints en gedetailleerde vaaraanwijzingen.

Speciale vroege vogels actie!
Bestel nu de Reeds Almanac 2012 en ontvang deze straks als eerste in huis. Bij uw bestelling ontvangt u van ons gratis een cameratas ter waarde van € 14,95 en betaalt u tijdelijk geen verzendkosten (normaal € 6,75).
Klik hier om de Reeds Almanac 2012 te bestellen ...

Deze aanbieding loopt tot het verschijnen van de almanak. Wacht u dus niet te lang met bestellen!

15e Beurs Klassieke Schepen met 150 exposanten

De Beurs Klassieke Schepen is dit jaar voor de vijftiende keer. Het begon in 1996 in een sporthal in Spakenburg. De beurs was direct een groot succes. Na wat omzwervingen in Lelystad, Enkhuizen en Medemblik vond de beurs haar thuishaven in Enkhuizen. De Haringstad blijkt goed bereikbaar over het water voor de ongeveer 75 deelnemende schepen, die tijdens de beurs aan de speciaal voor de chartervaart aangelegde pier, de Gependam, liggen. Al jaren vinden toeleveranciers, zeilmakers, motorenhandelaars en verzekeraars hun weg naar Enkhuizen.
De vijftiende beurs verdient een bijzondere opening. We zijn trots dat dit gaat gebeuren door voormalig minister van O.C.&W. Ronald Plasterk. Hij schreef in zijn beleidsbrief dat het mobiel erfgoed - waar het varend erfgoed onderdeel van uit maakt - relevant is voor een integraal monumentenbeleid, een voorstel om de Monumentenzorg (MoMo) te moderniseren.
U bent van harte welkom op 4, 5 en 6 november 2011 van 10.00 tot 18.00 uur bij de Beurs Klassieke Schepen te Enkhuizen. Het parkeren is gratis bij het Zuiderzeemuseum parkeerterrein. Vanaf daar wordt u tot aan het beursterrein op de Gependam gevaren met de gratis veerboot. Meer leest u op de website ...

Gouden bergen op de bodem van de zee

Diep in de Atlantische Oceaan is een wrak gelokaliseerd met een zilverschat van 152 miljoen euro, zo werd deze week bekend. Maar ook in onze eigen kustwateren liggen nog voor miljoenen aan goud en zilver in scheepswrakken. Tenminste, volgens de geruchten. Lees verder op de website ...

IYT Announces New iPhone Application

IYT's future is now in your hands - Literally. The new Iphone App is now up and running and puts IYT's course schedule, pricing information and any available offers in the palm of your hand. The APP is free and intuitively designed to give yacht crew straightforward information in the most convenient way possible. Check out the Apple App store and look for IYT Mobile. There will be several promotions and special discounts over the next few months only available to yacht crew using the IYT Mobile App. "After listening to our students we found that access to accurate scheduling and pricing information was vital as most yacht crew are not always able to plan far in advance. Yachts and owner's itineraries are subject to change and students who are busy pursuing a career have to know their training options in order to make the best use of their available time. We already use emails and our popular
yachtmaster.com website to communicate with crew but we felt that we should invest in the sort of technology becoming more and more commonly used by yachties."- Mike French, President of International Yacht Training (IYT) - Ft Lauderdale. MORE: http://r20.rs6.net/tn.jsp?et=1103281141989&s=41893&e=001SNlIDOf2t4Wr1n3yOuDYdDR2ygSQdpCQ3MhaS_d1yr6MLqOgn2UIjq7i3Gr62BK8NhJbL1FH0hLnzXrCf_I1aj7m4ZGm0jWOpMvKpEYYoR3TcocPmdjHEg==.

Winterklaar maken

Voor de meeste mensen zit het vaarseizoen er weer op. Dat betekent dat u nu bezig bent uw schip klaar voor de winter te maken. Overwintert u op de wal, of dit jaar maar toch in het water? In de Vaarwinkel vindt u diverse publicaties die u helpen uw schip en de technische installaties in goede conditie te houden en veilig door de winter te loodsen.

Nominaties voor de HISWA Motorboot van het Jaar 2012

Op donderdag 6 oktober zijn tijdens de testdag in Muiden drie boten genomineerd voor de Motorboot van het Jaar 2012, een initiatief van de HISWA Amsterdam Boat Show. De Bruijs Coaster 14.00 OC, de Wayer Osprey 34 en de Beneteau Swift Trawler 44 maken kans om de gewilde prijs in de wacht te slepen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de openingsdag van HISWA 2012, op dinsdag 6 maart in Amsterdam RAI. Meer leest u op de website ...

Niet te geloven

Dat dachten de Politie en andere hulpdiensten toen het Australische koppel vanaf hun schip een oproep om hulp deed, nadat hun schip door een walvis op sleeptouw werd genomen.

Gelukkig hebben ze het bewijs op video, zodat u het ook kunt zien ....

Touwfabriek sinds Tachtigjarige Oorlog

Touwfabriek G. van der Lee uit 1545 maakt grote trossen voor de moderne scheepvaart maar ook replica's van touwen uit bijvoorbeeld de VOC-tijd. Het is het oudste familiebedrijf in Nederland. Lees verder op de website ... Bekijk vooral ook even de video onderaan en dan ziet u hoe het touwmaken ging en nog steeds gaat.

Nieuwpoort Bootshow

Nieuwpoort Bootshow of Cap Okaz is de jaarlijkse botenbeurs in het Belgische Nieuwpoort. Van 21 tot en met 23 oktober is Nieuwpoort voor de 8e maal het centrum van de watersport. De ideale plaats om nieuw en tweedehands te kopen of als professionneel of particlier te verkopen, maar ook om u te informeren over alles wat boten en watersport betreft : toebehoren, diensten, scholing, duikgerief, ski, wavekart, kite-surf en binnenvaart. Meer informatie op de website ...

Steve Jobs

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar Steve Jobs, een van de oprichters en de bestuursvoorzitter van Apple is overleden. Hij werd slechts 56 jaar. Onder de bezielende leiding van Jobs bracht Apple ons de Mac, iPhone en iPad. Producten die keer op keer een trend wisten neer te zetten en die ook ik met veel plezier gebruik. Zo schrijf ik deze nieuwsbrief bijvoorbeeld op een Macbook.
Hoewel niet zo voor de hand liggend heeft Steve Jobs zeker ook invloed gehad op de watersport en scheepvaart. Veel schepen die de wereld ronden in de voormalige Whitbread Race deden dat destijds met het programma MacSea op een computer van Apple. Op superjachten is het mogelijk om de lichten op afstand te dimmen vanaf een iPad. Interessanter zijn echter de grote aantallen programma's en App's die u in de iTunes Store kunt vinden voor navigatie, meteorologie, AIS en bijvoorbeeld de vaarregels. Zonder Apple hadden u en ik nooit zo'n breed aanbod van leuke en betaalbare software gehad. Ik verwacht verder dat met name de interface van de iPad met een aanraakscherm nog veel navolging zal krijgen in gespecialiseerde navigatiecomputers en kaartplotters.

Veel computer en software miljonairs en miljardairs bezitten een luxe jacht, de een nog groter dan de ander. Larry Ellison, Bill Gates, Paul Allen (mede oprichter Microsoft), de oprichter van Skype. Maar had Steve Jobs eigenlijk een superjacht? En hoe zou die er dan uitzien? Ik heb diverse websites afgezocht, maar ik kan u helaas geen zekerheid bieden. Slechts op een website kwam ik foto's tegen van een mooi jacht op Barbados. Volgens de maker het jacht van Steve Jobs. En een discussie "hoe zou een boot er uit kunnen zien als die door Apple gemaakt zou worden?" Als u het weet dan hoor ik het graag. Reageren kan naar redactie@vaarwijzer.nl.

Deze week sluit ik af met "Stay hungry. Follow your heart."

Stamppot regatta in Lemmer

Iselmaritiem organiseert voor de derde keer op rij de Stamppot regatta in Lemmer. Een leuke wedstrijd waarvoor zich nu al 26 schepen hebben aangemeld. En na afloop is het goed eten van de verschillende stamppotten die worden geserveerd. Inschrijven voor de regatta die op 29 oktober wordt gevaren kan nog steeds op de website van Iselmaritiem. U vindt daar ook een link naar een video van de wedstrijd van vorig jaar.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.