Het Binnenvaartpolitiereglement schrijft voor dat een schip alleen mag varen met een "daartoe bekwaam" persoon aan het roer. Diegene die dus aan het roer staat moet kunnen varen. Maar hoe kan je laten zien dat je kan varen? Op de weg is dat redelijk makkelijk; iedereen die een gemotoriseerd voertuig stuurt moet een rijbewijs hebben. Op het water is dat helaas anders. Een beroepsschipper moet een (beperkt) groot vaarbewijs hebben. Een pleziervaarder op een jacht langer dan 15 meter of een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/uur moet een klein vaarbewijs hebben. Maar de schipper van een boot (met of zonder motor, met of zonder kajuit) kleiner dan 15 meter en die niet harder kan dan 20 km/u - en dat zijn de meeste - hoeft helemaal geen klein vaarbewijs te hebben. Hoe kan je dan bewijzen dat je kan varen?
Niet voor niets denk ik dat de discussie over een algemene vaarbewijsplicht weer actueel is. Steeds meer instanties spreken zich uit voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Eigenlijk zijn alleen de overkoepelende watersportbonden nog terughoudend en aarzelt men tussen "misschien op drukke vaarwaters" en "maar dan wel met een praktijktoets". In de recent gepubliceerde toekomstvisie voor de watersport tot 2025 wordt duidelijk stelling genomen dat de watersport toegankelijker moet worden. Een uitbreiding van de vaarbewijsplicht en een mogelijk praktijkexamen staan daarmee op gespannen voet. Dat verklaart wellicht ook de terughoudendheid ten aanzien van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht.
Ik denk echter dat geen van alle betrokken instanties terughoudend is als het gaat om het vergroten van de veiligheid op het water. Naar mijn mening wordt de veiligheid op het water vergroot als alle watersporters de regels voor het varen kennen en weten hoe te manoeuvreren, het schip veilig kunnen afmeren, de vaareigenschappen van hun schip begrijpen, enige kennis van de techniek aan boord hebben, weten wat te doen bij pech of een ongeval, etc.. Kortom min of meer die onderdelen die zijn voorgeschreven als leerstof voor het Klein Vaarbewijs I. Ik zou daarom willen zeggen: "bewijs dat je kan varen, haal je vaarbewijs!"
Reacties zijn altijd welkom. Reageren kan onderaan dit artikel.
In reactie op uw stelling “bewijs dat je kan varen, haal je vaarbewijs” nog even een aanvullende reactie.
BeantwoordenVerwijderenWat te denken van (gebrek aan) kennis van markeringen zoals vaarwegmarkering, aanvullende markering en bijzondere markering? Maar ook kennis van optische tekens van schepen.
Ik herinner me een voorval waarbij iemand diens motorjacht tegen het donker worden en dus min of meer uit nood geboren vastlegde langszij een schip wat blauwe kegels/lichten voerde, omdat het een goedje vervoerde waarbij ontplofbare gassen vrijkwamen. Deze werden vervolgens via snuivers naar buiten gevoerd en vielen naar beneden omdat het soortelijk gewicht zwaarder was dan dat van lucht. Vervolgens kwam dit gas in de kajuit van het jacht terecht, waar een koelkast stond welke op butagas werkte. Een explosie en dodelijke slachtoffers waren het gevolg.
Als de watersport toegankelijker gaat worden wil dat zeggen dat er nog meer verkeer op het water komt dan nu al het geval is en het zal slechts een kwestie van tijd zijn en van genoeg kalveren die zullen verdrinken eer men de put zal dempen door middel van verplichting tot het voeren van een vaarbewijs, vrees ik.
Toen ikzelf voorzichtig begon met varen in Friesland had ik ook geen vaarbewijs, maar ben er snel aan begonnen toen ik bemerkte wat er allemaal bij komt kijken op het water om zo veilig en prettig mogelijk met elkaar om te kunnen gaan.
Tijdens de cursus met vele praktijkvoorbeelden was iedereen er eigenlijk verbaasd over dat het vaarbewijs niet verplicht is voor alles wat met watersport te maken heeft.
Kennis van borden, tonnen en vaarwegmarkering zit ook in de leerstof voor het Klein Vaarbewijs I en II
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik vaarbewijs 1 en 2, toch ben ik tegen een verplichting voor iedereen op het water.
BeantwoordenVerwijderenOnder het motto niet nog meer regels. Kinderen zouden dan nooit meer kunnen varen in roei- of zeilboot. En welke ongelukken gebeuren er nou die met een vaarbewijs niet zouden gebeuren?
@Harry: ik ben het met je eens dat kinderen moeten kunnen blijven varen. Daar hebben we al meteen dus de eerste uitzondering.
BeantwoordenVerwijderenKlein vaarbewijs...., oké, maar wat te denken van "vaarmoraal"
BeantwoordenVerwijderenIk zit al heel wat jaartjes op het water en het meest beducht ben ik voor de "aso's", die het wel weten, maar gewoon, net als op de weg, lak hebben aan hun mede-vaarweggebruikers. En helaas moet ik dan ook constateren, dat "hoe groter hoe asocialer" en dat zijn nu juist de schippers mét vaarbewijs.
Een papiertje zegt naar mijn mening dus ook niet alles.
een praktijk bewijs is wel zeer essentieel, er varen genoeg gekken rond met vaarbewijs 1 en 2, het blijft theorie. De praktijk is voor velen een hele andere ervaring!
BeantwoordenVerwijderende oplossing hebben we al lang bij scouting: bij de waterscous/ zeeverkenners leer je al vroegvaren, daar horen ook praktijkdiploma's op verschillende niveaus bij. Van roeien, buitenboordmotor, kielboot tot motorboot. Vaarbewijs halen word ook gestimuleerd, maar daarbij dus ook een praktijkdiploma.
BeantwoordenVerwijderenWordt allemaal waterscout! :-)
www.waterscouting.com
www.scouting.nl
Steeds weer schrijft u over het verplicht stellen van een vaarbewijs.
BeantwoordenVerwijderenBelangrijke reden van u zijn vaarregels kennen oke, maar manoeuvreren-- afmeren --vaareigenschappen van je schip-techniek aan boord dat leer je toch niet met het vaarbewijs deel 1. Voor de meeste voldoende.
Ik vaar zelf nu 7 jaar met mijn boot boot, volgens velen staan ze verbaasd dat ik zonder boegschroeven zo kan manoeuvreren en aanleggen. Techniek leer je aldoende- de vaareigenschappen weet ik goed van mijn boot want als je vaak vaart op verschillende vaarwegen en
moet manoeuvreren dan weet je snel genoeg wat wel en niet kan.
Heb geen vaarbewijs en trouwens hoeveel ongelukken gebeuren er nu echt in een seizoen. Wat ik heb gehoord zijn dat de mensen die ongelukken veroorzaken ook vaak in bezit zijn van een vaarbewijs.
Het zijn niet alleen maar mensen zonder vaarbewijs maar daar hoor ik niets over.
@Anton: Er zijn mij geen cijfers bekend over ongelukken met of zonder vaarbewijs. Dus ook niet dat "zoals u gehoord heeft" dat het juist vaak mensen zijn met vaarbewijs. Er zijn gewoonweg nooit cijfers over bekend gemaakt. Of het wordt gewoonweg niet geregistreerd en niemand dus die het weet.
BeantwoordenVerwijderenWat wel bekend is dat veel mensen zonder voldoende kennis het water op gaan. Dat geven watersporters zelf ook aan in onderzoeken.
Ik ben het met u en andere schrijvers eens dat je varen uiteindelijk in de praktijk leert, maar je moet wel eerst bij de basisprincipes beginnen. Voor mij is dat het Klein Vaarbewijs I. Mag zelfs nog iets minder, maar een stukje basis theorie moet je beheersen alvorens je de theorie in praktijk kan brengen.
Wat betreft het halen van een vaarbewijs b.v. ten behoeve van de veiligheid op het water, dat is zeker een goed uitgangspunt.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn allerlei dingen die men zou kunnen doen en kennis van de wetten en kundigheid m.b.t. tot het feitelijke varen, dat zijn prachtige zaken, wat moeilijk te leren is, de ethic van het schipper zijn en verantwoordelijkheid dragen voor het schip en alle andere zaken die er bij komen kijken om op de juiste manier een “verantwoordelijk persoon” te zijn, ook het bekend maken met de gebruiken op het water en op schepen, daar lees ik niks of heel weining over in de beschikbare lesboeken.
Het zou goed zijn om de mensen die een vaarbewijs willen hebben/halen, ook zodanig te scholen en op te voeden, dat ze ook werkelijk begrijpen waar het allemaal om gaat op het water, m.i. niet alleen maar om het vaarbewijs te halen, omdat men een vaarbewijs wil hebben en zodoende toevallig het goede anrwoord geeft of handig is in het doen van examens met meerkeuze vragen.
Men zou b.v. na het behalen van het vaarbewijs, een proefperiode moeten hebben om te mogen varen in een bepaald daarvoor aangewezen gebied en daarna eraan verbonden, ook een praktijkexamen moeten doen o.l.v. bevoegde autoriteiten c.q. examineurs/leraren.ervaren schippers etc. om uiteindelijk dan echt te mogen varen, als een goed opgeleide schipper.
Het vaarbewijs zou dan ook meer betekenis hebben, ik heb b.v. eens een Dr/huisarts horen zeggen, oh, ja..... dat cursusje heb ik ook eens gedaan.
Leuk idee; een vaarbewijs op proef of voorwaardelijk vaarbewijs. Zie je straks allemaal bootjes varen met een grote L op het dek. Toch is het zeker een idee om te overwegen, een soort van punten vaarbewijs wellicht, waarbij je in het eerste jaar punten kan kwijtraken voor overtredingen of wellicht juist punten kan winnen als je in een praktijkles/-toets aantoont iets te kunnen.
BeantwoordenVerwijderen