De wetgever in Nederland maakt momenteel geen onderscheid tussen snelvarende beroepsvaartuigen en snelle motorboten die enkel voor de pleziervaart worden gebruikt. Het gevolg is dat de regels die gelden voor beide vaarweggebruikers in principe gelijk zijn. Minister Schultz van Haegen onderzoekt, naar aanleiding van Kamervragen, of het mogelijk danwel wenselijk is toch een onderscheid te maken tussen snelvarende schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden en snelvarende pleziervaart.
Speciale regels voor snelvarende vaartuigen, die sneller kunnen varen als 20 km/uur, zijn ondermeer vastgelegd in de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995. De regeling geldt voor alle snelle motorboten, maar was oorspronkelijk ingevoerd om grip te krijgen op het recreatieve gebruik van speedboten, waterscooters etc.. In loop der tijd zijn nieuwe vormen van vervoer ontstaan, (waaronder watertaxi’s), waardoor meer beroeps- en bedrijfsvaartuigen onder de definitie van een snelle motorboot zijn gaan vallen en daarmee ook onder dezelfde eisen en beperkingen. Lokaal bestaat al langer de wens om deze twee groepen verschillend te behandelen. Dat bleek echter niet mogelijk. Zo wilde men in Rotterdam bijvoorbeeld de watertaxi's wel toestaan om 's nachts hard te varen, maar de pleziervaart niet. Omdat de wet geen onderscheid maakt, mogen nu alle snelle motorboten op de Maas in Rotterdam dag en nacht snelvaren.
Nu een vergelijkbare situatie speelt met snelvarende boten die varen tussen de Waddeneilanden en de vaste wal, heeft de minister beloofd uit te zoeken of het mogelijk is wel een onderscheid te maken en daar zo nodig de regels voor aan te passen.
Meer leest u op de website ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.