In Nederland wordt er alleen maar over gesproken, maar in Belgie zijn ze sinds vorig jaar al zo ver. Namelijk dat elk schip langer dan 7 meter verplicht een werkende marifoon aan boord moet hebben. Met eveneens als consequentie dat er tijdens het varen altijd iemand aan boord moet zijn met een geldig bedieningscertificaat. Deze verplichting geldt ook voor bezoekende schepen. Dus als u deze zomer richting de zuiderburen vaart, zorg dan dat u een werkende marifoon heeft en dat u minstens in het bezit bent van een geldig basiscertificaat marifonie.
Persoonlijk ben ik het met onder andere Ben Ros eens, dat dit een goede zaak is. Een marifoon is bij uitstek het communicatiemiddel voor op het water met als belangrijkste voordeel dat je andere schepen in jouw omgeving kunt oproepen en zij jou kunnen oproepen. Een binnenschipper die u wil waarschuwen dat hij de haven even verder op gaat indraaien heeft immers niet het telefoonnummer van uw mobiele telefoon op zak. Als u een marifoon aan boord heeft en deze op het juiste kanaal uitluistert kan de schipper met u contact leggen en aankondigen wat zijn bedoelingen zijn. De beroepsvaart kan niet meer zonder. In Nederland geldt een marifoonplicht voor de beroepsvaart en voor de pleziervaart als u met slecht zicht op een goedgekeurde radarinstallatie wilt gaan varen, dan moet u ook een marifoon aan boord hebben. Om het bezit en gebruik van de marifoon in Nederland te bevorderen is een paar jaar terug wel de verplichte vergunning en jaarlijkse bijdrage afgeschaft. U hoeft uw marifoon en andere zendapparatuur nu alleen nog maar bij het Agentschap Telecom te registeren. Deze registratie is gratis.
En u moet natuurlijk een bedieninscertificaat hebben. Voor het binnenwater is het basiscertificaat marifonie afdoende. Vaart u ook op zee en heeft u een zogenaamde zeevaartmarifoon dan moet u minimaal een Marcom-B certificaat hebben. Lesmateriaal voor beide examens kunt u vinden op de website van de Vaarwinkel ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.