Batavia Regatta

De eerste editie van de Batavia Regatta die op 16, 17 en 18 september wordt gevaren, is er in geslaagd een sterk deelnemersveld naar Lelystad te halen. Teams uit Groot Brittannië, Italië, Spanje en natuurlijk Nederland verschijnen met de beste zeilers aan de start voor deze teamzeilwedstrijden. Teamzeilen is een tak van de wedstrijdzeilsport die niet alleen voor de zeilers maar zeker ook voor het publiek zeer aantrekkelijk is. Het is spannend, spectaculair en omdat zeer dicht langs de kust wordt gevaren, voor het publiek zeer goed te volgen. De Batavia Regatta wordt gevaren op een korte baan langs de Saerdam in Lelystad; de finishlijn ligt voor het havenhoofd van de Bataviahaven.

De Batavia Regatta is een wedstrijd voor verenigingsteams. Elk team bestaat uit twee boten. Er wordt dus gevaren met twee boten van het ene team tegen twee boten van een ander team. Twee boten varen korte wedstrijden tegen twee andere boten. Belangrijk is vooral met een van de teamboten niet als laatste over de finishlijn te komen. S terker nog: als een van de teamboten als eerste over de finishlijn komt en de andere teamboot als laatste heeft het team alsnog de wedstrijd verloren. De wedstrijden duren drie dagen; in die periode worden heel veel korte wedstrijden gevaren (round robins). De finale wordt zondagmiddag gevaren. Een speaker volgt de wedstrijden en informeert het publiek voortdurend.
De zeilboten worden tijdens de wedstrijden gevolgd door snelle rubberboten met aan boord de umpires. Zeilers kunnen tijdens de wedstrijd bij vermeende fout of overtredingen van de tegenstanders dmv het opsteken van een vlag een protest indienen. Het protest wordt door de umpires, die er dus bovenop zitten, direct afgehandeld. Als het protest wordt toegewezen, moet de boot waartegen geprotesteerd is een of meerdere strafrondjes draaien. Het levert voor het publiek een uitermate spectaculair beeld op. Andere boten die in de baan zullen rondvaren zijn die van de media, een boot om de teams te wisselen (er wordt voortdurend van boot gewisseld) en uiteraard de nodige boten met VIP’s aan boord.

Centrum van de activiteiten gedurende het weekend is het Paviljoen Lucht dat voor de gelegenheid fungeert als Bataviahaven Yacht Club.

De wedstrijden beginnen op vrijdag om 11.00 uur; zaterdag en zondag om 10.00 uur. Het publiek vindt een goede plek om alles te volgen op de Saerdam en op het havenhoofd van de Bataviahaven. De prijsuitreiking is zondagmiddag rond 17.00 uur, uiteraard in Paviljoen Lucht.

Hulp bieden

In een bericht al weer een paar weken terug van de KNRM las ik dat zij waren uitgevaren om een jacht met motorpech te helpen. Op zich geen bijzondere zaak en dat komt denk ik minstens een keer per week voor. Wat ik wel bijzonder vind en ook verontrustend is dat het jacht met pech in de tijd dat het hulpeloos ronddreef door geen enkel ander passerend jacht hulp kreeg aangeboden. Volgens de KNRM komt dit steeds vaker voor.


Zorgelijk. In het Wetboek van Koophandel staat dat elk schip verplicht is een ander die in nood is hulp te bieden. De enige uitzondering daarop is dat u in staat moet zijn om hulp te bieden en daarbij uw schip niet onnodig in gevaar brengt. Dit is niet alleen een verplichting volgens de Nederlandse wet, het is ook in internationaal verband verplicht.


Als u dus op het water iemand of een ander schip tegenkomt dat in nood verkeert of een probleem heeft dat potentieel tot gevaarlijke situaties kan leiden, dan bent u verplicht hulp te bieden. Motorpech is op zich geen noodsituatie, maar als een schip zonder aandrijving afdrijft naar lagerwal kan het wel tot een noodsituatie leiden. Kortom ook dan behoort u hulp aan te bieden.

Hulp bieden kan op vele manieren. U kunt aanbieden de reddingsmaatschappij te waarschuwen als het schip met pech geen marifoon heeft. Ook kunt u stand-by blijven tot de reddingsboot arriveert. Duurt dat lang en komt het schip met pech alsnog in een gevaarlijke situatie dan kunt u de bemanning aan boord nemen. Een sleepje aanbieden is natuurlijk de eerste optie, maar dat is niet altijd mogelijk. Toch hoop ik hiermee te illustreren dat hulp bieden altijd moet en op verschillende manieren kan zonder daarbij uw eigen schip en de eigen bemanning onnodig in gevaar te brengen.


Voor het Klein Vaarbewijs I moet u 2 bepalingen uit het wetboek van Koophandel kennen. De een gaat over de verplichting een schip in nood te helpen. Het ander gaat over de verplichting om bij een aanvaring uw gegevens met het andere schip uit te wisselen.<\p>

Lesmateriaal voor het klein vaarbewijs vindt u in de Vaarwinkel ...

Controle aan boord

De laatste jaren zetten de diverse instanties meer in op controle en handhaving op het water. Een van de schepen van vaarschool Naviclass werd in Nederland onlangs gecontroleerd en zij schreven daar een stukje over. Interessant om eens te lezen hoe zo'n controle door de Waterpolitie in zijn werk gaat. En nuttig om te weten waar naar gekeken wordt.

Lees verder op de website van Naviclass ...


Zorg dus dat u de juiste papieren aan boord heeft en dat u beschikt over de meest recente kaarten en geldende vaarregels !

Hogeschool voor haven en scheepvaart in Rotterdam

Kon ik eerder al melden dat Rotterdam de opleiding scheepsbouwkunde krijgt. Nu worden alle opleidingen met een nautisch karakter gebundeld in een hogeschool voor haven en scheepvaart.

De STC-Group en Hogeschool Rotterdam bieden samen al sinds 2004 de opleiding Maritiem Officier. De uitbreiding van het aantal opleidingen binnen de Hogeschool voor de Haven en Zeevaart, creëert een krachtige opleidingsvoorziening op het gebied van het beroepsonderwijs voor scheepvaart, havens en logistiek. Er is onderwijs op alle niveaus; van VMBO tot masteropleiding. De doorstroom tussen de niveaus wordt versterkt met het aanbod onder één dak.

Lees verder op de website ...

Vaarbewijs boeken vergeleken

Op de webpagina www.vaarbewijsboek.nl vindt u een handige vergelijking van de verschillende boeken voor het examen Klein Vaarbewijs die er in de handel zijn. Eerder schreef ik daar ook al eens een stukje over. U kunt dit nalezen in het archief van de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

Het verschil in de genoemde marktaandelen zit hem voornamelijk in de periode die vergeleken wordt. Op www.vaarbewijsboek.nl worden de verkoopcijfers van de laatste 12 maanden genomen, terwijl ik mij in mijn eerste stukje basseer op de verkoopcijfers van de laatste paar jaar sinds de Studiewijzer Klein Vaarbewijs in boekvorm beschikbaar is.

Meer stewards op sluizen

Vanaf afgelopen weekend zet Rijkswaterstaat weer stewards in op een aantal drukke sluizen. Met hulp van stewards vindt het invaren en afmeren sneller plaats en wordt de ruimte in de sluis beter benut. Meer leest u op de website ...

Nederlandse vuurtorens blijven bemand

Er was lange tijd sprake dat de laatste vuurtorens in Nederland die nog permanent bemand zijn, vanwege bezuinigingen hun bemanning zouden verliezen. Velen waren hier echter op tegen, die extra ogen vergroten immers de veiligheid op het ruime water van de Waddenzee. Men dacht dit te ondervangen door een vorm van camerabewaking.

Gelukkig blijken er nu geen camera's te bestaan die de taak van de vuurtorenwachters kunnen overnemen en blijven de vuurtorens van Terschelling en Schiermonnikoog toch bemand.

Het officiele bericht kunt u hier nalezen ...

Westkust van Engeland

The West Country is de nieuwe vaargids van Imray voor het vaargebied langs de Zuidwest kust van Engeland van Lyme Bay tot Land's End en de Scilly Islands.

Deze vaargids geeft essentiele informatie voor de planning van uw tocht en een gedetailleerd overzicht van faciliteiten in de havens. Verder bevat deze vaargids een schat aan informatie als u meer wilt weten over die plaatsen waar u aan land komt. Nu te bestellen in de Vaarwinkel ...


Bij deze vaargids gebruikt u het beste de jachtkaarten sets 2300 en 2400 van Imray


Nieuwe versie van ANWB Waterkaarten App

In de App Store van Apple's iTunes kunt u de nieuwe versie van de ANWB Waterkaarten App downloaden. Met de nieuwe versie is het ook mogelijk om de waterkaart op iPhone of iPad in de zogenaamde 'landscape' modus te bekijken. Of te wel liggend met de breedste kant horizontaal, wat voor een kaart wel zo prettig is. Bestaande gebruikers kunnen de nieuwe versie gratis installeren. Klik hier ...

Met deze officiële ANWB Waterkaarten app heeft u altijd de beschikking over alle waterkaarten van Nederland en de Wateralmanak deel 2 met alle vaargegevens.

App versus e-book (2)

Vorige week schreef ik over de mogelijkheden om digitale uitgaven te maken en vroeg ik u om te reageren. Leuk dat u allen zo massaal op een toch wat technische vraag van mijn kant wilde reageren. Daaruit mag rustig geconcludeerd worden dat veel van onze lezers al graag gebruik maken van digitale naslagwerken en andere uitgaven. Heel fijn ook dat diverse lezers ons ook van technisch advies konden dienen. U heeft ons weer geweldig geholpen.


Als ik de reacties samenvat dan ontstaat het volgende beeld:



  • U gebruikt graag een digitale uitgave, ook aan boord.

  • De kosten zijn daarbij van belang.

  • Voor naslagwerken, boeken ed. geeft u de voorkeur aan PDF of ePub bestanden. Voor eenvoudige taken die ook interactie/invoer vragen leent een App zich beter.

  • Technisch en als de vormgeving niet 100% bepalend is dan is ePub het beste of het eenvoudigste. Als de vormgeving vast moet zijn dan liever een PDF.

  • Een app heeft als nadeel dat er meerdere platformen als iOS en Android bestaan. Dat maakt ontwikkeling van een App lastiger en dus duurder.

Wij zullen dit rijtje strak volgen bij het uitwerken van onze plannen voor nieuwe digitale uitgaven. Reageren kan nog steeds (onderaan dit artikel).


Electriciteit aan boord

Electriciteit blijft iets bijzonders, zeker in combinatie met een vochtige omgeving zoals aan boord van uw schip. Meestal denken we er niet bij na, maar eigenlijk is het heel bijzonder en vraagt de stroomvoorziening onze goede zorg. In de Vaarwinkel vindt u meerdere boeken die u daar bij helpen. Ook als u vanuit huis niet meteen technisch bent onderlegt.

Stand-up monstertocht

Als het om surfing gaat dan is Maui natuurlijk de place-to-be. En dan niet alleen als het gaat om golfsurfen, maar ook voor windsurfing, kitesurfen en ook stand-up-paddle surfing of SUP'en. Om dat de benadrukken paddelde de op Maui wonende Nederlander Bart de Zwart van Big Island Hawai naar Kauaï, respectievelijk het Zuidelijkste bewoonde en Noordelijkste bewoonde eiland in de groep eilanden van Hawai. Meer leest u hier ...

In 2009 ronde hij ook al eens het eiland Maui in iets meer dan 3 dagen. Klik hier ...


Iets minder extreem, maar wel dichter bij huis kunt u ook dit jaar meedoen aan de SUP Elfstedentocht. Van 7 tot en met 11 september. Klik hier voor de website ...

Met de boot naar de Olympische Spelen

Het is pas volgende zomer, maar de verwachting is wel dat veel Nederlandse watersporters met eigen schip naar de Olympische Spelen willen varen. Begin dan nu vast met de voorbereiding en met name met het reserveren van een ligplaats. U bent namelijk niet de enige die dat van plan is en de faciliteiten voor watersporters in London en langs de rivier de Thames zijn niet zo talrijk. Daarom heeft de Engelse Kustwacht in samenwerking met de havenautoriteiten van Londen en de politie een brochure samengesteld met tips en informatie.

Ieder die van plan is om met zijn/haar jacht naar Londen te gaan, wordt sterk aangeraden om tijdig te plannen en een ligplaats te reserveren. Zij die komen zonder reservering, zullen geen toegang krijgen tot jachthavens of andere afmeerplaatsen.

Meer informatie leest u op de website van de Nederlandse Kustwacht en hier vindt u een link naar de Engelstalige brochures. Klik hier ...


En begint u nu met plannen of maakt u nog deze zomer een oversteek om de boel vast te verkennen. In de Vaarwinkel vindt u ook de benodigde vaarkaarten. Zoals de Imray C30 Hoek van Holland tot Harwich en de C1 Thames Estuary en het verdere verloop van de Thames tot aan London (Imray C2).

Vaaratlas vervolg

Onze inspanningen om de ondersteuning voor de gebruikers van de digitale versies van de Vaaratlas voort te zetten hebben een klein succesje geboekt. Van de uitgever van de PC versie van de Digitale Vaaratlas hebben wij de sleutel gekregen die nodig is om deze PC versie te activeren. Activeren is noodzakelijk om de software te kunnen gebruiken en zonder activatie was de cd dus waardeloos. Gelukkig nu niet meer dus. Gebruikers van de PC versie van de Digitale Vaaratlas kunnen nu via ons activeren.

Na de installatie van de cd moet u de meegeleverde code invoeren (deze code begint met 'VAP') en u krijgt dan een registratiecode. Deze code kunt u via de website www.vaaratlas.nl dan activeren.


Wij zijn geen experts op het gebied van de Vaaratlas, maar hebben wel wat informatie ontvangen van de mensen die de afgelopen maanden de ondersteuning deden. Dus voor vragen kunt u ook terecht op www.vaaratlas.nl.


Let op: het gaat dus om de ondersteuning voor de PC versie van de Digitale Vaaratlas. Voor de Tomtom versie zijn wij nog steeds in gesprek met de curator van Cosmic Navigation, de oorspronkelijke maker van deze Tomtom versie. De Tomtom versie vraagt echter niet om activatie. Wel wil deze versie tijdens de installatie contact maken met een internetserver van het failliete bedrijf. Deze server is uit de lucht. De software kan desondanks gewoon gebruikt worden, maar updates en extra routes ed. zijn dus niet beschikbaar.

Installatie op de nieuwste modellen Tomtom blijkt niet altijd vanzelf te gaan, maar is wel degelijk mogelijk. Het beste gebruikt u daarvoor de handmatige installatie zoals beschreven in onze praktische handleiding.

HBO Scheepsbouw naar Rotterdam

Vanaf 1 september 2012 wordt de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde aangeboden in Rotterdam. Daartoe hebben de STC-Group, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Inholland een intentieovereenkomst getekend. Het doel van de overeenkomst is om deze licentie van de voltijd en duale Bacheloropleiding Scheepsbouwkunde door Hogeschool Inholland per 1 september 2012 over te dragen aan Hogeschool Rotterdam. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet nog instemmen met deze licentieoverdracht. De drie samenwerkende partijen borgen een zorgvuldige overdracht van de Scheepsbouwopleiding van Delft naar Rotterdam. De STC-Group en Hogeschool Rotterdam bereiden samen een curriculum voor dat vanaf 1 september 2012 aangeboden wordt op de hoofdlocatie van de STC-Group aan de Lloydstraat.

Hiswa te water in 2012 in Amsterdam

De kogel lijkt door de kerk. De Hiswa te water wordt dit jaar waarschijnlijk voor het laatst in IJmuiden gehouden en is dan vanaf volgend jaar ook in Amsterdam. Tevens zal het hoofdkantoor van de Hiswa branche-organisatie op termijn naar Amsterdam verhuizen. Lees meer op de website ...


Ook bij de droge Hiswa in de Rai zal volgend jaar het nodige veranderen. Een nieuwe indeling van de beursvloer en nieuwe onderdelen als Speed Cinema en het Nieuwe producten plein maken een bezoek nog aantrekkelijker. Wie een sloep of sportboot op het oog heeft kan deze uitproberen in de RAI Haven. Ook duiksport wordt toegevoegd aan het beursaanbod. De gekozen koers haakt in op de uitkomsten van uitgebreid onderzoek onder bezoekers en exposanten.

Verplicht Engels of Nederlands op de Westerschelde

Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer in het Scheldegebied gaat per 1 januari 2012 strafrechtelijk optreden tegen schepen waarvan de bemanning geen Engels of Nederlands spreekt. De schepen maken kans op een proces-verbaal en worden zonodig stilgelegd.

In principe geldt al sinds 1991 dat de voertaal Engels of Nederlands moet zijn, maar er lag geen prioriteit hierop te handhaven. Nu het steeds drukker wordt en er meer vreemde talen bijkomen, vindt de vaarwegbeheerder het nodig strenger te gaan handhaven. In de nieuwe bekendmaking staat dat het komende half jaar de overtredende schippers nog een waarschuwing krijgen, maar dat per 1 januari 2012 echt wordt gehandhaafd.


Bovenstaande mededeling over de handhaving lijkt alleen gericht op de beroepsvaart, maar het ligt voor de hand dat ook de pleziervaart in het Engels of Nederlands moet communiceren.


Bron: Schuttevaer

Doek valt voor de Bavaria importeurs

Beide Nederlandse importeurs van het Duitse zeiljachtmerk Bavaria zijn deze maand failliet verklaard. Nadat de oudste importeur Van den Bosch Yachting begin juli faillissement had aangevraagd is nu ook voor dealer Holland Sailing uit Workum het doek gevallen. Beide importeurs zijn ten prooi gevallen aan een jarenlange onderlinge concurrentiestrijd in combinatie met teruglopende verkoopcijfers.


Bavaria werd jarenlang door twee importeurs in Nederland vertegenwoordigt. Bijzonder omdat een merk in een land meestal slechts een importeur heeft. De eigenaar van Van den Bosch Yachting hoopt nog op een snelle doorstart zodat ze gewoon op de Natte Hiswa aanwezig kunnen zijn. Bij Holland Sailing is alles stil, dus onbekend is wat daar zal gebeuren.

App versus e-book

Een App is een klein programma gericht op een duidelijke meestal eenduidige taak (bijvoorbeeld agenda, email, navigatie, treintijden etc.). De term App wordt meestal gebruikt voor kleine programma's op de iPhone, maar er bestaan ook App's voor Windows Mobile, Android en Symbian (Nokia). Er verschijnen steeds meer app's, ook app's met naslagwerken zoals de tijden voor bruggen en sluizen of het Binnenvaartpolitiereglement. Je zou bijna vergeten dat er nog een andere manier bestaat om informatie op pc, tablet of smartphone te bekijken. Namelijk als digitaal of electronisch boek. Dat kan op meerder manieren, maar als ePub of als PDF zijn de meest bekende standaarden.


Wij overwegen om ook digitale uitgaven uit te gaan brengen. Onze voorkeur gaat uit naar ebook (ePub of PDF), omdat een App een programma is en speciaal geprogrammeerd moet worden. Dat verhoogt weer de kosten. Terwijl ePub en PDF standaarden zijn die werken op alle platformen.

Ik ben nu benieuwd naar uw mening. Gebruikt u al digitale naslagwerken aan boord of thuis? Wat zijn uw ervaringen? En waar gaat uw voorkeur naar uit ebook of App? Reageren kan rechtstreeks naar onderaan dit artikel.


Emissieregels voor nieuwe jachten

Nadat eerst de uitstoot van zeeschepen en binnenvaartschepen onderwerp van discussie waren, lijkt het er nu op dat Brussel zijn pijlen richt op de pleziervaart. Over enkele jaren moeten jachten die dan op de markt komen aan extra regels voldoen om de emissie van motoren te verminderen. Deze regels zijn opgenomen in de Richtlijn Pleziervaartuigen die op dit moment wordt herzien. Een lastig onderwerp, omdat jachtwerven immers vaak meerdere mogelijkheden bieden wat betreft motorisering. Technisch ook lastig omdat de motoren aan boord van een jacht aanzienlijk minder draaiuren maken als in een beroepsvaartuig of bestelauto. Motorenfabrikanten staan wat dat betreft voor een uitdaging.


Lees verder op de website ...

Pas op met de stuurautomaat

Dat je nog steeds moet opletten als de stuurautomaat aan staat mag duidelijk zijn. Hoe het mis kan gaan laat de foto bij dit artikel zien ...

Waterkampioen zet uw boot op de foto

Uw boot vol onder zeil? Of met een mooie snor voor de boeg? De Waterkampioen zet deze zomer uw boot op de foto. Precies op de manier zoals u het gewend bent van hét watersportblad, de Waterkampioen! Op de website kunt u precies zien waar de fotograaf het water op gaat. Ook kunt u zien waar al foto's zijn gemaakt. Bent u tijdens het varen op de foto gezet? Abonnees van de Waterkampioen kunnen de originele foto's opvragen met hun eigen Waterkampioen voordeelpas. En bent u nog geen abonnee, dan kunt u nu meteen een proefabonnement afsluiten en krijgt u een gratis afdruk op canvas. Althans u krijgt een waardebon en die kunt u dan natuurlijk meteen gebruiken om die foto van uw trotse bezit af te drukken. Een wel heel persoonlijke en originele manier om nieuwe abonnees te werven!

ANWB Waterkaart Westland en Midden-Delfland

Wij zijn zelf gevestigd in Maasland dat weer onderdeel uitmaakt van de gemeente Midden-Delfland. Een mooi gebied met ook voldoende vaarwater om te verkennen. Daarom heeft de ANWB nu een nieuwe Waterkaart gemaakt van het Westland en Midden-Delfland. Dit waterrijke gebied strekt zich uit tussen Den Haag, Delft en Hoek van Holland.
De kaart Westland/Midden-Delfland is een initiatief van een aantal VVV’s, gemeenten en ondernemers in het betrokken gebied. Zij willen de waterrecreanten uitnodigen om in dit prachtige gebied te komen varen en recreëren. Daarom staat op de achterkant van de kaart een schat aan informatie over wat er allemaal te zien en te beleven valt in deze regio. Plus adressen om boten te huren, lekker te eten en eventueel te overnachten. De nieuwe waterkaart kunt u in de Vaarwinkel bestellen ...

Storm

Je doet het liever niet; 'in een storm gaan varen'. Toch is er soms geen ontkomen aan en moet je het slechte weer zo goed als mogelijk zien door te komen. De deelnemers aan de zeilrace van Chicago naar Mackinac kregen dit jaar te maken met extreem zwaar weer en helaas zijn twee zeilers omgekomen. Bijzonder zijn de beelden die met een helmcamera aan boord van de J109 Realt Na Mara zijn gemaakt. Geen goede kwaliteit, maar wel een duidelijke illustratie van hoe zwaar het er aan toe ging. Klik hier om de video te bekijken ... Lees vooral ook de toelichting bij de video om goed te kunnen volgen wat u ziet.


Als u ondanks deze beelden toch meer van dergelijke verhalen wilt lezen dan is het boek Extreem zeilen wellicht iets voor u. Het boek Zwaar weer zeilen leert u juist meer hoe in zwaar weer te zeilen.

En wilt u juist zoveel mogelijk voorkomen dat u in zwaar weer terechtkomt dan is een goede kennis van het weer en meteorologie van groot belang. In de Vaarwinkel vindt u een groot aantal boeken over het weer ...

Vakantie

Als we het gemiddelde weer in Europa van de afgelopen weken beschouwen, dan zou je bijna vergeten dat het zomer is en dat de meesten van ons op vakantie zijn. Zelf zit ik al weer enige tijd in Spanje. Niet meteen iets om jaloers op te zijn want ook wij kregen hier het nodige natte en slechte weer over ons heen. Voordeel is wel dat de gemiddelde temperatuur minstens het dubbele van die in Nederland was en zodra de zon zich liet zien zaten wij op of in het water.

Het is overigens altijd zeer interessant om de watersportmogelijkheden in een ander land te bekijken. In Barcelona (veel positieve veranderingen de laatste jaren) en langs de Costa Brava (voor ons een nieuw gebied, maar met bijzonder veel leuke en unieke mogelijkheden, op het water en aan land).


Ook bekijk ik in de kiosk altijd de laatste watersportmagazines. Meer verschillende bladen, maar in aantal doet Nederland het dan niet eens zo slecht. Wat mij wel bijzonder opviel was dat internet en dan in het bijzonder online business in combinatie met de watersport hier nog niet zo ver gevorderd is als in Nederland. De meeste websites zijn aan bladen gekoppeld of geïnitieerd vanuit een jachthaven of een VVV-achtige organisatie. De sites die er zijn zijn van goede kwaliteit, bevatten veel gratis informatie en zien er aantrekkelijk uit. Vaak ook in meerdere talen. Kortom ook Spanje is wat mij betreft een goed watersportland en een prima bestemming om met uw eigen schip te bezoeken en er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om mee te varen of een vaartuig (van kiteboard tot superjacht) te huren.


Mocht u deze kant op komen dan is de Mediterranean Almanac een boek dat beslist is aan te raden om uw tocht goed voor te bereiden. Uitgegeven in full colour en voorzien van een groot aantal havenkaarten met veel details.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.