Onze special van vorige week over alle veranderingen voor het Klein Vaarbewijs riep gelukkig veel reacties op. Het onderwerp leeft dus volop en dat sterkt ons om de komende maanden ruim aandacht aan het klein vaarbewijs te blijven geven. Leuk is dat ook de directeur van Vamex onze nieuwsbrieven leest en persoonlijk reageerde. Hieronder een selectie uit zijn opmerkingen en die van anderen.
Vamex constateert een redelijke toename van kandidaten uit België, zeker sinds ook de examenlocatie in Den Bosch open is. Het Belgische Stuurbrevet kent nog steeds maar een paar examenmomenten per jaar. De mensen die het stuurbrevet examen voor de zomer gemist hebben willen niet tot november wachten en doen dan liever in Nederland examen. Bovendien is het Nederlandse examen en het vaarbewijs met ICC beduidend goedkoper en sneller in Nederland te verkrijgen, dan het equivalent daarvan in België.
Het examen op de computer is individueel en niet openbaar. De kandidaat kan echter wel na afloop het examen inzien als hij of zij gezakt is. Het examen wordt dan uitgedraaid en de locatiemanager van Vamex laat de kandidaat zien welke vragen fout zijn beantwoord. Uiteraard krijgt de kandidaat de uitdraaien niet mee. Het kan wel zijn dat de examenmanager, omdat het druk, is de kandidaat pas op een later moment op de dag inzage geeft of een aparte afspraak voor inzage maakt op een ander moment.
Ik schreef vorige week dat het aanvullende examen als apart examen gaat verdwijnen en dat er straks alleen twee examens bestaan: Respectievelijk Klein Vaarbewijs 1 (KVB 1) en Klein Vaarbewijs 2 (KVB 2), waarbij KVB 2 gaat over de extra leerstof voor Klein Vaarbewijs II en dus eigenlijk gelijk is aan wat nu het aanvullende examen is. Ik schreef ten onrechte dat als u op dezelfde dag examen KVB 1 en KVB 2 doet en u voor KVB 1 zakt, u niet mag deelnemen aan het examen KVB 2. Dat is niet zo. De koppeling tussen de examens KVB 1 en KVB 2 verdwijnt per 1 januari. Als u dus beide examens achter elkaar doet kunt u dus straks gewoon KVB 2 doen als u voor KVB 1 bent gezakt.
Het Klein Vaarbewijs zelf bestaat in twee varianten: Klein Vaarbewijs I en II. Het vaarbewijs wordt dus aangeduidt met Romeinse cijfers, het examen met gewone cijfers.
Diverse opleiders wezen er op dat naar hun mening het examen volgend jaar moeilijker wordt. Ik ben het daar slechts ten dele mee eens. Maar ik kan mij wel goed vinden in hun advies: doe dit jaar nog examen voor het klein vaarbewijs. Dan weet u waar u aan toe bent.
Tot slot kregen wij vrij veel vragen over de geldigheidsduur en het verlengen van het vaarbewijs. Op dit moment is het zo dat het Klein Vaarbewijs geldig is tot uw 70e verjaardag. Dat is ongeacht de einddatum die op oudere vaarbewijzen wordt genoemd. Na uw 70e verjaardag kunt u het klein vaarbewijs verlengen, net als uw rijbewijs. Informatie daarover vindt u op de website van Vamex.
Er varen nog veel mensen rond met een oud vaarbewijs. Deze oudste versies zijn nog van papier zonder pasfoto en op de oudere vaarbewijzen staat ook nog uw 65 verjaardag als einddatum. Al deze vaarbewijzen zijn dus gewoon geldig tot uw 70 verjaardag. Vaart u echter vaak in het buitenland dan kan men niet op de hoogte zijn van de gewijzigde Nederlandse regels en krijgt u bijvoorbeeld geen huurschip mee. Ook kan het papieren vaarbewijs makkelijk beschadigen. Ons advies in dat geval is uw klein vaarbewijs beter om te wisselen voor een nieuw exemplaar op een plastic creditcard. U heeft dan meteen ook een pas met het Internationale Vaarbewijs ICC. Omruilen is echter op dit moment niet verplicht.