Op zaterdag 19 mei en zondag 20 mei 2012 wordt door Bloso en de Vlaamse Watersportfederaties Dé Watersportdag opnieuw georganiseerd in gans Vlaanderen. Het is de bedoeling dat er op zoveel mogelijk plaatsen gratis initiatie gegeven wordt in o.a. zeilen, surfen, kajak, duiken, waterski, reddend zwemmen, onderwaterhockey, zeilwagenrijden, kiten, roeien etc.. Meer leest u op de website ...
HBO Scheepsbouwkunde weer ‘thuis’
De STC-Group in Rotterdam heeft op 19 januari 2012 de officiële erkenning om de HBO-opleiding Scheepsbouwkunde uit te voeren, toegekend gekregen. Dit betekent dat het Scheepvaart en Transport College en de Hogeschool voor de Zeevaart Rotterdam, vanaf dit jaar de bacheloropleiding Scheepsbouwkunde zal gaan aanbieden in Rotterdam. Meer leest u op de website ...
Europees Jacht van het jaar
Op de Boot in Dusseldorf zijn de winnaars van de titel Boot van het jaar bekend gemaakt. In de verschillende categorieën zijn de winnaars:
- Oyster 625 – categorie: Luxury Cruiser
- Pogo 1250 – categorie Performance Cruiser
- Beneteau Oceanis 45 – categorie Family Cruiser
- Esse 750 – categorie Special Yacht
Waterkampioen 85 jaar
De Waterkampioen van de ANWB bestaat maar liefst 85 jaar. Voorwaar een zeer respectabele leeftijd. En natuurlijk laat de redactie dit niet ongemerkt voorbij gaan. In iedere Waterkampioen die dit jaar verschijnt, geven ze talloze cadeaus weg, variërend van een weekendje weg en bootaccessoires tot zeilcursussen en onderhoudsproducten. Als u jaarabonnee bent dan moet u zich wel met uw Waterkampioen voordeelpas registreren om kans te maken op deze cadeaus. Registreren kan via de website ...
En bent u nog geen abonnee dan kunt u natuurlijk eerst een abonnement afsluiten en krijgt u elke twee weken een nieuw nummer van de jubilaris in huis.
Zeilmeisje rond de wereld
Het zal u niet zijn ontgaan, maar Laura Dekker - het zeilmeisje - is officieel de wereld rond gezeild. Afgelopen zaterdagavond kwam zij aan op Sint Maarten. Vele enthousiaste eilandbewoners en de massaal toegestroomde internationale pers vormden het welkomstcommitee. Daarmee werd zij ook officieel de jongste die alleen de wereld rond zeilde. Voorwaar een prestatie van formaat. Er wachten haar echter nog wel een paar uitdagingen. School afmaken, weer wennen aan de bewoonde wereld en een meer dagelijks ritme. En natuurlijk het opschrijven van al haar avonturen, want er komt natuurlijk ook een eigen boek. Haar oma ging haar immers al voor ...
Niet meer de jongste, maar ook niet de oudste, maar zeker wel de kleinste boot is het vaartuig waarmee de 71-jarige Zweed, Sven Yrvind de wereld wil rond zeilen. Klik hier ...
Instructie video's lijnen splitsen
De Lijnenspecialist, een webwinkel en groothandel in touwwerk, heeft een aantal leerzame video's op internet gepubliceerd. De filmpjes laten onder meer zien hoe u een gevlochten lijnen aan elkaar splitst of zelf een ‘verjongde Dyneema schoot’ maakt. Dertien technieken zijn gefilmd. U vindt ze op www.lijnenspecialist.nl
Virtueel bezoek aan het grootste schip ter wereld
Dinsdag 10 januari organiseerde het Havenbedrijf een persbezoek aan Vale Rio de Janeiro, het grootste ijzerertsschip ter wereld. Fotograaf Martijn Oorthuis was een van de bezoekers. Hij is gespecialiseerd in het maken van 360° panoramafoto´s van de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo maakte hij een indrukwekkende 360° tour aan boord van de Vale Rio de Janeiro. Klik hier ... Soms moet u wel even wachten tot het beeld scherp wordt.
Beursbezoek
De komende tijd staat in het teken van de diverse watersportbeurzen. Boot Dusseldorf, Boot Holland, Belgian Boatshow en de Hiswa. De London Boatshow ligt inmiddels al weer achter ons en Boot Dusseldorf start dit weekend. Groter, mooier, meer stands, veel nieuwe boten, soms een gewijzigde opzet. Een ding is zeker er is veel te zien en alle beurzen doen er alles aan om u te verleiden tot een bezoek.
- Van 21 tot en met 29 januari kunt u terecht op Boot in Dusseldorf.
- De 22ste editie van Boot Holland is van 10 t/m 15 februari 2012.
- Al weer het 24e jaar voor de Belgian Boatshow vanaf 11 februari tot en met 19 februari.
- In Amsterdam kunt u naar de Hiswa van 6 tot en met 11 maart.
Van de London Boatshow horen wij dat het aantal bezoekers ongeveer 6% lager ligt als vorig jaar. Niet te min zijn organisatie en standhouders tevreden. Verkoopcijfers vielen voor de meeste standhouders hoger uit als in 2011.
Welke nieuwtjes en innovaties kunt u op de beurzen verwachten? Op basis van persberichten en een eerder bezoek aan de Mets signaleer ik de belangrijkste ontwikkelingen.
- Nieuwe modellen jachten zijn weer een tikje groter geworden.
- Aan "de onderkant van de markt" ontstaat daardoor weer ruimte voor nieuwere kleinere modellen.
- Hybride en electrische aandrijvingen zetten door.
- Interieurs worden standaard voorzien van meer luxe.
- Boten worden daardoor niet goedkoper, grote prijsstijgen zijn door de economische realiteit echter niet haalbaar. U krijgt wat dat betreft meer waar voor uw geld.
- Ondanks alle nieuwe modellen valt het niet te ontkennen dat de markt voor nieuw en tweedehands niet meer is wat het was. Daarom veel aandacht voor het investeren in uw huidige schip. Dus veel onderhoud, verbeteringen, accessoires etc..
- Bij de electronica en gadgets breken de touchscreens definitief door. Ook gaat steeds meer draadloos.
- Toenemend belang van AIS in al zijn vormen en met nieuwe toepassingsmogelijkheden.
Gaat u nog naar een of meerdere beurzen? Ik ben benieuwd wat u er van vindt en welke trends u signaleert? Reageren kan onderaan dit artikel ...
Tips voor uw touwwerk
Aan boord van elk schip worden touwen, lijnen en trossen gebruikt. Nuttig, vaak noodzakelijk en soms voor de versiering. Als u eens alle lijnen aan boord bij elkaar zou optellen dan komt u denk ik aan best wat meters. Meters die nieuw in de winkel ook de nodige euro's hebben gekost. Bij het onderhoud van ons schip is het daarom belangrijk om ook het touwwerk de nodige aandacht te geven. Zo gaat het langer mee en laten ze u niet in de steek op een kritiek moment.
- Geen losse eindjes: ruim niet gebruikte lijnen en touwen direct op en laat zeker geen lijnen rondslingeren. Touwwerk ruimt u het beste droog op.
- Loop eens langs de lijn: loop al uw lijnen en trossen regelmatig langs. Ziet u sporen van slijtage? Zijn de einden van de lijnen niet gerafeld? Ziet u plekken waar lijnen langs- of doorlopen waar slijtage ontstaat of zou kunnen ontstaan? Soms kunt u de levensduur van een lijn gemakkelijk verlengen door deze om te draaien. Bijvoorbeeld uw ankerlijn. Het deel dat in de ankerbak blijft, maakt u na verloop van tijd vast aan het anker. Verwijder regelmatig vuil en aanslag van lijnen.
- Trek een rechte lijn: kijk goed hoe lijnen lopen. Een scherpe hoek is slechter voor de lijn, als een flauwe hoek of een ronde hoek.
In de Vaarwinkel vindt u verschillende boeken over touwwerk, knopen en steken (schiemannen en sierknopen), tuigage en het trimmen van tuig en zeil.
Tot slot nog een tip voor in de watersportwinkel. Elke watersportwinkel blijft zitten met stukken van lijnen. De spoel is net niet helemaal op, een stuk wordt verkeerd opgemeten, etc.. Deze lijnen en trossen worden vaak tegen een lagere prijs per meter in de bak met aanbiedingen gelegd. Als u dus een lijn zoekt, kijk dan eerst even of er niet een restant ligt dat voor u wel de juiste maat heeft.
Wie heeft de grootste?
De vijf grootste superjachten ter wereld zijn stuk voor stuk juweeltjes waarbij andere schepen verbleken. Deze drijvende paleizen blinken immers in alles uit en illustreren de rijkdom van de respectievelijke eigenaren. Meer op de website ...
Wie ontwerpt de snelste?
Op vrijdag 20 januari a.s. zullen studenten van de Technische Universiteit Delft en Hogeschool Inholland met elkaar de jaarlijkse strijd aan gaan. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst varende zeilschip van Nederland heeft ontworpen en gebouwd.
Lees verder op de website ...
Boot testen
Watersportbladen testen elk jaar verschillende nieuwe schepen. De laatste jaren worden er ook tweedehands schepen getest en beschreven en natuurlijk hebben enkele bladen een eigen redactieschip dat als een heus proefkonijn aan allerlei aanpassingen, klussen of nieuwe producten wordt onderworpen. Het Britse Yachting Monthly ging een stapje verder. Zij kochten een oude zeilboot en onderwierpen die als een soort van Crash Test Dummy uit de populaire serie Mythbusters aan zo ongeveer alle rampen die een jacht en zijn bemanning kan overkomen. Video's daarvan vindt u op Youtube. Erg leerzaam en sommige video's zijn ronduit spectaculair en van de soort van "Do not try this on board!". Klik hier ....
Sailmarket Scheveningen
Aanstaande zondag bent u van harte welkom op de Sailmarket; het open huis van de Zeezeilschool Scheveningen. Met een hapje en een drankje worden herinneringen opgehaald aan het afgelopen seizoen en kijkt men vooruit naar het komende seizoen. Ook dit jaar heeft men weer een breed palet aan cursussen en tochten om een schat aan ervaring op te doen en om de benodigde certificaten te behalen. Volop reden dus om zondag langs te komen, bovendien ontvangt u op alle boekingen tijdens de sailmarket een korting van 10%!
U bent welkom vanaf 11:00 uur tot 16:00 uur aan de Dr. Lelykade 22 in Scheveningen. Zie ook de website ...
Prijs verlagingen
In een tijd dat prijzen alleen maar lijken te stijgen, terwijl we minder te besteden hebben, vallen prijsverlagingen natuurlijk altijd in goede aarde. Uitgeverij Hollandia heeft de prijzen van een aantal boeken verlaagd. U vindt deze boeken in de rubriek Aanbiedingen van de Vaarwinkel. Een rubriek die de moeite waard is om in de gaten te houden.
Helaas zijn vrijwel alle andere watersporttitels van Hollandia iets in prijs gestegen. Ook deze prijsstijgingen zijn verwerkt in het aanbod op de Vaarwinkel.
Altijd kijken wij naar wat er nog te verbeteren valt in de Vaarwinkel. Soms zijn wijzigingen erg klein, terwijl de impact achter de schermen best groot kan zijn. Optimalisatie van de website heeft onze continue aandacht. Een van de punten waar wij vonden dat nog verbetering mogelijk was, was op het punt van de verzendkosten. Wij berekenden de verzendkosten op basis van de tarieven van PostNL. Echter met ingang van vorige week hebben wij besloten om de verzendkosten flink te verlagen. Voor gewone brievenbuspost binnen Nederland betaalt u bij de Vaarwinkel nu maximaal 1,95 euro. Voor pakketpost en bestellingen uit het buitenland blijven de verzendkosten gelijk. Wij hopen u hiermee weer een extra argument te geven om voor al uw watersportboeken en kaarten naar de Vaarwinkel te gaan.
Aquavarius failliet
Aquavarius, de exploitant van een internetportaal voor de watersport en -recreatie is helaas failliet. Het goede nieuws is dat de meeste activiteiten gewoon worden voortgezet door Channel Cruises en de website is daardoor geen dag uit de lucht geweest.
Costa Concordia
Als er een naam is die deze week het nieuws domineerde dan is dat wel die van het cruiseschip Costa Concordia en die van haar kapitein. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er allemaal verkeerd ging en welke lessen daaruit vallen te leren, maar dat de schipper nooit het oog op de veilige navigatie mag verliezen en altijd verantwoordelijk is voor schip, bemanning en opvarenden is hiermee weer eens overduidelijk aangetoond.
Op Openseamap is de positie van de ramp aangegeven. Klik hier ...
En op de website van de BBC stonden een paar erg mooie en tegelijkertijd indrukwekkende foto's. Indrukwekkend omdat op een paar foto's de omvang van de schade aan de romp zo duidelijk is te zien. Klik hier ...
Marifoonplicht (2)
Vorige week schreef ik over de marifoonplicht naar aanleiding van een stuk uit de Vaarkrant van de Telegraaf. Enkele trouwe lezers wezen mij terecht op een omissie in mijn stukje. Ik schreef dat er in Nederland alleen een marifoonplicht is voor de beroepsvaart. Dat is wat te eenvoudig gesteld. In Nederland is een marifoon verplicht voor schepen langer dan 20 meter. Bijna alle beroepsvaart valt in die categorie, maar er zijn natuurlijk ook pleziervaarders met een schip langer dan 20 meter. Bijvoorbeeld mensen die met een voormalig binnenschip varen.
In wateren waar sprake is van scheepvaartbegeleiding en die in Bijlage 9 van het Binnenvaart Politiereglement genoemd worden moeten grote schepen (> 20 meter) zelfs 2 marifoons hebben. Aangezien dat nog al wat wateren zijn, moet een groot schip in de praktijk dus altijd 2 marifoons aan boord hebben.
Enkele jaren terug was er overigens sprake van dat de marifoonplicht in Belgie voor de pleziervaart uitgebreid zou worden en dat elk schip met een motor langer dan 7 meter twee marifoons zou moeten hebben. Gelukkig is dat onder druk van diverse organisaties teruggedraaid en kan nog steeds volstaan worden met een marifoon.
Ook de redactie van de Vaarkrant kreeg overigens veel reacties op hun artikel. U leest daar hier meer over...
Nieuw nummer Info20M
Het nieuwe jaar begint weer goed met een boordevol nummer van het gratis informatieblad Info20M. Met een compleet overzicht van de laatste stand rondom de scheepspapieren en de papieren voor de schipper van (voormalige) beroepsvaartuigen en grotere pleziervaartuigen. Maar zeker ook voor de eigenaar van een kleiner schip haalt hier veel nuttige informatie uit. Verder veel aandacht voor de machinekamer en de techniek en veiligheid. Nummer 63 van Info20M is te downloaden op de website ...
Marifoon verplicht of niet
In Belgie moet elk schip langer dan 7 meter verplicht een marifoon hebben en moet de schipper of eigenaar dus een bedieningscertificaat hebben. In Nederland is het alleen voor schepen langer dan 20 meter verplicht om een marifoon te hebben. Dus de meeste pleziervaarders mogen in Nederland gewoon varen zonder marifoon. Heeft u wel een marifoon, dan moet de eigenaar van die marifoon een bedieningscertificaat hebben en ook diegene die aan boord de marifoon bedient moet een dergelijk certificaat hebben. Dat laatste is met name belangrijk om te weten als u een schip met marifoon huurt. Anders moet u de verhuurder vragen de marifoon tijdelijk van boord te halen.
In de Vaarkrant van de Telegraaf stond een aardig stukje over nut en noodzaak om in Nederland ook een marifoon aan boord voor de pleziervaart verplicht te stellen. Lees hier ...
Zelf ben ik voorstander van een marifoonplicht die ook geldt voor kleinere schepen, bijvoorbeeld zoals die in Belgie geldt. Ik denk dat dit er echter voorlopig niet van zal komen. Het huidige kabinet wil de regeldruk namelijk juist verminderen, dus een extra nieuwe verplichting met de bijkomende verplichting dat dan elke vaarder ook een bedieningscertificaat moet hebben zie ik niet zomaar komen. Alleen als het in Europees verband afgesproken zou worden. De vraag is ook of alleen een marifoonplicht de veiligheid op het water zo veel vergroot, zolang er geen verplichting is voor elke schipper om een vaarbewijs te halen?
Vaart u echter met enige regelmaat op open water of drukke vaarwaters met beroepsvaart, dan is het zeker aan te raden om toch een marifoon aan te schaffen en een bedieningscertificaat te halen. En uiteraard heeft u dan ook een (klein) vaarbewijs !
Bijzonder bootje
In de afgelopen jaren zijn er hier vele bijzondere boten langsgekomen. Vorig jaar onder andere een project van een kunstenaar die een zeilboot zo had 'verbouwd' dat het leek of die aan het zinken was. Ook zagen we een boot van karton die naar Engeland voer en in Frankrijk voer zowaar een boot gemaakt van chocolade!. Dus waarom kan je dan niet in een gitaar varen? Nu is een gemiddelde gitaar natuurlijk te klein, dus bouwde zanger Josh Pyke een wat groter exemplaar. Meer op de website ...
Nieuwe editie ANWB Vaarbewijs boek
De inhoud van boek en cd is bijgewerkt en afgestemd op de meest recente wetgeving en exameneisen. Om de betekenis van alle theoretische kennis duidelijk te kunnen maken, wordt deze toegepast in praktijkvoorbeelden. Aanvullend op het boek is een cd-rom met examentraining verkrijgbaar. De oefenvragen op de cd verwijzen voor uitleg weer naar het boek. De cd is los verkrijgbaar of in een voordelige combinatie met het boek.
Zowel het losse boek als de losse cd zijn iets in prijs gestegen. De prijs van de combi van boek en cd blijft echter gelijk, waardoor de combinatie nog voordeliger is.
Uitlevering ICC in Belgie nog steeds problematisch
Vele duizenden Belgische watersporters zitten in de procedure voor het nieuwe ICC verwikkeld. Sinds de uitreiking van de eerste exemplaren eind juni 2011 zijn er helaas nog nauwelijkscertificaten uitgereikt. Bij de verschillende erkende instanties liggen ondertussen vele duizenden complete dossiers op behandeling te wachten. Bij introductie stond het verwerkingssysteem nog niet helemaal op punt. Nu zou alles vlot moeten verlopen met de digitale documenten maar helaas zitten daar nog een paar ‘bugs' in zodat vele documenten alsnog manueel door de overheid moeten ingevoerd worden. Als alternatief kan een manueel in te vullen formulier aangevraagd worden. De achterstand is ondertussen zo groot dat het wellicht lente zal worden voor iedereen hun document zal ontvangen.
Informatie: www.mobilit.fgov.be
In de Vaarwinkel valt het ons op dat er nog steeds klanten uit Belgie vaarbewijs boeken en cd's bestellen. Kennelijk wordt de 'Nederlandse route' door de genoemde problemen nog steeds als een snellere route ervaren.
Flottielje zeilen naar Londen
Demarage Zeilcentrum wil in 2012 weer proberen een flottielje zeiltocht naar Londen in te plannen. Vaart u met uw eigen jacht dan wordt tijdens deze reis elke etappe vooraf met u doorgenomen tijdens een briefing. U wordt gewezen op de bijzonderheden aangaande de geplande zeiltocht en waar rekening mee gehouden dient te worden. Hiernaast heeft u de mogelijkheid om rechtstreeks met de flottieljeleiding in contact te treden tijdens de reis via de marifoon. Bij calamiteiten of (technische) mankementen wordt u met raad en daad bij gestaan. Natuurlijk kunt u ook aan boord van een jacht van de school zelf meevaren of een jacht huren om de oversteek te maken. Alles kan, niets moet. U kunt zich inschrijven met uw eigen jacht vanaf minimaal 32 ft. Voor meer informatie neemt u contact op met Demarage ...
Met de ANWB naar de Olympische Spelen. De Waterkampioen maakt het mogelijk hier met uw eigen boot bij te zijn. Zij hebben geregeld dat u in die periode een ligplaats kunt boeken in Greenland Dock. Dit bassin wordt voor de gelegenheid als jachthaven ingericht met steigers en faciliteiten. U kunt daar voor een periode van 5 à 6 nachten liggen. Bedenk dat u gedurende de spelen alleen mét een ligplaats de Thames op mag. Greenland Dock ligt heel centraal t.o.v. zowel de activiteiten om en rond de Olympische spelen als ook t.o.v. hartje Londen. Er zijn tal van faciliteiten als winkels en restaurants en met een metrohalte voor de deur is er een prima verbinding met de stad en de andere Olympische locaties.
Voor motorboten is er de gehele periode ruimte in een ander dock in de buurt. De doorgang naar dit dock gaat onder een vaste brug door met een hoogte van 8 meter en is doorom niet geschikt voor zeiljachten.
U kunt op eigen gelegenheid naar Londen varen, maar de Waterkampioen organiseert voor zeiljachten ook een flottielje naar Londen. Speciaal voor schippers die graag de overtocht onder deskundige begeleiding willen maken, of die het leuk vinden om deze tocht samen met andere zeilers te maken. Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar. Meer informatie op de website ...
Op eigen gelegenheid naar London tijdens de spelen wordt zonder ligplaats dus moeilijk, zo niet onmogelijk. De meeste havens zijn al lang van de voren volgeboekt. De Engelse kust kent echter genoeg jachthavens met goede verbindingen naar Londen. Hoe korter bij Londen, hoe lastiger en drukker het zal zijn. Een goed idee is het om voor een paar nachten een hotel in Londen te boeken, een haven wat verder van Londen te pakken en uw schip daar een paar dagen in de haven achter te laten. De meeste jachthavens hebben goede faciliteiten en het is er vertrouwd om uw schip een paar dagen onbemand achter te laten. Zo kunt u een bezoek aan de Spelen mooi combineren met een vaarvakantie in een ander vaargebied.
Vaarkaarten en vaargidsen voor Engeland vindt u in de Vaarwinkel ...
Nieuwe Examenlocaties VAMEX
Om de bereikbaarheid voor examenkandidaten te vergroten heeft VAMEX in september een extra examenlocatie in Zoetermeer geopend. Daarnaast zullen twee bestaande locaties binnenkort gaan verhuizen. De huidige locatie in Hoofddorp is deze week nog voor het laatst geopend. De nieuwe locatie in Alkmaar opent eind januari haar deuren. Daarnaast zal Nieuwegein vanaf maart 2012 meer naar het Zuiden 'opschuiven' en zullen de examens Klein Vaarbewijs en Basiscertificaat Marifonie vanaf eind maart in Den Bosch kunnen worden afgelegd. De overige twee locaties waar examen gedaan kan worden blijven Dordrecht en Zwolle. Voor de adressen van alle (nieuwe) locaties verwijzen wij naar de website: www.vamex.nl.
Onderhoudsboeken
Sociale media zijn zeker in 2011 definitief in Nederland doorgebroken. Massaal maken we gebruik van Twitter, Facebook, Hyves en bijvoorbeeld het nieuwe Google+. En niet alleen voor onze vakantiefoto's of om met elkaar ergens af te spreken. Voor zaken, maar ook voor onderzoek worden de sociale websites gebruikt om met u, de watersporter en opvarenden van schepen in contact te komen.
Op LinkedIn heeft het blad Zeilen een eigen groep waar een redacteur voor een artikel in het blad de vraag stelde welke boeken wij gebruiken als handboek bij het onderhoud van onze boot. Uit de reacties die worden gegeven viel het mij op dat er opvallend veel Engelstalige boeken werden genoemd. Ik heb daarom de statistiek van de Vaarwinkel er maar eens bijgepakt en kom op de volgende Nederlandstalige top tien:
- Electriciteit te water (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=helectra)
- Boordboek scheepsdiesels (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=sdiesel)
- Boordboek buitenboordmotoren (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=alk9789059610743)
- Handboek dieselmotoren voor jachten(http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=ALK0024)
- Elektriciteit aan boord (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=elektriciteitaanboord)
- Handboek voor de houtscheepmaker (niet meer leverbaar)
- Boordboek Mast en Tuigage (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=boordboekmastuigage)
- Bijbel voor bootonderhoud (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=onderhoudsbijbel)
- Groene stroom aan boord (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=groenestroom)
- Werkboek: Dit is klussen aan je boot (http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=hollandia9789064104398)
Met nam de technische boeken over de motor en electriciteit overheersen.
Binnenvaart op de televisie
RTL brengt in het nieuwe jaar de documentaire ‘Wereld van de binnenvaart'. Deze wordt vanaf zaterdag 7 januari 2012 in acht wekelijkse afleveringen telkens om 16:30 uur uitgezonden op RTL 7.
Goede voornemens
Zo aan het begin van het jaar is het even tijd om stil te staan bij onze plannen en voornemens voor 2012. Een van onze goede voornemens is om meer met u in contact te komen.
Uiteraard komen wij weer elke week met een nieuwe Vaarwijzer Nieuwsbrief. Wij hebben veel bronnen waar wij onze informatie weer vandaan halen en er zijn gelukkig ook steeds meer organisaties en bedrijven die ons op hun nieuws wijzen. Echter wij denken dat er onder onze 7.000 lezers ook veel meer leeft. Daarom op deze plaats een oproep aan u allen. Laat regelmatig iets van u horen. Vertel ons wat u mist, waar iets over wilt lezen? Of als u zelf iets te vertellen heeft, laat het ons dan weten en met alle plezier nemen wij uw bijdrage over in de nieuwsbrief of plaatsen uw opmerkingen en reacties op de website bij het betreffende artikel.
Alle stukjes die wekelijks in de Vaarwijzer Nieuwsbrief verschijnen worden namelijk naderhand door ons online gezet in het zogenaamde archief van de nieuwsbrief op www.vaarwijzer.info. Bij elk stukje is het mogelijk om uw opmerkingen of reacties te plaatsen. Dat kan eventueel ook anoniem. Wijzelf lezen elke reactie en wij en andere lezers kunnen daar dan ook weer op reageren. Zo is het archief feitelijk ook een platform voor discussie. Naar onze mening wordt hier nog te weinig gebruik van gemaakt. Daarnaast is Vaarwijzer ook aanwezig op Facebook en LinkedIn. Op beide platformen is het mogelijk om met ons en anderen de discussie aan te gaan, meningen en nieuws uit te wisselen. Wij gaan in ieder geval het komende jaar meer en meer gebruik maken van de mogelijkheden die de diverse sociale media bieden. En bij deze dus een beroep op u om daarin vooral mee te doen.
Ons andere goede voornemen voor 2012 is om u meer te bieden. Dat betekent dat het aantal producten in de Vaarwinkel dit jaar flink uitgebreid zal worden. Deze maand zullen wij bijvoorbeeld alle uitgaven van Imray opnemen. Dat betekent dat wij naast de 'hardlopers' die wij nu al aanbieden ook bijvoorbeeld kaarten voor minder gevraagde vaargebieden zullen opnemen. En ook daarna zullen wij elke maand een flink aantal nieuwe producten in de winkel opnemen.
Meer bieden betekent ook dat wij het aantal producten en diensten die wij zelf leveren in het nieuwe jaar gaan uitbreiden. Om te beginnen zullen alle examentrainingen die wij op cd-rom of als download software aanbieden ook gaan verschijnen als App voor de iPhone. Met de eerste app voor de Examentraining Marifonie blijken we in een behoefte te voorzien om altijd en overal even te kunnen oefenen. Dat vraagt dus naar meer. Ook zullen een aantal cd's met examentraining dit jaar in een nieuwe versie verschijnen. In ieder geval staan nieuwe versies voor de examentrainingen ADN(R), Groot Vaarbewijs en Kustnavigatie later dit jaar op de planning.
Ook zullen wij online diverse nieuwe diensten gaan aanbieden. Wanneer en wat leest u in de Vaarwijzer Nieuwsbrief als het zo ver is!
Wellicht de grootste inspanning zullen wij echter moeten leveren om de Vaaratlas een nieuw leven in te blazen. Het blijkt heel erg veel werk. Niet alleen moeten we compleet nieuwe software maken, moeten wij alle data verzamelen en controleren, maar met name voor de 'TomTom versie' moeten we heel veel technisch werk leveren opdat deze versie van de Vaaratlas straks ook op de vele soorten en merken autonavigatie gebruikt kan worden. Dat laatste blijkt een lastige klus, omdat alleen TomTom al veel versies van software op de kastjes en diverse manieren van synchroniseren van de data gebruikt.
In het kort komt het er in ieder geval op neer dat wij dit jaar niet stil kunnen en willen zitten. Wij zitten vol met ideeen en energie. Het wordt vast een mooi jaar. Wij hopen dat u dat ook vindt.
Praktijkboek Binnenvaart 2012
Elk jaar verschijnt een nieuwe editie van het Praktijkboek Binnenvaart. Deze week verscheen de editie voor 2012. Het Praktijkboek Binnenvaart editie 2012 beschrijft kort en duidelijk de regels die aan boord van een binnenvaartschip van toepassing zijn. Door de logische, thematische indeling is de informatie snel toegankelijk.
Het Praktijkboek is een goed bruikbaar naslagwerk voor de binnenschipper, maar ook een van de weinige vrij leverbare boeken die een groot deel van de leerstof voor het Groot en Beperkt Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs bevatten. Aspirant schippers die met zelfstudie voor een van deze diploma's willen leren raden wij altijd aan om te beginnen met het Praktijkboek Binnenvaart, de zakboekjes met Binnenvaart- en Rijnvaart Politiereglement en de cd-rom Examentraining Groot Vaarbewijs. Voor het Groot Pleziervaartbewijs is er de Examentraining Groot Motorschip. Door met name veel te oefenen met de vragen op de cd, ziet u snel op welk onderdeel uw kennis te kort schiet en dus extra studie gewenst is.
Het Praktijkboek Binnenvaart 2012 is vanaf nu in de Vaarwinkel te bestellen ...
Nederland herkozen in Raad van IMO
Nederland is in Londen herkozen als lid van de Raad van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Met deze herverkiezing voor de periode 2012-2013 is Nederland verzekerd van een zetel in het ‘dagelijks bestuur’ van dit agentschap van de Verenigde Naties. De IMO is verantwoordelijk voor internationale regelgeving op het vlak van maritieme veiligheid, beveiliging en bescherming van het zeemilieu. Lees verder op de website ...
Google banner
Blogarchief
-
▼
2012
(398)
-
▼
januari
(29)
- Watersportdag Vlaanderen
- HBO Scheepsbouwkunde weer ‘thuis’
- Europees Jacht van het jaar
- Waterkampioen 85 jaar
- Zeilmeisje rond de wereld
- Instructie video's lijnen splitsen
- Virtueel bezoek aan het grootste schip ter wereld
- Beursbezoek
- Tips voor uw touwwerk
- Wie heeft de grootste?
- Wie ontwerpt de snelste?
- Boot testen
- Sailmarket Scheveningen
- Prijs verlagingen
- Aquavarius failliet
- Costa Concordia
- Marifoonplicht (2)
- Nieuw nummer Info20M
- Marifoon verplicht of niet
- Bijzonder bootje
- Nieuwe editie ANWB Vaarbewijs boek
- Uitlevering ICC in Belgie nog steeds problematisch
- Flottielje zeilen naar Londen
- Nieuwe Examenlocaties VAMEX
- Onderhoudsboeken
- Binnenvaart op de televisie
- Goede voornemens
- Praktijkboek Binnenvaart 2012
- Nederland herkozen in Raad van IMO
-
▼
januari
(29)