Nog steeds zijn wij druk aan het werk om een nieuwe versie van de digitale Vaaratlas voor pc en Tomtom te maken. Gelukkig vordert het werk gestaag. De afgelopen maanden is veel werk verzet. Zo hebben we een complete 'software engine' geschreven om een kaart op het scherm te toveren. Verder hebben we verschillende databases ontworpen en technieken gebouwd om de data straks ook naar bijvoorbeeld de autonavigatiesystemen van Tomtom of Garmin te kunnen exporteren. Gelukkig bleek er een geschikte component (bouwsteen van de software) te bestaan voor de communicatie met een GPS, zodat u straks tenminste ook kunt zien waar u vaart. We zijn nu bezig om de verschillende bouwstenen samen te voegen tot een compleet nieuw computerprogramma. Uiteraard komen ook wij daarbij voor soms onverwachte zaken te staan.
Tomtom versie
De mogelijkheid om voor de watersport relevante informatie op het scherm van een eenvoudig autonavigatiesysteem als de Tomtom te tonen blijkt voor veel mensen toch een gouden idee.
Vanuit de Tomtom versie kunt u straks op uw pc eerst een selectie maken welke informatie u naar de Tomtom wilt exporteren. De online afbeelding laat voor een klein stuk van Nederland zien hoeveel informatie beschikbaar is. Als u goed kijkt ziet u ook hoeveel werk er nog te doen is. Veel data uit de database die wij van het failliete Cosmic Navigation hebben overgenomen blijkt niet goed te kloppen. Tonnen horen immers niet in een weiland te liggen (uitzonderingen daargelaten). Kennelijk dat gebruikers van de oude Vaaratlas dat al varend nooit gemerkt hebben. Op het kleine scherm van de Tomtom ziet u immers niet die plekken waar u met uw boot toch niet kwam. Overigens is het niet zo erg als het op de afbeelding lijkt. Wij hebben nog niet voor alle te tonen punten een geschikte icoon gemaakt. Sommige locaties en bedrijven worden daarom met de icoon van een ton getoond. In werkelijkheid gaat het dan om bijvoorbeeld een watersportwinkel of een cafe aan een surfstrand.
De uiteindelijke versie zal straks niet alleen een geschoonde database bevatten, maar ook veel extra informatie, zoals de adressen van een groot aantal watersportbedrijven, toeleveranciers etc.. De Tomtom is immer ook een navigator voor op de weg en zo rijdt u straks in een keer naar bijvoorbeeld de watersportwinkel met die ene mooie aanbieding.
Als u al deze informatie op het kleine scherm van uw autonavigatiesysteem wilt tonen, zal dat een veels te druk beeld geven. Daarom dat wij er voor kiezen dat u in de software op uw pc een selectie maakt, afhankelijk van wat u gaat doen. Bijvoorbeeld een tocht door de grachten van Utrecht of een bezoek per auto aan diverse verkoophavens. Exporteer uw selectie naar uw Tomtom en neem deze mee in uw voer- of vaartuig.
Voor het gemak hebben wij het hier steeds over de Tomtom versie. Deze 'Tomtom' versie zal echter ook gegevens kunnen exporteren naar andere merken autonavigatiesystemen, zoals die van Garmin.
Het is ons onlangs gebleken dat er nog steeds enkele 'slimmerikken' zijn die kopietjes van de oude Vaaratlas cd op websites als Marktplaats aanbieden. Ga daar niet op in. Een illegale kopie is immers diefstal (wij hebben de rechten op de Vaaratlas overgenomen), maar in dit geval dubbel fout omdat het oude data betreft en omdat de webserver van het failliete bedrijf niet meer actief is. Installatie van de cd naar uw Tomtom is daardoor niet meer mogelijk. Beter uw geld nog even vasthouden om straks de nieuwe versie te bestellen !
Windows of pc versie
De pc versie vordert goed, zoals u op deze online afbeelding kunt zien. Als het goed is ziet u duidelijk de verschillen met de eerder getoonde snapshots van afgelopen oktober. Het grootste verschil is ongetwijfeld de basiskaart die wordt gebruikt. Wij hebben er voor gekozen om een basiskaart te gebruiken die is gebasseerd op de OpenSeaMap. Deze zogenaamde opensource kaarten zijn vrij te gebruiken. Hierdoor zijn wij straks in staat een goedkope basis versie van de Vaaratlas te maken. De kaart bevat behoorlijk veel informatie, alleen dieptelijnen ed. ontbreken. Daarom zullen wij daarnaast de mogelijkheid bieden om kaarten van andere uitgevers en van diverse online bronnen te gebruiken.
Verder ziet u op de afbeelding dat de database met jachthavens uit de papieren Vaaratlas inmiddels onderdeel is van de software. Klik op de kaart op het symbool van de jachthaven en extra informatie verschijnt. Ook de bedieningstijden van bruggen en sluizen zijn straks met een klik van de muis op te roepen.
Samengevat: er is veel werk verzet, maar we zijn er nog niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.