De HISWA Amsterdam Boat Show is afgelopen zondag met een positief gevoel afgesloten. In totaal brachten circa 41.000 mensen een bezoek aan de grootste watersportbeurs van de Benelux. De HISWA wordt volgend jaar van 5 tot en met 10 maart gehouden in Amsterdam RAI. Toch ontkomt ook de HISWA niet aan de huidige economische situatie. De beurs trok dit jaar minder bezoekers dan de vorige editie, toen circa 48.000 mensen de beurs bezochten. Ondanks het lagere bezoekersaantal is Amsterdam RAI tevreden met deze editie van HISWA.
Toch is er al jaren sprake van een dalend aantal bezoekers aan botenbeurzen in de Benelux. De Watersportbank vergeleek de bezoekersaantallen van vier botenbeurzen in de Benelux in 2012 met 2008, en zag een terugloop met 70.000 bezoekers. Dat was nog voor de nieuwste cijfers van de Hiswa 2012 bekend werden. Totaal noteren de beurzen dus 77.000 minder bezoekers ten opzichte van 2008. Ook keek men naar Boot Dusseldorf. "Kijken we naar de cijfers van Boot Düsseldorf, dan is er minder sprake van een teruggang. Boot Düsseldorf is een van de grootste en misschien wel “de grootste” botenbeurs van Europa. De beurs is verdeeld over 17 hallen en jaarlijks komen er gemiddeld 250.000 bezoekers."
Combineren we deze informatie met de berichten over tegenvallende verkoopcijfers van nieuw en tweedehands, dan mag het duidelijk zijn dat er beslist wel iets aan de hand is met de watersportsector in Nederland. Eerder schreef ik al over het Duitse onderzoek naar de vergrijzing en verwachte teruggang in aantal watersporters. Het blad Zeilen maakte een vergelijking met de Nederlandse markt en kwam met behoorlijk sombere voorspellingen. Toegegeven men keek daarbij alleen naar de zeilers, maar de demografische trends zijn niet te ontkennen en lang niet alle zeilers stappen over naar een motorboot. En ook dan komt er een moment dat men ook daar te oud voor wordt.
Gelukkig heeft de Nederlandse watersportsector nog steeds een aantal vaste concurrentievoordelen, zoals het grote aantal bevaarbare wateren, het sterke cluster van innovatieve watersportbedrijven. scheepsbouwers en hun toeleveranciers, de open economie en de nabijheid van andere markten met veel afnemers. Echter bedrijven hebben een sterke thuismarkt nodig om dergelijke voordelen te verzilveren en ook te kunnen behouden. Bedrijven zijn steeds meer 'footloose' en veel productie is al naar verre landen verplaatst. Maar ik neem aan dat de Hiswa dat ook wel weet als ze weer eens een goed gevoel presenteren.
Ik quote u: toch ontkomt ook de HISWA niet aan de huidige economische situatie. Dat lijkt me nogal wiedes! We hebben het hier over de watersportbranche, waar mensen geld uitgeven wat ze overhebben. Het consumentenvertrouwen is momenteel historisch laag, denkt u dan dat er botenbusiness "as usual" is? Dan is 41.000 bezoekers een statement: Ja, wij vinden dit een interessante beurs en dus gaan we toch! Laat de pers toch eens stoppen met dat negatieve gedrag, we weten wel dat we in een recessie zitten. Een positieve watersportredacteur zou schrijven: Ondanks tegenzittend tij maarliefst 41.000 bezoekers voor de HISWA.
BeantwoordenVerwijderenWalter Knopper
Walter, het gaat hier niet om positief of negatief te praten. Het gaat om de feiten. Jarenlang een afnemend aantal bezoekers, een in verhouding grotere teruggang als bij de Oosterburen. Het is inderdaad goed dat men nog steeds positief is over de Hiswa, zowel de organisatie, standhouders als de bezoekers. Een absoluut goed gegeven.
BeantwoordenVerwijderen