Op 26 april 2012 heeft Rijkswaterstaat het eerste base station voor Inland-AIS (Automatic Identification System) geïnstalleerd. Dit base station ontvangt gegevens die door schepen met een AIS- transponder worden uitgezonden. Het base station is de eerste mijlpaal op weg naar een landelijk dekkend AIS-monitoringsysteem voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat krijgt hiermee een beter overzicht van het verkeer op de vaarwegen en gebruikt de gegevens voor een vlotte en veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer.
Met de gegevens die door deze AIS-walinfrastructuur beschikbaar komen (scheepsnaam en positiegegevens) kan Rijkswaterstaat op termijn verkeersprognoses afgeven voor bijvoorbeeld sluisplanningen. Daarmee kan Rijkswaterstaat de dienstverlening aan de scheepvaart verbeteren. Ook hoeven schepen zich op termijn nog maar een keer aan te melden bij de verkeersposten van Rijkswaterstaat en andere overheden als deze automatisch over de AIS-gegevens beschikken.
AIS is een automatisch identificatie systeem waarbij schepen korte informatie over identiteit, positie, koers, vaart, bestemming en eventuele (gevaarlijke) lading uitzenden. Met een AIS ontvanger kan de ontvangende partij deze gegevens zien en bijvoorbeeld op een kaartplotter of radarscherm tonen. Voor de scheepvaart op zee is een AIS meestal al verplicht en ook de binnenvaart krijgt te maken met een verplichting om een AIS te installeren. Voor de watersport zijn er geen plannen voor verplicht AIS. Het ontvangen van AIS en aan boord tonen van de gegevens kan echter wel handig zijn als u veel vaart in gebieden met veel beroepsvaart. Voor een AIS zender moet u wel beschikken over minimaal een marifonie bedieningscertificaat. Kennis van AIS is tegenwoordig ook verplicht onderdeel op het examen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.