Een paar weken terug kregen wij een bericht over een nieuw type brandblusser die ook geschikt zou zijn voor gebruik aan boord. Omdat de techniek er achter wel enige kennis vraagt, hebben wij daar nog geen aandacht aan besteedt in de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Echter nu blijkt dat de zogenaamde EOLO handblusser niet voorzien is van een Rijkstypekeur en derhalve niet in Nederland verhandeld mag worden. Dat vonden wij belangrijk genoeg om u toch te laten weten.
De EOLO hand-brandblusser werkt met aërosol. Dat is een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. Wolken en mist zijn voorbeelden van een aërosol; zij bestaan beide uit zeer kleine druppeltjes water in lucht. Een voorbeeld van een aërosol die bestaat uit vaste deeltjes is rook. Aërosol zit ook veel in spuitbussen. Diverse aërosolen zijn gevaarlijk en schadelijk voor het milieu. Aërosolblussystemen blussen met een droge aërosol. Deze gaat een chemische en fysische reactie aan met de reactive moleculen die ontstaan door brand. Door te blussen met een aërosol dooft een beginnende brand binnen seconden en wordt vervolgschade voorkomen. In de beroepsvaart en ook op grotere jachten bestaan vaste blussystemen voor de motorkamer die werken met aërosol. Leveranciers verzekeren ons dat de aërosol in blussystemen niet schadelijk is voor mens en milieu en dat de aërosol ook geen zuurstof wegdrukt, zoals bijvoorbeeld blussystemen met CO2 of Halon. Blussystemen met aërosol worden daarom wel in publieke ruimtes toegepast en dus niet alleen voor afgesloten ruimtes.
Echter elk blussysteem moet een Rijkstypekeur hebben voor het verkocht mag worden en dus ook voordat u het aan boord mag gebruiken. Dat is met de zogenaamde EOLO handblusser nog niet het geval. De betreffende blusser wordt ondanks het verbod nog bij veel online watersportwinkels aangeboden. Wij adviseren u echter om deze blusser nu nog niet aan te schaffen en te wachten tot de blusser is goedgekeurd en dus uitgebreid is getest.
Beter voorbereid het water op ! Vaarwijzer is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.