Rijkswaterstaat (RWS) gaat in Zuid-Holland een aantal vaarregels strikter handhaven. Daarbij wordt vooral gelet op het negeren van rode lichten bij nog niet volledig geopende bruggen. ‘We gaan schippers die door rood varen vaker aanspreken op deze overtreding', zegt Wies Vonck, directeur Water, Scheepvaart en Realisatie Infrastructuur van Rijkswaterstaat Zuid-Holland. Veiligheid is de belangrijkste reden om door rood varen te bestrijden. ‘Tijdens het openen van de brug kan er altijd onverwachts iets afvallen, waarbij het risico bestaat dat een schipper tegen de brug vaart. Zo viel er tijdens het openen van de Zandkreekbrug laatst een baksteen naar beneden en 's winters vallen er regelmatig ijspegels van bruggen. Zolang een brug beweegt is hij bovendien niet vastgezet.' Een deel van de schippers begrijpt echter het risico niet en vaart steevast door het rode of rood-groene licht.'
Het scheepvaartverkeer bij bijna elke brug en sluis wordt geregeld met lichten. Aan beide zijden van de brug of sluis staan deze lichten. Tonen zij aan beide kanten dubbel rood (twee rode lichten boven elkaar), dan wordt de brug of sluis niet bedient. Raadpleeg de informatie over de bedieningstijden in de ANWB Wateralmanak deel 2. Wordt een rood en een groen licht getoond dan wordt de brug of sluis klaar gemaakt. Deze lichten blijven branden ook terwijl de brug opent of terwijl de sluisdeuren opendraaien. Zijn de sluisdeuren open dan moeten eerst de schepen die in de sluis liggen naar buiten kunnen varen. Zij krijgen dan als eerste groen licht. De schepen voor de sluis moeten dan wachten en de lichten aan die kant blijven op rood-groen staan. Pas als het laatste schip uit de sluis is kunt u veilig naar binnen varen en zet de sluiswachter het sein aan uw kant op groen.
Bij doorvaart door een geopende brug regelt de brugwachter welke kant als eerste mag varen. Deze kant krijgt als eerste groen. De andere kant mag dan beslist niet gaan varen en ziet nog steeds rood-groen. Pas als de brugwachter ook daar groen geeft mag deze kant gaan varen.
In de praktijk komt het dus nog steeds voor dat schippers toch door rood-groen willen varen. Omgekeerd komt het ook wel voor dat het sein al op groen gaat, terwijl er nog steeds verkeer van de andere kant komt. De brugwachter wil dan sneller als de schepen varen. Ook bij groen licht moet u opletten u blijft als schipper verantwoordelijk. Dus krijgt u groen maar ziet u een tegemoetkomend schip nog in de brugopening, dan kunt u behoedzaam naar voren varen en zodra de opening vrij is kunt u doorvaren.
Door afwezigheid wat laat maar toch nog even over nieuwsbrief week 24 over het bericht van RWS om wachten bij rood/groen licht bij bruggen te handhaven.
BeantwoordenVerwijderenOnzalig besluit met ver strekkende gevolgen voor wegverkeer en daardoor ook voor bedieningstijden. Brugwachters kunnen veelal pas op groen zetten wanneer de brug volledig open is. Voor heel veel jachtjes is al een klein stukje open al voldoende om door te kunnen varen en wachten op groen geeft een aanzienlijke verlenging van de openingstijd en dus extra hinder voor verkeer.
Sterker nog als je niet doorvaart als de brug al wel hoog genoeg is wordt je door de brugwachter vaak gemaand op te schieten omdat er ruimte zat is. Niet zelden krijg je per VHF al de melding dat je niet hoeft te wachten maar direct bij voldoende ruimte kan doorvaren.
Nog gekker komt regelmatig voor. Bij het invaren in een sluis met een voor mij en ook veel anderen ruim voldoende hoge brug er voor. Brug gaat open voor de binnenvaart en na zijn passage gaat direct het licht op rood en sluit de brug. Getreuzel om toch door te varen door jachten wordt beloond met irritatie bij brug/sluiswachter waarom ze niet doorvaren. Of bij informatie via VHF over wat de bedoeling is krijg je of geen enkele reactie of uitleg dat als de brug sluit zij geen groen kunnen geven maar dat je wel door moet komen.
Bij veel brugpassages zijn niet zelden alle jachtjes al gepasseerd voordat het licht op groen gaat. Opletten op wie eerst mag, rood/groen dus en vlot doorvaren als je zelf zeker weet dat het kan. Volgens mij is dat goed gebruik zowel bij jachten als bij brugwachters. Deze actie zal tot gevolg hebben dat de stagnatie bij het wegverkeer aanzienlijk zal toenemen en brugopeningen veel meer beperkingen zullen krijgen.
De risico’s zoals een afvallende steen is wel heel erg ver gezocht. Als er al een steen op de brug ligt, iets wat ik nog nooit heb gezien, dan zal die bij opening toch in de regel over de klep naar beneden glijden en afvallende ijspegels is niet direct een probleem voor jachten.
Het bericht wordt gebracht als “schande die jachten doen maar”, maar samen met de brugwachters werken met verstand door rood/groen varende jachten samen aan een vlotte afwikkeling van het verkeer. Als het er op aankomt zijn er wel andere zaken te bedenken die aandacht vragen. Eindeloos treuzelende jachten, bij rood/groen op veel te grote afstand blijven, jachten die pas beginnen met losmaken van de wachtsteiger als het licht op groen gaat, jachten die zo nodig onder zeil onder de brug door moeten en daarmee doorvaart voor anderen stagneren, jachten die bij rood al opdringen en de uitvarende doorvaart belemmeren, jachten die bij groen geen doorvaart laten als er tegenliggers zijn.
Beter nog. RWS bemoei je er niet te veel mee, het middel is erger dan de kwaal en het gaat per saldo in de regel niet eens zo heel slecht.
Regelmatig vaar ik de staande mastroute enkom ik deze situatie tegen.
BeantwoordenVerwijderenRegelmatig wordt mij dan verzocht om snelte passeren als de lichten nog op rood-groen staan.
Bij sommige bruggen wordt men verzocht omvan beide zijden tegelijk door te varen, ook al staan de lichten nog oprood-groen.
Ook komt het voor dat de lichten niet van 2x rood afkomen en men toch moet invaren.
Al met al erg verwarrend.