Het idee: voorzie op een eenvoudige manier in de behoefte aan vaarinformatie aan boord en gebruik daarbij de vaarkaart als onderlegger om de informatie ruimtelijk te presenteren. Of zoals ik vorige week schreef: de nieuwe software wordt een programma met wellicht maar 20% van alle functies die bedacht (en gemaakt) kunnen worden, maar waaraan meer dan 80% van de watersporters meer dan voldoende heeft. Een eenvoudig idee dat echter nog al veel werk met zich meebrengt.
Ongeveer een half jaar na het faillissement van de makers van de Vaaratlas hebben wij deze van de curator over weten te nemen. Dat wil zeggen de software, databestanden, gegevens van de klanten een beeldmateriaal. De oorspronkelijke software was gemaakt in Java en bestond uit een samenstelling van verschillende onderdelen die bij derden waren ingekocht. Al snel besloten wij om de software zelf opnieuw en helemaal vanaf de grond op te bouwen. Wij denken dat het alleen dan mogelijk is om een nieuw software product te maken waar ook in de toekomst uitbreidingen op mogelijk zijn. Na verdere bestudering van de databestanden bleken deze al lang niet te zijn bijgewerkt. Dit bijwerken is inmiddels gebeurt, maar ten koste van veel tijd en energie. Deze databestanden zijn echter nodig om straks een versie voor de Tomtom te kunnen maken.
De afgelopen maanden zijn wij vrijwel continu bezig geweest met het schrijven van de nieuwe software. Ook dit bleek veel werk. Technisch uitdagend en wij hebben veel geleerd. Een navigatieprogramma vraagt immers kennis van navigatie (die hadden wij al ruim voorhanden), geografie (een vak apart) en grafische technieken (en op zichzelf al een vakgebied). De nieuwe software is echter op een paar kleine details na gereed. Deze werken wij de komende dagen bij en volgende week gaat de software in Beta. Beta in software ontwikkeling wil zeggen dat de software eigenlijk productiegereed is, maar voordat deze in productie gaat eerst onder een brede groep getest gaat worden. De beta test zal bestaan uit testen door deskundigen en uit testen door gebruikers. In deze testfase willen wij ook de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief en de gebruikers van de "oude" Vaaratlas betrekken. Hierover volgende week meer. Maar een paar details kunt u wel alvast zien op onze website zien.
Tijdens de onderhandelingen met de curator was al gebleken dat de rechten op het kaartmateriaal niet eigendom waren van de firma die failliet was, maar ook dat dit kaartmateriaal behoorlijk oud was. Software voor aan boord kan uiteraard niet zonder goede, actuele en betrouwbare kaarten. In Nederland beschikt alleen de ANWB over waterkaarten van bijna alle voor de pleziervaart bevaarbare wateren. En als je, zoals wij, al sinds 1996 samen met de ANWB software voor bijvoorbeeld het examen Klein Vaarbewijs maakt, is de keuze snel gemaakt. En in een moeite worden gegevens van havens, bruggen en sluizen uit de ANWB Wateralmanak deel 2 dan ook in de software opgenomen.
Twee keer goed nieuws. De nieuwe software komt er aan en de digitale waterkaarten komen ook weer op de pc. Maar ... helaas nu nog niet. De hele maand augustus zullen wij gebruiken voor de Beta testfase en slechts een exclusieve groep van gebruikers zal de software in die periode mogen testen en kunnen gebruiken. Pas daarna komen software en kaarten op de markt. En hebben wij de rest van de winter om alle ervaringen te verwerken in versie 3.0 !
Gelukkig hoeft u dit seizoen niet zonder digitale waterkaart het water op te gaan. De ANWB Waterkaarten app voor de iPhone en iPad is in een nieuwe versie leverbaar. Deze app bevat alle waterkaarten voor Nederland en de gegevens uit de Wateralmanak deel 2 voor 2012. De app is gratis uit te proberen en daarna kunt u een abonnement nemen. Naar wens kan dat voor kortere tijd of voor een heel jaar. Nieuw is dat het abonnement na een jaar automatisch vervalt en dat u een herinnering krijgt om eventueel een nieuw abonnement af te sluiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.