Joop Simmer van de weblog Motorbootzaken heeft nog voor de verkiezingen de partijen om commentaar gevraagd. SP en GroenLinks reageerden vrij snel en uiteindelijk heeft hij na aandringen ook een reactie van de PvdA ontvangen.
Reactie GroenLinks:
"Het betreft een belasting met een doelopbrengst van 100 miljoen euro, die we willen innen naar rato van het aantal vierkante meters dat een boot heeft en de mate van vervuiling. Grote en zeer vervuilende schepen gaan dus stukken meer betalen dan kleine boten."
Reactie SP:
"Het is een misverstand dat de SP een vaarbelasting zou invoeren. Dat zou sowieso ook een onmogelijk te innen belasting zijn.Wel willen wij dat de volledige vrijstelling van recreatievaartuigen voor de vermogensbelasting vervalt. Het is merkwaardig als een duur schilderij aan de muur als vermogen behandeld wordt en een duur jacht niet. Uiteraard blijft de vermogensvrijstelling gehandhaafd, dat betekent dat de eventuele betaling van vermogensbelasting ook afhangt van andere vermogensbestanddelen."
De PvdA reageerde eerst niet, toen dat men van niets wist en uiteindelijk reageerde men met:
"De PvdA wil een belasting heffen op grote en dure vaartuigen. Momenteel betalen eigenaars van luxe boten bijna geen belasting over hun bezit, hier willen wij verandering in brengen. Dit doet de PvdA zonder mensen die een sloepje of bescheiden plezierjacht hebben op extra kosten te jagen. Binnen het voorstel van de PvdA gaat om de echte grote en dure vaartuigen. Van de eigenaars van deze grote boten vragen wij een belasting van gemiddeld 500 tot 600 euro (de hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de waarde van het schip) per jaar en dus niet de in de media genoemde 1.000 euro. Dit levert in onze plannen in totaal 50 miljoen euro op.” en "dat het toevoegen van plezierjachten aan de vermogensbelasting NIET in het verkiezingsprogramma staat, maar dat dit voornemen wel is doorgerekend door het CPB.”
Als ik even snel reken dan gaat de PvdA uit van zo'n 90.000 jachten in Nederland in de groep "duur". De meeste onderzoeken gaan er namelijk van uit dat er in Nederland zo'n 260.000 jachten rondvaren, waarbij open boten ed. buiten beschouwing blijven. Daarnaast wil men plezierjachten onder de vermogensbelasting laten vallen. De bootbezitter wordt dan twee keer gepakt.
Als we de opbrengst van 100 miljoen euro waar GroenLinks mee rekende op die 260.000 omslaan dan zou dat de gemiddelde jachtbezitter op jaarlijks zo'n 385 euro extra komen te staan. Waar voorheen de plannen voor een vaartax bedoelt waren om het ontvangen geld ook weer in voorzieningen voor de watersport te investeren, wordt daar nu niet meer over gerept. De baten uit een vaartax verdwijnen dus in de grote pot.
Ook gaan de partijen voor het gemak even voorbij aan de kosten die gepaard gaan met het onvoeren en jaarlijks innen van deze nieuwe belasting. Afgezien van de snelle motorboten en sommige lokale vergunningen zijn pleziervaartuigen in Nederland niet geregistreerd. Om belasting te kunnen heffen zal er dus eerst een registratiesysteem moeten komen. Eerder is al berekent dat de kosten daarvoor gigantisch zijn. Om een netto opbrengst over te houden komen de kosten voor het invoeren van een vaartuigregistratie ook voor rekening van de watersporter. Ook bestaat er geen objectief systeem om de waarde van een vaartuig te bepalen, zoals dat voor woningen met de WOZ wel bestaat. Om de waarde van een plezierjacht mee te kunnen nemen in de vermogensbelasting is het wel noodzakelijk dat er een dergelijk systeem komt. Ook die kosten zijn dan natuurlijk weer voor de bootbezitter.
Opvallend genoeg ben ik in geen enkel partijprogramma of discussie tegengekomen welke zaken men van plan is die de watersport ten goede komen. Wel bezuinigingen op onder meer onderhoud van vaarwegen en verhoging van de BTW. Het ziet er dus naar uit dat er niets tegenover deze nieuwe belasting komt te bestaan. Ook vind ik de reactie van de Hiswa gevaarlijk. Men tracht namelijk het Blauwfonds als alternatief op de agenda te krijgen en gaat daarmee voorbij aan alle redenen waarom dit destijds niet doorging.
Nu het er naar uitziet dat de PvdA samen met de VVD een sociaal-liberaal kabinet mag vormen lijkt de kans op het invoeren van een vorm van vaartax 50%. Hoewel het mij lijkt dat er belangrijker zaken op de agenda staan, hebben de bootbezitters recht op duidelijkheid. Geen verdere lastenverhoging voor de pleziervaart! De gemiddelde bootbezitter draagt al veel bij aan de economie (BTW over aanschaf en uitrusting, toeristenbelasting, BTW en accijns over de brandstof, etc.) en de watersportsector in Nederland biedt veel werkgelegenheid. En daar komt bij dat de watersport ook nog eens overwegend in eigen land plaatsvindt. Langs deze weg doe ik dus een open oproep aan de onderhandelaars in Den Haag: snel de vaartax van tafel en concentreren op gewichtiger zaken.
Wekelijks lezen we de nieuwsbrief met belangstelling.
BeantwoordenVerwijderenNu echter met nog meer belangstelling. De vaartax. Waarom wisten we dit niet vóór de verkiezingen. het is nogal "sneaky" van de betreffende partijen. Goed dat er oplettende mensen zijn. De watersporter doet inderdaad nogal een duit in het zakje. Wij ondersteunen de economie zoals u beschreef. Moeten we dan echt nog meer doen?
Dank dat u het verwoord. Hopelijk komen deze berichten ook aan in Den Haag en doen ze er wat mee.