Vaartax weer op de politieke agenda?

Vlak voor het weekend maakte de Hiswa bekend dat men had ontdekt dat de SP, PvdA, SGP en GroenLinks plannen voor een vaartax of plezier(boot)belasting in de kleine letterjes van hun plannen hadden opgenomen. Nergens in de partijprogramma's waarmee men campagne aan het voeren was daar iets over te lezen, maar het bleek dat men wel inkomsten uit een vaartax had opgenomen in de plannen die door het Centraal Planbureau (CPB) waren doorgerekend. De partijen gingen er vanuit met een belasting op recreatievaartuigen tot wel 100 miljoen euro op te halen. Terecht dat de Hiswa organisatie aan de bel trok. Het is naar mijn mening niet zuiver om wel iets van plan te zijn, maar dat niet aan de kiezer te willen vertellen. Overigens bleek begin deze week dat de PvdA ook van plan is de zelfstandigenaftrek voor kleine ondernemers geleidelijk aan af te schaffen. Iets wat ook niet in het programma stond, maar wel in de doorrekening van het CPB. Terecht dat u zich nu afvraagt welke verborgen agenda's er nog meer zijn en waarvan wij (nog) geen weet hebben? Verder is een pleziervaartbelasting al eerder in de recente geschiedenis naar voren gekomen en om diverse redenen toen niet ingevoerd. En zo werd een oude discussie ineens weer actueel. Zoekt u maar eens op plezier(vaart)belasting in ons archief ...
Joop Simmer van de weblog Motorbootzaken heeft nog voor de verkiezingen de partijen om commentaar gevraagd. SP en GroenLinks reageerden vrij snel en uiteindelijk heeft hij na aandringen ook een reactie van de PvdA ontvangen.

Reactie GroenLinks:
"Het betreft een belasting met een doelopbrengst van 100 miljoen euro, die we willen innen naar rato van het aantal vierkante meters dat een boot heeft en de mate van vervuiling. Grote en zeer vervuilende schepen gaan dus stukken meer betalen dan kleine boten."


Reactie SP:
"Het is een misverstand dat de SP een vaarbelasting zou invoeren. Dat zou sowieso ook een onmogelijk te innen belasting zijn.Wel willen wij dat de volledige vrijstelling van recreatievaartuigen voor de vermogensbelasting vervalt. Het is merkwaardig als een duur schilderij aan de muur als vermogen behandeld wordt en een duur jacht niet. Uiteraard blijft de vermogensvrijstelling gehandhaafd, dat betekent dat de eventuele betaling van vermogensbelasting ook afhangt van andere vermogensbestanddelen."


De PvdA reageerde eerst niet, toen dat men van niets wist en uiteindelijk reageerde men met:
"De PvdA wil een belasting heffen op grote en dure vaartuigen. Momenteel betalen eigenaars van luxe boten bijna geen belasting over hun bezit, hier willen wij verandering in brengen. Dit doet de PvdA zonder mensen die een sloepje of bescheiden plezierjacht hebben op extra kosten te jagen. Binnen het voorstel van de PvdA gaat om de echte grote en dure vaartuigen. Van de eigenaars van deze grote boten vragen wij een belasting van gemiddeld 500 tot 600 euro (de hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de waarde van het schip) per jaar en dus niet de in de media genoemde 1.000 euro. Dit levert in onze plannen in totaal 50 miljoen euro op.” en "dat het toevoegen van plezierjachten aan de vermogensbelasting NIET in het verkiezingsprogramma staat, maar dat dit voornemen wel is doorgerekend door het CPB.”


Als ik even snel reken dan gaat de PvdA uit van zo'n 90.000 jachten in Nederland in de groep "duur". De meeste onderzoeken gaan er namelijk van uit dat er in Nederland zo'n 260.000 jachten rondvaren, waarbij open boten ed. buiten beschouwing blijven. Daarnaast wil men plezierjachten onder de vermogensbelasting laten vallen. De bootbezitter wordt dan twee keer gepakt.
Als we de opbrengst van 100 miljoen euro waar GroenLinks mee rekende op die 260.000 omslaan dan zou dat de gemiddelde jachtbezitter op jaarlijks zo'n 385 euro extra komen te staan. Waar voorheen de plannen voor een vaartax bedoelt waren om het ontvangen geld ook weer in voorzieningen voor de watersport te investeren, wordt daar nu niet meer over gerept. De baten uit een vaartax verdwijnen dus in de grote pot.
Ook gaan de partijen voor het gemak even voorbij aan de kosten die gepaard gaan met het onvoeren en jaarlijks innen van deze nieuwe belasting. Afgezien van de snelle motorboten en sommige lokale vergunningen zijn pleziervaartuigen in Nederland niet geregistreerd. Om belasting te kunnen heffen zal er dus eerst een registratiesysteem moeten komen. Eerder is al berekent dat de kosten daarvoor gigantisch zijn. Om een netto opbrengst over te houden komen de kosten voor het invoeren van een vaartuigregistratie ook voor rekening van de watersporter. Ook bestaat er geen objectief systeem om de waarde van een vaartuig te bepalen, zoals dat voor woningen met de WOZ wel bestaat. Om de waarde van een plezierjacht mee te kunnen nemen in de vermogensbelasting is het wel noodzakelijk dat er een dergelijk systeem komt. Ook die kosten zijn dan natuurlijk weer voor de bootbezitter.
Opvallend genoeg ben ik in geen enkel partijprogramma of discussie tegengekomen welke zaken men van plan is die de watersport ten goede komen. Wel bezuinigingen op onder meer onderhoud van vaarwegen en verhoging van de BTW. Het ziet er dus naar uit dat er niets tegenover deze nieuwe belasting komt te bestaan. Ook vind ik de reactie van de Hiswa gevaarlijk. Men tracht namelijk het Blauwfonds als alternatief op de agenda te krijgen en gaat daarmee voorbij aan alle redenen waarom dit destijds niet doorging.

Nu het er naar uitziet dat de PvdA samen met de VVD een sociaal-liberaal kabinet mag vormen lijkt de kans op het invoeren van een vorm van vaartax 50%. Hoewel het mij lijkt dat er belangrijker zaken op de agenda staan, hebben de bootbezitters recht op duidelijkheid. Geen verdere lastenverhoging voor de pleziervaart! De gemiddelde bootbezitter draagt al veel bij aan de economie (BTW over aanschaf en uitrusting, toeristenbelasting, BTW en accijns over de brandstof, etc.) en de watersportsector in Nederland biedt veel werkgelegenheid. En daar komt bij dat de watersport ook nog eens overwegend in eigen land plaatsvindt. Langs deze weg doe ik dus een open oproep aan de onderhandelaars in Den Haag: snel de vaartax van tafel en concentreren op gewichtiger zaken.

1 opmerking:

  1. Wekelijks lezen we de nieuwsbrief met belangstelling.
    Nu echter met nog meer belangstelling. De vaartax. Waarom wisten we dit niet vóór de verkiezingen. het is nogal "sneaky" van de betreffende partijen. Goed dat er oplettende mensen zijn. De watersporter doet inderdaad nogal een duit in het zakje. Wij ondersteunen de economie zoals u beschreef. Moeten we dan echt nog meer doen?
    Dank dat u het verwoord. Hopelijk komen deze berichten ook aan in Den Haag en doen ze er wat mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.