Wekelijks krijgen wij verschillende vragen over het Klein Vaarbewijs. Graag delen wij deze informatie met al onze lezers. Onderstaande is niet uitputtend, maar geeft antwoord op de meest voorkomende vragen.
Wanneer moet ik een Kkein Vaarbewijs hebben?
Een Klein Vaarbewijs is voor de pleziervaart verplicht voor het varen met een "vaarbewijsplichtig schip"op de Nederlandse binnenwateren, inclusief de Waddenzee. Een vaarbewijsplichtig schip is een pleziervaartuig dat sneller kan varen dan 20 km/uur of een pleziervaartuig van 15 tot 25 meter lengte. Een pleziervaartuig is elk vaartuig dat niet wordt gebruikt voor de uitoefening van een beroep of bedrijf. Een jetski of waterscooter is een vaartuig en omdat deze vaartuigen allemaal snel kunnen varen, moet u minimaal een klein vaarbewijs hebben. En vergis u niet ook een kleine rubberboot met een niet eens zo'n grote motor kan ongemerkt al sneller varen als 20 km/uur. Misschien niet met het gewicht van uw volle bemanning, maar wel als een van uw kinderen er alleen mee op pad gaat.
Dat zijn de basisregels. Hierop bestaan uitzonderingen en bijzondere situaties. Bijvoorbeeld voor oude sleepboten. Deze worden als beroepsvaartuig gezien en de schipper moet een Groot Vaarbewijs hebben, tenzij de inschrijving als beroepsvaartuig officieel is 'doorgehaald'.
Ook dit jaar controleert de Politie weer uitgebreid op de juiste papieren. Vaart u met een vaarbewijsplichtig schip, zorg dan dat uw papieren en uitrusting in orde zijn.
Welke vaarbewijzen bestaan er?
Sinds de laatste wijzigingen bestaan er in Nederland drie groepen van vaarbewijzen. Ten eerste het Groot Vaarbewijs voor de beroepsvaart en grotere schepen. Ten tweede bestaat er het Beperkt Groot Vaarbewijs. Eveneens voor de beroepsvaart en de grote pleziervaart. Omdat voor het behalen van een (beperkt) groot vaarbewijs vaartijd een vereiste is, bestaat er ook het speciale Groot Pleziervaartbewijs voor pleziervaartuigen van 25 tot en met 40 meter. Deze kent geen verplichte vaartijd, maar wel een praktijkexamen en u mag alleen op een groter pleziervaartuig varen.
Tot slot het klein vaarbewijs, zoals gezegd voor de pleziervaart die snel kan varen of met een lengte van 15 tot 25 meter.
Waar mag ik met mijn vaarbewijs varen?
Vaarbewijzen zijn geldig op de Nederlandse binnenwateren. Formeel zijn IJsselmeer en zelfs de Waddenzee binnenwater en geldt hier dus ook uw vaarbewijs en de eventuele verplichting een vaarbewijs te hebben. De Noordzee is geen binnenwater en voor de Nederlandse kust is dus geen vaarbewijs verplicht. Maar ... zodra u een zeehaven binnenvaart, vaart u meteen op binnenwater, zelfs als deze haven alleen via zee is te bereiken, zoals de haven van Scheveningen. De grens is de Nederlandse kustlijn en bij havens is de grens tussen de havenhoofden.
Zowel het (beperkt) groot vaarbewijs als het klein vaarbewijs bestaan er in twee varianten. Een variant voor de vaart op meren, kanalen en kleinere binnenwateren en een variant voor de vaart op alle binnenwateren, dus ook op het grote binnenwater. Klein Vaarbewijs II is voor de vaart op alle binnenwateren. Klein Vaarbewijs I alleen voor het binnenwater, behalve de grotere wateren IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en bijvoorbeeld de Westerschelde.
Verder kunt u met uw klein vaarbewijs ook in het buitenland varen. Zie hieronder.
Hoe oud moet ik zijn om een vaarbewijs te halen?
Een klein vaarbewijs kunt u halen als u 18 bent en is dan geldig tot uw 70e verjaardag. Hierna kunt u uw vaarbewijs steeds verlengen, mits u gezond bent en in staat een schip te varen. Een en ander is recent gelijk getrokken met de regels voor het rijbewijs en er is zelfs sprake dat de geldigheid wordt opgetrokken tot uw 75e verjaardag. Een klein vaarbewijs hoeft u tussentijds niet te verlengen. Bezitters van een ouder vaarbewijs hebben nog een exemplaar met een geldigheidsduur tot hun 65e verjaardag. Automatisch is dat dus hun 70e verjaardag geworden. Gaat u echter naar het buitenland dan is het aan te raden een nieuw exemplaar aan te vragen. In het buitenland hoeft men immers niets van de Nederlandse situatie te weten.
Als ik naar het buitenland ga?
In diverse Europese landen bestaan lokale vaarbewijzen. Elk met hun eigen regels en eisen. In Spanje geldt bijvoorbeeld een vaarbewijsplicht op zee en is deze afhankelijk van het motorvermogen en hoever u uit de kust gaat. Vaarbewijsexamens worden meestal alleen in de eigen taal afgenomen en zijn vaak alleen toegankelijk als u in het betreffende land woont. Daarom hebben de Europeese landen afgesproken elkaars vaarbewijzen te erkennen. Om het gemakkelijk te maken is er verder een Internationaal Vaarbewijs of International Certificate of Competence (ICC) bedacht. Een Engelstalige verklaring die overal als geldig vaarbewijs wordt geaccepteerd. In Nederland krijgt u dit ICC meteen samen bij uw Klein Vaarbewijs. Er bestaan twee varianten: Inland waters en Coastal waters, respectievelijk voor Klein Vaarbewijs I en II.
De website van ANWB Watersport biedt veel bruikbare informatie over de regels die er in de verschillende landen gelden. Klik hier ..
Waar moet ik zijn voor het klein vaarbewijs?
De uitgifte en examinering van het klein vaarbewijs wordt in Nederland verzorgd door de Vamex. Op de website van de Vamex vindt u ook alle informatie over de vaarbewijzen voor de pleziervaart en kunt u zich opgeven voor het examen. U moet ook bij Vamex zijn voor de verlenging van het vaarbewijs of voor een nieuw exemplaar bij beschadiging of vermissing.
Al het lesmateriaal voor het klein vaarbewijs vindt u online in onze Vaarwinkel.
hallo,
BeantwoordenVerwijderenEven een vraagje, met een snelle motorboot naar zee, mag ik met deze sneel motorboot door een haven varen met vb1?
Dat ligt een beetje aan de ligging van de haven. Scheveningen bijvoorbeeld is KVB1 voldoende. Den Helder bijvoorbeeld niet omdat dit aan de Waddenzee grenst waar KVB2 vereist is.
VerwijderenAls je vaker met een snelle motorboot op zee wil varen kan het overigens nooit kwaad om wel KVB2 te doen, omdat je dan ook leert over navigatie, getijden en varen op stromend water. Minimale kennis die van pas komt op zee en alle open wateren.