Kaartplotters in overvloed en zelfs in de kleinste smartphone zit al een GPS ontvanger. Toch kunnen we niet zonder ons oude en vertrouwde magnetische kompas. Al was het maar als backup voor alle electronische systemen. De meeste van ons zullen er echter niet vaak bij stilstaan, maar ook het kompas behoeft onderhoud en kan kapot. En wanneer heeft u voor het laatst de deviatie van uw kompas gecontroleerd?
Dat laatste is juist met alle extra apparatuur aan boord erg gemakkelijk te doen. Ligt uw schip nog in het water, dan is het wellicht een aardig moment om ook eens uw kompas wat extra aandacht te geven. Op het water is het nu overwegend rustig en kunt u op een vrij stuk makkelijk rondvaren zonder anderen te hinderen. Stuur een makkelijke koers, bijvoorbeeld pal Noord. Kijk op de GPS (die in uw telefoon voldoet vaak prima) naar de koers en kijk wat de koers is die u op dat moment voorligt op het magenetisch kompas. In de zeekaart zoekt u de variatie op en zo rekent u eenvoudig de deviatie behorende bij deze kompaskoers uit. Doe dat op meerdere koersen en zo bouwt u een eigen stuurtafel of correctietabel op.
Naast een actuele stuurtafel kan het ook verstandig zijn om een al ouder kompas eens door een expert te laten controleren. De firma Kelvin Hughes in Rotterdam heeft nog een echte kompasafdeling waar u uw kompas kunt laten controleren en eventueel meteen deskundig laten repareren. U kunt bij hen terecht voor alle kompassen van de merken: Sestrel, CPlath en Cassens &Amp; Plath. Voor informatie en opdrachten stuur uw email naar compass@kelvinhughes.nl of bel met: 010 - 4724051 / 010 - 4724062
Als docent Instrumenten aan de Enkhuizer Zeevaartschool moet ik daar echt even op reageren.
BeantwoordenVerwijderenEr wordt gesuggereerd dat de GPS koers vergeleken kan worden met de kompas koers en het verschil daartussen de variatie plus de deviatie zou zijn.
Dit is echter principieel onjuist. De GPS geeft een COG, dat is de Koers over grond, die heeft niets te maken met je voorliggende kers die het kompas weergeeft. Er is altijd drift en stroom die onbekend is. Als jouw schip 2 of 3 knopen loopt en wind en stroom van opzij komen kan er zomaar 45 graden verschil zitten tussen je voorliggende koers en je koers over grond.
Een kompas deviatie bepalen kan echt alleen door vaste punten op de wal (die op de kaart terug te vinden zijn) in een lijn te brengen en die te peilen met een peilinstrument over hetzelfde kompas als dat waar je de deviatie van wilt bepalen. Doe dit door op meerder koersen door dezelfde lijn te varen en peilen.
Ook de lichtenlijnen van een sluis of haveningang kunnen heel handig zijn voor een snelle deviatie controle maar dit is dan natuurlijk alleen op die ene koers mogelijk.
Ik hoop dat u genegen bent dit artikel zo snel mogelijk ofwel te verwijderen ofwel aan te passen.
Graag bereid tot nadere uitleg.
Dank voor uw reactie op een al ouder stukje op onze website.
VerwijderenKelvin Hughes heeft inmiddels al helaas geen kompasafdeling meer.
Kompas deviatie bepalen kan op verschillende manieren, mits er maar rekening wordt gehouden met alle verstorende invloeden. De beschreven werkwijze werkt mits er inderdaad geen andere verstorende invloeden zijn zoals drift of stroom.