Zoek de jeugd

De jeugd heeft de toekomst geldt zeker ook voor de watersport. Gemiddeld genomen is de watersport flink aan het vergrijzen en omdat er op hogere leeftijd meer mensen (gedwongen) stoppen dan er op jongere leeftijd bijkomen neemt het aantal watersporters daardoor de komende jaren af. Niet voor niets dat de groei vooral van de kleinere watersport en meer "extreme" watersporten moet komen (zie een eerder stuk in de Vaarwijzer Nieuwsbrief).

Vergrijzende en op termijn krimpende watersport is overigens nu al merkbaar. Toen wij eerder een enquete hielden onder de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief bleek de gemiddelde leeftijd van onze lezers toch wat hoger te zijn dan gemiddeld. Ook het project Varen doe je samen (VDJS) heeft een enquete uitgezet over de veiligheid op het water - toch een onderwerp dat jong en oud aan gaat. Al meer dan 1.300 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. Ook hier zijn het vooral oudere watersporters die reageren. VDJS roept de jeugd op om ook van zich te laten horen. Het invullen van de enquête kost niet meer dan 5 tot 10 minuten.

Dus kent u watersportende jongeren of rekent u zichzelf tot deze groep; klik dan door …

Bij eerdere gelegenheid maakt ik u al deelgenoot in onze zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor onze zeilboot en de zoektocht naar een nieuw schip. Ook daarbij was de vergrijzing soms (pijnlijk) merkbaar. Ook al was ons schip nog niet verkocht keken wij natuurlijk naar wat er zoal te koop ligt. En dan kom je uiteraard wel eens een leuk schip tegen. Inruilen bleek echter eigenlijk nooit een optie omdat een groot deel van de schepen te koop lag vanwege het beëindigen van de hobby of omdat men zelf eigenlijk een maatje groter wilde. De verhouding was ongeveer 50-50. Hoewel ons schip op haar beurt prima geschikt is voor "instappers" die een eerste eigen schip zoeken, viel het op hoe weinig jonge mensen daar tussen zaten.

In het verleden lukte het jachtmakelaars nog wel eens om een zogenaamde makelaars ketting te rijgen. Bovenaan stond de eigenaar van het dure jacht die of kleiner wilde of wilde stoppen. Onderaan stond vaak iemand die een open boot had in te ruilen op zijn/haar eerste kajuitjacht. De makelaar organiseerde het dan zo dat de eigenaar van het duurste jacht het goedkoopste kocht en zo de keten van dominostenen de goede kant liet omvallen. Met veel "uittreders" en maar weinig toetreders lukt dat nog maar een enkele keer. Waarbij overigens de versnippering van de markt door het grote aantal kleinere jachtmakelaars en de vele particulieren die zelf hun boot willen verkopen niet helpt.
Misschien een handige functie voor de verschillende boten-verkoop-websites om samen op te lossen en zo de markt een zetje in de goede richting te geven? Wijzelf waren bijvoorbeeld beslist bereid geweest om iemands open boot voor bijvoorbeeld 500 euro op te kopen om elders in de keten iemand in staat te stellen weer onze boot te kopen. En als de eigenaar van de boot die wij kopen dat ook zou willen doen, kan je samen al voor 1.000 euro aan inruilpremie bieden.
Reageren dat kan onderaan dit artikel ...

Leg uw belevenissen vast

Inspiratie voor onderwerpen in de Vaarwijzer Nieuwsbrief halen wij uiteraard ook uit onze eigen belevenissen in de watersport(markt). De nieuwsbrief geeft ons de kans om deze belevenissen met u te delen. Uiteraard maken wij bij onze belevenissen ook vaak foto's en steeds vaker ook video's. Voor het komende jaar is het ons voornemen om onze woorden wat vaker met beelden te illustreren.

Als liefhebber van stoere gadgets heb ik daarvoor de nieuwe 'sportscam' van Garmin, de VIRB gekocht. Een leuk klein waterdicht videocamaraatje dat in de palm van uw hand past en verrassend goede beelden geeft.
Deze week heb ik de eerste opname gemaakt hoe ik de hardnekkige kalkaanslag van de romp van onze boot heb gekregen.

Langs deze weg willen wij onze lezers ook oproepen om vooral hun eigen belevenissen, bijzondere beelden en bijvoorbeeld "hoe doe je dat" adviezen met ons en de andere lezers te delen. Mail ons uw verhaal en uw beeldmateriaal. Of beter nog stuur ons de link naar uw website, weblog, Facebook pagina of Youtube kanaal waar deze informatie te vinden is. Reageren kan onderaan dit artikel ...

De Garmin VIRB kocht ik overigens bij de Videocamerashop van Coolblue. 's Avonds laat nog besteld en de volgende dag al in huis. Bestel ook meteen een geheugenkaart want deze zit er standaard niet bij.

Vrolijk Kerstfeest

Als de volgende Vaarwijzer Nieuwsbrief verschijnt is het al weer Tweede Kerstdag. Dus wensen wij u nu al een heel fijn en vrolijk Kerstfeest. In goede gezondheid samen met uw familie en naasten. Wij hopen dat u aan de Kerstdis en onder de kerstboom veel sterke verhalen heeft om op het afgelopen seizoen terug te kijken en wellicht dat er voor het volgende zo weer mooie plannen ontstaan. Ook na de Kerst staan wij natuurlijk weer klaar om u te voorzien van relevante informatie en naar wij hopen bij te dragen aan uw plezier op het water.

Kite challenge

Elke nieuwe sport en ook elk nieuw soort vaartuig nodigt uit om bijzondere uitdagingen aan te gaan en zo de grenzen van de mogelijkheden op de zoeken. Pure waanzin of waanzinnige prestatie liggen soms vlak bij elkaar.
Een goede voorbereiding en professionele begeleiding maakt meestal het verschil.

In de Atlantic Kite Challenge gingen een aantal ervaren kitesurfers de uitdaging aan om per kite de Atlantische oceaan over te steken. Op 20 november 2013 vetrok men vanaf Fuerteventura. Om na duizenden mijlen, vele kitewissels en een onverwachte korte stop op Kaap Verdie aan te komen op de Turks & Caicos eilanden.
Meer leest u online …

Mogelijk uitstel ROSR-eisen

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) heeft aangekondigd, met het oog op de aanhoudende crisis, te werken aan verlenging van overgangstermijnen uit het Reglement Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR). Het gaat om een aantal bepalingen waarvan de overgangstermijn in 2015 afloopt, waaronder eisen omtrent geluid, elektrische installaties en relingen, en - specifiek voor de passagiersvaart - de tweede onafhankelijke voortstuwing. Lees verder op de website …

Rust

Vorige week schreef ik u nog over onze stress rond het verkopen van onze zeilboot en riepen wij uw hulp in. Hartelijk dank voor de vele reacties en adviezen. En ik kan u melden dat onze inspanningen succesvol waren. Onze boot is verkocht! Dit weekend is de overdracht. Soms kan het ineens snel gaan.
Het belangrijkste was natuurlijk dat wij de vraagprijs aanzienlijk verlaagd hadden. Hierdoor kwam ineens een heel andere doelgroep in beeld. Ook hebben wij uitgebreid gebruik gemaakt van de mogelijkheden om onze boot extra onder de aandacht te brengen. Op Marktplaats bijvoorbeeld door de advertentie een week lang als Topper bovenaan te laten verschijnen, maar bijvoorbeeld ook op Boten te koop en anders sites zijn altijd speciale opties om uw schip extra onder de aandacht te brengen. Gezien de prijststelling van 9.500 euro nu voor 4.500 euro kregen wij de meeste reacties uit de hoek van Marktplaats. Bijna 3.000 mensen hebben onze advertentie gezien en wij kregen vele vragen en ook spontaan enkele online biedingen. Biedingen die overigens meer dienen om contact te leggen, want ik kan mij niet voorstellen dat men enkele duizenden euro's wil overmaken zonder de boot in het echt gezien te hebben. De uiteindelijke koper heeft nooit een bod gedaan, hij maakte meteen een afspraak om te komen kijken.
Hoewel wij natuurlijk een bijna belachelijk lage prijs voor ons schip krijgen, zijn wij er wel blij mee. Het geeft immers rust. En we zijn ook blij dat ons schip, waar wij 12 jaar veel plezier mee hadden, een goede nieuwe eigenaar vind, die vol zit met ideeën wat aan het schip op te knappen en welke bestemmingen hij met haar wil bezoeken. Juist door de boot zo af te prijzen stellen wij de nieuwe eigenaar in staat om zelf nog geld in het opknappen en aanpassen te steken. En zo vaart ons schip straks weer een nieuwe toekomst tegemoet.
Een lage prijs betekent wel dat wij de meeste uitrusting en apparatuur zelf houden. Dat betekent ook dat wij nu dus een nieuw schip moeten kopen, anders hebben die spullen immers geen waarde meer. Hoe dit afloopt vertel ik u volgende week.

Boordboek Knopen en Steken weer leverbaar

De Boordboeken van Uitgeverij De Alk en Heijnen zijn kleine handige ringbandjes die in kort bestek een onderwerp bespreken. Heel handig om aan boord te gebruiken en als naslagwerk hoe iets nu ook al weer zat. Er zijn inmiddels een groot aantal verschillende boordboeken verschenen en wat ons betreft mogen dat er nog meer worden.

Het nadeel van populaire boeken is wel dat de voorraad soms helemaal op is. Niet alleen in ons magazijn, maar ook bij de uitgever. Dat was dus ook het geval bij het Boordboek Kopen & Steken. Was, want de herdruk is nu leverbaar.
Dit handige knopenboek staat vol met nuttige en praktische knopen en steken. Het is bedoeld voor zeilers en motorbootvaarders. De uitleg in tekst wordt ondersteund door heldere stap-voor-stap foto's, en ook de toepassing van de knoop of steek komt aan bod. Ook wordt aandacht besteedt aan de verschillende moderne touwsoorten en aan het onderhoud.

Belgische Zeilsport huldigt Jaques Rogge

In september ll. beëindigde Dr. Rogge zijn mandaat als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Internationaal werd zijn voorzitterschap als vernieuwend maar ook doortastend geroemd. De strijd tegen de doping en de organisatie van de Jeugd Olympische Spelen waren 2 van zijn belangrijkste verdiensten.
Als zeiler nam Dr. Rogge deel aan drie Olympische Spelen. Als jonge vader stond hij de startende zeilers bij om hun weg te vinden in de competitieve zeilsport. Als Belgische verantwoordelijke begeleidde hij het Belgisch Olympische team als "chef de mission" of als voorzitter. En finaal stond hij zelf 12 jaar aan het hoofd van deze prachtige organisatie. De gedrevenheid waarmee hij deze diverse taken op zich nam, en enthousiasme en de aandacht die de atleten hierbij kregen, vragen om erkenning en om een eerbewijs. Online verder lezen …

Conny van Rietschoten

Jaren terug was ik voor een congres in het zuiden van Portugal. Op een avond kwam ik daar bij de haven Connie van Rietschoten met zijn zoon tegen. Het water en de schepen bleven altijd trekken. Vele jaren eerder; weer een andere herinnering. Als vele jonge jongens volgden mijn broer en ik de verrichtingen van beide Flyers in de Whitbread Round the World races. Op een dag was mijn broer laat thuis. Wat bleek hij was van Maasland met een buurjongen naar de Veerhaven in Rotterdam gefietst. Daar was de Flyer net binnengekomen. En er was niemand die er een probleem mee had dat die twee jongens samen met alle VIP's aan boord stapten.
De zeilheld die voor velen tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie is, is helaas deze week op 17 december overleden.

Een goed stuk over Conny van Rietschoten en wat hij internationaal voor de zeilsport betekent vindt hier … (Engels). En het is goed om te weten dat, terwijl haar schipper voor het laatst uitvaart, de Flyer I terug naar Nederland komt. Klik hier …

Uiteraard schittert van Rietschoten ook in het mooie boek Zeilhelden.

Twee voor de prijs van een

De voorbereidingen voor HISWA 2014 zijn in volle gang. Over slechts 3 maanden staat Amsterdam RAI weer volledig in het teken van watersport. Koop nu uw toegangskaart en ontvang het 2e kaartje gratis. U betaalt dan slechts €15,00 in plaats van €30,00 voor 2 toegangskaarten. De actie is geldig t/m 31 december 2013.
Klik hier …

De HISWA Amsterdam Boat Show vindt plaats van 5 t/m 9 maart in Amsterdam RAI en is boeiend voor iedere watersporter. Of u nu een kajuitzeiljacht of motorboot bezit, eigenaar bent van een sloep, open zeilboot of sportboot. Of wanneer u zo nu en dan een boot huurt of liever op een surfplank staat. Op de HISWA is echt voor ieder wat wils.

Varen op de getijden

Een goede voorbereiding is essentieel als u gaat varen. Nergens anders geldt dat zoals op getijdenwater. Vertrekt u daar op het verkeerde moment dan wordt u hard gestraft. Stroom tegen is meestal alleen vervelend, maar vastlopen omdat u de waterdiepte verkeerd heeft uitgerekend kan ernstige gevolgen hebben.

Alle informatie voor het varen op de Nederlandse getijdewateren vindt u in de HP 33 van de Nederlandse Dienst der Hydrografie. Deze bevat alle waterstanden en getijstromen voor de Nederlandse kust en aangrenzend gebied. De editie voor volgend jaar is nu leverbaar …

Een goed alternatief zijn de Getijtafels in Nederland van de SDU. Het verschil met de HP 33 is dat de HP 33 ook stroomkaarten bevat, de Getijtafels zijn echter wat handzamer van formaat. Ook van dit boek verscheen recent de 2014 editie; klik hier …

Gaat u volgend jaar richting de Duitse Noordzeekust, dan is het goed te weten dat ook de Gezeitenkalender 2014 nu is te bestellen …

België investeert in watersport langs haar kust

Vlaams minister van Toerisme, Geert Bourgeois wil ruim een half miljoen euro uitgeven aan toeristische projecten aan de Oostkust. De minister heeft een subsidie van ruim € 500.000 gereserveerd voor de Vlaamse kust. Met dit extra geld wil de Vlaamse regering de kust toeristisch aantrekkelijker maken. Twee projecten in Blankenberge, een in Zeebrugge en een in Knokke-Heist kunnen rekenen op een bedrag. Online verder lezen ...

Keuzestress

Kent u dat gevoel? Staat u in de watersportwinkel en kunt u geen keuze maken omdat er te veel producten voor hetzelfde in het schap staan. Wilt u een zeilvakantie boeken, maar er zijn zo veel bestemmingen en zo veel aanbieders met verschillende jachten. Of zoals momenteel in ons geval. Wij willen een ander schip kopen om ook eens andere vaargebieden te kunnen verkennen, maar helaas ons huidige schip is nog steeds niet verkocht. Maar ondertussen komt net dat schip voorbij dat je zou willen hebben. En dan is de eigenaar ook nog eens bereid om een bijna belachelijke prijs te accepteren en jou zijn schip te gunnen. Wat doe je dan?

Net als Abramovich gewoon meerdere (super)jachten op meerdere continenten is niet iets wat wij ambiëren. Twee boten lukt financieel nog wel, maar wij zien de dubbele zorg van twee ligplaatsen, twee keer de boot poetsen, twee keer het onderwaterschip verven, twee keer olie verversen, etc. gewoon niet zitten. Dat gaat ten koste van de motivatie en dus ten koste van het plezier van het varen en met jouw schip bezig zijn.

Daarom hebben wij besloten het voordeel dat wij bij de aankoop van het nieuwe schip kunnen halen door te geven aan de nieuwe eigenaar die ons huidige schip koopt. En roepen wij ook uw hulp in. Misschien zoekt u zelf een leuke zeilboot of weet u iemand die een leuke boot zoekt of gewoon omdat u het leuk vindt ons te helpen.

Stuur dan vooral veel mensen door naar onze advertentie op Marktplaats. Of plaats een linkje op uw Facebook pagina, Tweet en retweet over onze speciale aanbieding of spreek uw medewatersporters in de haven aan. Diegene die de uiteindelijke koper aanbrengt krijgt van ons een boek of zeekaart van uw keuze uit de Vaarwinkel kado. En voor de koper staat in de Vaarwinkel een set navigatiekaarten voor zijn of haar nieuwe vaargebied klaar.

Polaire of tropische maritieme lucht ?

In het meest recent afgenomen examen Stuurbrevet in België is een discussie ontstaan over een vraag over polaire of tropische maritieme lucht. Ook in Nederland moeten u de verschillende luchtsoorten kennen voor bijvoorbeeld het examen Klein Vaarbewijs 2.
Aardig om de discussie eens te lezen en vooral de reactie van twee weermannen. Klik hier ...

Nederlandse deelname aan de Volvo Ocean Race

Brunel wordt de hoofdsponsor van een Nederlands team in de komende Volvo Ocean Race. Sailing Holland, een initiatief van een aantal bekende Nederlandse zeilers, en Brunel hebben overeenstemming bereikt over deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-2015.

De Volvo Ocean Race is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De start van de race vindt plaats op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante. Negen etappes en vier oceanen later finisht de race op 27 juni 2015 in Gothenburg in Zweden. De negenkoppige bemanningen hebben dan een afstand van 40.000 zeemijlen (72.000 km) afgelegd onder vaak de meest veeleisende omstandigheden.
Online verder lezen ...

De groei moet komen van de "kleine" watersport

Kitesurfplanken, sloepen en open zeilboten zijn de komende jaren de meest vitale groeiers in de watersportsecotor. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationale Waterrecreatie Onderzoek. Lees verder bij ANWB Watersport …

Scheepsonderhoud

Vorig weekend was het nog water koud, maar de laatste dagen was het weer toch iets beter om buiten aan de boot te kunnen werken. Onlangs sprak ik met een vertegenwoordiger van onderhoudsproducten. Hij vertelde dat begin van dit jaar de verkopen wat tegen waren gevallen. Omdat het zo lang koud bleef kwam men niet aan onderhoud toe en veel schepen gingen daarna al vrij snel weer het water in, zonder dat er tijd was om veel aan het onderhoud te doen. Opvallend was dat deze leverancier de afgelopen weken juist veel bestellingen mocht noteren. Vermoedelijk dat veel mensen - nu het weer nog goed is - er voor hebben gekozen om hun schip aan het begin van de winter extra te verzorgen. Een goed idee, want niemand weet hoe het weer dit voorjaar zal zijn.

Toch zijn er ook klussen die nog even moeten wachten, want hoewel het weer redelijk is te noemen, is het toch echt te koud voor een groot aantal klussen. Veel onderhoudsproducten hebben namelijk een minimum temperatuur waarmee het betreffende product nog optimaal werkt. Kijkt u daar dus goed naar als u dit weekend nog wat wilt gaan doen.

En als u de instructies dan toch leest; kijkt u dan meteen naar de aanbevolen dosering. Waarschijnlijk denkt u net als ik dacht: "beter nog een beetje extra voor een beter resultaat". De moderne onderhoudsmiddelen zijn echter zo doordacht dat zij juist optimaal resultaat geven als u de instructies van de fabrikant zo goed mogelijk opvolgt. En vaak is minder dan dus beter en ook nog beter voor uw portemonnee.

Een bijzonder goed boek bij het onderhouden van uw schip is de Bijbel voor bootonderhoud. Een bijzonder compleet boekwerk dat alle aspecten van het scheepsonderhoud behandelt. Vol met adviezen en tips en zeer duidelijk geïllustreerd. En zo'n groot dik boek is uiteraard ook geweldig om kado te doen. Te bestellen in de Vaarwinkel …

Sinterklaas

Een verrassing die u in uw mailbox vond.
Nooit eerder verscheen de Vaarwijzer Nieuwsbrief op pakjesavond.
Voor de goed heiligman weer vertrekt naar zee,
leek het ons een aardig idee,
u een kortingsbon te schenken.
Zelf kunt u dan bedenken,
wat u uit de Vaarwinkel wilt bestellen.
Let wel op uw tellen:
De bon moet u binnen 14 dagen besteden,
een regel die u niet mag overtreden.
Bestel voor minstens 30 euro,
dan krijgt u maar liefst 5 euro van ons kado!

De Kapitein van de Pakjesboot

Uw kortingscode: .... [Code alleen voor abonnees van de gratis nieuwsbrief !] Ook abonnee worden; schrijf u nu in op: http://www.vaarwinkel.nl/shop/newsletter.asp

Ga naar de site van Vaarwinkel en stop de artikelen die u wilt bestellen in uw winkelwagen. Als u alles heeft gaat u naar de Kassa. In de winkelwagen of op de pagina waar u uw adres opgeeft kunt u de kortingscode invoeren. Klik op de knop Code nu toepassen. De korting wordt dan toegepast en u kunt de bestelling verder afronden.

Niet voor niets is de Vaarwinkel al jarenlang de exclusieve leverancier van kaarten en boekwerken voor de Pakjesboot.

Waterkampioen Sinterklaasrace

Het is bekend dat de zeilsport ongekend populair in is Frankrijk. Dat echter een Fransman de virtuele Sinterklaas zeilrace van de Waterkampioen wint, is toch wel bijzonder.

De Sinterklaas Race, de virtuele Waterkampioen-race van Valencia naar Delfzijl, heeft een winnaar. Woensdagavond om 20.53 uur finishte Frozen Lifeboat, op 100 meter gevolgd door Herve Avalon. Voor de Sinterklaas Race schreven zich in totaal 7.198 mensen in.
De eerste uitslagen bevestigen dat de online zeilgame vooral in Frankrijk erg populair is. De top-4 is Frans, de nummer 5 een speler uit Zambia. De eerste Nederlander die over de virtuele finish ging, eindigde op de 65ste plaats. Of de deelnemers ooit van Sinterklaas gehoord hebben? Vast niet, maar de "echte" Sint Nicolaas is natuurlijk niet voor niets de schutspatroon of beschermheilige van de zeevarenden.
Online verder lezen …

Evaluatie Varen doe je samen

De voorlichtingscampagne Varen doe je samen! (VDJS) is in 2008 gestart, en heeft als doel de veiligheid op het water te vergroten. Dat gebeurt onder andere door voorlichting richting beroeps- en recreatievaart over ’veilig samen varen‘, en over onderwerpen zoals communicatie op het water, het dragen van een reddingsvest en het vlot en veilig passeren van een brug of sluis. Betrokken organisaties zijn Rijkswaterstaat, alle provincies, KNRM en Reddingsbrigade Nederland, enkele havenbedrijven en de watersportbranche.

Om het project te evalueren is een korte enquête opgesteld. Iedereen wordt gevraagd om mee te doen. Invullen duurt ongeveer 5 minuten. Klik hier …

Verhuur zelf uw boot

Websites waarmee particulieren zelf geld kunnen verdienen zijn ongekend populair. Denk maar aan Marktplaats of Ebay als u zelf iets wilt verkopen of aan AirBnB als u een kamer of tweede woning zelf wilt verhuren. Een groot deel van het succes van deze websites valt te verklaren uit het gemak waarmee vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht, zonder dat daar allemaal extra schakels (die er ook iets aan willen verdienen) tussen zitten. Een kritische massa van aanbiedende en vragende partijen is daarvoor uiteraard weer van groot belang. Met slimme techniek, dankzij het internet en daardoor substantieel lagere kosten zijn deze websites in staat om snel beeldbepalend in een markt te worden.

Waar AirBnB de markt voor overnachtingslocaties in beweging bracht, wil het nieuwe Skipperz jachteigenaren de mogelijkheid bieden om hun eigen jacht te huur aan te bieden. Als eigenaar bepaalt u zelf of en aan wie u verhuurt en tegen welke prijs en condities. Wanneer u de boot zelf niet gebruikt, kunt u hem dus voor een aantrekkelijk bedrag verhuren. Skipperz maakt het mogelijk om de kosten van uw boot (en meer) terug te verdienen.
Aardig is dat Skipperz samenwerkt met verschillende professionele instanties en websites waar u als individuele en kleinschalige verhuurder nooit tussenkomt. Zo kunt u dus in een keer een grote en internationale doelgroep van potentiële huurders bereiken.

De site is zojuist gelanceerd en nu moet de database met aanbieders groeien zodat er voldoende en gevarieerde keuze is. Door de samenwerking met andere partijen in de (water)recreatie sector weet u in ieder geval dat u een grote groep geïnteresseerden kunt bereiken. Klik hier …

Nederlandse deelname aan de Volvo Ocean Race

Brunel wordt de hoofdsponsor van een Nederlands team in de komende Volvo Ocean Race. Sailing Holland, een initiatief van een aantal bekende Nederlandse zeilers, en Brunel hebben overeenstemming bereikt over deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-2015.

De Volvo Ocean Race is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De start van de race vindt plaats op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante. Negen etappes en vier oceanen later finisht de race op 27 juni 2015 in Gothenburg in Zweden. De negenkoppige bemanningen hebben dan een afstand van 40.000 zeemijlen (72.000 km) afgelegd onder vaak de meest veeleisende omstandigheden.
Online verder lezen ...

Noordwest passage

Afgelopen zomer trachte Eef Willems met haar schip Tooluka vanaf Groenland door de Noordwestelijke doorvaart boven Canada te varen. Omdat er toch te veel ijs was, moest ze halverwege terugkeren. Komende winter geeft ze een aantal lezingen met dia's over Groenland en over haar poging door de NW Passage te varen. Meer informatie op de website ...

Nieuwe Info20M

De 72e editie van het informatieblad Info20M voor de grote pleziervaart is weer gratis te downloaden van de website van de familie Bos.
In dit nummer onder andere aandacht voor: ontwikkelingen Klein Vaarbewijs, ongevallen op het water, ECDIS en AIS, keuringen en regelgeving en wrakken en onderwater archeologie.

Satelliet navigatie

Satelliet navigatie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Niet veel mensen weten echter dat er naast het Amerikaanse GPS systeem nog twee andere systemen bestaan. Het Russische Glonass is al operationeel, maar ook Europa werkt aan een "eigen" satelliet navigatie systeem. Met de Digital Yacht GPS150 DualNav gps ontvanger kunt u straks alle drie de systemen combineren. Deze supergevoelige 50 kanaals combineert nu nog GPS met GLONASS, maar werkt in de toekomst ook met het Europeesche Galileo systeem wanneer het beschikbaar komt. Deze slimme ontvanger schakelt automatisch of handmatig tussen de beide systemen. Niet de goedkoopste oplossing, maar wel erg handig als u niet afhankelijk wilt zijn van één systeem. Klik hier voor meer informatie ...

Ook deze nieuwe ontvanger werkt met een extra leverbare USB aansluiting in combinatie met de ANBW Waterkaart software op uw Windows PC.

Flyer terug naar Nederland

De Flyer, de legendarische zeilboot, waarmee schipper Conny van Rietschoten in 1978 historie wist te schrijven door de Whitbread Round the World Race (sinds 2005 Volvo Ocean Race) winnend af te sluiten, komt terug naar Nederland. Online verder lezen ...

Open dagen Tip Top Sailing

Zaterdag 30 november en zondag 1 december organiseert Tip Top Sailing in Willemstad weer haar jaarlijkse Open Dagen. Deze dagen zijn de ideale gelegenheid om te zien wat Tip Top Sailing allemaal te bieden heeft op het gebied van de zeilsport. Dit jaar in een hernieuwd concept met de bekende buiten locatie, maar aangevuld met een prachtige binnenruimte zodat de bezoekers zich in alle comfort kunnen laten voorlichten. Meer informatie op de website …

Racen tegen de pakjesboot

De Waterkampioen van de ANWB organiseert voor het eerst de Sinterklaas Zeilrace, een virtuele zeilrace van Valencia naar Delfzijl. De virtual regatta ging op maandag 25 november van start waarbij de pakjesboot uit de haven van Valencia vertrok (**). De zeilwedstrijd duurt tot woensdag 4 december ’s avonds als de boot in de haven van Delfzijl aankomt. Er wordt ‘gevaren’ onder de actuele weersomstandigheden en met identieke boten.

Onderweg verliest de pakjesboot cadeautjes die garant staan voor leuke prijzen. Zo kunnen er complete zeilpakken, verrekijkers, gps-systemen en andere zeilgadgets uit zee worden opgepikt. Maar de eerste die finisht in Delfzijl wint een begerenswaardige prijs, namelijk een plaats als gast-navigator aan boord van de Saffier Nitro tijdens de North Sea Regatta 2014.
Voor meer informatie én gratis inschrijven gaat u naar de website … Wees er snel bij want de race is al begonnen ...

(**) Dit is een virtuele race want Sinterklaas is al bijna twee weken in het land en de "echte" pakjesboot ligt veilig in de haven te wachten tot 6 december wanneer de Sint weer vanuit Hoek van Holland naar huis vaart.

Pon Power doneert originele historische CAT motor

Om de jarenlange samenwerking tussen Pon Power en de KNRM te benadrukken heeft Pon Power een originele Caterpillar 3306 scheepsmotor geschonken aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. De motor zal een mooi plekje in het museum krijgen. Op deze wijze kan de bezoeker eens van dichtbij bekijken hoe een scheepsmotor, zoals in diverse KNRM reddingboten geïnstalleerd is, eruit ziet. Online kunt u verder lezen ...

Open dagen Tip Top Sailing

Zaterdag 30 november en zondag 1 december organiseert Tip Top Sailing in Willemstad weer haar jaarlijkse Open Dagen. Deze dagen zijn de ideale gelegenheid om te zien wat Tip Top Sailing allemaal te bieden heeft op het gebied van de zeilsport. Dit jaar in een hernieuwd concept met de bekende buiten locatie, maar aangevuld met een prachtige binnenruimte zodat de bezoekers zich in alle comfort kunnen laten voorlichten. Meer informatie op de website …

Weer een film over zeilen

Deze week is in Frankrijk een film voor zeilliefhebbers ‘En Solitaire’ in première gegaan. De film ,En Solitaire´ is opgenomen op de boot DCNS 1000 van Marc Thiercelin, deelnemer aan de Vendée Globe 2008-2009, die toen helaas al vroeg z’n mast overboord zeilde. Het verhaal gaat over een fictieve fanatieke zeiler Yann Kermadec, die vlak voor de start van de Vendée Globe zijn vriend vervangt. Nu kan hij de droom van z’n leven om solo rond de wereld te zeilen verwezenlijken. Maar eenmaal op zee wacht hem de verrassing van een jonge mede-passagier.
Voorlopig draait de film al wel in België, maar (nog) niet in Nederland. Online verder lezen en kijken ...

Friese skûtsjes naar de Kralingse plas

Een groep Rotterdamse watersportliefhebbers organiseert volgend jaar van 22 tot en met 24 mei op de Kralingse plas in Rotterdam een evenement met Friese skûtsjes. Dit heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Verder lezen ...

Nieuw militair monsterschip – ‘het duurste ooit’

Er is plaats voor meer dan 4.500 mensen en weegt in de vaart 90.000 ton. De VS hebben een nieuwe vliegdekschip dat model moet staan voor schepen van de komende decennia. Een geavanceerd bouwwerk met een aardig prijskaartje. Bekijk hier hoe dit schip gebouwd werd ...

Parfum Titanic ruikt nog goed

Parfumflesjes die na een eeuw nog vaag naar hun inhoud ruiken. De telegraafpaal waarmee eerste officier Murdoch (te laat) het bevel ‘hard naar stuurboord’ gaf. Champagneflessen met de inhoud er nog in. Vanaf morgen zijn honderden objecten van het gedoemde stoomschip Titanic te zien in de Amsterdam Expo. Online verder lezen en kijken ...

CWO Motorboot diploma's

Graag komt Joop Simmers van Motorbootzaken in contact met mensen die één of meerdere CWO Motorbootdiploma's hebben gehaald. Klik hier ...

Winterberging voor jachten

In het nieuwe en praktische boek Winterberging voor zeiljachten wordt stap voor stap beschreven hoe u een zeiljacht uit het water haalt en wat daar allemaal bij komt kijken. Alle relevante informatie om uw jacht met uitrusting tijdens de wintermaanden te onderhouden en in het voorjaar weer vaarklaar te water te laten, kunt u erin vinden. Het boek is bestemd voor zowel nieuwe als ervaren jachteigenaren, maar omdat alle technische onderwerpen uitvoerig worden behandeld, zullen zeker ook motorbootvaarders er hun voordeel mee kunnen doen.

Het nieuwe boek Winterberging voor jachten is alvast te bestellen in de Vaarwinkel ...

Met Rijn cruiseschip naar Boot Düsseldorf

Het is inmiddels een terugkerende traditie; de Stichting Actieve Watersportbeoefenaars (SAW) organiseert in samenwerking met het blad “Motorboot” van vrijdag 24 januari tot en met zondag 26 januari 2014 een educatieve vaartocht naar Boot Düsseldorf.

Zowel de heen- als terugreis zal in het teken staan van educatie en gezelligheid. Er zullen een aantal presentaties en een workshop plaatsvinden. Tijdens de vaartocht zal er aandacht zijn voor het vaar- en communicatie gedrag beroepsmatige - en recreatie scheepvaart bekeken vanuit de stuurhut. Hoe gedraag ik mij op een drukke rivier waar veel beroepsvaart aanwezig is, waar kan ik veilig varen en waar moet ik wegblijven. De betekenis van de betonning, de verlichting, de geluidsseinen. Hoe moet ik reageren in geval van calamiteiten bijvoorbeeld motorstoring, brand enz..
Er is echter ook live muziek aan boord, dus het zal ook wel gezellig worden.

Meer informatie vindt u op de website ...

Maak polyester weer als nieuw

Een paar weken terug deed ik verslag van mijn ervaringen met de ANWB Workshop Zelf aanvaringsschade repareren. Gisteren was ik in Gorinchem te vinden voor de dagcursus "Maak je romp weer als nieuw" over het polijsten en poetsen van de gelcoat van uw polyester schip. Een erg nuttige en zeer leerzame dag vol met tips, trucs, uitleg en natuurlijk veel zelf proberen.

De ANWB Waterkampioen organiseert de verschillende cursussen en workshops in samenwerking met diverse andere deskundigen en leveranciers. De cursus van gisteren werd verzorgd onder de deskundige leiding van Rob van Mourik en enkele zeer ervaren experts. Waarbij de leveranciers Festool (professionele klusmachines) en Riwax (poets- en reinigingsmiddelen) hun commerciële belang naar mijn mening keurig op een integere manier in de les hadden verweven.

Met bewust 4 instructeurs op 8 deelnemers is de cursus vooral gericht op kennisoverdracht en veel zelf doen. Iedereen kreeg voldoende de kans zijn vragen te stellen en tijdens de hele dag was er voldoende gelegenheid om ook ieders specifieke problemen te behandelen. Het polijsten en poetsen van (zwaar) verweerd polyester kwam uitgebreid aan bod en er was veel aandacht voor materialen, poets- en reinigingsmiddelen en hoe de verschillende gereedschappen goed en veilig te gebruiken. Ook reparatie van de gelcoat, polyester en zelfs het maken een polyester werkstuk in een mal en hoe zelf een mal te nemen van bijvoorbeeld een profiel antislip dek kwamen aan de orde en kon deels meteen in de praktijk worden gebracht. Persoonlijk vond ik vooral het op de juiste kleur mengen van de gelcoat erg lastig. Het was verrassend om te zien hoe je met de juiste middelen zwaar gekrast perspex weer als nieuw krijgt. Hoe je een gelcoat reparatie met schuren, polijsten en poetsen onzichtbaar kunt afwerken.

Zoals één van de medecursisten tegen mij opmerkte: "Ik zou het nooit aangedurfd hebben om mijn eigen schip met schuurpapier en machines te lijf te gaan, maar het is verbluffend om te zien wat je daar mee kan bereiken". En alle deelnemers waren het er over eens "het geeft veel voldoening als je ziet wat je zelf zo kan bereiken".
Met het juiste materiaal en de instructies en tips van de deskundigen in mijn hoofd ga ik straks ook ons eigen schip eens een flinke opknapbeurt geven. Maar om zelf nog wat meer ervaring op te doen ga ik wel eerst met een bijbootje beginnen. Kan onze zoon van het voorjaar lekker beginnen met zeilen.

Weercursus voor watersporters

Vorige week schreef ik enthousiast over de polyester cursus van de ANWB. De ANWB organiseert echter deze winter nog meer leuke en interessante cursussen waar u echt wat aan heeft. Kijk maar hier ...

Eigenlijk moet elke watersporter een beetje weerman of -vrouw zijn. Dat betekent niet dat u alles van meteorologie hoeft te weten, maar het is gewoon erg handig als u zelf een inschatting kunt maken welk weer u onderweg kunt verwachten. Tijdens de Waterkampioen weercursus, gegeven door Meteo Consult te Wageningen, leert u zelfstandig een weersverwachting maken met weerkaarten en bijvoorbeeld 'gribfiles'. Het is vooral een praktische cursus waarin de deelnemers zelf in de weer zijn met weerkaarten op papier, passer, potlood en gum. U leert de vaardigheden, vuistregels, tips en trucs. Vanzelfsprekend komt de theorie aan de orde, maar de nadruk ligt op de praktijk. "Wat zie ik op een weerkaart en hoe zie ik dat weer ‘aankomen'". Meer informatie en inschrijven ...

Overigens is deze kennis ook erg handig op de wal. Bijvoorbeeld als u op de fiets naar de winkel wilt, maar wat betekenen die donkere wolken in de verte?

Boeken over het weer en meteorologie kunt u ook bestellen in de Vaarwinkel ...

Nieuwe roeiboot voor de jeugd

Volans Rowing ontwikkelt de VolansKIDS, een skiff (eenpersoons roeiboot) voor kinderen van 8 - 12 jaar. In Nederland zijn er eigenlijk geen goede mogelijkheden voor kinderen om sportief te (leren) roeien. Hier en daar zijn programma’s voor kinderen vanaf 12 jaar, bij een enkele vereniging voor kinderen vanaf 10 jaar. Het materiaal vormt daarbij een van de grootste belemmeringen. Het is ontworpen en gemaakt voor volwassenen, is kwetsbaar en duur.
Op basis van de ervaring met de Volans² werkt Volans Rowing aan een variant voor kinderen, met een bijbehorend les- en trainingsprogramma. Een project in samenwerking met InnoSportNL, de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB), TU Delft en de Haagse Hogeschool. Lees online verder ...

Serious game wint prijs

De ISS Game van T-Xchange, een joint venture tussen de Universiteit Twente en Thales Nederland, is beloond met de DI-WCM Maintanance Awareness Award 2013. De ISS Game is een zogenaamde serious game, en ontwikkeld om de complexe systemen aan boord van marineschepen inzichtelijk te houden. Het bordspel brengt verduidelijking op het gebied van onderhoud.
De ISS Game is inmiddels al gespeeld met de marines van Nieuw Zeeland, Marokko, Duitsland en Chili. Het spel krijgt veel waardering voor zowel de fun factor als het realistische en inzichtelijke karakter. Online verder lezen ...

Bediening bruggen en sluizen op aanvraag

Rijkswaterstaat heeft met ingang van 1 november 2013 de bedieningstijden op een aantal bruggen en sluizen in het IJsselmeergebied gewijzigd. In de uren met weinig aanbod van scheepvaart gaan de bruggen en sluizen uitsluitend op aanvraag open. Lees verder op de website ...

Polyester reparaties doet u zelf

Eerder wees ik u al op de polyester cursussen van de ANWB Waterkampioen. Gisteren heb ik zelf deelgenomen aan de workshop "Zelf aanvaringsschade repareren" bij de Zeilschool Aalsmeer. Ne eerst wat theoretische uitleg over het werken met polyester mochten wij onder begeleiding van 4 deskundige instructeurs zelf aan de slag met hars, harder, glasmatten etc.. Eerst zelf een gat in een polyester plaat repareren, daarna zelf een haakse hout verbinding lamineren en tot slot een diepe kras in de gelcoat repareren. Zelf had ik nauwelijks ervaring met polyester of gelcoat. Wel eens een wat kleine reparaties gedaan, maar nooit ging dat zo goed als gisteren. Dankzij de duidelijke uitleg en bruikbare adviezen was ik in staat om een gat waar een hand door heen kon weer keurig dicht te krijgen en achter de folie van mijn 'werkstuk' kwam vanochtend een mooi glanzend stukje gelcoat te voorschijn in plaats van de lelijke diep kras van de avond te voren. Een volle maar zeer welbestede avond.

Ik kan deze workshop aanraden voor een ieder die zelf aan de slag wil met polyester en kleinere reparaties aan zijn of haar schip wil doen. Ook vind ik de workshop van belang voor eigenlijk elke (toekomstige) eigenaar van een polyester schip. U leert over het materiaal, de voordelen en beperkingen en bent na afloop ook beter in staat om bijvoorbeeld de offertes en werkzaamheden van reparatie- en poetsbedrijven te beoordelen.

Er is nog plaats bij een aantal workshops later deze maan; klik hier ... Later deze maand doe ik nog de cursus "Maak je romp weer als nieuw" en ik zal daar ook verslag van doen. Naast deze genoemde cursussen organiseert de Waterkampioen ook nog de cursus "Een kleine verbouwing met hout en epoxy".

Wilt u zelf aan de slag met kunststoffen dan is het Praktijkhandboek Kunststoffen zeker ook een aanrader. Als deelnemer aan de workshop kreeg ik het boek mee naar huis, zodat ik het geleerde en nog veel meer nog eens rustig kan nalezen.

Reageren op de Vaarwijzer Nieuwsbrief

Het schrijven van de Vaarwijzer Nieuwsbrief kost veel tijd, maar is ook dankbaar werk Dat blijkt uit de vele reacties die wij altijd mogen ontvangen. Soms nodigen wij u in een artikel ook speciaal uit om te reageren. Sommige stukjes roepen zelfs veel reacties en discussie op. Wij lezen altijd alle reacties, maar soms ontbreekt het ons aan tijd om u een antwoord terug te sturen.

Alle artikelen uit de Vaarwijzer Nieuwsbrief verschijnen na een paar dagen ook op het online archief op de website In het archief is het ook mogelijk om rechtstreeks op een artikel te reageren. Vanaf nu zullen wij proberen om ook de reacties die wij per e-mail krijgen en die zich daarvoor lenen, online te plaatsen bij het betreffende artikel. Wel zullen wij deze reacties anoniem maken, zodat u niet bang hoeft te zijn ons uw ongezouten mening te geven.

Hoe dat er uit ziet kunt u bijvoorbeeld hier zien ... Artikel uit de vorige nieuwsbrief over het bijwerken van de Hydrografische kaarten.

Logica

Samen met u verbazen wij ons met regelmaat over de logica achter sommige regels waar wij als watersporters mee te maken hebben. Vooral de "logica" wanneer wel of niet een klein vaarbewijs verplicht is voor onze lezers aanleiding om ons met aardige voorbeelden te bestoken. Gaat u daar vooral mee door en stuur uw tips naar redactie@vaarwijzer.nl

Uiteraard is daar de grens van 15 meter lengte. Varend met een schip langer dan 15 meter moet u minimaal een klein vaarbewijs hebben. Heeft u een schip van 14,99 meter dan dus net niet. "Geen vaarbewijs nodig" is nog steeds een zinnetje dat je tegenkomt in advertenties voor te koop liggende schepen en bij verhuurders. Niet voor niets zijn veel mensen voorstander van het afschaffen van deze - ooit gekozen - grens en vindt u het meer logisch naar het vaargebied te kijken.
Overigens willen wij wel eens iemand spreken die ervaringen heeft met de handhaving van deze lengte. Is uw schip wel eens nagemeten? Wat als een nieuwe ankerrol voorop wordt gemonteerd en uw schip dus net langer is, als in de papieren staat? Etc..

Het maandblad Motorboot wees er in een redactioneel commentaar al eens op dat een volwassene in een rubberboot met een buitenboordmotor van 4 pk waarschijnlijk niet harder zal varen dan 20 km/uur en dan dus geen klein vaarbewijs nodig heeft. Stapt een kind alleen in dezelfde rubberboot dan is het goed mogelijk dat hij wel over deze grens gaat en dus helemaal niet met deze boot mag varen.
Het wordt pas lastig als er een zwaardere motor achter hangt. Met een volwassen, maar licht gewicht, bestuurder haalt de rubberboot meer dan 20 km/uur. Maar met een volslanke bestuurder van ruim 2 meter wordt dat misschien nooit gehaald. Wanneer speelt het gewicht van de bestuurder wel of geen rol?

Als u een Klein Vaarbewijs I heeft en vaart met een speedboot, mag u niet op het IJsselmeer varen. Klein Vaarbewijs II is daar immers verplicht. Vervangt u de motor door een 4 pk electro motor omdat u gaat voortaan alleen maar gaat vissen is de registratie als snelle boot niet meer nodig en mag u ook zonder een klein vaarbewijs het IJsselmeer op.

Een schipper moet bekwaam zijn

Ben Ros van VBO Vaarbewijsopleidingen wees ons onlangs nog weer eens op Artikel 1.09 in het Binnenvaart Politiereglement . Dit stelt: Een schip mag niet varen indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon.
Dit geldt voor alle schepen en het is een van de weinige regelingen zonder uitzondering. Het staat helemaal los van de Vaarbewijsplicht. De bekwaamheidseis geldt bijvoorbeeld ook voor het varen met een roei- of zeilboot. U mag alleen het water op als de boot bestuurd wordt door een bekwaam persoon.

Het lastige is dat de wetgever niet voor elke groep schepen duidelijk maakt wanneer een schipper bekwaam wordt geacht. Voor de beroepsvaart en de vaart op een schip waarvoor een vaarbewijs verplicht is, mogen we er vanuit gaan dat een schipper met het relevante en voor dat schip verplichte vaarbewijs, kennelijk bekwaam is. Blijft een grote groep van kleinere en vooral pleziervaartuigen waarvoor geen enkel vaarbevoegdsheidsbewijs verplicht is en dus niet benoemd is op welke wijze de bekwaamheid van de schipper getoetst zou moeten worden. Wij zijn het dan ook met Ben Ros eens. "Voorkom discussie en haal een vaarbewijs als je vaker wilt varen."

Vijf Nederlandse producten genomineerd

Maar liefst 5 producten van Nederlandse bodem zijn genomineerd voor de DAME award. Er waren 115 producten ingestuurd. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de openingsdag van de METS, de brachchebeurs voor de watersportindustrie. Er zijn zeven categorieën en daarnaast wordt een ‘overall winnaar’ gekozen. De genomineerde producten zijn afkomstig uit twaalf landen. De competitie is bedoeld om de kwaliteit van het ontwerp van nautische producten te verhogen.

De genomineerden uit Nederland zijn:

  • VanClaes met een trailer
  • Werkvreugde genomineerd met de One touch heli rail
  • Rondal met de Self-aligning pad
  • Vetus genomineerd met NSFCA
  • DMS Holland met de RotorSwing

Meer leest u online op ANWB Watersport ...

Noordelijke scheepvaartopleidingen bundelen krachten

Zes onderwijsinstellingen met acht locaties in Groningen, Friesland en Noord-Holland gaan als ‘Maritieme Academie Holland’ samenwerken. Donderdag 17 oktober vond de feestelijke start plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De samenwerking beslaat de volle breedte van het maritiem-technisch en maritiem-nautisch onderwijs voor een nog beter doorlopende leerlijn vmbo, mbo en hbo. De Maritieme Academie Holland gaat flink investeren in innovatieve voorzieningen en de krachten bundelen om jongeren te interesseren voor één van de vele maritieme opleidingen. De afstemming van trainingsprogramma’s, specialisaties, gezamenlijke ontwikkeling van materialen, investeringen en het gebruik van elkaars voorzieningen heeft een hoge prioriteit.

PvdA wil meer relevante regelkennis toetsen

Joop Simmers van het weblog Motorbootzaken en schrijver voor het blad Motorboot spreekt met regelmaat over actuele watersportzaken met politici uit Den Haag. Onlangs sprak hij met Lutz Jacobi, lid van de Tweede kamer voor de PvdA. Mevrouw Jacobi woont in Friesland en vaart daar veel met haar eigen motorsloep.

Onder andere geeft zij aan geen voorstander te zijn van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht, maar zij vindt het aan de andere kant wel vreemd dat bijvoorbeeld huurders van een grotere motorboot tot 15 meter zonder enige toets het water op mogen. "Wellicht is een soort vaartest/ instructie op internet een idee, met als doel de onervaren huurders vooraf goed te instrueren over de regels op het water. Ze kunnen dan vooraf eerst een soort proef afleggen over de vaarregels op internet. Verhuurders kunnen hier veel mee doen."

Mevrouw Jacobi - zelf niet in het bezit van een klein vaarbewijs - lijkt ook voorstander van een andere insteek bij het examineren. "... wellicht moeten we kijken of we watersporters niet wat meer kunnen toetsen op relevante regelkennis, afhankelijk van het vaargebied. Een tochtje over vaarten en meren is toch echt iets anders dan een tocht maken over grote rivieren, met druk verkeer van de binnenvaart.".

Het hele artikel is online te lezen ...

Een oceaanreis voor beginners

Zeilers die plannen maken voor een lange reis komen veel boeken tegen die geschreven zijn door zeer bevaren zeilers. Hans-Elias de Bree was nog onervaren toen het plan voor een 'Rondje Atlantic' bij hem de kop opstak. Vanuit die optiek vertelt hij zijn reisverhaal en daarbij verschaft hij alle noodzakelijke praktische informatie. Zijn boek '400 maandagen' is opnieuw verschenen. De herziene uitgave is opnieuw vormgegeven, nu volledig in kleur. In het verder toegevoegde nawoord blikt de schrijver met de kennis van nu terug op zijn ervaringen van toen. Het boek 400 maandagen is nu te bestellen in de Vaarwinkel ...

Groot versus klein en zeil versus motor

De Bepalingen ter voorkoming van Aanvaringen op Zee (BVA) maken geen onderscheid tussen grote en kleine schepen, zoals de reglementen op het binnenwater dat wel doen. In plaats daarvan kent het BVA begrippen als onmanoeuvreerbaar en beperkt manoeuvreerbaar. Waarbij een schip beperkt manoeuvreerbaar kan zijn door zijn aard van werkzaamheden (bijv. baggeren) of door zijn afmetingen (diepgang tov. waterdiepte). Deze laatste groep wordt apart aangeduid als door zijn diepgang beperkt manoeuvreerbaar. Volgens de regels kan het op de open zee dus zo zijn dat een groot vrachtschip moet wijken voor een klein plezierjacht. Maar de regels van goed zeemanschap bepalen dat de schipper van het kleine vaartuig het daar niet op aan mag laten komen en dus altijd tijdig zijn koers of vaart zal moeten aanpassen om gevaar voor aanvaring te voorkomen. Al was het maar om schip en bemanning niet in gevaar te brengen.

Ook op zee geldt de regel dat een zeilschip voorrang heeft boven een motorschip. Maar ook hier vraagt goed zeemanschap logisch handelen en zal een klein zeilend vaartuig moeten wijken voor een groot motorvaartuig. Een goede schipper houdt dus altijd afstand tot de beroepsvaart, grote schepen en bijvoorbeeld schepen bezig met werkzaamheden zoals baggeren of visserij.

In nauwe en vaak druk bevaren vaarwaters is het niet altijd mogelijk om uit elkaars vaarwater te blijven. Meestal hebben de plaatselijke autoriteiten in deze wateren aanvullende vaarregels opgesteld. Ons Scheepvaartreglement Westerschelde is daar een voorbeeld van. De Solent bij het eiland Wight aan de Zuid Engelse kust is ook zo'n smal en druk bevaren water. Deze wateren zijn erg favoriet bij de watersporter, maar met havens als Southampton en Portsmouth ook zeer druk bevaren door zeeschepen. Hoe dat fout kan gaan laat een video op Youtube zien ... Twee opvarenden sloegen overboord en een opvarenden moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. Let ook op hoe snel de hulpboten toeschieten.

Dieptepunt verkoop gebruikte boten lijkt voorbij

Het herstel in de verkoop van gebruikte pleziervaartuigen van het tweede kwartaal van 2013 zet door. De bij HISWA Vereniging aangesloten jachtmakelaars rapporteren ook over het derde kwartaal van dit jaar een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het dieptepunt van de verkoop van gebruikte boten lijkt hiermee voorbij. Klik hier om verder te lezen ...

Friese zeilmakerijen fuseren

Zeilmakerijen De Vries en Maritiem Sails uit het Friese Lemmer slaan per 1 november de handen ineen. Na de fusie gaat het bedrijf verder onder de naam Zeilmakerij De Vries Maritiem, zo maken de ondernemers afgelopen woensdag bekend. Online verder lezen ...

België ook aan het vaarbewijs

In 2015 gaat België ook aan het vaarbewijs. Al jaar en dag heet de Belgische variant van het klein vaarbewijs Stuurbrevet. Een brevet waarmee de pleizervaarder mag varen op schepen langer dan 15 meter of motorvaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Deze eisen zijn gelijk aan die in Nederland. Inhoudelijk verschilt het stuurbrevet aanzienlijk van het Nederlandse Klein Vaarbewijs. De exameneisen zijn minder zwaar en men dient naast een theoretisch examen een bewijs te overleggen dat men voldoende praktijkervaring heeft. Dat laatste doet men door minimaal 12 uur onder begeleiding te varen ofwel door 6 uur praktijkles te volgen bij een erkende vaarschool. Dat varen moet dan wel plaatsvinden op een vaartuig waarvoor een verplicht stuurbrevet nodig is.
Net als in Nederland bestaan er twee soorten van stuurbrevetten; een algemeen brevet en een beperkt stuurbrevet. Met die laatste mag men niet op de Beneden Zeeschelde varen, met het algemene brevet mag men op alle binnenwateren varen. Net als in Nederland geldt voor de Belgische kust geen verplichting tot het hebben van een stuurbrevet. Nog niet ....

Inderdaad nog niet, want in 2015 zal er veel veranderen bij onze zuiderburen. Een en ander werd onlangs bekend gemaakt tijdens een informatiesessie voor de opleiders en vaarscholen.

Het systeem voor het stuurbrevet zal grondig gemoderniseerd worden. Hierin worden ook de bestaande, maar niet verplichte, diploma's Yachtman en Yachtnavigator meegenomen. De voornaamste wijzigingen zijn:

  • Erkenning van vaarscholen: op dit moment kan nog iedereen een vaarschool starten. De Federale overheid wil dit aan banden leggen en een kwaliteitsnorm opleggen. De goede vaarscholen zullen erkend kunnen worden. De erkenning zal garant staan voor een hoogwaardige opleiding.
  • Een modulaire aanpak: De cursist zal om een bepaald type vaarbewijs te krijgen een aantal theoretische en praktische modules moeten doorlopen. De modules zijn voor de regio’s INLAND (binnenwateren), COASTAL (kustwateren), SEA (Zee), en OCEAN (Oceaan). Per regio zullen de daar van toepassing zijnde vaarregels een belangrijk onderdeel zijn. De precieze afbakening is nu nog niet bekend en waarschijnlijk komt er ook een opsplitsing voor het type vaartuig: motor- en/of zeilboot. En het ziet er naar uit dat er ook nog een aparte module komt voor de grote pleziervaart.
  • Geen landelijke examens meer: De erkende vaarscholen mogen straks zelf examens afnemen, zowel theorie als praktijk, wat de bottleneck van slechts drie landelijke examens per jaar oplost.
  • Praktijkexamen: Er komt een praktijkexamen waarbij de kandidaat moet aantonen dat hij een aantal basismanoeuvres beheerst. Het is de erkende vaarschool (of een externe examinator) die dit examen zal afnemen.
  • Centrale registratie: Er komt een centrale registratie in een databank waarbij de reeds behaalde brevetten en cursusmodules van een watersporter worden bijgehouden.
  • Een nieuwe naam: En bij een nieuwe opzet hoort ook een nieuwe naam. Vanaf 2015 heet het Stuurbrevet "Vaarbewijs voor de pleziervaart". Eerder behaalde brevetten blijven uiteraard gewoon geldig.

Belangrijk om te melden is nog dat deze wijzigingen tot stand zijn gekomen binnen het overleg van het Federaal Overlegplatform voor de Pleziervaart, waarin alle partijen betrokken zijn. Binnen de nieuwe opzet valt vooral ook op dat het een co-productie wordt waarbij elke partij zijn eigen taak en verantwoordelijkheid kent. De overheid zorgt voor de kaders en de controle op de kwaliteit en kiest voor een nadrukkelijke betrokkenheid. De sector en commerciële aanbieders organiseren vervolgens de praktische implementatie.
Naar onze mening een goede maar ook gedurfde stap. Het nieuwe Belgische systeem heeft straks een aantal elementen waarvan ik al jaren voorstander ben en graag zou zien dat die ook in Nederland worden ingevoerd.

U weet waarschijnlijk al dat ik onder andere groot voorstander ben van een modulaire opzet met een instapniveau onder dat van het huidige Klein Vaarbewijs I en de mogelijkheid om in één en dezelfde lijn door te leren. Belgë lijkt daar nu bewust voor te kiezen. En hoewel Belgie natuurlijk geen verplichte diploma's buiten haar eigen kustwateren kan opleggen, is het zeker een goede ontwikkeling dat men niet alleen naar de binnenwateren kijkt, maar dus zelfs over de eigen landsgrenzen. En een watersporter kan op deze manier steeds iet bijleren en zo al lerende en doende zijn horizon en vaargebied vergroten.
Overigens is (nog) niet duidelijk of er straks dan ook een vaarbewijsverplicht zal gelden op de Belgische kustwateren.

Net als in België mag iedereen in Nederland een vaarschool beginnen, een cursus online zetten of kan zichzelf opleider voor het klein vaarbewijs noemen. Dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede en maakt het vooral voor de examenkandidaten niet gemakkelijk om een goede school, cursus of opleider te kiezen. Dat België nu komt met een erkenning is toe te juichen. En als beloning voor de inspanningen om een erkenning te halen is dan meteen dat de betreffende school ook zelf mag gaan examineren. "De slager die zijn eigen vlees keurt", maar als er goed toezicht is vanuit de sector zelf, de erkenningsinstantie en vanuit de Federale overheid denk ik dat dit model goed kan werken.
In Nederland is het Agentschap Telecom een paar jaar geleden ook al op een zelfde manier gaan werken voor de examen voor de maritieme radiocommunicatie (marifonie, Marcom-B etc.). Er zijn nu meer plaatsen waar u examen kunt doen en ook het aantal momenten waarop examen gedaan kan worden is sterk toegenomen. Hoewel ik het niet met harde cijfers kan onderbouwen, denk ik zelfs dat het aantal mensen dat een basiscertificaat marifonie haalt ook is toegenomen. Uiteraard heeft de verdere prijsdaling van marifoons daarin bijgedragen, maar zonder bedieningscertificaat mag u een marifoon niet gebruiken en diploma en bezit hangen dus één op één samen. Terug naar België. Ik denk dat we in België een zelfde beeld zullen zien. Als het makkelijker wordt examen te doen en de opleidingen toegankelijker worden, zal het aantal "gediplomeerde" watersporters toenemen. Hoewel het examen in België nu nog makkelijker is dan het examen klein vaarbewijs in Nederland, zien we al jaren dat veel Belgen toch in Nederland examen doen. Vroeger was dat vooral omdat men bij het Belgische Stuurbrevet geen Internationaal vaarbewijs (ICC) kreeg, tegenwoordig is dat vooral omdat Vamex op elke werkdag (en sommige zaterdagen) examens kan afnemen, terwijl in België dus slechts drie landelijke examens worden georganiseerd.

Vaste lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief weten dat veel partijen in Nederland voorstander zijn van een praktijkexamen voor het klein vaarbewijs. Het Belgische Stuurbrevet kent nu al een beperkt praktijk onderdeel en dat wordt straks dus uitgebouwd naar een echt praktijkexamen. Of een praktijkexamen voor het "instapniveau" echt nodig is, zal moeten blijken, maar een praktijktoets voor met name de verdergaande vaarbevoegdheden is natuurlijk een goede ontwikkeling.

Meer informatie vindt u op de website ...

België neemt met deze nieuwe opzet in één keer alle vaarbevoegdheidsbewijzen voor de pleziervaart op de schop. Een moedige stap en wellicht een goed voorbeeld voor Nederland?

De wereld rond

Met veel plezier lees ik alle verhalen van mensen die de wereld rond zeilen of andere mooie en langere vaartochten maken. Niet alleen vanwege de spannende belevenissen, exotische bestemmingen en mooie ervaringen. Maar ook hoe men zich op zo'n lange tocht gaat voorbereiden, welke aanpassingen nodig zijn en welke uitrusting mee genomen wordt. Ik ben dan ook altijd erg blij als er weer een nieuw boek verschijnt.

Drie jaar lang voeren Ben en Annemiek Rutte rond de wereld op hun Blauwe Pinquin, een eenvoudige zeilboot zonder luxe of verspillende uitrusting. Ben laat in dit pakkende reisverhaal zien dat het heel simpel kan zijn om de wereld rond te zeilen... je moet het gewoon doen!
Hoe ziet het dagelijks leven aan boord eruit als je boot je huis is? Wat voor problemen kom je tegen? En hoe kun je zelfvoorzienend rond de wereld zeilen? Ben geeft de geïnteresseerde lezer een verhelderend kijkje in de keuken van het leven aan boord. Maar 'Dat nemen ze je nooit meer af' is bovenal een verslavend reisavontuur, dat je in één adem wilt uitlezen.

De officiële boeklancering vrijdag 25 oktober, maar u kunt het nieuwe boek nu al vast bestellen in de Vaarwinkel. Klik hier ...

Als u ook plannen heeft om voor langere tijd te vertrekken; dan is de Toerzeilers vertrekkersdag 2013 misschien iets voor u. Gaat u in 2013 of 2014 een zeilreis maken van minstens een jaar? Kom dan naar de vertrekkersdag van de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers (NVvT) in samenwerking met Zeilen. U kunt genieten van presentaties van ex-vertrekkers en verschillende workshops volgen. Klik hier ...

De toekomst van de papieren zeekaart

Vorig jaar maakte de Nederlandse Dienst der Hydrografie bekend de, onder jachtschippers populaire, Hydrografische kaarten niet meer vanzelfsprekend elk jaar in een nieuwe versie uit te brengen. Alleen de 1811 en 1812 voor de Waddenzee en de 1801 voor de Noordzee zouden in 2013 nieuw verschijnen. Deze kaarten zijn gedurende het vaarseizoen verschenen.

Onlangs maakte de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Office of Coast Survey, zeg maar de Amerikaanse tegenhanger van de Hydrografische Dienst, bekend helemaal te stoppen met het zelf uitgeven van papieren zeekaarten. De NOAA zal zich nog met ingang van april 2014 uitsluitend nog bezig houden met het maken en actueel houden van de digitale gegevens nodig om betrouwbare (digitale) zeekaarten te maken. De NOAA maakt straks nog wel zelf (gratis) digitale versies van hun zeekaarten. Het op voorraad drukken van papieren zeekaarten laat zij in het vervolg over aan gecertificeerde partners. Ook is het mogelijk bij een klein aantal speciale partners zogenaamde "printed-on-demand" zeekaarten te bestellen. Deze laatsten worden nog wel door de NOAA geprint en zijn dan de wekelijks helemaal bijgewerkte afdrukken van de zeekaarten. Klik hier voor meer informatie ...

Toen de Nederlandse Dienst der Hydrografie vorig jaar bekend maakte de Hydrografische kaarten niet meer elk jaar opnieuw uit te brengen hebben wij in de Vaarwijzer Nieuwsbrief een oproep gedaan dat het ons verstandig leek als de Dienst zich voortaan alleen zou bezig houden met het up-to-date houden van de digitale masterbestanden en het drukken van de kaarten inclusief het voorraadrisico zou overlaten aan commerciële partijen. Het afgelopen seizoen maakte duidelijk dat er voor te kiezen de papieren kaarten minder frequent uit te brengen eigenlijk een halfwassen oplossing is. Mensen blijven overwegend varen met hun oude - niet goed bijgewerkte - kaarten en martpartijen brachten een soort van doe-het-zelf correctie-oplossingen die echter maar nauwelijks gebruikt werden. De Amerikaanse NOAA laat zien hoe het wel zou kunnen.

Wij zijn uiteraard benieuwd naar uw mening. Hoe heeft u de beschikbaarheid van de kaarten het afgelopen seizoen ervaren. Hoe beviel het bijwerken met de nieuwe hulpmiddelen? Reageren kan rechtstreeks naar redactie@vaarwijzer.nl.
Tijdens de komende Navigatie Update zal de Hydrografie zelf een presentatie geven over het uitgeven van de zeekaarten. Als u dus wilt weten wat dit betekent voor het volgende seizoen komt u op 29 november naar Rotterdam. Klik hier ...

Getijden

Als u op stromend water met getijdeverschil vaart is het van belang dat u weet wanneer de stroom in welke richting staat en hoe sterk deze stroom dan is. Stroom mee of tegen kan namelijk nog al veel verschil maken. De meest complete publicatie om de informatie over getijden op te zoeken is de HP 33 Waterstanden en Stromen. Elk jaar verschijnt er een nieuwe editie van dit boek. Er bestaan echter ook goede alternatieven.

Als de diepte van het vaarwater in uw vaargebied niet van al te groot belang is (geen droogvallende gebieden) dan is het meestal voldoende om te weten in welke richting de stroom op welk tijdstip staat. U kunt dan volstaan met de stroomkaarten van uw gebied. Een stroomkaart geeft voor elk heel uur voor en na hoogwater met pijlen aan in welke richting de getijstroom staat en hoe sterk deze gemiddeld zal zijn. Als u dus weet hoe laat het in uw positie hoog water is, kunt u met de juiste stroomkaart dus direct zien in welke richting de stroom staat of bijvoorbeeld vanaf hoe laat u stroom mee kunt verwachten.
Stroomkaarten staan uiteraard in de HP33 maar zijn ook los verkrijgbaar. Losse stroomkaarten gaan lang mee, want zolang er in het vaargebied geen grote veranderingen zijn, zullen de getijdestromen voor en na hoog- en laagwater meestal gelijk zijn. Losse stroomkaarten voor Nederland vindt u in de Vaarwinkel. Omdat deze kaarten lang mee gaan hoeft u ze niet elk jaar te vervangen.

Als u wel wilt uitrekenen wat de waterstand in een bepaalde positie is, heeft u naast de tijden van hoog- en laagwater ook een getijtafel en -kromme voor dat gebied nodig. Naast de stroomkaarten staan deze voor Nederland uiteraard in de al genoemde HP33. In combinatie met de losse stroomkaarten kunt u ook het handige boekje Getijtafels van de SDU gebruiken. De nieuwe editie voor 2014 is zojuist verschenen.

Rechtdoor varen

Omdat onze aardbol rond is bestaat er bij veel zeilers de behoefte om deze helemaal rond te varen. Maar omdat er allerlei continenten en eilanden in de weg liggen is het niet mogelijk om de wereld in een rechte lijn rond te varen.

In een rechte lijn op een bol varen betekent dat u volgens een zogenaamde grootcirkel vaart. Omdat wij voor de navigatie varen op een zogenaamde Mercator kaart is een grootcirkel koers op zo'n zeekaart een gebogen lijn.

Een zekere Patrick Anderson heeft nu uitgezocht welke de langste rechte lijn is die zonder onderbreking te varen is. En het blijkt mogelijk te zijn om in één rechte lijn van ergens in Pakistan te varen naar een locatie bij de Kamchatka eilanden in Rusland. Maar liefst 20.000 zeemijl onafgebroken in één rechte lijn. Wij zijn benieuwd wie de eerste zeiler zal zijn die deze tocht aflegt.

Op Youtube staat een kleine video die dit in beeld brengt. Klik hier ...

Workshop zeilmaken

Op 16 november organiseert Neptunamor een workshop zeilmaken. Frank van Zoest van Oar and Sail komt, met naaimachines en alle technieken worden geoefend die dag. U gaat een zogenaamde Totebag maken met een Pfaff 130: een naaimachine die is aangepast voor gebruik aan boord door oa een handslinger. U leert werken met bootdoek, acryl die ook voor tenten en huiken wordt gebruikt. Verder leert u een rits te zetten. Klik hier ...

Navigatie update 2013-2014

Het Nederlands Instituut voor Navigatie organiseert in samenwerking met het Watersportverbond en Correct Marine voor de elfde achtereenvolgende keer dit tweejaarlijkse Watersport Seminar Navigatie Update. De Navigatie update wordt gehouden in Rotterdam op 29 november van 13.00 tot 17.00.

Het seminar is bedoeld voor zeilers, motorbootvaarders, docenten van vaarcursussen en voor ieder die op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen.
Aan de orde komen de laatste ontwikkelingen en updates op het gebied van: Elektronische Navigatiemiddelen (AIS-GPS-Glonas-Galileo), Radar, Meteo, Kaarten en Navigatie opleidingen.

Download hier het programma en hoe u aan te melden .... (PDF Document)

Winterstalling

Staat uw schip al op de kant? Of vaart u toch nog wat langer door, misschien wel de hele winter? Mijn schip staat inmiddels op de kant en nu begint het grote schoonmaken en de lijst van klussen en klusjes wordt toch elke keer iets langer.
Zo lang het weer goed is, is de winter natuurlijk de tijd om allerlei grotere en kleinere klussen aan uw schip te doen. Een mooi boek dat u daarbij helpt en inspiratie biedt is de Bijbel voor bootreparatie. Het boek beschrijft de meest voorkomende soorten van schades en storingen en biedt stap-voor-stap uitleg voor de aanpak van elk probleem. Geïllustreerd met gedetailleerde foto's in kleur, verklarende tekeningen en een handige lijst van de meeste techische termen.

Deze winter halen wij de mast van ons schip. Misschien niet elke winter, maar het is beslist aan te raden om bijvoorbeeld om het jaar de mast van uw schip te halen. Niet alleen kunt u mast en verstaging dan beter controleren en schoonmaken, maar ook geeft dat de constructie waar de mast op staat "rust". Uw mast vangt behoorlijk wat wind, zelfs zonder zeilen. Hierdoor zit er altijd beweging en trillingen in de mast en verstaging. Deze trillingen worden weer doorgegeven aan de bevestiging en maststeun en daarmee dus aan de romp. Met name bij maststeun en de bevestiging van de verstaging ontstaat hierdoor slijtage. Kit die is gebruikt wordt ouder, droogt steeds meer uit en door de trillingen kunnen onzichtbare scheurtjes en openingen ontstaan. Water doet dan de rest. Gunt u uw schip in de winter dus ook eens extra rust door de mast af te tuigen.

Een heel handig boekje voor het onderhoud van mast en tuigage is het Boordboek Mast en Tuigage. Boordevol tips, ook als de mast in het voorjaar weer overeind gaat en u alles weer goed wilt optuigen en trimmen.

Zelf aan de slag met Polyester

Ook dit najaar weer een drietal inspirerende workshops polyester reparaties. Al 3 jaar lang organiseert de ANWB Watersport / Waterkampioen in het voor- en naseizoen diverse polyester reparatie cursussen. Ze zijn steeds een enorm succes!
Wilt u uw polyester romp weer laten glimmen als nieuw? En natuurlijk leert u hoe u een kras of kleine aanvaringsschade kan repareren. Volg dan een of meerder cursussen 'polyster reparatie' van ANWB watersport. Want één keer een goede cursus en u kunt de klussen voortaan zelf. Er zijn nog dit jaar drie verschillende workshops:

Record aantal nieuwe leerlingen bij STC in Rotterdam

Het STC in Rotterdam moch dit jaar een record aantal nieuwe leerlingen verwelkomen bij haar VMBO, MBO en HBO opleidingen. De maritieme en havengerichte beroepen zitten daarmee duidelijk in de lift. Er is sprake van een spectaculaire stijging van 25% van het totale studentenaantal op het Scheepvaart en Transport College (VMBO en MBO) en bij de vier HBO-opleidingen die worden aangeboden onder de vlag van de Rotterdam Mainport University. Het VMBO van de STC-Group is nu het grootste technische VMBO van Nederland.
Erik Hietbrink, voorzitter van het College van Bestuur van de STC-Group zegt hierover: “De STC-Group heeft de afgelopen jaren € 40 miljoen extra geïnvesteerd in nieuwe gebouwen, simulatoren, opleidingsschepen en de kwaliteit van het lesmateriaal, docenten en ander personeel. Daardoor blijven onze opleidingen prima aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven en kunnen wij, voor een aantal opleidingen, naast een stagegarantie ook een baangarantie afgeven. Dit vergroot zeker in economisch zware tijden de aantrekkelijkheid van onze vakinstelling.”

2K Winter Team Racing Series

Ook de komende winter organiseert het Batavia Sailing Center weer haar 2K Team Racing Series (2KWTRS) waarbij een wildcard voor het EUROSAF 2K Club Championship is te verdienen. Op zes zondagen wordt gestreden om de titel Kampioen 2K Winter Team Racing 2014. Vorig jaar ging de zege naar het team van Jelle Roos. Maximaal kunnen 5 teams per zondag deelnemen.

2K Team Racing wint snel aan populariteit in Europa. Meer en meer wedstrijden worden overal in Europa georganiseerd. Er wordt nu ook een centrale ranking bijgehouden. Voor meer informatie zie: www.2kteamracing.com.
De Winterserie wordt gevaren op 17 november, 22 december, 19 januari, 23 februari en 23 maart. De finaledag is op 6 april. Er wordt gevaren in de Maxfun25 boten van het Batavia Sailing Center. Meer informatie bij het Sailing Center ...

Aanpassing KNMI Waarschuwingen

Voor de waddeneilanden, Waddenzee en het IJsselmeergebied gaat het KNMI gerichter waarschuwen door ze als aparte regio's te beschouwen. Daarnaast zijn de windwaarschuwingen voor de kustdistricten aangescherpt vanwege de toegenomen waterrecreatie op en net buiten de kustlijn.
De waddeneilanden, Waddenzee en het IJsselmeer inclusief Markermeer blijken bij de huidige regionalisatie van de waarschuwingen niet goed gedekt te zijn. De drie gebieden hebben baat bij gerichte weerwaarschuwingen. Tot nu toe waarschuwde het KNMI per provincie. De toevoeging van de drie nieuwe regio's geldt vanaf 1 oktober 2013. Lees verder online ...

Of klik meteen door naar de Europese site Meteoalarm ...

Zeelandzeilers gezocht

Zeeland biedt volop mogelijkheden voor zeilers: op de binnenwateren maar ook als uitvalsbasis voor de Noordzee. Hoe kunnen we die uitvalsbasis voor zeezeilers nog verder versterken? Kenniscentrum Kusttoerisme doet onderzoek naar de wensen van zeezeilers om de provincie Zeeland te adviseren bij de ontwikkeling van zeezeilcentra: havenbestemmingen die volledig inspelen op zeezeilers.
Bent u bereid om uw input te geven door middel van een interview met één van de studenten die het onderzoek uitvoeren? Deze interviews vinden plaats in de tweede helft van oktober. Klik hier ...

Proefvaren op 10e Motorboot Sneek

Met een aanbod van meer dan 250 motorboten biedt Motorboot Sneek voor de tiende maal de watersportliefhebber een zeer interessante motorbootbeurs. Negen aangesloten bedrijven tonen vanaf eigen locatie hun aanbod nieuwe en gebruikte motorboten. Na een succesvolle voorjaarsshow in april zal ook deze najaarseditie van 1 t/m 3 november vele liefhebbers van motorboten naar Sneek trekken.

Motorboot Sneek is in de loop der jaren gegroeid tot de motorbotenbeurs van Nederland. De beurs mag zich deze jubileumeditie verheugen op maar liefst acht primeurs van Sneker bodem. De acht aangesloten jachtwerven tonen zowel nieuwe als gebruikte motorjachten en bieden de bezoeker een unieke kijk op de kwalitatief hoogwaardige jachtbouw die Nederland rijk is. In de overdekte verkoophaven van De Valk jachtmakelaars ligt een zeer ruim aanbod van jong gebruikte motorschepen tussen de 10 en 25 meter lengte. Natuurlijk liggen alle negen bedrijven direct aan het water en het maken van een proefvaart behoort dan ook tot één van de aantrekkelijke mogelijkheden.
Meer informatie ...

Voor 1 euro naar het muZEEum

Op zondag 13 oktober kost toegang tot het muZEEum in Vlissingen slechts 1 euro ter ere van de ZEEdag. Voor de bezoekers zijn er rondleidingen in de Kazematten en in het Gemeentearchief en zij kunnen een rondvaart maken door de haven van Vlissingen-Oost. Online verder lezen ...

Reeds Nautical Almanac 2014 nu leverbaar

Na het verschijnen vorige week van de Cruising Almanac kon de Reeds Nautical Almanac natuurlijk niet achterblijven.
Ook dit jaar is de Reeds Nautical Almanac op meer dan 45.000 punten aangepast en nog verder verbetert. Ook beslaat de almanak dit jaar een nog groter vaargebied nu ook Madeira is opgenomen. Van de Azoren en Madeira, de noordelijke kust van Marokko naar Gibraltar en vandaar langs de hele Europese westkust tot aan het meest noordelijke puntje van Denemarken. En natuurlijk met alle informatie voor het varen in de Engelse kustwateren. Inclusief Schotland, Ierland en de Kanaaleilanden.

Ondanks alle verbeteringen is het toch gelukt om de almanak betaalbaar te houden. Sterker nog, in vergelijking met vorig jaar is de Reeds Nautical Almanac dit jaar maar liefst € 4,- goedkoper geworden. En bij de Vaarwinkel krijgt u de almanak ook nog eens zonder verzendkosten toegestuurd. En dat dan samen met de gratis Reeds Marina Guide met daarin alle jachthavens van Engeland, Schotland, Ierland en de Kanaaleilanden.
Klik hier om de Reeds Nautical Almanac 2014 nu te bestellen ...

Tip: bestel de Reeds Nautical Almanac en krijg gratis verzending (Of € 6,75 korting buiten Nederland). Bestel dan meteen ook nog die andere boeken, kaarten etc., welke u toch al wilde bestellen. Dat scheelt u over deze extra producten de verzendkosten.

EHBO Cursus voor aan boord

Op woensdag 9 oktober wordt een extra EHBO cursus gegeven in de omgeving van Scheveningen. Deze 1 daagse cursus wordt geaccepteerd voor ISAF wedstrijden tot en met Category 1 wedstrijden en door de RYA voor instructeurs en Yachtmasters. Inschrijven en informatie ...

Serie over superjachten

Eerder berichten wij al over de serie die Discovery uitzendt over de bouw van superjachten in Nederland. Helaas toen op kanalen van Discovery die niet of nauwelijks in Nederland zijn te zien. Gelukkig en zoals verwacht komt de serie nu ook voor de meeste kijkers in Nederland binnen bereik.

De serie SuperYachts over de Nederlandse luxe jachtbouwindustrie is volgende week te zien op de Nederlandse Discovery Channel. De afleveringen zijn te zien van maandag 7 oktober tot en met zaterdag 12 oktober, dagelijks om 19.00 uur. Zet het in uw agenda en lees verder op de website ...

Hoofdrol voor de Optimist

Delta Lloyd heeft deze week de nieuwe reclamecampagne ‘De Optimist’ gelanceerd en de zeilsport speelt een grote rol in deze campagne. In de commercial vaart een jongetje met zijn zeilbootje, een optimist, het avontuur tegemoet. Zijn voorbereiding, kennis en inzicht helpen hem de obstakels op zijn reis te overwinnen. Online verder lezen en bekijk de video "The making of"...

Oktober: TKN maand

Afgelopen weken hadden wij een speciale aanbieding voor een stoomcursus voor TKN of Theoretische Kustnavigatie. De eerste lessen zijn al geweest en inschrijven is dus niet meer mogelijk. Maar misschien dat u deze winter toch nog wilt leren navigeren.
Zelf leren navigeren is te doen, mits u het juiste lesmateriaal gebruikt en vooral veel oefent. Zelf kunnen navigeren is van groot belang voor een veilige vaart. Maar het is ook leuk en het geeft veel voldoening om uw schip met succes naar de volgende haven te navigeren.
Daarom bieden wij de hele maand oktober verschillende kortingen op het lesmateriaal voor het certificaat Theoretische Kustnavigatie. Als lezer van de Vaarwijzer Nieuwsbrief kunt u nu al uw voordeel pakken ...

Lesboeken Kustnavigatie
Alle studieboeken voor TKN worden gratis binnen Nederland verzonden. Naar het buitenland krijgt u € 1,95 korting op de verzendkosten. Deze aanbieding geldt voor het cursusboek Kustnavigatie, de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers en de Studiewijzer Kustnavigatie.

CD Examentraining Kustnavigatie
Speciale aanbieding van deze cd met meer dan 3.000 oefenvragen. Nu voor slechts € 10,95. De normale prijs bedraagt € 17,50. Klik hier ...

Kaartpassen
Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor het navigeren met kaart, plotter en passer. In de cursusboeken en op de cd met examentraining staan veel oefeningen en vraagstukken die u op een leskaart moet maken. Daarom krijgt u van ons € 2,50 korting op leskaarten en diverse kaartpasinstrumenten als u minimaal voor 20 euro aan leskaarten en/of kaartpasinstrumenten bestelt. Klik hier ...

Al deze kortingen worden automatisch door ons kassasysteem toegepast. U stopt de verschillende artikelen in uw winkelwagen en ziet meteen hoeveel korting u krijgt. Klik hier ...

Oktober is TKN Maand

De hele maand oktober besteden wij in de Vaarwinkel extra aandacht aan het examen en certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN). Dat betekent dat er verschillende leuke aanbiedingen en kortingen gelden op cursusboeken, examentraining software, leskaarten, passers en plotters die u nodig heeft als u gaat leren voor het examen TKN. Maar ook zonder dat u dit examen doet is de winter hét moment om uw kennis van de navigatie op open water verder te verdiepen en volgend vaarseizoen wellicht uw horizon verder te verbreden.
Klik hier ...

Bescherm uw vaarkaarten

Om goed voorbereid het water op te gaan is het van groot belang dat u altijd met actuele kaarten vaart. Vaarkaarten zijn echter niet echt goedkoop, zeker als u een groter vaargebied heeft en elke keer de nieuwste uitgaven aanschaft. Daarom des te belangrijker om uw kaarten tijdens het gebruik te beschermen. Aan de andere kant wilt u de vaarkaart ook vaak buiten bij de hand hebben. De firma Combico heeft daarom een aantal handige kaartenhouders bedacht. De zogenaamde Combicovers bestaan uit twee platen van transparant plastic bijeen gehouden door krachtige magneetstrips. U kunt zo de kaart deels opengevouwen tussen de platen klemmen en uw kaart is beschermd tegen wind en water. Ook ideaal op een wat kleiner schip zonder kaartentafel of opbouw.

De "Meerzicht Combicover" is speciaal bestemd voor de ANWB Waterkaarten en is zo gemaakt dat een groot deel van een opengevouwen waterkaart goed zichtbaar is vast te klemmen. De Meerzicht Combicover is nu ook leverbaar in de online Vaarwinkel. En ter kennismaking en vanwege het naderende einde van het seizoen tegen een aantrekkelijke prijs. Daar waar de combicover in de meeste watersportwinkels € 29,95 kost is het ons gelukt om de Meerzicht Combicover aan te bieden voor € 17,95 excl. verzendkosten. Klik hier ...

Tip: met speciale stiften kunt u schrijven op de buitenkant van de Combicover. Zo is het makkelijk om een koers uit te zetten en ook bijvoorbeeld de openingstijden van een sluis naast een uitgezette route te noteren. De inkt van deze pennen is watervast, maar kunt u naderhand met de speciale gum toch weer uitvlakken. Uw kaart blijft zo als nieuw.

Megaschepen

Megaschepen zijn een lucratieve investering, want hoe meer goederen je in één keer kunt vervoeren, hoe meer winst. Zo kwam eerder dit jaar de Deense rederij Maersk met een nieuwe serie 'megaschepen'. Schepen waarvoor onder andere de Tweede Maasvlakte in Rotterdam wordt gebouwd. Deze tot de verbeelding sprekende vrachtvervoerders zijn dan ook met regelmaat stof voor documentaires en boeken. Op de website van het NRC een aardig overzicht ...

Museumschip Buffel verlaat Leuvehaven

Museumschip Buffel verliet afgelopen donderdag 19 september met behulp van sleepboten na meer dan dertig jaar de plek aan de kade van de Leuvehaven bij het Maritiem Museum Rotterdam. Zaterdag 5 oktober wordt het museumschip feestelijk ontvangen in het Jan Blankendok in Hellevoetsluis waar het voor het einde van het jaar weer toegankelijk zal zijn voor publiek. Lees meer op de website ...

Cruising Almanac 2014

Niet alleen de pepernoten liggen steeds vroeger in de winkel. Ook de uitgevers van de nautische almanakken maken er een sport van om steeds vroeger de almanak voor het volgende seizoen uit te brengen. Nu al te bestellen de Cruising Almanac 2014 ...

De Cruising Almanac beslaat het gebied van de Shetland eilanden tot Gilbraltar en van West Ierland tot de aanloop naar de Oostzee.
De almanak is weer grondig bijgewerkt en bevat informatie die door de vele leden van de Cruising Association op hun eigen vaartochten wordt verzameld. De informatie wordt vervolgens door een team van regionale redacteuren, allen lid van de Cruising Association en zeer bekend in hun eigen vaargebied, verwerkt. Met recht is de Cruising Almanac een vaargids voor en door watersporters gemaakt en hier door uniek in zijn soort.

Nadeel van zo vroeg verschijnen is natuurlijk wel dat er tussen nu en de start van het volgende vaarseizoen wijzigingen op de inhoud van de almanak bekend worden gemaakt. Deze kunt u echter gratis downloaden op de website van de uitgever. Het voordeel van uw almanak voor de winter in huis te hebben is dat u nu al kunt beginnen met de voorbereiding van uw vaartochten voor volgend jaar.

De nieuwe editie is weer erg dik en wordt daarom verzonden als pakketpost. Ter introductie van de nieuwe editie nemen wij deze kosten voor onze rekening. Klik hier ...

Succesvol jubileum feest 10 jaar Sailability

Zeilsport een decennium toegankelijk voor iedereen in Nederland. Stichting Sailability Nederland vierde haar tienjarig bestaan op zaterdag 14 september 2013. Meer dan 100 zeilers, vrijwilligers, sponsoren en geïnteresseerden hebben de middag en avond bijgewoond. Een geslaagde informatieve en sportieve middag met na afloop een heel gezellige avond. Dit alles op de locatie van Watersport vereniging De Braassem te Roelofarendsveen.
Alle informatie en aanmelden als vrijwilliger, zeiler, donateur en sponsor, kan men vinden op www.sailability.nl.

Nieuwe leerstof Klein Vaarbewijs (2)

Vorig jaar zijn er tussen de uitgevers van lesmateriaal voor het klein vaarbewijs, vertegenwoordigers van de opleiders en de examencommissie van de Vamex afspraken gemaakt hoe om te gaan met wijzigingen in de leerstof en exameneisen. Afgesproken werd onder andere dat wijzigingen uiterlijk drie maanden voor de ingangsdatum bekendgemaakt worden. Dit zodat uitgevers bijtijds de leerboeken kunnen aanpassen en opleiders de wijzigingen in de cursus kunnen meenemen. Afgelopen week kwamen uitgevers, opleiders en de examencommissie weer blij elkaar.

De examencommissie is het laatste jaar erg actief geweest. De complete vragenbank waaruit de examens worden samengesteld is vernieuwd en sinds vorig jaar ligt de nadruk in het examen veel meer op het toetsen van inzicht. Ook zijn stapsgewijs een aantal nieuwe onderwerpen in het examen geintroduceerd en recent werd nog de toetsmatrijs voor het examen Klein Vaarbewijs 1 aangepast, waarbij het aantal vragen op het examen steeg van 30 naar 40. Voor 1 november staan er overigens nog een paar kleinere wijzigingen te wachten. Waarmee de stand voor 2013 komt op in totaal vijf momenten waarop er in meer of mindere mate iets veranderde.

Hoewel wijzigingen nu dus wel ruimschoots van te voren bekend zijn is de ervaring dat het steeds bijwerken van de lesmateriaal arbeidsintensief is. Vamex mag immers niet verklappen wat ze precies op het examen vraagt en de wijzigingen in bijv exameneisen en nieuwe onderwerpen kunnen dus alleen globaal aangekondigd worden. Dat maakt dat opleiders en auteurs voor elke wijziging een onderwerp goed moeten uitdiepen en vervolgens moeten vertalen naar nieuwe leerstof. Waarbij het soms niet altijd even duidelijk is hoe ver te gaan.
"Spudpalen" is bijvoorbeeld zo'n nieuw onderwerp dat is aangekondigd. Wat hoort daar dan over thuis in de leerstof voor het examen klein vaarbewijs? Is het voldoende dat u weet wat spudpalen zijn en dat het gebruik daarvan volgens de vaarregels gelijk is aan ankeren. Of moet u ook weten wat de voor- en nadelen ten opzichte van meer traditionele manieren van ankeren zijn?

Het is financieel en organisatorisch niet haalbaar om op elke 3 of 4 maanden een nieuw boek uit te brengen. Een editie van een boek gaat minimaal een jaar mee. Wijzigingen die bij het verschijnen van een boek nog niet bekend waren, worden daarom door de uitgevers op hun website bekend gemaakt. Afhankelijk van de opzet van het boek en de datum van verschijnen kan de lijst met wijzigingen steeds langer worden. Voor de lezer is dat niet prettig leren. Daarom is nu met Vamex afgesproken het aantal wijzigingen te beperken en in principe één keer per jaar alle wijzigingen in één keer door te voeren. Uitgevers hebben zo voldoende tijd de boeken en andere leermiddelen aan te passen en uit te brengen vóór de wijzigingen op het examen gevraagd gaan worden.
Een belangrijke verbetering die voor zowel opleiders, uitgevers, auteurs en vooral ook examenkandidaten rust moet brengen.

Wij hebben voor u nog even alle tot op heden verschenen aanvullingen opgezocht.

Bij het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs hoort ook een cd met examentraining. Ook voor deze cd is een gratis update verschenen; klik hier voor deze update ... Juist omdat er in de opzet van het examen veel is verandert is deze update beslist aan te raden. In de software zit de onder andere de nieuwe toetsmatrijs, zodat u nu volop met de nieuwe examens van 40 vragen kunt oefenen.

Tot slot wijzen wij u graag nog even op de website van de Vamex. Onder het kopje downloads vindt u hier niet alleen de exameneisen, de afbakening van de leerstof en de toetsmatrijs. Maar als extra hulp vindt u hier ook een proefexamen, een lijst van alle voorgenomen en recent doorgevoerde wijzigingen en een overzicht van die onderwerpen die struikelblokken blijken te zijn op het examen.

Gebruikte-Botenbeurs overtreft verwachtingen

Op zondag 25 augustus sloot de jubileum-editie van de Hoornse botenbeurs onder de stralende zon. Vooral op deze laatste dag waren de kaden vol met kijkers. De echte kopers kwamen verspreid over alle beursdagen, soms al meteen na opening in de vroege ochtend. Hoewel de botenbranche een slecht voorjaar achter de rug heeft, werden in Hoorn verrassend goede zaken gedaan. Diverse boten zijn op de beurs zelf verkocht en tientallen afspraken voor proefvaarten na afloop werden genoteerd. Geholpen door het prachtige weer deze zomer en tijdens het evenement zelf, bewijst de Hoornse beurs dat de botenverkoop zo tegen het einde van het vaarseizoen weer wat opleeft.
Opvallend was de interesse vanuit het buitenland. Gerwin Klok van de brancheorganisatie Nederlandse Jachtbouw Industrie, die een walplek had: “Ik schat 15.000 tot 18.000 bezoekers. Ik hoor veel Engels en Duits op de kaden. De makelaar voor mijn tent kreeg zelfs Australiërs aan boord.”

Ook lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief lieten ons weten erg genoten te hebben van deze botenbeurs. Goed van opzet, gezellige sfeer en ook leuk als je al een boot hebt.

Wat doet u deze winter?

Wat doet u deze winter? Staat uw schip straks op de kant en heeft u een lange lijst met klussen af te werken. Overwintert u dit keer in het water en doet u wellicht nog een late vaartocht of mee aan de plaatselijke IJspegel of Winterkost wedstrijden? Of krijgt uw schip een paar maanden rust, al dan wel of niet op het droge, en gebruikt u de donkere wintermaanden om uw kennis en vaardigheden bij te spijkeren?
Wat u ook doet. De Vaarwijzer Nieuwsbrief blijft u ook de komende maanden bestoken met relevante informatie, aanbiedingen en actuele berichten. Waarbij wij de inhoud natuurlijk zo veel mogelijk proberen af te stemmen op die typische winterbezigheden. Heeft u specifieke wensen of suggesties, laat het ons dan weten door op dit stukje te reageren.

Beste Europese kitesurfers in Scheveningen

De beste Europese kitesurfers zijn binnenkort te gast in Scheveningen. Van 26 tot en met 29 september vindt de MINI Kitesurf Tour Europe plaats. Deze tour is een serie van vier wedstrijden door Europa. Twee evenementen zijn al gevaren en Scheveningen is de derde. Online verder lezen ...


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.