Met zeer grote regelmaat krijgen wij de vraag of het mogelijk is het klein vaarbewijs met zelfstudie te halen. Ons antwoord is altijd als volgt:
Het examen Klein Vaarbewijs 1 is prima met zelfstudie te doen. Wel bevat de leerstof voor dit examen veel vaarregels en als u nieuw bent in de watersport bevat de leerstof ook veel nieuwe begrippen en vaktermen. Soms is het dus even doorbijten. Met een goed cursusboek en enige zelfdiscipline is de leerstof echter goed te doorgronden en kunt u met succes aan het examen deelnemen. Het examen Klein Vaarbewijs 2 wordt als wat moeilijker ervaren. Dat komt voornamelijk omdat het rekenen en werken op de kaart niet voor iedereen even gemakkelijk is. Een koersberekening is op zich niet moeilijker dan optellen en aftrekken en er zijn voldoende ezelsbruggetjes om het makkelijker te maken. Lastiger is het kaartpassen en dan met name als er stroom en wind in het spel is. Maar de basisprincipes achter de navigatie voor Klein Vaarbewijs 2 vragen geen kennis van de "hogere wiskunde". De hoofdstukken navigatie in de cursusboeken zijn ook helemaal niet zo dik. Op het examen nieuwe stijl voor het Klein Vaarbewijs 2 tellen de navigatievraagstukken echter wel zwaar mee voor het eindresultaat. Des te belangrijker is het om dit onderdeel dus goed te beheersen. En dat kan door veel sommen te maken en veel op de kaart te oefenen. Ook dat gaat prima zelf, maar u moet zich er wel even toe zetten om al die verschillende oefenopgaven ook echt te maken.
Zowel voor het examen Klein Vaarbewijs 1 als het examen Klein Vaarbewijs 2 is het dus belangrijk dat u een goede studiediscipline aanhoudt. De leerstof in de boeken is goed en logisch opgedeeld in hoofdstukken. Pak steeds een hoofdstuk, bestudeer deze grondig en raadpleeg eventueel extra bronnen als iets niet goed begrijpt. Extra bronnen zijn er volop op het internet te vinden, zoals bijvoorbeeld Wikipedia. Veel begrippen worden daar nog eens op een heldere manier uitgelegd. Ook de zoekmachine van Google kan uw onmisbare assistent bij de zelfstudie zijn. Na het bestuderen van een hoofdstuk kunt u oefenvragen maken. Elk boek bevat een aantal oefenvragen, maar nog beter is een oefen-cd met examentraining bij het boek te kopen. Op deze cd's staan veel meer vragen en de software geeft direct feedback over uw studievoortgang. Handig want dan weet u welke onderwerpen uit het boek u nog beter moet bestuderen. De cd's bevatten ook een aantal oefenexamens en de software kan met een zogenaamde toetsmatrijs een onbeperkt aantal oefenexamens genereren. Ook hier krijgt u feedback over hoe goed u welke onderdelen van de leerstof beheerst. Belangrijk is die onderdelen waar u minder op scoort, te herhalen en de oefenvragen te maken.
Een ander belangrijk punt bij zelfstudie is, dat u op tijd begint. Lezen, oefenen en herhalen kost nu eenmaal tijd. De leerboeken zijn best dik en ook de cd's bevatten heel veel oefenvragen. U moet uzelf dan wel de tijd gunnen. Bestel het lesmateriaal dus op tijd.
Juist als u uzelf wat minder tijd gunt of als u van uzelf weet dat u een extra stimulans kunt gebruiken, is een cursus bij een opleider of vaarschool aan te raden. De lessen beginnen op het afgesproken moment, de opleider loodst u door de leerstof en spreekt u er op aan als u de oefeningen niet gemaakt heeft. En ook helpen studiegenoten elkaar. Er bestaan vele opleidingen voor het klein vaarbewijs. Orienteer u goed voor u zich aanmeldt.
Tussen zelfstudie en een cursus staan de digitale cursussen. Dit zijn cursussen via het internet. De leerstof staat online en online kunt u ook vragen oefenen. Een goede online cursus biedt echter wel begeleiding door een docent. Deze is via e-mail of telefonisch bereikbaar voor al uw vragen en zal op afstand uw studievorderingen volgen en u aanspreken als hij/zij ziet dat u iets niet goed begrijpt. Als u kiest voor een online cursus laat u dan ook eerst goed informeren door de aanbieder en realiseer u dat zonder studiebegeleiding (op afstand) een digitale cursus geen meerwaarde biedt ten opzichte van een boek met oefen-cd.
Kandidaten die wat meer willen leren en Klein vaarbewijs 1 en 2 toch los van elkaar willen doen, adviseer ik altijd om te overwegen na het examen Klein Vaarbewijs 1 te leren voor het diploma Theoretische Kustnavigatie (TKN). Deze leerstof heeft een behoorlijke overlap met Klein Vaarbewijs 2, maar gaat verder en dieper op met name de navigatie in. En als u TKN heeft gehaald kunt u met Klein Vaarbewijs I op zak ook meteen uw Klein Vaarbewijs II aanvragen.
Sinds 1 januari wordt gesproken over het examen Klein Vaarbewijs 1 ter verkrijging van het vaarbevoegdheidsbewijs Klein Vaarbewijs I. En examen Klein Vaarbewijs 2 ter verkrijging van Klein Vaarbewijs II. In het stuk hierboven heb ik het dus steeds over het leren ter voorbereiding op de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.