Als u er tegen op ziet uw kaarten te moeten bijwerken dan is het goed om te weten dat de ANWB Waterkaart IJssel- en Markermeer en de Wateratlas Zeeland dit jaar wel opnieuw zijn verschenen. Dus als u vaart in Zeeland of op IJssel- en/of Markermeer zijn de nieuwe edities van de ANWB aan te raden. Klik hier ...
Eerste ervaringen met examen klein vaarbewijs nieuws stijl
Sinds 1 januari 2013 worden de examen Klein Vaarbewijs afgenomen volgens de vernieuwde opzet. Dat betekent onder andere ook dat er verschillende nieuwe onderwerpen op het examen voorkomen. In haar recente nieuwsbrief voor opleiders laat examenorganisatie Vamex weten dat men ziet dat de kandidaten juist op deze nieuwe onderwerpen relatief goed scoren. Daaruit mogen we concluderen dat de kandidaten dus goed voorbereid op het examen komen en zich met name ook op de nieuwe onderwerpen goed voorbereid hebben. De nieuw verschenen leerboeken en oefen-cd's sluiten dus kennelijk goed aan op de nieuwe leerstof.
Persoonlijke veiligheid
Zeilers die meedoen aan lange afstands wedstrijden zijn met ingang van 2005 gebonden aan de vereisten vermeld onder Appendix-G van de Bijzondere bepalingen van de ISAF. Het Offshore Personal Survival Training (OPST) certificaat is verplicht voor alle zeilteams die zich inschrijven voor Categorie 2 Races, zoals de Fastnet. Maar ook als u niet aan dergelijke wedstrijden deelneemt is deelname aan een veiligheidstraining altijd een goed idee.
Zo kunt u een OPST training volgen bij de Zeezeilschool Scheveningen. Klik hier ...
Nieuwe Info20M
Op de website van Henk en Janneke Bos vindt u weer het nieuwste nummer van Info20M. Met in dit nummer onder andere aandacht voor: nieuws rondom het Klein Vaarbewijs, ligplaatsenbeleid Zuid-Holland, nieuwe regels voor kleine binnenvaart, ontwikkelingen met betrekking tot de rode diesel, etc..
Nieuwe Studiewijzer Klein Vaarbewijs
De Studiewijzer Klein Vaarbewijs van VBO Vaarbewijsopleidingen is in een nieuwe editie verschenen. Daarmee is ook dit leerboek weer helemaal up-to-date en conform de nieuwe exameneisen voor het klein vaarbewijs. De Studiewijzer is gemaakt voor de beginnende watersporter met weinig of geen ervaring. Alle specifieke begrippen en vaardigheden die de cursist moet kennen voor het examen worden in begrijpelijke taal uitgelegd.
Met de nieuwe druk is de studiewijzer alweer toe aan de zesde druk. De nieuwe Studiewijzer Klein Vaarbewijs is te bestellen in de Vaarwinkel ...
Kaarten bijwerken met de BAZ
Nu de Dienst der Hydrografie besloten heeft de 1800-serie Hydrografische kaarten niet meer elk jaar opnieuw uit tegeven, is het des te belangrijker dat u weet hoe u zelf de kaarten kunt bijwerken met behulp van de wekelijkse Berichten aan Zeevarenden (BAZ). De Dienst heeft daarom besloten een informatief boekje uit te brengen dat duidelijke uitleg geeft hoe de Hydrografische kaarten bij te werken.
U kunt een gedrukte versie van dit boek gratis ontvangen als u in de Vaarwinkel een bestelling plaatst voor een Hydrografische kaart. Bij elke kaartenset uit de 1800-serie kunt u ook de bijbehorende correctiebladen bestellen. Met deze correctiebladen kunt u uw kaarten uit 2012 snel en gemakkelijk bijwerken.
Heeft u alle kaarten al dan kunt u het gratis boekje BAZ in kaart gebracht ook als download in de Vaarwinkel vinden ...
Bootonderhoud
Het weer houdt ons wellicht nog even tegen, maar het duurt niet zo lang meer voor de meeste schepen weer het water in gaan. De hoogste tijd om uw schip nog even te voorzien van een verse laag verf, de olie te verversen en oude lijnen te vervangen. In de Vaarwinkel vindt u ook verschillende goede boeken die u helpen bij het zelf onderhouden en repareren van uw schip.
Hieronder een selectie uit ons brede aanbod voor het onderhoud van uw schip:
Bijbel voor bootonderhoud: Deze zeer complete gids helpt de booteigenaar met stap-voor-stap instructies het noodzakelijke onderhoud te verrichten, maar ook om zelf de meer ingewikkelde herstelwerkzaamheden en reparaties uit te voeren. (Volgende week verschijnt in deze serie ook het boek Bijbel voor bootreparatie.
Electriciteit aan boord: Elektriciteit aan boord van zeil- en motorjachten is een ingewikkelde zaak, maar in dit boek wordt de materie in kleine en begrijpelijke onderdelen opgediend, zonder concessies te doen aan de inhoud. Het werk is daarmee zowel geschikt voor de beginner als voor de vakman.
Handboek dieselmotoren voor jachten: Een praktisch boek voor al die zeilers en motorbootschippers die zelf willen sleutelen aan hun dieselmotor of eigenhandig motorstoringen willen verhelpen. Met handige tips en trucs bent u zo weer op weg. Ook periodiek onderhoud wordt in dit boek beschreven.
Praktijkhandboek kunststoffen: Het Praktijkhandboek kunststoffen is het enige boek over het werken met polyester en epoxy.
Digitale waterkaarten
Het is de bedoeling de software aan te bieden vergelijkbaar met de Waterkaarten app die de ANWB al aanbiedt voor de iPhone en iPad. Dat wil zeggen als gratis download die u een beperkte tijd kunt proberen en daarna kunt u dan een licentie kopen die een jaar lang geldig is. In dat jaar heeft u recht op ondersteuning en updates. Na afloop van dat jaar kunt u uw licentie verlengen en krijgt u uiteraard ook de nieuwe kaarten en almanak. De prijs zal vergelijkbaar zijn als die voor de Waterkaarten app. Ook de nieuwe editie van de Waterkaarten App verschijnt binnenkort.
Voor ons is dat een nieuwe manier om onze software te verkopen en wij zijn benieuwd wat u er daarvan denkt. Reageren kan onder aan dit artikel.
Ook van de Vaaratlas voor de Tomtom komt een opvolger. Deze zal kort na de nieuwe Waterkaarten software verschijnen.
Waterkampioen vernieuwd
Afgelopen week viel bij mij de vernieuwde Waterkampioen op de mat. Bij de ANWB Watersport had ik al een keer de schetsen van de ontwerpers gezien, maar niets is beter dan uiteindelijk het resultaat in handen te hebben. Wist u dat de de voorloper van de Waterkampioen al in 1927 voor het eerst als weekblad verscheen? Bij de Waterkampioen van deze maand zat een leuke herdruk uit 1927. Bijzonder om te zien dat de achterpagina met adressen voor de watersport duidelijk op de groei is gericht. Slechts een paar bedrijven en nog zat ruimte voor meer ... Een paar jaar geleden gaf de ANWB een Watersport bedrijvengids uit en deze was inmiddels bijna zo dik als deel II van de Wateralmanak.
Sinds 1962 verscheen de Waterkampioen als twee-wekelijks blad en vanaf deze maand is de Waterkampioen een maandblad. Maar dan wel elke maand een dubbeldik nummer. Ook heeft men het inhoudelijke concept flink onder handen genomen met maar liefst twintig nieuwe rubrieken en 3 nieuwe columns. Meer aandacht voor de praktijk (het zelf doen) en meer aandacht voor de tweedehands markt. Wat gebleven is zijn het nieuws uit de watersport, vergelijkende testen van producten, proefvaren met nieuwe schepen en natuurlijk de leukste vaartochten en belevenissen op het water.
En wat natuurlijk helemaal leuk is, is dat dit eerste nieuwe nummer helemaal gratis online is in te zien. Klik hier ...
Spiegel der Zeilvaart verkocht
Spiegel der Zeilvaart, het magazine voor klassieke zeilvaart, is verkocht aan Arthur van ‘t Hof. Van 't Hof wordt daarmee de opvolger van Wim de Bruijn die al meer dan 30 jaar de grote man en gezicht van het blad was. Samen met Thedo Fruithof was De Bruiijn ook eigenaar van de Beurs Klassieke Schepen die nog maar net verkocht is aan de Hiswa. Heel toepasselijk werd het nieuws van de verkoop van Spiegel der Zeilvaart vorige week op de Hiswa bekend gemaakt.
Arthur van 't Hof is afkomstig van Nautique en is dus een ervaren bladenmaker. Ook was hij enige tijd charterschipper en dus erg begaan met de klassieke zeil- en scheepvaart. Geheel los van zijn overstap naar Spiegel der Zeilvaart, werd deze week bekend dat de uitgever van het blad Nautique failliet is. Een faillissement dat - voor de duidelijkheid - los staat van de keuze van Van 't Hof.
Net als Thedo Fruijthof, was Wim de Bruijn al enige tijd op zoek naar een geschikte opvolger. Iets wat bij veel meer watersportbedrijven speelt. Sinds de jaren '70 en '80 is de watersport in Nederland snel gegroeid. Veel ondernemers, die toen hun bedrijf zijn gestart, zijn nu op een leeftijd gekomen om na te denken over pensioen en wellicht zelf wat meer tijd op het water doorbrengen. Het vinden van een overnamekandidaat of opvolger blijkt helaas niet zo gemakkelijk. Wij zijn bekend met meerdere ondernemers en over te nemen bedrijven, dus als u er over denkt om uw droom om in de watersport te werken waar wilt maken, aarzel dan niet om eens contact op te nemen.
Nacra 17 boot van het jaar
De Olympische Spelen van 2016 zijn nog ver weg. Toch is de catamaran waarmee straks op de spelen gevaren gaat worden gekozen tot Hiswa zeilboot van het jaar. In het rapport van de jury staat onder andere: "De Nacra 17 is van deze tijd; de nieuwe generatie catamaran zeilen. Er zijn drie standen bedacht voor de zwaarden. Je moet echter heel goed weten wat je moet doen, anders is het een moeilijke boot om op te varen. Extreme boot, maar ook goed te varen door mixed bemanning." Meer leest u online...
Een boot met een duidelijke Nederlandse signatuur. Nacra is een internationaal merk, maar ook een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Scheveningen.
In de categorie motorboot van het jaar ging de titel naar de Ned70. De jury is eenduidig: "de Ned 70 heeft een mooie, indrukwekkende en vernieuwende uitstraling. Als dit luxe jacht met uiterlijke kenmerken van een marineschip komt aanvaren, kijkt iedereen om". Hiswa product van het jaar werd de Rebelcell accu. "De Rebelcell is lichter, kleiner en sneller op te laden dan andere accu’s. Het is een goede accu voor elektrisch varen, maar kan ook bestaande accu’s vervangen"
Vaarwijzer Nieuwsbrief
Mijn oproep van vorige week over de bezorging van de Vaarwijzer Nieuwsbrief leverde vele reacties op. De conclusie is toch wel dat de donderdag het beste moment blijft om de Vaarwijzer Nieuwsbrief te versturen. De meeste lezers blijken de nieuwsbrief toch meteen te lezen en dan is zo vlak voor het weekend het beste moment. Vaak bevat de nieuwsbrief namelijk een tip voor het weekend of geeft zij de lezer inspiratie dat weekend een bepaalde klus aan boord aan te pakken. En in het vaarseizoen zitten de meeste lezers in het weekend toch op de boot en komt van e-mail controleren (gelukkig) niets.
Wij blijven dus vasthouden aan de huidige planning, waarbij wij wel langzaam aan zullen proberen de nieuwsbrief al woensdag gereed te hebben en deze soms in de nacht van woensdag op donderdag al verzenden.
Heeft u nog verdere tips en adviezen hoe de nieuwsbrief verder te verbeteren dan horen wij dat natuurlijk graag. Reageren kan naar onder dit artikel.
Ook informeren lezers soms voorzichtig of wij een nieuwtje over hun bedrijf, vereniging etc. willen plaatsen. Het antwoord is eigenlijk altijd ja, mits het voor de doelgroep (watersporters, professionals in de sector en zij die in de watersport geïnteresseerd zijn) maar interessant is.
Hiswa trekt 40.000 bezoekers
De Hiswa (Amsterdam Boat Show) van vorige week in Amsterdam trok zo'n 40.000 bezoekers en daarmee gaat het nieuwe watersportseizoen meteen positief van start. Ook vorig jaar werd de beurs door ongeveer 40.000 mensen bezocht. De watersportbranche verkeert zoals veel andere sectoren in roerig economisch vaarwater, maar volgens de organisatie van de HISWA Amsterdam Boat Show hebben veel standhouders toch goede zaken gedaan. Lees verder op de website ...
Bemanningslicentie straks verplicht
Het Watersportverbond voert met ingang van dit seizoen een bemanningslicentie in. Die komt naast de wedstrijdlicentie die de booteigenaar/stuurman al moest hebben. Met de ondertekening van de wedstrijdlicentie verklaren zeilers bekend te zijn met het wedstrijdreglement en die te accepteren. Lees verder op de website ...
Des te meer reden om nu de nieuwe wedstrijdregels te bestuderen, klik hier ...
Geen enkele noodzaak voor vaartax
Joop Simmer blijft de politiek scherp houden op het punt van de plezier(vaart)belasting. Zo had hij onlangs een gesprek met Sander de Rouwe, kamerlid voor het CDA die onder andere de portefeuille infrastructuur en binnenvaart beheert. De CDA blijft bij haar standpunt: geen uitbreiding van de fiscale stelsels, dus men is geen voorstander van het invoeren van een vaarbelasting. Meer leest u online ...
DVD onderhouden van de scheepsdiesel
Of we nu op een motorboot varen of op een zeilboot. Als er een motor in staat, moet deze ook onderhouden worden. Zelf uw scheepsmotor onderhouden is goed te doen en scheelt u jaarlijks ook heel wat geld. Na de succesvolle online cursus over het onderhouden van uw motor, verschijnt deze nu ook als DVD. Met deze videocursus krijgt u alle klussen onder de knie die nodig zijn om zelf het basisonderhoud te doen van uw scheepsdieselmotor. Helder en eenvoudig. Ook als u nog nooit geklust hebt aan uw motor zal u de cursussen goed kunnen volgen.
Te bestellen in de Vaarwinkel ...
Stimulans voor motorbootvaren
De Stichting Bevordering Motorbootvaren wil voortaan jaarlijkse de Nationale Motorboot Varen Prijs uitreiken, als steuntje in de rug voor initiatieven en activiteiten die bijdragen aan het plezierig, veilig en attractief motorbootvaren in Nederland. De oprichtingsakte voor de nieuwe stichting werd woensdag 27 februari ondertekend bij de notaris in Heerenveen. Initiatiefnemer voor de Nationale Motorboot Varen Prijs is motorbootvaarder Joop Simmers uit Heerenveen, die daartoe contact opnam met vice-voorzitter Bert Kuiper van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, voorzitter Arie Kwak van het Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) en hoofdredacteur Hans Papenburg van maandblad Motorboot.
Met de uitreiking van een Nationale Motorboot Varen Prijs wil de stichting activiteiten promoten en waarderen, die bijdragen aan het plezierig,veilig,actief en attractief motorbootvaren in Nederland. De oprichters van de Stichting Bevordering Motorbootvaren denken dat het instellen van een jaarlijkse prijs een positieve bijdrage kan leveren aan zowel de bekendheid en de populariteit van het motorbootvaren. Daarnaast vinden zij het van belang om positieve aandacht te geven aan mensen en organisaties die daadwerkelijk iets betekenen voor het motorbootvaren in Nederland. Meer informatie op de website motorbootvarenprijs.nl.
Titanic II
Het klinkt als de titel voor een opvolger van de film Titanic, maar een Australische miljardair heeft hiermee heel iets anders op het oog. Clive Palmer, eigenaar van het cruisebedrijf Blue Star Line, heeft besloten dat hij een reconstructie van de Titanic gaat bouwen. Dat maakte hij dinsdagmorgen bekend tijdens een persconferentie in New York. De eerste reis, van Engeland naar New York, zal eind 2016 plaatsvinden. Vorig jaar presenteerde hij het idee en sindsdien hebben ongeveer 40.000 mensen aangegeven een kaartje voor een overtocht te willen boeken, waarvan er ongeveer 16 bereid zijn om bijna een miljoen dollar te betalen voor een eerste klas ticket. Een snel sommetje leert dat het bouwen van de Titanic II best eens een rendabele exploitatie kan opleveren.
Polen investeert in havens langs de kust
Met subsidies van de Europese Unie wil de Poolse overheid de komende jaren 75 miljoen investeren in gemoderniseerde en nieuwe havens tussen de steden Szczecin en Gdańsk. Ook moet het vaarwater bij de bestaande en nieuwe havens dieper uitgebaggerd worden tot tweeënhalve meter in de grootste havens. Lees verder op de website ... Ik ben ooit in beide steden geweest en kan ze als bestemming voor uw vaarvakantie aanraden.
Overweegt u dit jaar die kant op te gaan, dan zijn de The Baltic Sea en de Vaarwijzer voor de oostelijke Oostzee aan te raden.
Tegen de stroom in
De Clipper Round de World Race is bijzonder in zijn soort. Een zeilwedstrijd om de wereld die namelijk ook open staat voor niet professionele bemanningen. In de Vaarwinkel kunt u nu een DVD bestellen met een videoverslag van de hoogtepunten van de afgelopen race. Klik hier ...
Hiswa geeft het startschot voor het watersportseizoen
Voor u en mij betekent het begin van de "droge" Hiswa nog steeds de start van het watersportseizoen. Dat bleek wel uit de reacties die ik van lezers kreeg op mijn eerdere vraag. Dat in tegenspraak met de wens van andere botenbeurzen om de start van het seizoen met hun beurs te doen samenvallen.
In de Vaarwinkel merken wij ook dat voor de meesten het seizoen nu echt van start is gegaan. De bestellingen stromen binnen en het valt op dat met name ook veel opleiders en zeilscholen keer op keer nieuwe bestellingen plaatsen. Dat duidt er op dat u er weer zin in heeft en dat het wel eens een heel mooi watersportseizoen kan worden.
Wanneer het seizoen ook voor u wel of niet start; de Hiswa is er nog tot en met 10 maart. Kijk op de site voor meer informatie ...
Beurs Klassieke Schepen samen met "droge" Hiswa
Nog voor de Hiswa 2013 begint is er nieuws over de beurs in de Rai in 2014. De Beurs Klassieke Schepen wordt namelijk geïntegreerd in de HISWA Amsterdam Boat Show. Onder de naam ‘HISWA Klassieke Schepen’ maakt de traditionele Nederlandse scheepvaart vanaf 2014 deel uit van de grootste watersportbeurs van Nederland. De HISWA Amsterdam Boat Show krijgt hiermee het breedste aanbod van schepen en scheepsbenodigdheden. In 2014 wordt de HISWA Amsterdam Boat Show, inclusief de nieuwe aanwinst, gehouden van woensdag 5 tot en met zondag 9 maart in Amsterdam RAI.
Lees verder op de website ...
Trouwe bezoekers van de "droge" Hiswa herinneren zich vast nog wel het paviljoen met klassieke schepen, houtbouw en andere ambachten dat jarenlang een vast onderdeel was van de Hiswa. Centraal het podium met lezingen en de stand van het blad Spiegel der Zeilvaart. Ook ons bedrijf was toen een paar jaar te gast op deze stand van Wim de Bruijn en zo waren wij in staat om onze software aan een grote groep mensen te demonstreren. Het voelt dan ook goed om te horen dat de Hiswa op deze manier weer iets terugkrijgt waarin zo velen interesse hebben. Want zelfs al heeft u een hyper modern schip, de oude ambachten en het schitterende vakwerk van de vele werven in Nederland blijft boeiend.
Nieuwe ANWB Waterkaarten voor 2013
De ANWB geeft vaarkaarten uit voor alle belangrijke vaargebieden van Nederland. Nagenoeg heel Nederland wordt inmiddels gedekt door de ANWB Waterkaarten en Wateratlassen. Elk jaar wordt de helft van al deze kaarten compleet vernieuwd en verschijnt van die kaarten en atlassen een nieuwe editie. Om de twee jaar is dus de hele reeks vervangen. In 2013 is het de beurt aan de ANWB Waterkaarten F (Noord Holland), G (rondom Amsterdam), H (Hollandse plassen), I (Vechtplassen), K (grote rivieren Midden) en Y (IJssel- en Markermeer). Ook verschijnt dit jaar een nieuwe editie van de Wateratlassen W (Noord-Brabant) en Z (Zeeland). De nieuwe Waterkaarten zijn nu al leverbaar. De nieuwe Wateratlassen vanaf komende week.
Naast deze "reguliere" waterkaarten geeft de ANWB ook een aantal speciale kaarten en atlassen voor de watersport uit. Nieuw verschenen zijn de overzichtskaart voor Nederland met alle bevaarbare wateren en de speciale Wateratlas voor de Staande Mast Route. Onmisbaar als u uw tochten gaat voorbereiden. Zowel de overzichtskaart als deze atlas zijn namelijk meer dan alleen een kaart, omdat zij ook veel extra informatie bevatten over jachthavens, tankstations en bruggen en sluizen. Informatie die normaal in de almanak opgezocht moet worden. De Wateralmanak deel 2 is daarmee niet meteen overbodig, maar u heeft zo wel veel informatie in één keer bij de hand.
Rebelcell genomineerd
Het Nederlandse bedrijf Rebelcell is door de HISWA genomineerd voor de HISWA 2013 Product van het Jaar prijs voor de nieuwe lithium accu voor nautische toepassingen, 12V200 Marine. Rebelcell Marine accu’s worden gepresenteerd op HISWA 2013 en zijn specifiek voor gebruik als service accu en in hybride en elektrische aandrijving ontwikkeld. Klik hier ...
Zelf een boot bouwen
Half augustus start de volgende bootbouwcursus van de Bootbouwschool op de Bataviawerf in Lelystad. Met zijn allen bouwt u tijdens de cursus een overnaads sloepje van massief mahonie. De mensen van de Bataviawerf werken volop mee: ze waren de vorige keer best enthousiast en nu nog meer. Meer informatie op de website ...
Referentievlak voor de Nederlandse kustwateren
Opmerkelijk genoeg is het grondgebied van Nederland nauwkeurig in kaart gebracht, maar is er geen goed referentievlak voor de Waddenzee en het continentale plat van de Noordzee. Dat referentievlak geeft aan hoe hoog het water zou staan als er geen effecten van wind, golven of getijden zouden zijn. Dat model is belangrijk voor bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden in vaargeulen, het leggen van onderzeese kabels of bij het bepalen van de maximale lading van schepen zonder dat ze vastlopen op hun route.
Het bestuur van Technologiestichting STW heeft daarom besloten geld te geven voor een project van de TU Delft met als doel het realiseren van een nauwkeurig en gemakkelijk toetsbaar referentievlak van de kustwateren van Nederland. Lees verder op de website ...
Google banner
Blogarchief
-
▼
2013
(341)
-
▼
maart
(26)
- Nieuwe kaarten voor IJsselmeer en Zeeland
- Eerste ervaringen met examen klein vaarbewijs nieu...
- Persoonlijke veiligheid
- Nieuwe Info20M
- Nieuwe Studiewijzer Klein Vaarbewijs
- Kaarten bijwerken met de BAZ
- Bootonderhoud
- Digitale waterkaarten
- Waterkampioen vernieuwd
- Spiegel der Zeilvaart verkocht
- Nacra 17 boot van het jaar
- Vaarwijzer Nieuwsbrief
- Hiswa trekt 40.000 bezoekers
- Bemanningslicentie straks verplicht
- Geen enkele noodzaak voor vaartax
- DVD onderhouden van de scheepsdiesel
- Stimulans voor motorbootvaren
- Titanic II
- Polen investeert in havens langs de kust
- Tegen de stroom in
- Hiswa geeft het startschot voor het watersportseizoen
- Beurs Klassieke Schepen samen met "droge" Hiswa
- Nieuwe ANWB Waterkaarten voor 2013
- Rebelcell genomineerd
- Zelf een boot bouwen
- Referentievlak voor de Nederlandse kustwateren
-
▼
maart
(26)