Bij de inwerkingtreding van de nieuwe binnenvaartwetgeving (1 juli 2009), is voor schippers van sleepboten, duwboten en sleepduwboten, ongeacht de lengte daarvan, de verplichting in het leven geroepen om in het bezit te zijn van een groot vaarbewijs. De reden daarvoor was te komen tot uniformering met de regels op de Rijn en nationale regelgeving in de ons omringende landen. Daarbij is er van uitgegaan dat voor deze schepen, in de niet-recreatieve sfeer, in overwegende mate al het groot vaarbewijs wordt gebruikt en dat, wanneer een dergelijk schip een ander schip voortbeweegt, de totale lengte in de praktijk de grens van 20 meter ruim overtreft. Inmiddels is gebleken dat er een aanzienlijke groep sleepboten, duwboten en sleepduwboten is, die met name voor werkzaamheden aan oevers, kades en bruggen binnen Nederland wordt gebruikt, die niet langer zijn dan 20 meter en die ook niets slepen of duwen dat langer is dan 20 meter.
Daarom is besloten de schippers van deze schepen van het bezit van het groot vaarbewijs vrij te stellen. Een dergelijke vrijstelling is alleen in Nederland geldig. Als gevolg van deze vrijstelling kan voor deze groep van schepen worden volstaan met het bezit van het klein vaarbewijs.
Indien met deze schepen gesleept of geduwd wordt, mag hetgeen dat wordt gesleept of geduwd niet langer zijn dan 20 meter. De totale lengte van de sleep- of duwcombinatie mag ten hoogste 40 meter bedragen. Zowel voor het vrij varende schip als voor hetgeen dat wordt gesleept of geduwd is gekozen voor een lengtecriterium van 20 meter, omdat daaronder tot 1 juli 2009 zowel voor vrij varen als voor duwen of slepen een klein vaarbewijs volstond. Vereist is dat het om bedrijfsmatig vervoer gaat, aangezien voor de pleziervaart met sleep- en duwvaartuigen al voorzien is in een vrijstellingsregeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.