Vorige week vroeg ik u om onze kleine enquête over het gebruik van navigatiesoftware in te vullen. Geweldig wat een response. In een week tijd hebben maar liefst 237 lezers de online enquête ingevuld. Hartelijk dank daarvoor.
Wij willen u als lezer vaker bij de inhoud van de nieuwsbrief betrekken en zullen u daarvoor vaker vragen een online vragenlijst in te vullen. Zo kunnen wij de inhoud nog beter op uw wensen afstemmen, maar kunnen wij ook door middel van een steekproef vaststellen hoe de watersporter tegen bepaalde zaken aankijkt etc..
Afgelopen week vroegen wij u dus naar het bezit en het gebruik van navigatiesoftware. De belangrijkste resultaten delen wij graag met u.
PC veruit het meest gebruikt voor de navigatie
Tot onze eigen verrassing blijkt de pc het meest te worden gebruikt voor de navigatie (63%). Daarna winnen tablet computers snel aan populariteit (26%). Verrassend blijkt de speciale kaartplotter een stuk minder populair (20%). Wellicht een kleine kanttekening bij deze uitslag. De enquête ging over navigatiesoftwaren en wellicht dat gebruikers voor plotters daarom niet hebben gereageert. Aan de andere kant een pc of notebook is in elk huishouden te vinden en waarom deze dan ook niet voor de navigatie inzetten? En hetzefde geldt natuurlijk voor het steigend aantal mensen dat een tablet pc bezit.
Niet zo verrassend, maar de smartphone wordt nauwelijks voor de navigatie gebruikt (16%). Resultaten tellen op tot meer dan 100%, want u kon meerdere apparaten tegelijk aankruisen.
Het waarom tablet en pc/notebook zo populair zijn blijkt wel omdat vrijwel iedereen er voor kiest om de software zowel thuis als aan boord te gebruiken (ruim 71 %). Met een vaste plotter is dat natuurlijk al meteen lastig.
WinGPS en PC Navigo populair
De programma's van WinGPS en PC Navigo zijn nog steeds de meest gekochte en de meest gebruikte programma's voor de navigatie (samen bijna 70%). De relatief nieuwe programma's met de ANWB Waterkaarten op iPad en Android zijn sterk in opkomst en worden door zo'n 25% van de mensen gebruikt. Opvallend is dat gratis of "open source" programma's maar weinig gebruikt worden, zo'n 16%. Uit de resultaten valt af te leiden dat de beperkte beschikbaarheid van actuele kaarten voor deze programma's daarvoor de voornaamste reden is.
Bijna alle programma's worden gebruikt in combinatie met nog minimaal één ander navigatieprogramma. Op de notebook hebben de meeste mensen dus meerdere programma's staan en deze worden ook daadwerkelijk gebruikt.
Beschikbaarheid kaarten doorslaggevend
Niet zo verwonderlijk, maar de beschikbaarheid van actuele kaarten blijkt doorslaggevend bij de aanschaf van een navigatieprogramma. Evenals de mogelijkheid de signalen van de GPS te kunnen lezen. Uw schip op de kaart plotten en zien waar u vaart is veruit de belangrijkste functie van navigatiesoftware (ongeveer 90%). Daarna komen gegevens uit de almanak, mogelijkheden voor routeplanning en de mogelijkheid andere apparatuur te koppelen.
Opvallend vinden wij wel dat bijna niemand op specialistische functies, als functies voor bijvoorbeeld wedstrijdzeilers, zit te wachten. Maar ook een functie om bijvoorbeeld route of logboek te printen acht men niet van belang.
Als u software koopt let u dus met name op deze genoemde functies en primair de beschikbaarheid van actuele kaarten. Wel opvallend is het dan om te zien dat de beschikbaarheid van updates als minder belangrijk wordt gezien. Terwijl zaken als garantie en bijvoorbeeld de bereikbaarheid van een helpdesk nauwelijks meetellen in de beslissing om een kaartprogramma aan te schaffen.
ANWB Waterkaart
Een leuke opsteker voor ons is het natuurlijk dat meer dan 60% overweegt straks de nieuwe ANWB Waterkaart software aan te schaffen. Dus ondanks het feit dat u al één of meerdere programma's heeft en gebruikt staat u open voor iets nieuws. Terecht dat de meeste respondenten er daarbij dan wel voor kiezen om eerst een gratis demo of proefversie te bekijken.
Voor de distributie houdt nog een redelijk aantal klanten vast aan de cd of dvd, maar voor de meerderheid is een download ook prima.
Ik gebruik al zo´n 12 jaar een pc aan boord voor mijn navigatie. In eerste instantie heb ik Imray kaarten ingescand om met seaclear te gebruiken. Je hebt dan digitale en papieren kaarten aan boord. Omdat ik mijn vaargebied uit ging breiden ben ik overgestapt op Software On Board met Cmap kaarten. Als papieren kaart gebruik ik overzeilers en de pilots voor het aanlopen van havens.
BeantwoordenVerwijderenHet nadeel is, dat zowel het programma als de kaarten, beveiligd zijn en wanneer er iets fout gaat met je pc kun je niet zo snel overschakelen naar een andere pc. Op dit moment varen wij op de Middellandse zee en dan is het niet altijd gemakkelijk om support te krijgen van leveranciers. Daarnaast is het zo dat de updates van de officiële kaarten ook achterlopen, dus wat heb ik aan een update als die al minstens een half jaar oud is !!!
Het voordeel van de `gratis´ software is dat er geen beveiliging op zit en ook de `illegale´ kaarten zijn overal op internet te vinden zonder beveiliging. Als backup heb ik twee jaar geleden OpenCPN op mijn pc gezet, echter op dit moment is OpenCPN mijn hoofdprogramma en SOB mijn backup. Daarnaast heb ik als backup op mijn Ipad (actuele ?) Navionics kaarten staan.
Ik kan me voorstellen dat mensen die hoofdzakelijk in Nederland varen kiezen voor WinGPS of PC Navigo, is je vaargebied wat ruimer dan heb ik gemerkt dat de meeste zeilers toch de voorkeur geven aan gratis software. En OpenCPN gooit dan hoge ogen. Het programma is erg uitgebreid en er komen nog steeds uitbreidingen bij. Het is alleen jammer dat je aangewezen bent op het illegale circuit voor je kaarten.
Ik vaar ook op de Middellandse zee en herken jouw opmerkingen. Zou je contact met mij op kunnen nemen om nader over de gebruikte software te praten?
Verwijderen