Gisteren, 24 maart, werd in Utrecht de jaarlijkse bijeenkomst voor opleiders voor het Klein Vaarbewijs georganiseerd door de examenorganisatie Vamex. Tijdens deze bijeenkomst wordt altijd even stilgestaan bij de examens van het afgelopen jaar en vooruitgekeken naar wat er de komende tijd te verwachten valt rondom de examinering voor het klein vaarbewijs. En er was weer behoorlijk wat te melden.
Afgelopen jaar
Over heel 2012 werden ruim 27.000 examens voor klein vaarbewijs 1 en 2 afgenomen. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Wel is het aantal afgegeven vaarbewijzen behoorlijk afgenomen. Voornamelijk omdat het aantal mensen dat in één keer slaagt is afgenomen. Het slagingspercentage daalde van ongeveer 70% naar zo'n 60%. Vamex wijst er op dat dit met name lijkt te komen doordat de nadruk in het examen meer en meer op inzicht en toepassing komt te liggen en steeds minder op feitelijke kennis. Zowel opleiders als uitgevers hebben tijd nodig om lessen en lesmateriaal daar op aan te sluiten.
In 2012 heeft Vamex het aantal examenlocaties uitgebreid naar 5 en zijn alle locaties op gelijke wijze ingericht. Ook de examensoftware voor het beeldschermexamen is opgefrist en duidelijker geworden. Ook is het hoofdkantoor verhuisd naar Zoetermeer. Verder is het online boeken van het examen gemakkelijker geworden en kan meteen online betaald worden. Ook is het tegenwoordig om tot een week voor het examen, de examendatum gratis te verplaatsen.
Sinds 1 januari is de nieuwe afbakening met enkele nieuwe onderwerpen van kracht en wordt niet meer gesproken van het aanvullende examen voor Klein Vaarbewijs II. Het is nu examen Klein Vaarbewijs 1 voor het vaarbevoegdheidsbewijs Klein Vaarbewijs I en daarna examen Klein Vaarbewijs 2 ter verkrijging van het Klein Vaarbewijs II. U mag zelf kiezen wanneer u welk examen doet en eenmaal geslaagd blijft geslaagd. De logische route blijft uiteraard eerst Klein Vaarbewijs 1 en daarna 2, eventueel direct achter elkaar op dezelfde dag. Zakt u dan voor examen 1, dan mag u toch gewoon examen 2 proberen.
Samengevat mag gesteld worden dat de dienstverlening van Vamex verder is verbetert en de flexibiliteit voor de kandidaat is toegenomen. En dat blijkt ook uit de resultaten van een enquete onder de kandidaten. Zij waarderen de Vamex gemiddeld op een 7 en hoger.
Nieuwe ontwikkelingen
Vanaf 1 september 2013 zal het examen Klein Vaarbewijs niet meer uit 30, maar uit 40 vragen bestaan. De toetsmatrijs zal dan ook wijzigen. U moet nog steeds 70% goed hebben om te slagen. In de loop van het jaar worden een aantal nieuwe onderwerpen op het examen geïntroduceerd. De afbakening blijft gelijk, maar het gaat dan om onderwerpen, passend binnen de afbakening, die voorheen niet eerder op het examen voorkwamen. Een overzicht van deze nieuwe punten vindt u op de website van Vamex ...
Over enige tijd verwacht Vamex in Zoetermeer van start te kunnen gaan met een proef waarbij u na het examen direct uw vaarbewijspas meekrijgt. Dat vraagt nog al wat. Ter plekke moet een foto gemaakt worden en moet de pas aangemaakt worden. Alle apparatuur is inmiddels in huis en binnenkort gaat de proef van start.
Een paar jaar terug is de geldigheidsduur van het klein vaarbewijs opgetrokken tot uw 70e verjaardag. Daarna moet de pas verlengd worden. Het idee was deze leefstijdsgrens gelijk te trekken met het rijbewijs. Alleen die grens is voor het rijbewijs onlangs nog weer opgetrokken naar uw 75e verjaardag. Vamex heeft de minister nu gevraagd om dat ook voor het Vaarbewijs te doen en heeft tegelijk de suggestie gedaan de leefstijdgrens wellicht helemaal af te schaffen. De minister moet nog een besluit nemen. Om die reden heeft Vamex besloten om het plan alle oude papieren vaarbewijzen te vervangen voor het nieuwe plastic creditcard pasje, even uit te stellen. Anders zou u een nieuwe pas krijgen met al snel een verouderde einddatum.
Enquete
Vorig jaar heeft Vamex een enquete ingevoerd. Vanaf oktober 2012 zijn 10.000 enquetes onder de examenkandidaten uitgezet en zijn er ongeveer de helft van teruggekomen. Het Klein Vaarbewijs halen blijkt aan de ene kant vooral een "mannen aangelegenheid" en aan de andere kant iets voor de gemiddeld wat hoger opgeleide Nederlander. Opvallend is verder dat meer dan de helft van de kandidaten "vrijwillig" examen doet en dus niet op een vaarbewijsplichtig schip vaart. Wel valt op dat met name de jongere kandidaten examen doen omdat zij op speedboot of jetski willen gaan varen. Het percentage geslaagden is onder jongeren juist wel wat lager.
De overgrote meerderheid bereidt zich door middel van zelfstudie voor. Er blijkt geen relatie te bestaan tussen zelfstudie of bijvoorbeeld het volgen van een cursus. Wel blijkt het opleidingsniveau van invloed. Hoe hoger opgeleid, hoe hoger de kans op slagen. De meeste kandidaten gebruiken zowel een cursusboek als een examentraining (op cd). Nog relatief weinig kandidaten blijken het proefexamen van Vamex bekeken te hebben. In dit examen staan niet alleen voorbeelden van vragen, maar ook nuttige tips. De proefexamens worden nog regelmatig aangepast.
Kwaliteit van het lesmateriaal
Hoewel examinering en lesgeven en schrijven van lesmateriaal strikt gescheiden is en Vamex geen oordeel wil geven over het lesmateriaal, blijkt zij wel perfect inzage te hebben in de kwaliteit van de opleidingen en boeken. Omdat alle kandidaten examen doen op een computer (beeldschermexamen) en elk examen uniek is, komen alle vragen uit de vragenbank van Vamex voldoende vaak aan bod. Vamex bouwt op deze manier een schat aan informatie op hoe de kandidaten gemiddeld en per vraag scoren. Als blijkt dat een specifieke vraag vaak slecht gemaakt wordt of kandidaten er vaak over klagen, gaan de mensen van de examencommissie uiteraard op zoek naar de achterliggende redenen. Is het een slecht geschreven vraag, is de leerstof niet duidelijk of misschien te moeilijk, etc.. Als het niet aan de vraag ligt is het natuurlijk de vraag waar het dan wel aan ligt? Helaas blijkt dan toch dat er ook wel eens fouten in het lesmateriaal staan of dat een onderwerp anders wordt uitgelegd als de examencommissie er over denkt. En aangezien de meeste opleiders weer met deze materialen werken, werkt dat ook door in cursussen etc..
Naar mijn mening heeft Vamex hier - onbedoeld - een geweldig hulpmiddel in handen om samen met opleiders en uitgevers te werken aan een verdere verbetering van lesmateriaal en opleidingen. En deze informatie delen kan naar mijn mening prima zonder dat Vamex haar geheimen (de vragenbank zelf) hoeft prijs te geven. Ik ben dan ook benieuwd hoe u daar tegen aan kijk. Reageren kan naar onder dit artikel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.