Het wordt helaas bijna een traditie. Stijgt de temperatuur dan laait de discussie over een algemene vaarbewijsplicht weer op. Triest is dat hier altijd een aantal ongelukken op het water met verdrietige afloop aan vooraf zijn gegaan. Ook vanuit enkele lezers kregen wij de afgelopen weken de vraag gesteld: "jullie zijn toch voor een verplicht vaarbewijs, waarom horen wij jullie nu niet over het ongeluk in ..."
Ja, wij zijn voor een algemeen verplicht vaarbewijs voor elke schipper van een (plezier)vaartuig, maar niet omdat hierdoor misschien ongelukken voorkomen hadden kunnen worden. Elk ongeluk staat op zich en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat er lering uit getrokken kan worden. Langs deze weg wil ik echter voor- en tegenstanders oproepen om de discussie over een vaarbewijsplicht los te koppelen van discussies over de veiligheid op het water en de oorzaken van ongelukken op het water. Belangrijk dat juist daar over gesproken wordt, maar door daar meteen de consequentie van een "verplichting" aan te koppelen wordt de discussie onnodig gekleurd en gaat het minder over het verbeteren van de veiligheid op het water.
Ja, wij zijn dus voor een verplicht vaarbewijs voor iedereen, maar om een andere reden. Elke weggebruiker wordt geacht de regels te kennen. Elke gebruiker van de vaarwegen wordt geacht de vaarregels te kennen. Elke schipper wordt geacht op een veilige en verantwoorde wijze met zijn/haar schip om te kunnen gaan. Er is in onze ogen maar één manier om objectief aan te kunnen tonen dat een schipper de regels kent en kennis heeft van het varen en dat is door deze kennis te toetsen door het afnemen van een examen. En als bewijs dat de toets met succes is afgenomen dient een diploma en voor de watersport is dat het klein vaarbewijs.
Het is erg jammer dat partijen en belangenbehartigers momenteel over elkaar heen buitelen om te laten weten dat ze voor of tegen een verplicht vaarbewijs zijn. In een grijs verleden was er eens een minister die zei: "als jullie het eens zijn over een vaarbewijsplicht, dan neemt ik dat standpunt over en pas de regels aan". We zijn inmiddels vele jaren verder en u raadt het al; partijen zijn het nog steeds niet eens. Getuige de afschaffing van de leeftijdsgrens voor het verlengen van het klein vaarbewijs, zit er in Den Haag nog steeds een minister die bereid is te luisteren naar de argumenten uit de sector, maar misschien doet zij er in dit geval verstandig aan om niet te luisteren en boven de "kibbelende" partijen te gaan staan en een besluit te nemen. Dit sluit mooi aan bij haar voornemen in de Scheepvaartverkeerswet een bepaling op te nemen met betrekking tot veilig vaargedrag van de schipper.