Het wordt helaas bijna een traditie. Stijgt de temperatuur dan laait de discussie over een algemene vaarbewijsplicht weer op. Triest is dat hier altijd een aantal ongelukken op het water met verdrietige afloop aan vooraf zijn gegaan. Ook vanuit enkele lezers kregen wij de afgelopen weken de vraag gesteld: "jullie zijn toch voor een verplicht vaarbewijs, waarom horen wij jullie nu niet over het ongeluk in ..."
Ja, wij zijn voor een algemeen verplicht vaarbewijs voor elke schipper van een (plezier)vaartuig, maar niet omdat hierdoor misschien ongelukken voorkomen hadden kunnen worden. Elk ongeluk staat op zich en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat er lering uit getrokken kan worden. Langs deze weg wil ik echter voor- en tegenstanders oproepen om de discussie over een vaarbewijsplicht los te koppelen van discussies over de veiligheid op het water en de oorzaken van ongelukken op het water. Belangrijk dat juist daar over gesproken wordt, maar door daar meteen de consequentie van een "verplichting" aan te koppelen wordt de discussie onnodig gekleurd en gaat het minder over het verbeteren van de veiligheid op het water.
Ja, wij zijn dus voor een verplicht vaarbewijs voor iedereen, maar om een andere reden. Elke weggebruiker wordt geacht de regels te kennen. Elke gebruiker van de vaarwegen wordt geacht de vaarregels te kennen. Elke schipper wordt geacht op een veilige en verantwoorde wijze met zijn/haar schip om te kunnen gaan. Er is in onze ogen maar één manier om objectief aan te kunnen tonen dat een schipper de regels kent en kennis heeft van het varen en dat is door deze kennis te toetsen door het afnemen van een examen. En als bewijs dat de toets met succes is afgenomen dient een diploma en voor de watersport is dat het klein vaarbewijs.
Het is erg jammer dat partijen en belangenbehartigers momenteel over elkaar heen buitelen om te laten weten dat ze voor of tegen een verplicht vaarbewijs zijn. In een grijs verleden was er eens een minister die zei: "als jullie het eens zijn over een vaarbewijsplicht, dan neemt ik dat standpunt over en pas de regels aan". We zijn inmiddels vele jaren verder en u raadt het al; partijen zijn het nog steeds niet eens. Getuige de afschaffing van de leeftijdsgrens voor het verlengen van het klein vaarbewijs, zit er in Den Haag nog steeds een minister die bereid is te luisteren naar de argumenten uit de sector, maar misschien doet zij er in dit geval verstandig aan om niet te luisteren en boven de "kibbelende" partijen te gaan staan en een besluit te nemen. Dit sluit mooi aan bij haar voornemen in de Scheepvaartverkeerswet een bepaling op te nemen met betrekking tot veilig vaargedrag van de schipper.
Met plezier lees ik uw wekelijkse nieuwsbrief. Uitstekend en leerzaan initiatief. U haalt regelmatig belangrijke veiligheidszaken aan die in relatie staan met het al of niet verplichten van een vaarbewijs voor alle schippers van (plezier) vaartuigen omdat dit de eis van het kennen van de regels met zich mee brengt.
BeantwoordenVerwijderenEen voorbeeld en ergernis punt, misschien herkent u dit..... Tot twee keer toe afgelopen weekend werden wij met ons kleinere 6m polyester weekend kruisertje bijna aangevaren dan wel opzij geduwd door grotere stalen jachten, gewoon omdat we voor een lage brug die nog aan het opengaan was en met rood-groen licht aan het wachten waren op volledig groen. De brugwachter zat erbij en keek ernaar zonder in te griijpen. Volgens mij betekend rood-groen klaar maken om aanstonds door te varen en dus niet dat je al mag doorvaren.
Na het lezen van deze vaarbrief, ben ik het gedeeltelijk met u eens betreffende voorlichting en ervaring? Als oud beroepsschipper met een 52 jarige ervaring als klein zelfstandige van een 38 m. (spits) 47 m. en 55 meter schip (Kempenaar). Dus menig uurtje alle binnen en zeewater te hebben bevaren, wilde ik toch even reageren.
BeantwoordenVerwijderenToen wij nog actief waren zag ik en mijn vrouw al op tegen de aankomende zomers. Dit door het feit dat er zoveel pleziervaart ook gebruik ging maken van de vaarwaters (wat hun goed recht is). Het heeft ons toen wij beroepsmatig waren heel wat arbeidsuren gekost door de onkunde van de pleziervaart. Maar zij hebben ook hun recht om van het water gebruik te maken , enkel laat je eigen meer informeren.
Maar dat deze beginnelingen niet weten wat rechts van het vaarwater houden is, geen erg in de dwarse wind hebben? Raad ik toch iedereen aan verschillende lessen te volgen over het gedrag wat schepen kunnen doen? Bijv. Vaar rechts als de bakens van het vaarwater op de stenenoever staan en niet midvaarwater wat 80 % doet.
Bijv. Handelen als een schip een Blauw bord vaart (verkeerde wal) geef dat schip de ruimte ?
Blijf dan niet rechts varen zoals in de lessen geleerd word, dan heb je kans over de stenen te gaan.
Leer je vaarroute wat aanleggen ,windrichting en passeren van sluizen gaan we 20 cm. omhoog of zakken we 7 m.
Zo kan ik nog wel even door gaan, wij hebben het ervaren als een groot drama ?
Met de uitzondering van de schippers met ervaring, je mag niet alles over een kam scheren.