De meeste navigatiesoftware op pc of laptop biedt de mogelijkheid deze te koppelen met een GPS. Overwegend gaat dat via een USB poort. Bij de GPS hoort een driver of besturingsprogramma die het signaal van de GPS via de USB poort doorgeeft alsof het binnenkomt via een seriële poort. NMEA is het standaard protocol voor het communiceren met boordapparatuur. NMEA is al een wat oudere standaard en kan alleen via de seriële poort van een computer communiceren. Omdat de meeste computers geen seriële poort meer hebben wordt dus gebruik gemaakt van de standaard USB poort die softwarematig door de driver wordt omgezet naar een virtuele seriële poort.
Voor de techneuten onder u; sluit u maar eens een GPS muis aan en probeer in de Windows Registry maar eens een GPS te vinden. Dat zal u niet lukken. U zult alleen een driver vinden die van een USB poort een seriële poort maakt en in het hardware profiel vindt u dan ook alleen een seriële poort terug. Dat betekent dat de navigatiesoftware de rest moet doen en dus de communicatie van deze virtuele poort moet opvangen en moet vertalen naar NMEA. Vervolgens kan de software daar dan weer de bruikbare informatie als positie of GPS koers halen.
Ook de ANWB Waterkaart software werkt op deze manier.
Net als de accu aan boord kan de batterij in uw notebook of laptop computer niet onbeperkt stroom geven. Om het energieverbruik te besparen heeft Windows tegenwoordig "power management". Deze werkt met profielen en u kunt de notebook zo instellen dat hij een ander profiel kiest als u op de interne accu of op de netspanning werkt. Werkt u alleen op de interne accu dan zal Windows proberen zo min mogelijk stroom te verbruiken en trachten zo veel mogelijk energie vragende functies uit of in slaap- cq. spaarstand te zetten. Als u bijvoorbeeld de cd-rom drive niet gebruikt dan zal deze uitschakelen en als u de laptop een tijd niet gebruikt dan zal bijvoorbeeld het scherm in spaarstand springen.
Het aantrekkelijke van een USB poort is dat deze naast communicatie met randapparatuur, ook in staat is deze apparatuur van stroom te voorzien. Bijvoorbeeld een GPS muis die u dus via de USB poort aansluit krijgt zijn stroom via de USB poort. Power management van Windows kijkt in de energiezuinige stand dus ook naar het stroomverbruik via de USB poorten en kan deze ook uitschakelen. Zeker als de interne accu van uw notebook leeg begint te raken.
Van een gebruiker van de ANWB Waterkaart software hoorden wij dat dan ook de GPS dus ophoudt te werken. Wat zoekwerk op internet leert ons dat ook gebruikers van andere navigatiesoftware dat probleem wel eens ondervinden. Helaas hebben wij niet kunnen achterhalen in hoeverre dat samenhangt met het model of merk GPS muis. Wij raden u dus aan om uw laptop altijd op een spanningsbron aan te sluiten als u de laptop voor de navigatie gebruikt. Dat voorkomt dat de GPS er ineens mee kan stoppen. Ook kunt u in de instellingen van Windows controleren hoe de verschillende profielen omgaan met de stroomvoorziening naar de USB poort.
Overigens zijn onze ervaringen met GPS muizen ronduit positief. De ontvangst is bijna altijd goed en er worden in Nederland meer dan voldoende signalen van satellieten opgepikt om betrouwbaar een positie te kunnen bepalen. Zelfs als wij de GPS antenne in een stalen prullenmand weg van elk raam doen (Kooi van Faraday) blijft hij een goede ontvangst geven.
Wat zijn uw ervaringen met een GPS muis; laat het ons eens weten door op dit artikel te reageren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.