Met ingang van 1 september veranderde er het nodige voor het examen voor het Klein Vaarbewijs. De belangrijkste wijziging is dat het examen Klein Vaarbewijs 1 niet meer uit 30, maar uit 40 meerkeuze vragen bestaat. Hierdoor kunnen meer vragen over de verschillende onderwerpen gesteld worden waardoor een objectievere meting van kennis en inzicht mogelijk is. Goed voorbereide kandidaten krijgen hiermee een grotere slagingskans. Gokken daarentegen loont minder. Omdat kandidaten op dit moment bij 30 vragen gemiddeld nog niet de helft van de maximale examentijd van 60 minuten gebruiken, is besloten deze niet te veranderen. De norm om te slagen blijft 70%, dat wil zeggen dat nu minimaal 56 punten nodig zijn om te kunnen slagen.
Stapsgewijs voert Vamex overigens ook nieuwe onderwerpen op voor het examen. Eerder dit jaar en ook met ingang van 1 september zijn een aantal onderwerpen actief geworden en worden er op het examen vragen over deze onderwerpen gesteld. Op 1 november (2013) volgt weer een wijziging. Via deze nieuwsbrief houden wij u uiteraard op de hoogte.
Een compleet overzicht van recente veranderingen en aangekondigde nieuwe onderwerpen vindt u als download op de website van de Vamex (download: Nieuw onderwerpen ...
Tussen de makers van lesmateriaal en Vamex bestaat de afspraak dat Vamex wijzigingen minimaal 3 maanden van te voren aankondigt, zodat uitgevers (en ook opleiders) zich hier op kunnen voorbereiden. Om de cursusboeken nog enigzins betaalbaar te houden drukken uitgevers grote aantallen in één keer. Meestal voldoende voorraad voor één jaar. Het is daarom ondoenlijk om bij elke wijziging in de leerstof een nieuw boek uit te brengen. De meeste wijzigingen die eerder dit jaar zijn ingegaan en ook nog verwacht worden waren al eerder aangekondigt en zijn dus al in de dit jaar verschenen boeken verwerkt. Helaas geldt dat niet voor alle wijzigingen. Vandaar dat de uitgevers tussentijds ook "updates" voor het lesmateriaal uitbrengen. Wij hebben voor u even alle tot op heden verschenen aanvullingen opgezocht.
- Erratum voor het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs ...
- Aanvulling voor de VBO Studiewijzer Klein Vaarbewijs ...
- Wijzigingen voor de Leidraad voor het Klein Vaarbewijs ...
Bij het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs hoort ook een cd met examentraining. Ook voor deze cd is een gratis update verschenen; klik hier voor deze update ... Juist omdat er in de opzet van het examen veel is verandert is deze update beslist aan te raden. In de software zit de onder andere de nieuwe toetsmatrijs, zodat u nu volop met de nieuwe examens van 40 vragen kunt oefenen.
Voor de fijnproevers en opleiders onder u. De examenstof wordt "afgebakent" in de zogenaamde afbakening. Op het examen vraagt men niet buiten deze afbakening. Het examen zelf wordt echter samengesteld volgens de zogenaamde toetsmatrijs. Met ingang van 1 september is er een nieuwe toetsmatrijs, maar de afbakening is gelijk gebleven. De toetsmatrijs is op een aantal punten gedetailleerder geworden en met het van kracht worden van een aantal nieuwe onderwerpen lijkt het er op dat sommige onderwerpen buiten de boot vallen en dus niet meer op het examen gevraagd worden. Een mooi voorbeeld is het werken met en begrijpen van de schaal van de waterkaart. "Kaartschalen" stond letterlijk genoemd in de oude toetsmatrijs. In de nieuwe komt dit onderwerp niet terug, terwijl het nog wel binnen de afbakening valt. Of er dan ook nooit meer een vraag als "op de kaart schaal 1 : 50.000 meet u 5 centimeter, wat is de afstand in werkelijkheid?" gesteld zal worden zal moeten blijken.
Omgekeerd is het aflezen van hoogte- en peilschalen en het kunnen uitrekenen van de vaarwegdiepte en brughoogte in belang toegenomen en worden er voortaan 2 vragen over dit onderwerp gesteld.
Samengevat komt het er voor de examenkandidaat in ieder geval op neer dat hij/zij zich altijd goed moet voorbereiden en altijd de meest recente leermiddelen moet gebruiken. In die zin is er ook weer niet zo veel verandert.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.