Vorig jaar zijn er tussen de uitgevers van lesmateriaal voor het klein vaarbewijs, vertegenwoordigers van de opleiders en de examencommissie van de Vamex afspraken gemaakt hoe om te gaan met wijzigingen in de leerstof en exameneisen. Afgesproken werd onder andere dat wijzigingen uiterlijk drie maanden voor de ingangsdatum bekendgemaakt worden. Dit zodat uitgevers bijtijds de leerboeken kunnen aanpassen en opleiders de wijzigingen in de cursus kunnen meenemen. Afgelopen week kwamen uitgevers, opleiders en de examencommissie weer blij elkaar.
De examencommissie is het laatste jaar erg actief geweest. De complete vragenbank waaruit de examens worden samengesteld is vernieuwd en sinds vorig jaar ligt de nadruk in het examen veel meer op het toetsen van inzicht. Ook zijn stapsgewijs een aantal nieuwe onderwerpen in het examen geintroduceerd en recent werd nog de toetsmatrijs voor het examen Klein Vaarbewijs 1 aangepast, waarbij het aantal vragen op het examen steeg van 30 naar 40. Voor 1 november staan er overigens nog een paar kleinere wijzigingen te wachten. Waarmee de stand voor 2013 komt op in totaal vijf momenten waarop er in meer of mindere mate iets veranderde.
Hoewel wijzigingen nu dus wel ruimschoots van te voren bekend zijn is de ervaring dat het steeds bijwerken van de lesmateriaal arbeidsintensief is. Vamex mag immers niet verklappen wat ze precies op het examen vraagt en de wijzigingen in bijv exameneisen en nieuwe onderwerpen kunnen dus alleen globaal aangekondigd worden. Dat maakt dat opleiders en auteurs voor elke wijziging een onderwerp goed moeten uitdiepen en vervolgens moeten vertalen naar nieuwe leerstof. Waarbij het soms niet altijd even duidelijk is hoe ver te gaan.
"Spudpalen" is bijvoorbeeld zo'n nieuw onderwerp dat is aangekondigd. Wat hoort daar dan over thuis in de leerstof voor het examen klein vaarbewijs? Is het voldoende dat u weet wat spudpalen zijn en dat het gebruik daarvan volgens de vaarregels gelijk is aan ankeren. Of moet u ook weten wat de voor- en nadelen ten opzichte van meer traditionele manieren van ankeren zijn?
Het is financieel en organisatorisch niet haalbaar om op elke 3 of 4 maanden een nieuw boek uit te brengen. Een editie van een boek gaat minimaal een jaar mee. Wijzigingen die bij het verschijnen van een boek nog niet bekend waren, worden daarom door de uitgevers op hun website bekend gemaakt. Afhankelijk van de opzet van het boek en de datum van verschijnen kan de lijst met wijzigingen steeds langer worden. Voor de lezer is dat niet prettig leren. Daarom is nu met Vamex afgesproken het aantal wijzigingen te beperken en in principe één keer per jaar alle wijzigingen in één keer door te voeren. Uitgevers hebben zo voldoende tijd de boeken en andere leermiddelen aan te passen en uit te brengen vóór de wijzigingen op het examen gevraagd gaan worden.
Een belangrijke verbetering die voor zowel opleiders, uitgevers, auteurs en vooral ook examenkandidaten rust moet brengen.
Wij hebben voor u nog even alle tot op heden verschenen aanvullingen opgezocht.
- Erratum voor het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs ...
- Aanvulling voor de VBO Studiewijzer Klein Vaarbewijs ...
- Wijzigingen voor de Leidraad voor het Klein Vaarbewijs ...
Bij het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs hoort ook een cd met examentraining. Ook voor deze cd is een gratis update verschenen; klik hier voor deze update ... Juist omdat er in de opzet van het examen veel is verandert is deze update beslist aan te raden. In de software zit de onder andere de nieuwe toetsmatrijs, zodat u nu volop met de nieuwe examens van 40 vragen kunt oefenen.
Tot slot wijzen wij u graag nog even op de website van de Vamex. Onder het kopje downloads vindt u hier niet alleen de exameneisen, de afbakening van de leerstof en de toetsmatrijs. Maar als extra hulp vindt u hier ook een proefexamen, een lijst van alle voorgenomen en recent doorgevoerde wijzigingen en een overzicht van die onderwerpen die struikelblokken blijken te zijn op het examen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.